To co najlepsze - szarotka w kuchni
- Wolusia
- 1000p

- Posty: 2471
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja jestem zainteresowana przepisem i na bułeczki, i na Shreka.
Jak apetycznie wyglądają
Ślinka leci 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
matko na bosaka i jak tu się odchudzić do wiosny?????
Ciacho robiłam,ale moi domownicy to co z galaretką ,bardziej oczami jedzą.Takie ciasta stoją u mnie najdłużej,a stać nie mowinny więc rzadko je robię.Jedyne co zjedzą to w sezonie z truskawkami...
Nawet żelków nigdy nie lubiły 
Ciacho robiłam,ale moi domownicy to co z galaretką ,bardziej oczami jedzą.Takie ciasta stoją u mnie najdłużej,a stać nie mowinny więc rzadko je robię.Jedyne co zjedzą to w sezonie z truskawkami...
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Wstawiam przepisy.
Szrek
biszkopt z 5 jaj
0,75 ml zielonego soku (Pysia, Kubuś, Frugo)
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
4 zielone galaretki
1/2 l śmietany kremówki
2 paczki delicji
2 galaretki rozpuścić w połowie ilości wody, 2 rozpuścić wg przepisu.
Na soku ugotować budynie, ostudzić i wyłożyć na biszkopt, na to ułożyć delicje. Śmietanę ubić i wymieszać z galaretkami rozpuszczonymi w połowie wody. Rozłożyć na delicjach. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić.
Bułeczki serowe
1 kg mąki
5 dag drożdży
1 szkl ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szkl oleju
20 dag startego sera
1 jajko
Drożdże rozpuścić w mleku dodając cukier. Mąkę przesiać dodać sól, wlać rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, na koniec dolewając olej. Ciasto musi być elastyczne i dość gęste. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na 1cm placek, wykrawać szklanką placuszki, układać na blasze, smarować olejem posypać serem,. Wstawić do nagrzanego do 200* piekarnika na środkowy poziom i piec do zrumienienia. Na ogół wystarcza 15 min.
Identyczne ciasto robię do pizzy.
Szrek
biszkopt z 5 jaj
0,75 ml zielonego soku (Pysia, Kubuś, Frugo)
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
4 zielone galaretki
1/2 l śmietany kremówki
2 paczki delicji
2 galaretki rozpuścić w połowie ilości wody, 2 rozpuścić wg przepisu.
Na soku ugotować budynie, ostudzić i wyłożyć na biszkopt, na to ułożyć delicje. Śmietanę ubić i wymieszać z galaretkami rozpuszczonymi w połowie wody. Rozłożyć na delicjach. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić.
Bułeczki serowe
1 kg mąki
5 dag drożdży
1 szkl ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szkl oleju
20 dag startego sera
1 jajko
Drożdże rozpuścić w mleku dodając cukier. Mąkę przesiać dodać sól, wlać rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, na koniec dolewając olej. Ciasto musi być elastyczne i dość gęste. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na 1cm placek, wykrawać szklanką placuszki, układać na blasze, smarować olejem posypać serem,. Wstawić do nagrzanego do 200* piekarnika na środkowy poziom i piec do zrumienienia. Na ogół wystarcza 15 min.
Identyczne ciasto robię do pizzy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Wolusia
- 1000p

- Posty: 2471
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
szarotka66, dziękuję za przepisy
Teraz dopiero z boczku przybędzie...
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Nic się nie martw, wiosna za pasem to przynajmniej będzie z czego chudnąć. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko wspaniałe ciasto
muszę je zrobić, bo akurat wszystko mam... oprócz zielonego soku.. bo własnie go wypiłem
mogłem tu zajrzeć 10 minut temu i już by było ciasto. Coś zrobię na szybko ciasto marchewkowe 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
ja zrobiłam shreka z innych soków i też był pyszny.Nawet z dodatkiem marchewki ,która zupełnie nie była wyczówalna.Tylko jak nazwać takie ciasto?FIONA? 
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Takie ciasto z sokiem w innym kolorze to się nazywa Hannah Montana. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dziś też coś słodkiego;
Ciasteczka maślano - orzechowe
25 dag maki
25 dag masła
10 dag cukru pudru
10 dag mielonych orzechów włoskich cukier waniliowy
cukier puder do posypania
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić przez 1 godz. Rozwałkować na 0,5 cm, wykrawać ciasteczka, piec w nagrzanym do 200* piekarniku na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka maślano - orzechowe
25 dag maki
25 dag masła
10 dag cukru pudru
10 dag mielonych orzechów włoskich cukier waniliowy
cukier puder do posypania
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić przez 1 godz. Rozwałkować na 0,5 cm, wykrawać ciasteczka, piec w nagrzanym do 200* piekarniku na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2256
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ciasteczka z orzechami są pyyyszne. Robię chyba z podobnego przepisu. Mój synek powiedział kiedyś, że to są "nieziemsko pyszne ciasteczka" 
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
..a ja dziś kupiłam mąkę Basię z pełnego przemiału i aż mnie korci żeby coś upiec z parciem na naleśniki z serkiem waniliowym i owocami
Chyba jutro będzie taki obiad.
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Nolinko Twój syn ma rację, te ciasteczka są przepyszne, bardzo chrupiące i ten maślany smaczek.
Pestko u mnie naleśniki na słodko to przejdą tylko jak my to nazywamy "do kawy", na obiad musi być coś konkretnego (mięsnego), bez mięsa u nas tylko piątki. Dziś np była:
"zupa z kaczki a'la flaczki"
Pestko u mnie naleśniki na słodko to przejdą tylko jak my to nazywamy "do kawy", na obiad musi być coś konkretnego (mięsnego), bez mięsa u nas tylko piątki. Dziś np była:
"zupa z kaczki a'la flaczki"
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
no kurcze u mnie też jak na słodko to nie obiad
znowu rodzina głodna chodzić będzie,zwłaszcza że dziś ziemniaki jajko i szpinak.
M. mnie z domu wygna jak nic
M. mnie z domu wygna jak nic
-
Yoannak
- 500p

- Posty: 607
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: prawie Wrocław
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
.. jeszcze nie zdążyłam zrobić rogalików z Twojego przepisu, a już podrzucasz przepis na ciasteczka, musze chyba zmienić taktykę i piec z dwa razy w tygodniu, tylko jak ja później się zmieszczę w spodnie
.
Wszystko wygląda tak apetycznie że już mi w brzuchu burczy, ale chyba jednka zacznę od rogalików, tylko nie wiem jak Ty to robisz, że one wsztystkie są takie cudnie równe. U mnie każdy jest z innej beczki
. Dorotko, czy masz jakiś sprawdzony sposób na wałkowanie??
Wszystko wygląda tak apetycznie że już mi w brzuchu burczy, ale chyba jednka zacznę od rogalików, tylko nie wiem jak Ty to robisz, że one wsztystkie są takie cudnie równe. U mnie każdy jest z innej beczki
Joasia
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Na wałkowanie nie mam sposobu, ale jeśli chcesz aby rogale wyszły w miarę równe to podziel ciasto przed wałkowaniem na 4 równe części. Możesz również po rozwałkowaniu obrysować duży talerz i nadmiar ciasta odciąć, wtedy rogaliki będą jak spod igły.
Ja robię "na oko" i wychodzą w miarę równe.
Jutro wstawię zdjęcie kremówki bez pieczenia. Teraz chłodzi się w lodówce, żeby można było kroić równe gładkie kawałki.
Jutro wstawię zdjęcie kremówki bez pieczenia. Teraz chłodzi się w lodówce, żeby można było kroić równe gładkie kawałki.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim

