Ogródek AGNESS cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz. 11

Post »

Śliczne maluszki. Teraz ich czas. Potem gdy zakwitną lilie i róże będą prawie niezauważalne :wink:
Ostatnio mam "parcie" na niskie irysy. Nawet wpadłam na pomysł by swoje wysokie odmiany wymienić na niskie :roll:
Czy ja dobrze widzę na jednym ze zdjęć drobne białe goździki?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To już wiem, czemu moja skalnica zamiera od środka. To mój odwieczny problem. Ale niestety nie dorobiłam się jeszcze cienia ;)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agness, witaj, bardzo dziękuję za udzielenie praw do zdjęć :tan zaraz sobie wydrukuję. Tak kojąco działają na mnie takie widoki. Zarazem są motywujące do dalszej pracy nad ogrodem. ;:168
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Grażynko faktycznie rozrastające się roślinki zasłaniają puste placki po wypadniętych egzemplarzach, tylko miejscami widać więcej luzu, ale już na ich zagospodarowanie jest plan 8-) :lol:
Już dzisiejsza noc była naprawdę ciepła, teraz zimno nie grodzi już młodziutkim roślinkom , mogą spokojnie sonie rosnąć :D

Izuś i ja najbardziej lubię niski iryski, pumila i te troszkę wyższe. Na razie mam malutko, ale chcę dosadzić więcej. One wiele miejsca nie zajmują a wspaniale wyglądają jako pierwsza warstwa przed później kwitnącymi wyższymi bylinami i krzewikami :D
Faktycznie na fotce obok skalnicy to bielutkie goździki, są wyższe, nie takie maluszki jak skalniaczkowe, ale kwiatki mają niewielkie i pojedyncze....są naprawdę śliczne.....dopisać ??? :D

Mariolu a może masz troszkę cienia pod jakimiś krzaczkami, czy wysokimi bylinami....skalnica to maleństwo , więc jej starczy i będzie się wspaniale czuła :D

Jolu bardzo sie ciesze, że moje widoczki mogą inspirować :D

Różności :wit
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Madziu mówisz o Skalnicy Arendsa? Jest faktycznie prześliczna i bardzo długo kwitnie :D Najlepiej się czuje w półcieniu, na słoneczku ma tendencję do brązowienia i szybkiego zamierania środka kępy. W półcieniu przyrasta wspaniale i bardzo bujnie kwitnie, nie ma najmniejszego problemu z zamieraniem rozetek :D
;:196 dziękuję za radę, w takim razie pewnie kupię jeszcze w tym tygodniu. Bardzo mi brak takich małych kwitnących roślinek. Co jeszcze polecasz? Równiez na słoneczne miejsca?
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Te chaberki powalają... Wspaniały kolor! Jedna duża kępa może robić za całą rabatkę :D
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Aguś cudne chabry! Rzeczywiście, taka plama koloru robi wspaniałe wrażenie. Podobnie, jak kontrastujące ze sobą żurawki, jak sie je ładnie zestawi, to widać z daleka.
Masz rację co do skalnicy, wydawałoby się, patrząc na liście, że to roślina na "patelnię" a rzeczywiście woli nieco mniej słońca, a więcej wody.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Aguś, uwielbiam Twój ogród. Pewnie powtarzam się po raz kolejny. Ale będę to pisać do znudzenia. Masz dar tworzenia rzeczy pięknych.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Twoje rozmaitości przepiękne!
Uwielbiam maluszki - skalnice, kulnik, drobne goździki, pięciornik biały. U Ciebie pięknie wyeksponowane.
Tiarella o czerwonych liściach :?: Śliczna :!:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ja uwielbiam niewielkie roślinki, mogłabym mieć ich całe masy :D Mają w sobie ogrom uroku :D
Zawsze z czystym sumieniem polecam goździki, to przepiękne kwiatuszki. Są białe , w wielu odcieniu różu i czerwone. Jak kwitną są zjawiskowe, a i nie kwitnąc pięknie wyglądają, takie srebrne igiełkowe kępy. Świetnie wyglądają pomiędzy kwitnącymi bylinami , a i pośród zieleni fajnie się srebrzą :D Bardzo lubię też niewysokie iryski, wspaniałe gdy kwitną, ale i po kwitnieniu ich szablaste liście są bardzo dekoracyjne. Lubię je sadzić przed wyższymi bylinami kwitnącymi w późniejszym czasie. No i bodziszki.....cudne ukwiecone kępki, pięknie sie rozrastające....moc odmian. Ja mam tylko kilka, ale bardzo chciałabym dosadzić sobie jeszcze inne, ślicznie przebarwiają się jesienią :D Można by wymieniać i wymieniać, ja pisze o swoich ulubionych, które są nic nie wymagające a śliczne...oprócz wymienionych : smagliczka, gęsiówka, głowienka, prymulki, no i nie można zapomnieć o żurawkach....cudo....niesamowicie zdobią każdy zakątek ogrodu o każdej porze roku....nawet zimą jak śnieg ich nie przysypie :D

Aniu chaberki bardzo lubię i już rozprowadziłam je po różnych zakątkach ogrodu :D Gdy przytnie się je po kwitnieniu, to pod koniec lata znów cieszą kwiatami :D

Stokrotko chabry sadziła jeszcze moja mama, kiedy zajmowała się ogrodem....rosną u mnie już dobrze ponad 10 lat :D Są naprawdę bardzo ładną plamą koloru, z daleka przyciągającą uwagę. Zestawienie ich z ciemnożółtym liliowcem to jedno z moich ulubionych w ogródku :D Liliowiec jeszcze słabo kwitnie, więc nie ma pełnego efektu, ale mam nadzieję, za kilka dni będę wreszcie miała swój ulubiony widoczek :D
Żurawki to naprawdę wspaniałe roślinki, zapełniam nimi wszystkie luki w ogrodzie :lol:

Halinko bardzo Ci dziękuję za miłe słowa ;:196 , naprawdę cieszy, gdy komuś podoba się jego praca....i tak na prawdę jego pasja :D

Jacku skalne maluchy, szczególnie te kwitnące, to też moi ulubieńce, nie potrafię przejść obok nich obojętnie :D
Ta o czerwonych listkach to żuraweczka Brass Lantern, jest tak piękna, że rozmnażam ją sobie, już mam 3 krzaczki :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pięknie idą Ci żurawki.
U mnie jest kilka marniutkich, ale rosną.
Bujność twojego ogrodu przewyższa już kogrobusz. ;:108 :D
Grażyna.
kogro-linki
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Aga, cieszę się, że nie szczędzisz nam zdjęć... wszystkie rośliny (nie liczę strat, które w tym roku miał każdy) rosną Ci tak bujnie, że tylko pozazdrościć... Moje żurawki to w odniesieniu do Twoich dalekie pigmejskie krewne ;-) Skalnice masz cudowne, rh oszałamiające, hosty czarują zielenią, a całość po prostu pięknie rośnie, tworząc kępy niekończącego się kwiecia... Raj dla oczu po prostu, zwłaszcza przy tak wprawnym oku fotografa :)
Poproszę o kolejną serię fot ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko i u mnie jest kilka żurawek marniutkich, są to żółto-zielone, już kolejny rok zaobserwowałam, ze te jaśniutkie są dużo delikatniejsze od innych....
Teraz faktycznie z dnia na dzień robi się piękniej i bardziej buszowato, tak jak lubię....dziś chodziłam w poszukiwaniu azalii, żeby zastąpić nimi wypadnięte róże i zapełnić dziury, ale nadal wybór beznadziejny, w każdym z ogrodniczych 1-2 odmiany....a cena 25 zł za marne krzaczki :evil:

Aguś kochana bardzo Ci dziękuję za takie miłe słówka, dusza się raduje, kiedy to co się kocha i tworzy z zapałem podoba się komuś innemu :D Mój ogródek jest niewielki i taki naturalny, bez jakichś elementów architektury, czy wyszukanych ozdób, ale ja właśnie wspaniale się czuję w samej naturze . Lubię jak roślinki przenikają się , zachodzą na siebie, rozpychają, tworzą oddzielne zakątki, gdy wąskie trawiaste ścieżki prowadzą do kącików schowanych przed wzrokiem, ale to bardzo trudne w małym ogródku, bardzo łatwo przekroczyć granicę i powstanie bałagan......dlatego jedynie czego mi bardzo brak......to jeszcze drugie tyle powierzchni jaką mam do dyspozycji....I dlatego też Twój cudowny ogromny ogród jawi mi się jak pełen przestrzeni i oddechu raj ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Aga w tym roku wszystko będzie bardzo drogie.
Przymrozki wykończyły mnóstwo roślin i hodowcy ponieśli wielkie straty, które na czymś - wiadomo - trzeba będzie nadrobić. :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko , niestety taka jest prawda :? Chciałam w tym roku kupić około 10 azalii, może nawet więcej, ale chyba powstrzymam się i poczekam ....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”