Ale przepis na chleb z pierwszej strony mam skopiowany
Chleb żytni domowy na zakwasie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Ciekawa jestem co trzeba zrobić by zniknąć razem ze wszystkimi postami
Nie ma śladu bytności TeBe na forum, szkoda... 
Kasia
-
Pani Bestia
- 200p

- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu, żeby zniknąć, wystarczy poprosić
Natomiast żeby chcieć zniknąć, trzeba mieć już dosyć pewnych głupich sytuacji. Tomek miał dosyć po prostu 
"Na początku był Smok."
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
I istnieje też wątek Pawła Woynowskiego.ganio4 pisze:Ale przepis na chleb z pierwszej strony mam skopiowany
pozdrawiam, Gunnar
-
margolcia3
- 100p

- Od: 18 sty 2012, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powiedzcie mi prosto i konkretnie ile trzeba dać zakwasu, żeby chleb wyrósł, jeżeli się robi na samym zakwasie. Ja próbowałam robiłć i nie wyszło, musiałam dodać drożdży bo nie chciało to rosnąć. Jak robiłam wcześniej na drożdżach i zakwasie to było ok.
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
margolcia3 nie ma jednoznacznej odpowiedzi
- zależy jaki masz zakwas i z jakiej mąki chcesz upiec chleb.
Ja robię mniej więcej tak http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p3525041 choć obecnie w tej ostatniej fazie dodaję w sumie bardziej 400gramów mąk niż 500.
Ja robię mniej więcej tak http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p3525041 choć obecnie w tej ostatniej fazie dodaję w sumie bardziej 400gramów mąk niż 500.
-
margolcia3
- 100p

No ostatnio robiłam z żytniej 2000,, a z jakiej jest łatwiej?
-
chudziak

Mówisz o mące użytej tylko zaczyniu czy całej mące użytej do chleba ?margolcia3 pisze:ostatnio robiłam z żytniej 2000,, a z jakiej jest łatwiej?
-
margolcia3
- 100p

Mówiłam o mące z której robiłam zakwas. I właśnie mam problem ile tego pierwszego zrobionego zakwasu trzeba dodać do zaczynu i czy zostawia się trochę z zaczynu czy z ciasta już gotowego. Jaką mąkę najlepiej dodawać robiąc zaczyn żeby ładnie rosło.
-
chudziak

A przeczytałaś mój opis robienia chleba - link Ci podałam w ktorymś poprzednim poście -tam jest napisane jakiej mąki i w jakiej ilości użyłam . Generalnie zaczyn z mąki typ2000 a do wyrobienia chleba im wiecej mąki żytniej użyjesz szczególnie razowej to trudniej i wolniej chleb rośnie . Na poczatek zrób chleb mieszany pszenno-żytni.
- GunnarSK

Nie wiem, jak się robi, a ja używam przeważnie żytniej razowej (typ 2000) do robienia zakwasu. Owszem dla konsystencji (żeby chleb się nie sypał) można dodać nierazowej albo pszennej/orkiszowej. Z gotowego ciasta daję "na oko" ile mi zostało do następnego zakwasu, a chyba wychodzi jakichś 200-300 g, a może być i więcej.margolcia3 pisze:Mówiłam o mące z której robiłam zakwas. I właśnie mam problem ile tego pierwszego zrobionego zakwasu trzeba dodać do zaczynu i czy zostawia się trochę z zaczynu czy z ciasta już gotowego. Jaką mąkę najlepiej dodawać robiąc zaczyn żeby ładnie rosło.
pozdrawiam, Gunnar
-
margolcia3
- 100p

dziękuję wam wszystkim, będę jeszcze próbowała. Nie można się poddawać przecież. Z drożdżami i zakwasem mi wychodziło a z samym zakwasem nie chciało za bardzo rosnąć.
Jakiś czas temu ciocia poradziła mi, że zakwas najlepiej zrobić z barszczu.margolcia3 pisze:dziękuję wam wszystkim, będę jeszcze próbowała. Nie można się poddawać przecież. Z drożdżami i zakwasem mi wychodziło a z samym zakwasem nie chciało za bardzo rosnąć.
Nie wiem czy była już o tym mowa w tym wątku, bo nie czytałem całego.
Piekę chlebki różnego rodzaju. Od pewnego czasu tylko na zakwasie, bo drożdżowe są dobre tylko w dniu wypieku. Te na zakwasie da się zjeść nawet po tygodniu.
Barszcz kupuję w piekarni w butelkach 0,5l. Wystarcza na dwa razy. Pół butelki barszczu wlewam do miseczki, dodaję kilka łyżek mąki żytniej i czekam aż zacznie "bąbelkować". Z reguły wystarczą 24 godziny. Czasami potrzeba na to nieco więcej czasu.
Taka ilość spokojnie wystarcza na 700g mąki (stosuję różne rodzaje, wszystko zależy od tego, jakie mam pod ręką
Barszcz wygląda tak, jak woda zmieszana z mąką. Są różne rodzaje i nie każdy się nadaje.
Aktualnie testuję mąkę żurkową. Jestem ciekaw, co z tego wyniknie.
Jeśli są jakieś pytania, to chętnie pomogę
Upiekłam dzisiaj pszenno-żytni chlebek w nowym piekarniku, który ma funkcję pieczenia z parą. Nie muszę już wstawiać naczynia z wodą ani spryskiwać wnętrza, po prostu siup do piecyka i gotowe
. Wyszedł piękny bochenek, piekłam na blasze a nie na kamieniu i nie widzę różnicy, więc z kamienia zrezygnuję.
- GunnarSK

Chyba dobrze robiłaś, ja zawsze stawiam naczynie (miskę) z wodą na dno piekarnika.aria pisze:Upiekłam dzisiaj pszenno-żytni chlebek w nowym piekarniku, który ma funkcję pieczenia z parą. Nie muszę już wstawiać naczynia z wodą ani spryskiwać wnętrza, po prostu siup do piecyka i gotowe.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK

Rozumiem, że (biały) barszcz jest po prostu robiony z mąki żurkowej po fermentacji. Mąka żurkowa, jeśli to typ 1400 jest gładsza od razowej (typ 2000). Ale skoro to jest mąka żytnia, da się z niej upiec chleb. A zakwas wolę robić z razowej.Gimbo pisze:Barszcz wygląda tak, jak woda zmieszana z mąką. Są różne rodzaje i nie każdy się nadaje.
Aktualnie testuję mąkę żurkową. Jestem ciekaw, co z tego wyniknie.
Jeśli są jakieś pytania, to chętnie pomogę.
pozdrawiam, Gunnar