Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

wegetarianka ;:180
tyle dyń ja mam około 20 i wydaje mi się że bardzo dużo , ale w tym roku zaczęłam z odmianami bo tak to sadziłam kilka bambino
gieru96
Dynie dadzą sobie rady
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A patison ? jak myslicie, taki co mu tylek przymrozilo, ale puszcza male listki, da rade? Ocalaly mi dwa w takim polmartwym stanie. Dosialam, wlasnie wschodza, zdaza cos urodzic ?
Dzisiaj jade pokarmic dynki pokrzywowka.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ja posadziłam dopiero wczoraj i marnie w tym roku, ze 20 odmian. Dosieję może jeszcze z 10 sztuk i to by było n a ten rok na tyle. Jeśli dynia miała liście właściwe to spokojnie odbije z pędów bocznych.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie dynie posadzone. A jeszcze w piwnicy mam owoce z tamtego roku, ładnie się przechowują. Fajnie przynieść kolejny owoc do zrobienia posiłku i zarazem czekać na kwitnienie następnych posadzonych dyń.
Chciałam wspomnieć o odmianie Fairy F1, która uprawiałam w tamtym roku. Owoce nie są szczególnie ładne, ale moje dzieci sobie je upodobały i zażyczyły, by stały na parapecie w kuchni. Pierwszy owoc rozkroiliśmy jesienią i stwierdziliśmy, że nie należy do zadzwyczajnych. Kolejny owoc przez całą zimę stał w kuchni lub pokoju, w zależności od tego, gdzie przeniosły go dzieci. Nie planowałam go jeść, stał jako ozdoba. Kilka miesięcy temu dzieci urwały mu ogonek, sądziłam, że owoc zacznie gnić. Tydzień temu robiłam obiad i nie mogłam zejść do piwnicy po dynię, w geście rozpaczy :wink: rozkroiłam tę dynie. Byłam zdumiona, bo: dynia miała gruby miąższ (inne dynie, np. Butternut w takiej temperaturze dawno by się skurczyły i uschły), skórka nie była twarda, można ją było bez problemu odkroić, nie zrobiła się drewniana. Miąższ był aromatyczny, dla mnie miał lekki zapach banana. Brak ogonka nie wpłynął na owoc, był cały i zdrowy. W połączeniu z cebulką dynia ta dała bardzo smaczny posiłek. Po raz kolejny widze, że zawsze każdej dyni trzeba dać szansę, by miała okazję rozwinąć swój aromat i pokazać swoje walory. Ta domiana świetnie nadaje się do wielomiesięcznego przechowywania, do tego może stać w bardzo ciepłym miejscu i nie zaczyna więdnąć czy się psuć.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Moje dynie w sumie 8 szt=8 odmian.Myślę,że na początek zabawy dyniowej wystarczy. Obrazek
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Dynia hokkaido:
Obrazek

Któraś z dyń ozdobnych :D
Obrazek
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Piękna! Moja jakaś rachityczna jest i nie wiem czy coś z niej będzie. No i ciągle ją jakiś gryzoń podkopuje. Może przesadzić???
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
kasik29
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 cze 2012, o 22:43

Post »

Witam jako nowa na tym forum :wit
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Witaj Kasiu! :wit Ty też dyniowato-zakręcona?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Witam, mam pytanie odnośnie uprawy dyni na kompoście. Otóż, czy przypadkiem nie zamorduję moich sadzonek sadząc je na świeżym i nieprzefermentowanym kompoście założonym w ubiegłym roku, ale do którego wciąż coś dosypuję świeżego?
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Ponoć nie, dużo osób tak robi, ja w tym roku też eksperymentalnie, ale jako że kompostownik mam w miejscu cienistym bo takie miejsce jest wskazane dla niego, to przyznam że trochę to dynii nie pasuje i marnie rośnie. Druga wątpliwość to to że podczas deszczów na kompostowniku mam niekiedy plagę ślimorów. Chyba zrezygnuje, ale poczekam do lata bo kto wie jak się jej los potoczy :D Proponuję spróbuj też. Ja spośród 12 sadzonek po dwa gatunki dałem w 6 różnych miejscach. Zobaczymy co się będzie działo ;)
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Marek B-B, dzięki za odpowiedz. Ponieważ mój kompostownik też w cienistym miejscu stoi, wymyśliłam sobie, że wykopię spore dziury w ziemi gdzieś na pełnym słoneczku i tam napakuję tego świeżego kompostu, więc powinny mieć większy komfort. A tak na marginesie, pozdrawiam Cię szczególnie jako bielszczanka :)))
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

No proszę :) Nie wiele tu osób ze stolicy Podbeskidzia... ;:136
Jednym z tych miejsc, w które posadziłem dynie to m.in. też obok kompostownika - bardzo żyzna ziemia i do południa świeci na nim słońce. Całkiem okazowo rośnie.
Kompostownik mam spory, więc po południu bardziej cienisto nad dynią. Zobaczymy latem :)
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to moje dynie

przemarznięte big max odżyły

Obrazek

a to nie przemarznięte rouge vif d'Etampes

Obrazek
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

U mnie już owoce się zawiązują ;:138
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”