Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych

Post »

SandraABC pisze:W pobliżu mojego warzywniaka nie ma żadnego innego,więc o zarazę 'od kogoś' się nie martwię :) Wieś ma swoje plusy :)
Wydaje mi się że fakt że w okolicy nie ma innych ogródków nie ma wpływu na to czy roślinki mogą zachorować... Nigdy nie wiesz co wiatr przyniesie :)
Ja zamówiłem Acrobat w razie co... :) Od poniedziałku będę uzbrojony :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tkordus pisze:Nigdy nie wiesz co wiatr przyniesie
To fakt.Ale czasem gorsze jest to, co przyniesie deszcz. A tak jest w przypadku zarazy ziemniaczanej. Zarodniki przyniesione z deszczem są bardziej agresywne niz te z powietrza.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

Jak się raz miało zarazę to raczej na pewno gdzieś sobie przezimuje
Czy przyniesie ja wiatr , czy czy coś innego i tak rozwój zależy od temperatury, wilgotności , i fazy rozwoju w danym czasie
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

weteran

jak coś piszę, to wiem co piszę:
W temperaturze poniżej 18° C zarodniki konidialne przekształcają się w zarodnie pływkowe, w których tworzą się (po kilkanaście) zarodniki pływkowe, mają one zdolność kiełkowania w kropli wody w ciągu około 2 godzin. Natomiast w temperaturze wyższej niż 20° C i przy małej wilgotności tworzenie pływek ustaje a zarodniki konidialne kiełkują bezpośrednio. Proces ten odbywa się powoli ? od 8 do 42 godzin.
http://www.bejo.pl/?idp=580
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

ostatnia szansa pisze:
diament79 pisze:forumowicz tak na marginesie ile masz lat? Bo uszczypliwy język jak nastolatek :wit
Cieszę się, że na forum jest taka osoba jak forumowicz ze swoją wiedzą i chęcią podzielenia się nią. Nie chciałabym, aby uwagi takich osób jak Ty Diament, spowodowały Jego brak.
Jak komuś nie odpowiada styl i treść wypowiedzi forumowicz niech je pominie czytając forum.

Pozdrawiam forumowicz :wit

Też się cieszę, że jest forumowicz i Tadeusz, dali mi dużo cennych wskazówek, a Ty źle mnie zrozumiałeś. Chciałam się dowiedzieć czegoś więcej o autorze cennych, a niekiedy "ciętych" komentarzy :)
Też pozdrawiam forumowicz!
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Nie miałam zamiaru przeholować, ani nie uważam że to zrobiłam.
Na początku tego tematu prosiłam o dzielenie się eko sposobami i środkami ochrony roślin. Nie jestem przychylna opryskom co tydzień, ale to najwyraźniej moja sprawa. Widać w pl bez chemii żyć się nie da, taka chyba tradycja z czasów kiedy chemia żywiła, ubierała i karmiła i nikt się nie przejmował środowiskiem. A swoją drogą, to stwierdzenie o tablicy Mendelejewa było żartem, uwaga, można się śmiać. ;:108

Nie wiem dlaczego odbieracie to jako atak, grubsze teksty przechodziły niezauważone. Nie powiem czyje. Widać.

Ok, wracam do życia w realu, jest przyjemniejsze;) i więcej luzu ludzie, szkoda życia na pyskówki o wielkich literach.

@basow@ - "Lepiej to doceń , i przestań pisać takie bzdury." - skoro założyłam wątek to chyba mam poniekąd prawo decydować o jego zawartości? Czy tego też mi zabronisz, tak jak pisania bzdur?

Miłej niedzieli, mniej jadu.
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54

Post »

A ja właśnie wróciłem z lasu gdzie narwałem pokrzyw na tą smakowitą zupkę ;:137 od jutra ma być ciepło to się szybko zrobi chyba :) Trochę ręce mi poparzyło bo wziąłem za cienkie rękawice ale co tam :)
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Dobre na reumatyzm ;:224 Ja ostatnio wybralam sie na pokrzywy w krotkich spodenkach ;:223
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

KasiaPuk,diament79- nie doszukałam się złośliwości ze strony forumowicz - za wcześniejsze został ukarany -lecz w tym temacie widać Waszą prowokację.
Ostrzegam,przed wywoływaniem nieporozumień na forum.

Każdy z Państwa ma prawo wyrażać swoje zdanie,opinie w każdej kwestii ale w sposób kulturalny i zgodny z obowiązującą w sieci Netykietą.
Odradzam osobiste wycieczki pod adresem kogokolwiek a ostatnio kierowane do forumowicz są nie na miejscu, mają charakter zaczepek i spowodują w końcu zastosowanie sankcji regulaminowych.
Proszę o rozwagę.
KaRo
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Przepraszam, gdzie tu prowokacja z mojej strony? Przepraszam bardzo KaRo, ale się z tym nie zgadzam. Ot, moje zdanie. A że myślałam że więcej osób będzie zainteresowanych organicznym ogrodnictwem to widać mój błąd.
Ponawiam prośbę, więcej luzu i mniej jadu.

A propos pokrzyw, to sąsiadka zapytała wczoraj na co te chwasty zbierałam i zaoferowała mi swoje;)
Niestety nie pokrzywy;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
11krzych

Post »

Rybka pisze:Dobre na reumatyzm ;:224 Ja ostatnio wybralam sie na pokrzywy w krotkich spodenkach ;:223
Beata van Dame, Beata Norris czy Beata Seagal?
Podziwiam i gratki :)
Awatar użytkownika
padrito
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lip 2009, o 11:51

Post »

KasiuPuk - odnośnie ogrodnictwa ekologicznego, absolutnie jestem po Twojej zielonej stronie mocy! Chemii nie popieram, ale też wiem, że bez niej czasem ciężkawo na tym ogródkowym padole. W ramach zgody wypijmy wszyscy na forum po szklaneczce.....

pokrzywówki i to nie rozcieńczonej, a złe emocje zostaną wymyte jak azotany.
;:136
Na zdrowie!

Kolor zielony jest zarezerwowany dla administracji forum,zmieniłam więc pokrzywówkę na niebiesko :D K.
" Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło." - Gabriel García Márquez
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Też chciałabym ekologicznie ale nie zawsze tak się da, widząc co dzieje się z ziemniaki na sąsiednich działkach wczoraj pryskałam Akrobatem, żal byłoby mi, gdyby w ciągu kilku dni pomidory przegrały z zarazą.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit A ja nie mogę się zdecydować na oprysk.Patrze na moje pomidory ,na razie wszystko oki...ale tez niedarowala bym sobie ,jak by zachorowały, a ja nie zrobila bym oprysku.Tym bardziej ,że mam kupiony ;:224
Asia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Proszę mi powiedzieć po co wapnuje się ziemie i lopatologicznie wytłumaczyć jak to się robi. Ziemie mam raczej piaszczystą ale gdzie nigdzie trafiają się kawałki gliny. Nie umiem jej sklasyfikować. Jak na razie pomidorkom ta ziemia się podoba ale myślę już o przyszłym roku :roll:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”