Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Ania - ja w szklarni nie mam problemu, bo każda ścianka przywiera do ziemi. Jest tylko jedno takie miejsce, gdzie mogą wpełznąć. Dziś był ten pierwszy raz, więc go eksmitowałam posolonego - jak z procy leciał :;230
Drugi się chciał wspinać po tych zawirusowanych mozaiką - i też oberwał :) :) - ale... niech by sobie zjadł te chore :twisted:
Co do właśnie - tych z wiruskiem to czy możliwe jest że kolor żółty - znika...???
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Ja kupuję ślimax, raz wysypię na folię (lub nie) i mam spokój nawet miesiąc. Zanim go kupiłem w tym roku, to ślimaki miały ucztę, posypałem a na drugi dzień setki muszli pustych, aż sam się zdziwiłem ile tego tam było. Wolę ślimax, wolę nie ryzykować zasolenia gleby. Poza tym nieoskorupiony ślimak zawsze się ze soli wyślizgnie, nie zauważyliście?
mousefishyork
200p
200p

Post »

Maraga -dziękuję za radę. Jutro wstawię i poczekam na Kozulę (dziś jestem wykończona i nie chce mi się zdjęć klikać - przed i po. Racja. Kolor żółty mozaiki znika... po baaardzo długim czasie...o dziwo.
Co do soli to sypię tylko i wyłącznie na ślimaki - nie wokół krzaków, więc nie ryzykuję zasolenia. Na szczęście...
U mnie ślimaki umierają w ciągu sekundy-dwóch po posoleniu. Od razu się kurczą i pienią, w oczach... aż dziw że tak szybko.
Może to niezbyt humanitarne ... ale mam humanitarność w .. hmmm... tam gdzie słońce nie dochodzi, jeśli po ogródku biega moja córcia, nieco ponad dwuletnia. A wizja zjedzenia przez nią ślimaka jest nie dość że obrzydliwa - to niezbyt zdrowa... ponoć te "gołe" są trujące.. chyba że się mylę... ???
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mousefishyork, one NIE UMIERAJĄ. wyrzucisz je gdzieś i za jakieś parę godzin wrócą do formy, to zwykły stereotyp, wystarczy się przyjrzeć. Chyba, że trafisz na jakiegoś strasznego Mięczaka :lol:
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Sarnowski Polish Plum

Post »

Prawdopodobnie rośliny z moich nasion Sarnowski Polish Plum od Carolyn Male nie wydadzą owoców w tym roku, i dlatego zamierzam kupić dla następnego sezonu od Gleckler.
Tatiana's Tomatobase zawiera więcej informacji: http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... olish_Plum
pozdrawiam, Gunnar
mousefishyork
200p
200p

Post »

patasko pisze:mousefishyork, one NIE UMIERAJĄ. wyrzucisz je gdzieś i za jakieś parę godzin wrócą do formy, to zwykły stereotyp, wystarczy się przyjrzeć. Chyba, że trafisz na jakiegoś strasznego Mięczaka :lol:
To znaczy że ja mam jakąś sól niebezpieczną... bo moje na bank umierają. Wcześniej ich nie wyrzucałam, bo nie miałam warzyw, po prostu soliłam i zostawiałam, na następny dzień były w tym samym miejscu poskręcane że hej, i suche. Pamiętam tę sytuację, ponieważ zostawiłam pudło kartonowe na tyle ogrodu, i mnóstwo ich się pod nim schowało. Ja podnoszę pudło, a tam cała ferajna. To dawaj po sól i aż piana buchnęły he he. To właśnie te spod pudła następnego dnia przypominały wyschnięte śliwki. Co prawda pulsu nie sprawdzałam :;230 ale wyglądały raczej na martwe ślimaki... chyba że chciały mnie zmylić i udawały ???
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cóż wszystko jest możliwe, za moich czasów gdy nie było żadnych chemicznych trutek, to sypałem solą i zwykle po prostu się z tego wyślizgiwały. Pozostawały po nich takie jakby domki, więc może to uznałaś za nieżywe osobniki? ;> Chyba, że sól jakaś inna, poza tym zależy jakie to ślimaki czy z domkami, czy bez :wit
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Myszko
Jest jeszcze prostszy sposób na pozbycie się z działki ślimaków.
Wyjdż za mąż za Francuza. :lol:

Pozdrawiam
mousefishyork
200p
200p

Post »

Dobre, dobre :;230
Wczoraj pokłóciłam się z obecnym, to wymienię na francuza :uszy racja !!! :)
Choć wątpię, ponieważ to te bezdomkowe wredoty są... To tak jak z tymi ptaszkami... ani one ani francuz nie ruszy.
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

Mam pomidory Kmicic i Rumbę. Mam im obrywać wilki, czy pozwolić się rozrastać?
Czy może obrywać wilki, ale pozwolić im na puszczanie tyle pędów ile chcą?
Mam też Malinowego Ożarowskiego, ale tu wiem że poprowadzę na jeden pęd, i wilki będę obrywać. Niestety na te dwa powyżej nie znalazłam informacji.
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

Ja nie kombinowałem z domowymi sposobami znęcania się nad zwierzętami i wybrałem sposób opracowany przez znęcaczy z firmy bros:środek snakol załatwil sprawę.Po co kombinować,jak można łatwiej i szybciej :roll:
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
mousefishyork
200p
200p

Post »

sebapila pisze:
Ja nie kombinowałem z domowymi sposobami znęcania się nad zwierzętami i wybrałem sposób opracowany przez znęcaczy z firmy bros:środek snakol załatwil sprawę.Po co kombinować,jak można łatwiej i szybciej :roll:
Ale ja jestem z UK, w Pl jest pewnie więcej środków do wyboru, a mi zależy na domowych sposobach, gdyż jestem przekonana, że moja mała córuś chętnie by zjadła taką kuleczkę (granulka) jak by go tylko wypatrzyła - a zapewniam, że ona wypatruje tak małe przedmioty, że ja ich po prostu nie widzę...
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Może ja wypuść na ślimaczki.. ponoć wartościowe źródło białka:P
greenmagic
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2011, o 10:37

Post »

witam wszystkich :)
dopiero co zacząłem na własną rękę uprawiać pomidorki w szklarni...parę sztuk eksperymentalnie wysadziłem na powietrze.

Dużo już przyswoiłem informacji z tego forum za co jestem Wam bardzo wdzięczny.

Jako że uprawiam dla siebie i bliskich nie chce stosować chemii...zacząłem od nawozu z pokrzyw i chyba przesadziłem - wyrosły wielkie i ciemne liście , łodygi jakoś są grubsze u góry a owoce stanęły jakby w miejscu !

Za dużo azotu ?...co zatem na to poradzić ? Przelewać wodą i czekać?

oprócz gnojówki z pokrzyw zamoczyłem w wodzie pod przykryciem ziela żywokostu, ale już nie wiem do czego go stosować - do podlewania czy na oprysk liści :roll:

Z góry dzięki za pomoc i zrozumienie
mousefishyork
200p
200p

Post »

loeb pisze:Może ja wypuść na ślimaczki.. ponoć wartościowe źródło białka:P

:;230 Zrobię tak !!! :;230
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”