Ogród Zenka cz.4
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Zenka cz.4
Aniu mam nadzieję że piekna polska złota jesien pozostanie z nami na dłużej,a wrzosy będą ja zdobić swiomi kolorami.Korzystajmy więc z kazdego dogodnego i ciepłego dnia,bo pózniej to tylko zima i zima.
Pozdrawiam Zenek
Zenku zauważyłam, że w twoim ogrodzie pojawia się coraz więcej pomysłowych rabatek, każda z innymi roślinkami. Bardzo podobają mi się wrzosy, olbrzymie i dorodne kępy, wspaniale wyglądają wśród tych głazów. 

- ZENOBIUSZ
Witaj Ireno rabat to u nas już nie przybywa lecz na aktualnych następują generalne zmiany, czas wreszcie na wprowadzenie nowych roślin i uporządkowanie starych .W obecnym sezonie wrzosy bardzo ładnie się rozrosły i aktualnie cieszą oczy swoimi kolorami.
Kilka fotek z dnia dzisiejszego

trawa piórkówka

Kilka fotek z dnia dzisiejszego

trawa piórkówka

Pozdrawiam Zenek
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
Zenku nie często tutaj piszę ale systematycznie oglądam i jestem zawsze pełen zachwytu. Dojrzały, urządzony ze smakiem ogród, wszystko pasujące do siebie i tworzące jedną całość ...
Piękne wrzosy, moje kilkuletnie - niestety wszystkie tej zimy wymarzły i nie zdecydowałem się na ich ponowne wprowadzenie do ogrodu ...
Piękne wrzosy, moje kilkuletnie - niestety wszystkie tej zimy wymarzły i nie zdecydowałem się na ich ponowne wprowadzenie do ogrodu ...
Rysiek
Zenku, na przykładzie Twojego ogrodu można spokojnie powiedzieć, że nie ma co się spieszyć z tworzeniem nowych rabat, jak również szaleć z kupowaniem roślin. Stworzyłeś bardzo ładną oazę spokoju i relaksu (jak to ja zawsze piszę
) Masz przemyślane nasadzenia , jak również kształt rabat. Jestem na serio pod wielkim wrażeniem. U Ciebie cały rok coś zdobi ogród.

-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
wszędzie trawy, ja się jeszcze opieram chociaż jakieś kępki już mam
wrzosy w tym roku wyrzuciłam bo były już trochę stare i wyrośnięte, z przyjemnością popatrzę na Twoje. Kolekcja żurawek z tego roku czy starsza?

- ZENOBIUSZ
I już jestem po krótkiej przerwie, witam miłych gości którzy nas ogród odwiedzili.
Ryszard/Matrix2/ miło mi że jesteś częstym gościem w naszym ogrodzie, i dziękuje za pochwałę naszych poczynań w ogrodzie.
Wrzosy to małe krzewinki które na stałe wpisały się w rabaty roślin kwaśnolubnych i cieszą oczy właśnie o tej porze roku.
Marcinie nasze rabaty co kilka lat zmieniają swoje kształty i tworzone są na nich nowe nasadzenia z roślin przez nas rozmnażanych oraz tych świeżo kupionych. A wszystko to dla zmiany kolorów w poszczególnych fragmentach ogrodu. Dziękujemy za miłe słowa, które to mobilizują nas do nowych przemyśleń i zmian.
Witaj Ulu trawy to rośliny które od niedawna zaczynają się pokazywać w naszym ogrodzie ,mamy już kilka gatunków jako materiał eksperymentalny.Kolekcja żurawek z częściowo nowymi nabytkami na nowo tworzonej rabacie będzie zdobić tą część ogrodu latem przyszłego roku. Zapraszamy do kolejnych odwiedzin.
Ryszard/Matrix2/ miło mi że jesteś częstym gościem w naszym ogrodzie, i dziękuje za pochwałę naszych poczynań w ogrodzie.
Wrzosy to małe krzewinki które na stałe wpisały się w rabaty roślin kwaśnolubnych i cieszą oczy właśnie o tej porze roku.
Marcinie nasze rabaty co kilka lat zmieniają swoje kształty i tworzone są na nich nowe nasadzenia z roślin przez nas rozmnażanych oraz tych świeżo kupionych. A wszystko to dla zmiany kolorów w poszczególnych fragmentach ogrodu. Dziękujemy za miłe słowa, które to mobilizują nas do nowych przemyśleń i zmian.
Witaj Ulu trawy to rośliny które od niedawna zaczynają się pokazywać w naszym ogrodzie ,mamy już kilka gatunków jako materiał eksperymentalny.Kolekcja żurawek z częściowo nowymi nabytkami na nowo tworzonej rabacie będzie zdobić tą część ogrodu latem przyszłego roku. Zapraszamy do kolejnych odwiedzin.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ
Ciepłe i sloneczne dni jesienne sprzyjają pracom w ogrodzie,nadszedł czas grabienia liści i igliwia

Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ
i coś co jeszcze kwitnie...
liliowiec miniaturowy

i lawenda

i jednoroczne

liliowiec miniaturowy

i lawenda

i jednoroczne

Pozdrawiam Zenek
Zenku powiem szczerze, że bardzo zazdroszczę tych wyrośniętych iglaków
Moje to jeszcze pchełki
Choć z radością muszę przyznać, że po np świerku kłującym widać, że wreszcie się zadomowił i 'zmężniał'- więc może wreszcie się ruszy
Mam jeszcze pytanie- co to za trawka?

Mam jeszcze pytanie- co to za trawka?

- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co to za jednoroczne te białe kępki ? One teraz kwitną?
- ZENOBIUSZ
Witaj Aniu drzewa w moim ogrodzie rosną ponad 10 lat, sadząc je zastanawiałem się kiedy one urosną aby wypełnić ogród swoimi gałęziami. Czas biegnie szybko i nawet nie zauważysz jak twoje iglaki zaczną zacieniać poszczególne fragmenty ogrodu. Trawa o którą pytasz to turzyca która swoim kolorem orzywia zielone fragmenty rabat.
Witaj Gosiu kępy białokwitnących roslin to sadzonki ubiorka jednorocznego który zakwitł ponownie po przycięciu, mamy nadzieję że będzie tak kwitł do pierwszych przymrozków.
Witaj Gosiu kępy białokwitnących roslin to sadzonki ubiorka jednorocznego który zakwitł ponownie po przycięciu, mamy nadzieję że będzie tak kwitł do pierwszych przymrozków.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ
Ubiegłoroczna sadzonka świecznicy ukazała wreszcie swój kwiat.

Pozdrawiam Zenek
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zenku witaj.
Bardzo ładnie kwitnie świecznica.
Moja już przekwita, niestety.
Myślę, że jakaś wcześniejsza odmiana, ale bardzo ładnie pachnie.
Wrzosy cudownie Ci kwitną, ja swoje musiałam wykopać, gdyż dostały szarej pleśni, za gęsto posadziłam, tak jak wszystko zresztą.
Mam podobny dylemat z glicynią, czy dobrze przezimuje.

Bardzo ładnie kwitnie świecznica.
Moja już przekwita, niestety.
Myślę, że jakaś wcześniejsza odmiana, ale bardzo ładnie pachnie.
Wrzosy cudownie Ci kwitną, ja swoje musiałam wykopać, gdyż dostały szarej pleśni, za gęsto posadziłam, tak jak wszystko zresztą.

Mam podobny dylemat z glicynią, czy dobrze przezimuje.

- ZENOBIUSZ

Pozdrawiam Zenek