Storczyki dorotykol
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki dorotykol
To...i ja przyłączam się do kolejki...czekając na amboinensisa

A ja po odwiedzinach u Dorotko
to muszę przyznać, że oglądając zdjęcia wpada się w zachwyt ale to co widziałam na żywo dopiero powala na kolana

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- JoasiaM
- 200p

- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotko piękne zakupy zrobiłaś, wyglądają na zdrowe, niech rosną i kwitną pięknie 
- mis20
- 1000p

- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Dorotko śliczne nowości
gdzie kupujesz swoje vandy?
pozdrawiam
pozdrawiam
- justus27

Własnie, jak tam Vandzie? Przekwitły już?
- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Niestety aboinensis zasuszył jeden paczek (został jeden
) - widocznie syberyjskie klimaty mu nie odpowiadały
Jak będziesz w okolicy to zapraszam i może już wtedy będzie co pooglądać
Joasiu, Justynko dziękuję

Julitko chyba ta zieleniana, bo na razie kwiatków jak na lekarstwoVenus9 pisze:A ja po odwiedzinach u Dorotko![]()
to muszę przyznać, że oglądając zdjęcia wpada się w zachwyt ale to co widziałam na żywo dopiero powala na kolana
![]()
Joasiu, Justynko dziękuję
Najczęściej na allegro chociaż tego nie lubię, bo trudno ocenić (na podstawie zdjęcia) stan korzeni.mis20 pisze:Dorotko śliczne nowości![]()
gdzie kupujesz swoje vandy?
pozdrawiam
Absolutnie nie - kwiaty podrosły i są o wiele piękniejsze. Okazało się że biała vandzia ma całkiem duże kwiaty, które pięknie się skrzą - dokładnie tak jak świeży śnieg za oknemjustus27 pisze:Własnie, jak tam Vandzie? Przekwitły już?
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- mis20
- 1000p

dziękuję Doroto za odpowiedź.
pozdrawiam
pozdrawiam
- justus27

No to Musisz dla nas w słoneczku Twojej białej Vandzi "skrzącej" się pokazać 
- sylvia_sirena
- 1000p

- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

musiałam jej poobrywać kilka dolnych liści bo były brązowe i bałam sie że to coś nie tak.

Dorotko co do zieleniny to też śliczna i zdrowa a to co kwitło jest piękne i powala na kolana 
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- dorotakol

To nie pozostaje nic tylko podziękowaćVenus9 pisze:Dorotko co do zieleniny to też śliczna i zdrowa a to co kwitło jest piękne i powala na kolana
Sylwio nie wygląda ona niestety zbyt zdrowo
Po kwitnieniu wytnij jak najniżej pęd.
Przydałoby się jeszcze zrobić porządek z korzeniami. Po moczeniu będziesz mogła łatwo rozpoznać, które korzenie są żywe, a które martwe. Wszystkie martwe wytnij, a miejsca po cięciu opal zapalniczką lub przetrzyj tabletką węgla (na biegunki z apteki).
Przy uprawie vand kluczowe znaczenie ma woda potrzebna do ich namaczania. J
Jeżeli masz możliwość zebrania czystej deszczówki to będzie ona najodpowiedniejsza, ale z uwagi, ze pogoda raczej temu nie sprzyja dobra też będzie woda z filtra lub przegotowana i odstana (może być wykorzystywana wiele razy).
Jeszcze uwaga co do namaczania nie zalewaj jej zbyt wysoko tylko nieco poniżej pierwszych korzeni, zalewanie jej wyżej może spowodować gnicie trzonu.
Jak na korzeniach pojawi się pierwszy stożek wzrostu, to znaczy, że podjęła współpracę i nic tylko się cieszyć.
Powodzenia
Pozdrawiam Dorota!
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Co do kąpania, zdecydowanie nie polecam deszczówki, w szczególności zimowej, bo mi 2 ogromne, zdrowe Vandy w taki sposób uschły. W sumie to bardzo podobnie wyglądało jak u twojej Ascocendy, uschły korzenie, a potem zaczęły odpadać liście. Twoja prawdopodobnie też miała złą wodę, może jeszcze w sklepie, albo jej w ogóle nie kąpali i teraz po prostu zaczyna marnieć.
- dorotakol

Tu problem prawdopodobnie nie tkwi w korzeniach tylko w dziwnych plamach na liściach. Mogły powstać albo na skutek przemarznięcia, albo na skutek czynników chorobowych.
Korzenie na całkiem zdrowe, może nie jest ich zbyt wiele, ale one na pewno nie spowodowały powstania tych plam.
Korzenie na całkiem zdrowe, może nie jest ich zbyt wiele, ale one na pewno nie spowodowały powstania tych plam.
Pozdrawiam Dorota!
- sylvia_sirena
- 1000p

- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- mis20
- 1000p

cudowne vandy
pozdrawiam
pozdrawiam