PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.
A u mnie w karmniku ostatnio grasują czyże
. Ale są śliczne
I przeganiają inne ptaki np. sikory, a takie maleństwa 
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, czyże pojawiły się gromadnie, a niewiele ich dotąd było. Czy ktoś zna się na ich migracjach?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- WojtekB
- 50p

- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czyż zwyczajny (Carduelis spinus) - WystępowaniePrzeloty w marcu/kwietniu i wrześniu/październiku. W latach nieurodzaju inwazyjnie pojawia się w środkowej i zachodniej Europie przez cały rok.
W Polsce średnio liczny (lokalnie nieliczny) ptak lęgowy w górach (Karpaty i Sudety z pogórzem) i na północnym wschodzie, w strefach naturalnego występowania świerka. Na pozostałym obszarze występuje sporadycznie i w znacznym rozproszeniu, choć częściej w trakcie migracji. Kraj zamieszkuje cały rok, choć niziny najczęściej odwiedza zimą czyże z północno-wschodniej części kontynentu (Skandynawii, północnej Rosji). Te ptaki, które tu gniazdują latem zimą przebywają w Europie zachodniej i południowo-zachodniej.
Chyba pora ich powrotu do domu nastała
-
anbol
- 50p

- Od: 14 lut 2011, o 19:11
- Kontakt:
Nad ranem przepieknie zaczynaja śpiewać kosy....cudo.A czy ktoś słyszał miauczącą sójkę? Nasza rodzina i owszem,przepięknie udawała kota,każdy by sie nabrał 
- asia0809
- 1000p

- Od: 27 lut 2007, o 00:34
U mnie sójka naśladuje gdakanie kury.
Działa jak magnetofon - nie spodziewałam się, że ma takie talenta.
Działa jak magnetofon - nie spodziewałam się, że ma takie talenta.
- markonix

- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj ku mojemu zdziwieniu przy starych budkach lęgowych pojawiły się trzy szpaki
oj wiosno - spiesz się , spiesz.....
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
U mnie szpaki też już przyleciały. Ale słyszałam że trzeba czekać na śpiew drozda by być pewnym że to już wiosna.
A póki co dalej trwają walki przy karmniku. Jak dotąd szczygły i dzwońce wygrywają.

A póki co dalej trwają walki przy karmniku. Jak dotąd szczygły i dzwońce wygrywają.

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
U mnie wczoraj wieczorem szpak siedział na drzewie i pięknie śpiewał 
A dwa tygodnie temu nagle do karmnika przyleciało spore stado raniuszków - poszukam, bo zrobiłam zdjęcia a potem o nich zapomniałam.
Poza tym na mojej i jednej sąsiedniej niezamieszkanej i zarośniętej działce zamieszkały dwie Panie Bażancice i Pan Bażant ;) Obserwujemy je przez całą zimę i dokarmiamy ziarnem ;)
A dwa tygodnie temu nagle do karmnika przyleciało spore stado raniuszków - poszukam, bo zrobiłam zdjęcia a potem o nich zapomniałam.
Poza tym na mojej i jednej sąsiedniej niezamieszkanej i zarośniętej działce zamieszkały dwie Panie Bażancice i Pan Bażant ;) Obserwujemy je przez całą zimę i dokarmiamy ziarnem ;)
Pozdrawiam.
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
U mnie też zmiana warty! Już nie sypię ziarna, bo ziemia rozmarza i pędraczki czekają
Szpaczki coraz liczniejsze, zniknęły typowe zimowe ptaszki np grubodzioby. Trochę jestem spóźniona, ale budki wywieszam w weekend. Mam 4 rodzaje: dla sikor x2, dla wróbelków i dla pleszki. Tylko czy im sie spodoba 
Miłka
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Przez cała zimę sumiennie dokarmiałam sikorki i mazurki na działce. Przez te kilka miesięcy "udomowiłam" sobie całkiem niezłe stadko. Mam nadzieję, że "odpracują" mi to w sezonie i nie będę musiała stosować żadnych oprysków na szkodniki 
- GrzegorzR
- 200p

- Od: 25 maja 2009, o 19:56
To nie wiosna. Niektóre z tych paskud zimują. U mnie przez całą zimę sporadycznie pojawiało się stadko szpaków.markonix pisze:Dzisiaj ku mojemu zdziwieniu przy starych budkach lęgowych pojawiły się trzy szpaki![]()
oj wiosno - spiesz się , spiesz.....
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
- WojtekB
- 50p

- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Kontakt:
Gęsie, żurawie, a nawet ktoś już z znajomych bociana widział
Wiosna zbliża się wielkimi krokami
Wiosna zbliża się wielkimi krokami
-
muchazezlotym

- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś widziałam pierwszego bociana - na gnieździe

Mnie dziś rano zbudziły dziwne odgłosy- próbowałam spać, ale ciekawość wzięła górę - stanęłam i otworzyłam veluxa- nic- ale słysze wyraźnie!
Otworzyłam veluxa na druga stronę i... stanęłam oko w oko z drącym się, przepięknie godowo ubarwionym bażantem! Był na moim dach z 2 m ode mnie!
Przeżycie przepiękne!
Otworzyłam veluxa na druga stronę i... stanęłam oko w oko z drącym się, przepięknie godowo ubarwionym bażantem! Był na moim dach z 2 m ode mnie!
Przeżycie przepiękne!
Pozdrawiam.