Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek zimowy

Post »

Serdecznie dziękuję za odpowiedź, zostawię jeszcze w takim razie niech sobie te dwa czosnki rosną. ;:3
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p
Od: 14 mar 2011, o 22:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!

A ja wyrwałam wczoraj na próbę do kiszenia ogórków jedną główkę mojego zimowego czosnku. Wygląda tak:

Obrazek Obrazek
Obrazek

Ząbki są duże i ładnie wytworzone. Wyrywać go już czy jeszcze zostawić w ziemi? Pierwszy raz w tym roku sadziłam czosnek i nie chcę popełnić jakiegoś błędu zostawiając go w ziemi lub wyrywając za wcześnie.. :?
Pozdrawiam,
Ania
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Ja bym jeszcze go zostawila na conajmniej tydzień w ziemi.Liscie ma zielone....
Asia
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p

Post »

Dzięki Asiu za odpowiedź! Zostawię więc go jeszcze na trochę :D Choć już nie mogę się doczekać plecenia warkoczy! :heja
Pozdrawiam,
Ania
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

Ja swój czosnek wykopałem wczoraj i przyznam że troszkę jestem rozczarowany, spodziewałem się trochę większych główek. Niebawem wrzucę fotki jak wysuszę i wyczyszczę z ziemi.
Pamiętajcie o ogrodach...
Zenon
200p
200p

Post »

AniaAnia pisze:Witam!

A ja wyrwałam wczoraj na próbę do kiszenia ogórków jedną główkę mojego zimowego czosnku... Ząbki są duże i ładnie wytworzone. Wyrywać go już czy jeszcze zostawić w ziemi? Pierwszy raz w tym roku sadziłam czosnek i nie chcę popełnić jakiegoś błędu zostawiając go w ziemi lub wyrywając za wcześnie.. :?
Ja zawsze wyłamuję pęd z kwiatostanem i jeszcze wiażę szczypior - podobno dobrze to wpływa na rozwój główki. Twój czosnek z powodzeniem możesz potrzymać nawet 2 tygodnie i przekonasz się sama jakie ładne dostanie kolory (lekki fiolet) na łuskach. Nie obawiaj się że przypadkiem przez ten czas ząbki się rozpadną. Ostatnio aura jest taka że Twój czosnek może jeszcze trochę przytyć. Zwłaszcza że szczypior nie jest całkiem wysuszony.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

No i pozamiatane. W gruncie zostały jeszcze 2 rzędy czosnku ale on będzie przeznaczony do sadzenia jesienią. 4 rzędy po wykopaniu trafiły do suszenia.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Mój jeszcze się dosusza w słoneczku, część już odłożona do jesiennych nasadzeń :)

Obrazek
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p

Post »

Zenon pisze: Ja zawsze wyłamuję pęd z kwiatostanem i jeszcze wiażę szczypior - podobno dobrze to wpływa na rozwój główki. Twój czosnek z powodzeniem możesz potrzymać nawet 2 tygodnie i przekonasz się sama jakie ładne dostanie kolory (lekki fiolet) na łuskach. Nie obawiaj się że przypadkiem przez ten czas ząbki się rozpadną. Ostatnio aura jest taka że Twój czosnek może jeszcze trochę przytyć. Zwłaszcza że szczypior nie jest całkiem wysuszony.
Dzięki za odpowiedź. :) Jak pisałam wcześniej zostawię go jeszcze na jakiś czas. No właśnie obawiałam się tego, że ząbki mogą się rozpaść, ale jeśli nie to super.
A Ty wiążesz szczypior na jeszcze nie wyrwanym czosnku? Hmm.. o tym jeszcze nie słyszałam, może spróbuję na połowie moich i zobaczymy czy przez 2 tygodnie będzie widać jakąś różnicę! :)
Pozdrawiam,
Ania
Zenon
200p
200p

Post »

przemek1136 pisze:No i pozamiatane. W gruncie zostały jeszcze 2 rzędy czosnku ale on będzie przeznaczony do sadzenia jesienią. 4 rzędy po wykopaniu trafiły do suszenia.
No, no całkiem okazale się prezentuje ten Twój czosnek. A czemu zostawiłeś te 2 rzędy nie wykopując? Czyżby to patent na powiększenie ząbków. I jak długo zamierzasz trzymać jeszcze je w gruncie, chyba nie do X czy XI? :roll:
Zenon
200p
200p

Post »

AniaAnia pisze:
A Ty wiążesz szczypior na jeszcze nie wyrwanym czosnku? Hmm.. o tym jeszcze nie słyszałam, może spróbuję na połowie moich i zobaczymy czy przez 2 tygodnie będzie widać jakąś różnicę! :)
Wiąże zawsze po wyłamaniu pędów nasiennych, ale to nie jest podobno tak b. konieczne jak tak czynność pierwsza.
Awatar użytkownika
piotrq
100p
100p
Od: 18 sie 2010, o 13:24

Post »

Poniżej zamieszczam obiecane zdjęcia mojego Harnasia. Jestem z niego bardzo zadowolony.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Wszyscy macie piękne czosnki ;:138 ;:138 .
Dorota 11
50p
50p
Od: 16 lut 2011, o 18:33

Post »

Sadziłam czosnek zimowy i wiosenny.Mam mało doświadczenia w uprawie czosnku.Czosnek zimowy nierównomiernie u mnie dojrzewał.Wyrwałam czosnek u którego liście zrobiły sie żółte natomiast czosnek o zielonych liściach zostawiłam.Prosze znawców uprawy czosnku o poinformowanie jaki najlepiej dawać obornik.Ja na jesieni dawałam obornik bydlęcy.Czy mozna dać koński czy bydlęcy granulowany suchy.Czy zasilać czosnek dodatkowo w czasie rosnięcia.Czy czosnek po wyrwaniu można umyc w wodzie i dopieru suszyć.Ja zawsze myję i suszę .Pozdrawiam działkowców
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Ja nie polecam, stosować bezpośrednio obornika przed jakimikolwiek warzywami, no i po co ten czosnek myć :shock: wystarczy wysuszyć i obrać łuskę, nie warto go zwilżać dodatkowo.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”