Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

Gazanie kwitną? ;:oj
Orliki też kwitną,u mnie jeszcze nie. ;:174
Śliczny biały gołąbek.
Deszcz pada,nareszcie. :heja
:wit ;:138
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko :wit
Bardzo ładne zakupy zrobiłaś ;:138 Rzeczywiście ten ciemny plektrantus to odmiana Niko. Łatwo można go przechować przez zimę i zrobić sadzonki wiosną, zresztą pewnie te pozostałe też.
Gazanie śliczne ;:215
Lucynko, dziękuję za obietnicę nasionek tych cudnych orlików, oświeć mnie czy wysiewa się je od razu po zebraniu? Tak jakby same się rozsiały?
Jeszcze mam jedno pytanie odnośnie pierwiosnków, czy te malutkie sieweczki powinnam przepikować, żeby miały troszkę wiecej miejsca? Czy może zasilać je, a jeśli tak to czym? Czasami je podlalam biohumusem, ale nie widzę spektakularnego efektu ;:7
Gołąbki urocze a ten biały .... niczym gołąbek pokoju :D
Dobranoc Lucynko :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko pochwalę najpierw zwierzątka i tą czteronożną i te fruwające.
Piszesz, że pogoda sprzyja działkowaniu, a u nas dziś kolejny dzień z deszczem.
Spektakl orlikowy rozpoczęty, każda kępka zakwita innym kolorem i kształtem kwiatu. Bardzo lubię orliki choć z bólem serca w zeszłym roku musiałam się z niektórymi pozbyć, za bardzo zawładnęły rabatką :lol:
Miłego weekendu ;:168
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, bardzo dziękuję za kolejne szczegóły co do wykopywania i przechowywania tulipanów. ;:196
Orliki są już w swoim żywiole. Piękne masz odmiany. A te pełne to już w ogóle są śliczne.
Ciepełko z początkiem czerwca dotrze do nas już na pewno.
Miłego weekendu, pozdrawiam ;:3
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, nareszcie dmuchnięte przez Ciebie chmury, dotarły przed chwilą i do mnie. Całe szczęście, bo było już przeraźliwie sucho, dzisiaj nic nie mogłam ukopać na działce bez uprzedniego podlania. Mam nadzieje, że popada chociaż kilka godzin, bo zapowiadane od tygodnia deszcze nie zawitały do mnie nawet jedną kroplą.
Orliki, jak zwykle u Ciebie z przytupem rozpoczęły sezon, znowu będzie się czym zachwycać, bo masz ich sporą gromadkę ;:215 Gazanie, to takie kolorowe słoneczka i oby tylko nie zabrakło im tego prawdziwego, to będą cudnie zdobić rabatki :tan W tym roku też ich nie mam, w tamtym nie zakwitły, w tym już nie miałam miejsca na kolejne sadzonki, a i na działce na razie go nie widzę.
I ja sobie w tym roku dawkuję robotę, ale średnio na tym wychodzę i nie wyrabiam się z plewieniem. W porównaniu z Twoją działeczką, moja wygląda jak dzika dżungla ;:306 Nie mam gdzie sadzić jednorocznych, bo chwasty rosną piętrowo ;:222
Pogody jaka tylko Ci się zamarzy i zdróweczka nieustającego ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdzie się spieszyłaś?rozmazałaś gołąbki.Ten bialy jest fajny,taki posągowy.
U nas w tej chwili leje,mam nadzieję w poniedziałek nie trzeba będzie podlewać,więc wysadzę resztę kwiatków.
Te antykomarzyce ciekawe,ja mam tą z trzeciego zdjęcia.Szybko puszcza korzonki.Przez zimę hodowałam w domu,a teraz wysadziłam na balkon.
Dużo zdrowia Lucynko. ;:138 ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Od samego ranka mokro. Nie leje, tylko sobie spokojnie pada, dzięki czemu wysadziłam wszystkie gruntowe pomidory, M wbił paliki, wyższe krzaczki przywiązał, a ja jeszcze dosadziłam selery do gruntowych i bazylię do tunelowych pomidorków.

Obrazekpic upload

Ponieważ M pomagał w porządkowaniu terenu wspólnego ogrodu, musiał pojechać na działkę wcześniej, wobec tego ja sobie poszłam przez ryneczek, gdzie nie da się obojętnie przejść obok stoisk z kwiatkami. Dokupiłam jeszcze dwie gazanie oraz dwie pelargonie angielskie. Gazanie jeszcze w pączkach, a pelargonie takie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Danusiu - gazanie kupiłam na ryneczku, bo moje nawet nie powschodziły, a każda z zakupionych miała pąki, dwie z nich rozwinęły kwiatki. Dzisiaj dokupiłam jeszcze dwie, ale słońca brakło i nie pokazały kwiatków.
Orliki już zaczęły, choć nie wszystkie, jednak niech się nie spieszą, jeszcze sporo pierwiosnków kwitnie, jeszcze jest kolorowo. ;:303
To nie ja się spieszyłam, to gołębie się trzepotały i nie chciały spokojnie zapozować. ;:223 Za to dzisiaj pozowały jak modelki, a to dzięki wodzie spadającej z nieba.
Też kiedyś przechowałam komarzycę przez zimę, rozmnażałam sadzonkami, ale za dużo miejsca kradły innym doniczkom i darowałam sobie zabawę z nimi. Na ryneczku one są tanie, więc mogę sobie kupić gotowce.
Zdrowia nigdy za dużo, dziękuję ;:180 i odwzajemniam. ;:167

Halszko - kiedyś już przechowywałam przez zimę dwie komarzyce, ale gdy namnożyłam doniczek z sadzonkami kwiatków, te z komarzycami mi przeszkadzały, zajmowały miejsce. :) Na ryneczku one są tanie, więc raczej nie będę się z nimi cackać. ;:204
Pierwiosnki z własnego siewu pikowałam kępkami, by nie zmarnować ich malutkich sieweczek. Jeżeli chcesz je dokarmiać, to raczej nawozem z drożdży na zmianę z nawozem dla roślin kwitnących. Nie częściej niż raz w tygodniu, bo łatwo przenawozić.
Natomiast orliki można siać jesienią, wiosną, latem. Ich nasiona nie wymagają stratyfikowania. Najlepiej wysiać po kwitnieniu, wówczas do jesieni wykiełkują i podrosną na tyle, że są gotowe do przepikowania w miejsca dla nich przeznaczone. Zakwitną już w następnym roku. ;:303
Gołębie dzisiaj mi pozowały, a ja po wysadzeniu pomidorów, schowana przed deszczem, cykałam im fotki ile chcąc.
Dobrego wieczoru, Halszko. ;:196

Dorotko - pierzaste to duma M. Za pochwałę pięknie podziękował, a ja w imieniu mojej futrzastej ;:180
U mnie dzisiaj popadało, spokojnie, z umiarem, a teraz już świeci słoneczko. Deszczyk był już potrzebny, dzięki niemu nareszcie wysadziłam pomidory pod chmurkę.
Orliki mają to do siebie, że sieją się wszędzie, a nadmiar też wyrzucam, ewentualnie przenoszę w inne miejsca. ;:108
Dziękuję pięknie i Tobie również życzę dobrego weekendu. ;:167

Beatko - ależ nie ma za co, drobiazg.
Orliki bardzo lubię, wypełniają bowiem kolorem braki po tulipanach i narcyzach. ;:333
Oby Twoje przewidywania sprawdziły się ;:63 , bo choć u mnie do wczoraj dni były cieplutkie, to ok. siedemnastej robiło się coraz zimniej, a o osiemnastej to już mocno zimnem straszyło i trzeba było uciekać do domu, by nie zmarznąć.
Pozdrawiam wzajemnie i życzę cieplej niedzieli. ;:196

Iwonko1 - u mnie też nareszcie podlało działkę, teraz mam słońce za oknami i oby już tak zostało.
Cieszy mnie wiadomość, że i Tobie deszczyk roślinki zmoczył. ;:215
W tym roku nie mam aż tak bardzo dużo orlików, ale okazały się być różne, co cieszy.
Gazanie musiałam sobie kupić, bo moje nasiona pewnie już przeterminowane i nawet jedno nie wykiełkowało. ;:222 A tak bardzo je lubię, że nie wyobrażam sobie działki bez gazanii.
Iwonko, ja plewię w kółko i w kółko, a chwasty i tak rosną i to tuż za moimi plecami. To jest robota bez happy endu. ;:306
Pięknie dziękuję za dobre życzenia, które w całości odwzajemniam. ;:196

Fotorelacja z sobotniej działki.

ObrazekFrancesca.

Obrazekimage sharing

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wśród pierwiosnków, które mam z własnego siewu, znalazł się kandelabrowy, który dopiero szykuje się do zakwitnięcia.

Obrazek

Właśnie pięknie zaświeciło słoneczko. Niech już tak zostanie, niech świeci i jutro, czego wszystkim Wam życzę z całego serca.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
jagusia111

Post »

Lucynko pomidorki pięknie się prezentują i oby równie pięknie owocowały. Teraz tylko trzeba pilnować zarazy i innych chorób bo chłodna i wilgotna pogoda temu sprzyja. Pelargonie kupiłaś bardzo ładne i będziesz mieć z nimi kolorowy zawrót głowy :D . Powiedz mi co to za niebieskie cudo na trzecim zdjęciu fotorelacji?
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Francesca tym razem bije wszystko na głowę. Jest cudna, moja jeszcze nie tak okazała, ale cieszy mnie ogromnie. Jest jaśniejsza niż słońce :tan
Miłej niedzieli, Lucynko ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Jagusiu - dzięki Tobie pomidory wyszły na ludzi. ;:180
Podczas sadzenia dostały do dołków po garstce gołębiego złotka i po porządnej gałęzi pokrzywy, to może i za to odwdzięczą się pięknym wzrostem i owocowaniem... Oby!
Ta roślina, o którą pytasz, to pełnokwiatowa odmiana szafirka. ;:108 Niestety, jak to ja, nazwy odmianowej nie znam. ;:24 ;:7

Iwonko1 - wyobraź sobie, że z własnego wysiewy też mam jedną 'Francescę'. Jest mniejsza niż ta ze zdjęcia, ale bardzo ładnie kwitnie. ;:303 Doszłam do wniosku, że warto siać mix nasion, dzięki czemu zdarzają się niespodzianki. ;:108
Takimi niespodziankami z mojego siewu są: pierwiosnek omszony, kandelabrowy czy właśnie Frania. A jest jeszcze jeden okaz, który nie kwitł i już jestem ciekawa, co on zacz. :lol:
Dziękuję za niedzielne życzenie, które odwzajemniam. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wypoczynku niedzielnego. ;:4 ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
jagusia111

Post »

Lucynko prawda jest taka, że ja też swego czasu dałam się nabrać na nawożenie biohumusem. Jak tylko się pojawiły te nawozy kupiłam bo akurat innego nie było w sklepie. Myślałam, że to nawóz jak każdy inny, pisało na nim nawóz do surfini. Zawsze był nawóz do surfini to do surfini. Nie wczytywałam się specjalnie w skład tylko nawoziłam jak każdym innym, a surfinie zamiast pięknieć, marniały w oczach. Prawie je zagłodziłam. Dopiero wtedy wczytałam się w skład i popędziłam do sklepu po normalny nawóz z konkretną dawką składników.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko przy niedzieli nadrabiam zaległości i zaglądam do Waszych ogródeczków :wit
U Ciebie jak zawsze kolorowo i tyle wszystkiego, że nie ma gdzie stopy postawić ;:215 ale gołąbki widać zawsze znajdą miejsce aby się zaprezentować ;:333
Pozdrawiam serdecznie i słonecznej niedzieli ;:3 ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pięknie Lucynko w Twoim ogrodzie.
Bogactwo w twoim ogrodzie różnych kwitnień wiosennych bardzo duże.
To wszystko raduje i oczy i serce.
Ten zielonkawy pierwiosnek ciekawy, śliczny i jak widzę bardzo obficie kwitnie.
Nowe pelargonki angielskie bardzo ładne.
Ech zawsze na coś się pokusimy.
Dobrej miłej niedzieli ;:196
jagusia111

Post »

Lucynko jesteś specjalistką od zbierania nasion. Powiedz mi jak zbierać nasiona bratków. Jak utrafić w odpowiedni moment żeby były dojrzałe ale się nie wysypały?
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne kolorowe widoczki i posągowy gołąbek bardzo fotogeniczny .
Widzę u Ciebie taki niebieski to chyba floks,nie wiem dlaczego u mnie nie rośnie.Kiedyś rósł między krzakami i to mu nie przeszkadzało jak przesadziłam to niestety znikł. ;:145 Sadziłam jeszcze potem,ale niestety nic z tego.
Miłej niedzieli. ;:168 ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”