Tylko nie wiem kto wygra walkę o lepsze miejsce na blacie fiołki czy storczyki
Sępolia - fiołek afrykański cz.1
- Taccanivea
 - 1000p

- Od: 24 cze 2009, o 12:49
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czy ktoras z was probowala juz posadzic w jednej doniczce fiolki o roznych kolorach? Ja kilkakrotnie probowalam ale mam wrazenie ze jakos sie nie akceptuja... Zreszta od roku (od przeprowadzki) nie moge sobie z moimi poradzic... nie podlewam ich za duzo a i tak sa klapniete i mam wrazenie ze gnija od srodka..  Chyba poobciniam im listki i sprobuje od poczatku....

- Beatrice
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 maja 2009, o 21:34
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Ja wkładam od razu do ziemi. Robię mieszankę z kwiatowej, dodaję drobną korę z podłoża do storczyków i na dno drobny keramzyt.ciucma pisze:u mnie dzisiaj zyletka idzie w ruch... Lepiej wsadzic je do wody czy do ziemi? Nie mam niestety wegla. Wlasnie sobie uswiadomilam ze moj bialuski fiolek ktory byl wieeeeeeeelki calkowicie padl
Trudno za pare tygodni będę w odwiedziny u babci to ja "okradne" z paru listkow...
Doniczki ustawiam na głębszej tacy, wlewam przegotowaną odstaną wodę tylko do tacki
- Taccanivea
 - 1000p

- Od: 24 cze 2009, o 12:49
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

- Beatrice

- Od: 24 maja 2009, o 21:34
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Sprawdzonym sposobem jest nawożenie nawozem do kaktusów, sprawdziłam i faktycznie szybciej zakwitały, ale ostatnio stosuję nawóz do storczyków.ciucma pisze:a znacie jakieś sposoby żeby je "pobudzić" do kwitnięcia?
Po moczeniu storczyków zostaje mi woda z nawozem i podlewam nią wszystkie kwiaty.
Nawóz daję 1/4 zalecanej dawki.
A dostają nawozik tylko raz w tygodniu, jak trzeba je w między czasie podlać, to podlewam samą wodą- z filtra albo przegotowaną i odstaną
- basga

- Od: 12 sie 2007, o 21:23
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

O...o kaktusowym nawozie nie słyszałam a wodą storczykową tez je podlewam.Za to gdzieś czytałam,że...tabletka antykoncepcyjna wsadzona do doniczki zapewnia kwitnienie no ale nie sprawdzałam.  
 A ja jestem niecierpliwa i wole w wodzie listki ukorzeniać bo jak pojawiają się korzonki to widzę. :P A potem do lekkiej ziemi z włóknem kokosowym i perlitem.