Pozdrawiam, Ewa.
Mój ogród - Ewelina - 2008r
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mogę tylko powzdychać do tego pięknego ogrodu , rzadko się odzywam bo tylko musiałabym powtarzać to co napisali inni. Oglądam go przynajmniej raz w tygodniu i zawsze jestem tak samo oczarowana. A te jukki..........no cóż, ja mam chociaż irysy pasiaste
, ale może i tę odmianę jukki kiedyś uda mi się nabyć.
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 lip 2007, o 23:21
Witaj, Ewelino,
cały wczorajszy wieczór spędziłam w Twoim ogrodzie i zwiedzanie kontynuowałam jeszcze dzisiaj... Ululałam się wiśniową naleweczką, że aż zapomniałam, co miałam napisać...
A tak poważnie, to z wielką przyjemnością oglądam zawsze zdjęcia z Twojego ogrodu. Masz śliczne, zadbane rośliny posadzone w gustownych kompozycjach, wypielęgnowane trawniki... Skalniak masz piękny!

cały wczorajszy wieczór spędziłam w Twoim ogrodzie i zwiedzanie kontynuowałam jeszcze dzisiaj... Ululałam się wiśniową naleweczką, że aż zapomniałam, co miałam napisać...
A tak poważnie, to z wielką przyjemnością oglądam zawsze zdjęcia z Twojego ogrodu. Masz śliczne, zadbane rośliny posadzone w gustownych kompozycjach, wypielęgnowane trawniki... Skalniak masz piękny!
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj pięknie, pięknie
A juki są niesamowite, czy to jest odmiana, która kwitnie każdego roku?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Nie wiem , doprawdy ! Mam te JUKKI od lipca tego roku ( dostałam na urodzinygucia pisze: juki są niesamowite, czy to jest odmiana, która kwitnie każdego roku?
na różowo
Ech, niezbadane są ...pomysły roślin !
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Dziękuję Ci Ewelinko, podpytuję tak szczegółowo, bo zraziłam się do tej mojej, która kwitnie co 4 lata i chciałabym upolować taką "coroczną". Rozumiem, że przesadzisz je do gruntu przed zimą, czy zostawisz w donicach?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Przezimuję do wiosny w zacisznym kątku przy ścianie domu, donice zabezpieczę , czuprynki zwiążę "do góry", zresztą tam jest okap dachu ,więc deszcz i śnieg nie dochodzi. Znajomi , którzy mi te Jukki podarowali mają swoje już kilka lat w wielkich drewnianych donicach , które wiosną ustawiają na słońcu , a na zimę przenoszą pod ścianę domu. Kwitną im bardzo efektownie.Też tak zrobię 
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Na skalniaku niewiele już kolorów , ale dzielnie kwitną nadal jesienne ROZCHODNIKI i troszeczkę "rozjaśniają " to miejsce :

ROZCHODNIK OKAZAŁY różowy , czerwony

i nieco niższy - biały

Kwitnące ZIMOWITY - wcześniejszy o nieco ciemniejszych kielichach i bladoróżowy

A na koniec widok " przedogródka" z nadal bujnie kwitnącymi pelargoniami i bidensem na oknie

ROZCHODNIK OKAZAŁY różowy , czerwony

i nieco niższy - biały

Kwitnące ZIMOWITY - wcześniejszy o nieco ciemniejszych kielichach i bladoróżowy

A na koniec widok " przedogródka" z nadal bujnie kwitnącymi pelargoniami i bidensem na oknie
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Ewelinko zajrzyj do Madzi (Karolci) właśnie wróciła z urlopu i pokazuje cudne misy z kieszeniami
pewnie coś Ci wpadnie w oko i kto wie... może na następny urlop tam pojedziesz ;)
pewnie coś Ci wpadnie w oko i kto wie... może na następny urlop tam pojedziesz ;)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Na te chłodne dni można się rozgrzać widokiem Twojego ogrodu. Te juki są piękne. U moich Rodziców jedna też zakwitła we wrześniu ale taka zwykła karolińska. Zrobiliśmy z nich żywopłocik dwa lata temu i już się ładnie zarasta i to w miejscu, gdzie nic nie chce rosnąć, bo to taki podjazd usypany z gruzu. Widać, że im to pasuje.
Podziwiam Twoje zakątki i przynajmniej mam jakiś punkt odniesienia do mojego ogródka, któremu jeszcze bardzo daleko do Twojego.... Ale ogrzewam się, cieszę oczy i inspiruję u Ciebie. Pozdrawiam!
Podziwiam Twoje zakątki i przynajmniej mam jakiś punkt odniesienia do mojego ogródka, któremu jeszcze bardzo daleko do Twojego.... Ale ogrzewam się, cieszę oczy i inspiruję u Ciebie. Pozdrawiam!
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Ewelinko - u Ciebie wcale nie widać jesieni! Zieleń taka soczysta
a i kwiecia kwitnącego jeszcze sporo.
Ech... faktycznie nie chce się od Ciebie wychodzić ...
Widzę, że krasnal znalazł swoje miejsce i wygląda, jakby był tam od zawsze.
Pięknie masz zarośniętą ścianę domu. Powiedz mi, czy ten winobluszcz ma jakąś siatkę
(lub inne rusztowanie) czy pnie się bezpośrednio po murze?
I czy z sufitu zwisają młode gałązki tego trójklapowca, czy jakieś inne pnącze?
a i kwiecia kwitnącego jeszcze sporo.
Ech... faktycznie nie chce się od Ciebie wychodzić ...
Widzę, że krasnal znalazł swoje miejsce i wygląda, jakby był tam od zawsze.
Pięknie masz zarośniętą ścianę domu. Powiedz mi, czy ten winobluszcz ma jakąś siatkę
Pozdrawiam serdecznie
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Kratka jest zbędna , to WINOBLUSZCZ Trójklapowy " Veitchii" (Parthenocissus tricuspidata), który do muru bądź pni drzew przyczepia się sam przylgami.Jest wielce pożyteczny , bo nie tylko ładnie wygląda(szczególnie jesienią , gdy przebarwia się na czerwono) ale też osusza ściany budynku."Z sufitu" również zwisają pędy trójklapowca ;:228Wisienka pisze:
Cynamonku, Ave, Jacku Miło Was u mnie gościć
Jol_ka Dziękuję za podpowiedź. Magdę - Karolcię odwiedziłam , obejrzałam wazy , misy i donice...faktycznie niezły wybór , tyle,że do Bułgarii w najbliższym czasie się nie wybieram , więc podobnych zakupów raczej nie zrobię