Wszystko o pomidorach cz. 12
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
A jak już skiepścimy z temperaturą i oświetleniem zawsze można sadzonkę posadzić głębiej lub pod kątem.
Dorota
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Zauważyłam, że mój pomidor balkonowy Pokusa, który rośnie rozcapirzony jak miotła,
na gałązce ułożonej prawie poziomo ma zgrubienia jakby chciał wypuścić korzonki.
Pozdrawiam Teresa
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje w ogóle nie wzeszło
Gosiu a Twoje jak się prezentuje ?

Mam normalnego wysokiego Megagrona, a grona wyłamują sie od dużej ilości pomidorów, dlatego lepiej je zabezpieczyć podwiązaniem.kaLo pisze:Może masz tego niższego, bardziej krzewiącego się. Ze zdjęć wynika, że są dwa kultywary. Jeden cienki jak patyk, generatywny do kwadratu. Mam takiego i pierwsze grono jest na kilkudziesięciu cm. Co najmniej 70-ciu. To, że grona się wyłamują (załamują) może być skutkiem małej ilości światła.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Czemu pudliszkowe?Goshia pisze:Jak Wam owocuje pudliszkowe Awizo F1?
Udanych plonów.
Magda
Magda
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
To że grona się wyłamują/załamują to tylko i wyłącznie wina naszego prowadzenia pomidora prościutko do góry, także nie ma się co dziwić że masywne grona ułamują się pod ciężarem owoców, jakby rosły naturalnie to by się położyły i wtedy grona nie miałyby takiego naporu ze strony owoców i rosłyby zdrowo (podobnie jak w uprawianiu pomidorów do góry nogami).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Bo Pudliszki robią z nich swój ketchup, przynajmniej na to wygląda. Rozsyłali właśnie tę odmianę do wysiewu w swojej akcji.Iochroma pisze:Czemu pudliszkowe?Goshia pisze:Jak Wam owocuje pudliszkowe Awizo F1?
Właśnie tak:seba1999 pisze:Moje w ogóle nie wzeszłoGosiu a Twoje jak się prezentuje ?

Owoc jest bardziej owalny, trochę podobny do rzymskich pomidorów dostępnych w Biedronce. W smaku niczego sobie, tata żałuje że to F1 bo chciałby go na dłużej. Krzak dobrze wiąże, ma po 5-6 owoców na gronie.
Pozdrawiam, Gosia:)
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Goshia
Mam tylko zdjęcie sprzed kilku tygodni, teraz już dojrzewa.
Nasiona można bez problemu kupić za 2 lub 3 złote w sklepach ogrodniczych.

Pozdrawiam

Mam tylko zdjęcie sprzed kilku tygodni, teraz już dojrzewa.
Nasiona można bez problemu kupić za 2 lub 3 złote w sklepach ogrodniczych.

Pozdrawiam
Ewa
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
A ja jestem ciekawa czy ktoś posadził Chorwacki Mix lub Chorwackie Gruszeczki. Osobiście czekam z niecierpliwością na Chorwacki Mix aż dojrzeje.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Moje Pudliszki(Awizo F1) też nie wzeszły. 

- krysp50
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
Moje Pudliszki(Awizo F1) na 10 nasionek wzeszły dwa. Cały czas jakieś rachityczne a po posadzeniu do gruntu nie podjęły wzrostu i padły 

Pozdrawiam Krystyna
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
Pięknie dziękuję Wam za porady.W uzupełnieniu dodam jeszcze, że sieję zawsze 8 marca. Stały w domu, a potem zostały wyniesione do garażu na oknie.Tam omal nie przemarzły. Znów dom i znowu garaż.
Więc mogę chyba powiedzieć, że były po przejściach.
Generalnie staram się, aby nie były wybiegane. Zastanawiam się - może za wczesne podrywanie .
Chociaż miały już grona, a urwałem po 2-3 liście .
Problem mi się rzucił sam w oczy- kiedy kupiony,posadzony obok- jeden pomidor ma takie fajne, niskie grona.
Pozdrawiam.
Więc mogę chyba powiedzieć, że były po przejściach.
Generalnie staram się, aby nie były wybiegane. Zastanawiam się - może za wczesne podrywanie .
Chociaż miały już grona, a urwałem po 2-3 liście .
Problem mi się rzucił sam w oczy- kiedy kupiony,posadzony obok- jeden pomidor ma takie fajne, niskie grona.
Pozdrawiam.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wysokość pierwszego grona zależy głównie od odmiany , ale też i głębolkości posadzenia na miejsce stałe. Są pomidory o długich międzywęźlach i o krótszych. Grona kwiatowe są rozmieszczone z reguły co 3 liście, ale mam odmianę , która kwitnie co 1 liść-Poranek.
Zaznaczcie sobie ten link, bo warto. Są wszystkie potrzebne informacje jak postępować od nasionka do dojrzałego pomidorka. Artykuł nie jest z ostatniej chwili, bo wspominają o wycofanym kilka lat temu Brawo i starym Betoksonie. Podobnie może być z dostępnością nawozów.

Poranek.
6 czerwca kupiłem pomidorki gałązkowe i pestki prosto z kanapki powędrowały do doniczki.Wykiełkowały dopiero po tygodniu.Już mają po 20 kilka centymetrów i widać zalążki kwiatów. Będą pewnie na ok 40 cm. To i tak dobry wynik dla gałązkowych koktajlówek , które z regułuy mają kwiatostany umieszczone wysoko.Jak widać , wysokość kwiatu zależy znacznie od warunków swietlnych.

http://www.pomidorlandia.pl/pomidorowe-abc.htmlPierwsze grono kwiatowe pokazuje się już za szóstym liściem w rozsadzie i jeśli jest ona niska, krępa, nie wyciągnięta to pierwsze grono owoców dosłownie leży na ziemi.
Zaznaczcie sobie ten link, bo warto. Są wszystkie potrzebne informacje jak postępować od nasionka do dojrzałego pomidorka. Artykuł nie jest z ostatniej chwili, bo wspominają o wycofanym kilka lat temu Brawo i starym Betoksonie. Podobnie może być z dostępnością nawozów.

Poranek.
6 czerwca kupiłem pomidorki gałązkowe i pestki prosto z kanapki powędrowały do doniczki.Wykiełkowały dopiero po tygodniu.Już mają po 20 kilka centymetrów i widać zalążki kwiatów. Będą pewnie na ok 40 cm. To i tak dobry wynik dla gałązkowych koktajlówek , które z regułuy mają kwiatostany umieszczone wysoko.Jak widać , wysokość kwiatu zależy znacznie od warunków swietlnych.

Zebrałam dziś plon 907 g pomidorów. Sztuk było dużo jak na taką wagę, ale to tata sam sobie zrobił źle - nie obrywał wilków w tym roku na swoich krzakach.
Mam pytanie dotyczące jednego z pomidorów z dzisiejszego zbioru - czy to jest poparzenie, czy choroba? Na liściach nie było żadnych objawów.

Można te zmiany odkroić i pomidorka zjeść, czy raczej na kompostownik?
Mam pytanie dotyczące jednego z pomidorów z dzisiejszego zbioru - czy to jest poparzenie, czy choroba? Na liściach nie było żadnych objawów.

Można te zmiany odkroić i pomidorka zjeść, czy raczej na kompostownik?
Pozdrawiam, Gosia:)