Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Małgoś! Dziśjuż tam co nieco posadziłam, ale jeszcze sporo pracy przede mną. Nie zrobiłam zdjęć z sadzenia dalii, bo to malownicze nie jest, łapy miałam unorane więc aparatu nie chwytałam.
Nie chciało mi się strasznie, jest dość zimno i wieje. Nie miałam totalnie weny do sadzenia, ale rozsądek zwyciężył. Mam jeszcze 80 odmian do posadzenia ;:306

Takie tam różne wychodzą:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Matko jedyna, używałaś spalinowego opryskiwacza :?: ;:oj to jaki areał opryskujesz :?: chyba dużo. Nie wiedziałam ,że już trzeba pryskać śliwy, grusze..... ;:oj
A poza tym pięknie u Ciebie , kolorowo ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fakt, posadzone dalie nie wyglądają malowniczo. Jak się rozglądam wokoło, a zwłaszcza dzisiaj to nic nie wygląda ciekawie :evil:
Już bym chciała łany kwiecia mieć ;:136
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA już z daliami ruszyłaś :?: ja jeszcze terenu nie mam gotowego pod nie, ale jeszcze w maju jak posadzę to na pewno zakwitną i ja niem tych ilości co u Ciebie ;:108

słoneczka i ciepełka życzę
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Miłko już część dalii posadziłaś? Wow. Ja się boję że jeszcze mogą być w maju przymrozki. Trzymam póki co kupione teraz karpki w lodówce, a swoje wysadziłam już dawno do donic. Teraz latam co rano i wystawiam je na dwór, wieczorem zabieram do domu. Psioczę niesamowicie-oczywiście-jak co roku, że wysadziłam za wcześnie, że teraz muszę latać z donicami no bo przecież już część ma pąki, a w domu tylko by się powyciągały....no i po co ja to robię? Jakby nie można było karp prosto w ziemię wysadzić ;:306 ...no i przecież to nie pierwszy taki mój falstart ;:173
Miłko pięknie miejsce przygotowałaś pod te nasze ukochane kwiatki. Ja swoje rabatki też poszerzałam z myślą o daliach. Szkoda tylko, że coś moim zima nie sprzyjała i kilka straciłam. W tym ulubioną-paso doble...No nic-nadrobiłam straty, obkupiłam się z teściową na przecenach niesamowicie ;:215 W ramach strat oczywiście ;:170
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ależ będziemy piękne zdjęcia daliowe oglądać :tan Już się nie mogę doczekać ;:65
Ja swoją jedyną wsadziłam do donicy już z miesiąc temu, aby ją podpędzić, a tu ani widu ani słychu - w donicy cisza ;:151
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłka 80 ;:202 ło matuchno jedyna ! ja posadziłam swoich 18 a i tak nieźle się nagimnastykowałam i nagłówkowałam.
A nie mówiłam żeś ty daliowa królowa ;:195 i miałam rację :uszy
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze tyle nie posadziłam ;:306 Dopiero posadzę! A jak wyobrażam sobie ten łan kwiatów, to papa mi się śmieje!
Marta! Żadna ze mnie królowa! Co za królowa, która musi sobie sama to posadzić i zaplanować więc dobry tydzień ciężkiej pracy ;:306 Dobrze, że syn mi przesiał pryzmę kompostu, mam co w dołki wrzucać!
18 sztuk - to będzie na co patrzeć! :tan

Zuza! Ta dalia już nie wyrośnie. Wyciągnij ją z tej donicy i obejrzyj. Ja już wiem, co tam jest. ;:131 Kup sobie inną i posadź już do gruntu!

Andzia! I dlatego co roku piszę, żeby nie spieszyć się z daliami!!! Wysadzić w trzeciej dekadzie kwietnia do gruntu, przykryć ziemią i czekać aż wyrosną ;:173 Mam przeczucie, ze moja Paso Doble tez poległa przez zimę, choć wszystkie karpy wokół jej były jędrne po zimie, a ta sucha. Właśnie takie powsadzałam w donice i do szklarni! A zakupów gratuluję! ;:138

Krysiu! Dziękuję serdecznie! Ciepełko nadchodzi wielkimi krokami! Dalie ze spokojem urosną i zakwitną, nawet jak posadzisz je za 2-3 tygodnie!

Małgosiu! Gdyby nie te widoki łanów w wyobraźni, żadnej dalii bym teraz nie posadziła ;:306 Wygląda w ogrodzie jak zaorane, jeszcze chwilka, poczekajmy, się zacznie... :tan

Karola! Mam 3 stare śliwy, jabłoń, gruszę i 4 wiśnie. Wszystkie drzewa oprócz wiśni, wysokie, stare. Spalinowym szło raz, dwa! Ale szło więcej środka. Marolexem powolutku, ale dokładnie. Małżon wczoraj wszystko opryskał, też szybko w miarę poszło. Niestety wycofali score, które było skuteczne na rdzę gruszy. Musze poczytać dlaczego. :evil:

Wczoraj z powodu popołudniowych oprysków przeciw zgniliźnie, rdzy itd na drzewach owocowych, nie wchodziłam nawet do ogrodu. Przesadziłam kolejna partie pomidorów do większych kubków i przygotowałam do wyniesienia z domu, ale ... zapomniałam. To jest tak, jak człowiek rano jest nieprzytomny... ;:223

Może dziś uda mi się posadzić kolejnych 10-20 dalii. Przydałoby się, bo nic mi nie ubyło po ostatnim sadzeniu... ;:306

Z ogródka:

Obrazek

I z parapetu:

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Dalie sadzisz już do gruntu ? Ja moją jedyną posadziłam do doniczki.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Miłka niebieskich nie mam :( także też chętna jestem.
Ale masz miejsca na dalie ;:oj , będzie co oglądać, kawał roboty za Wami. A powiedz, co te dalie lubią, jakie warunki może jakąś jedną wkopię, ale nie wiem co preferują.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta! Dalie posadziłam, bo zanim wychyla zielone pędy na zewnątrz, już będzie po "zimnych ogrodnikach"! Sadzenie takich ilości dalii do gruntu wymaga czasu i w związku z tym już musiałam zacząć. Sadzenie do doniczek jest na tyle niewygodne, że musisz czekać faktycznie do ustania przymrozków, bo od razu Ci zetnie zieleninę... ;:224

Dorotka! Jeszcze nigdy nie dzieliłam, ale spojrzę jesienią, jak to wygląda i proszę przypomnij mi się we wrześniu!
Dalie powinny mieć słońce i łopatę kompostu w nogach. Można je też zasilać nawozem do pomidorów i innymi wieloskładnikowymi do kwitnących kwiatów.
Miłka
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

To mogłabym przesadzić do gruntu ? Ze 3 dni temu dałam do doniczki.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak nie wypuściło zielonego liścia - jak najbardziej, ale daj troszkę głębiej, żeby nad karpa było jeszcze z 3-4 cm ziemi. Da to ochronę przed ewentualnym przymrozkiem.
Miłka
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ale kolor barwinka ;:oj bo chyba się nie mylę . ja mam niebieski i w ub.r kupiłam biały :)
My jeszcze żadnych drzew nie pryskaliśmy, aż tak się nie znamy . A jeśli już to małż ma taki <dmuchany> :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Pójdę zerknę. I posadzę może. Dziękuję.
Zablokowany