Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Post »

Wreszcie nasza zguba się pokazała .Cudne kartki jak zwykle + szale zrobione w szczytnym celu .To się chwali .Cudne ciemierniki moje miały już spore pąki lecz kwiatów nie było .Mam tylko nadzieję ,ze liście je ochronią
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Jadzieńko Kochana - trochę było zakręceń - jak to w życiu bywa . Jednym słowem - na nudę nie narzekam - ciągle coś się dzieje , byle sił starczyło , by to wszystko ogarnąć i udźwignąć ;:108 .
Dziękuję za pochwałę moich hand made ;:196 .
Moje bordowe , różowe i biało nakrapiane mają pąki - to lepiej , że nie rozwinięte kwiaty , które by mróz zmroził . Sypnęło śniegiem - więc zostały okryte pierzynką puchową .

Pozdrawiam serdecznie ;:196

A to - dla rozweselenia :wink:

Obrazek
Gosiu - dziękuję za miłe słowa ;:196 - szale robię jedynie późną jesienią i zimą , ale i inne sprawy mną zawładnęły - więc już ani czasu , ani sił nie starczyło :( . Myślę , że ten rok będzie bardziej przyjazny dla mnie i mojej rodziny .
Dziękuję za życzenia - z wzajemnością - oby był zdrowy i pogodny ;:196 ;:180 .

Może takim zapachem Cię odurzę w Nowym Roku 2016 ?

Obrazek

Uleńko - mróz ciemiernikowych pąków nie uszkodzi - gorzej , gdyby były kwiaty rozwinięte . Natomiast i u mnie jest podobnie - pąki są u nasady liści , podwinięte , ale chociaż od wczoraj mamy już śniegową pierzynkę . To lepsze , niż suchy mróz , a i temperatura nie jest już taka niska . Wiem , że Helleborus niger zwany jest Różą Bożego Narodzenia ;:108 .

Pozdrawiam serdecznie ;:168 :wit

Dla Ciebie - Primula

Obrazek

Ewuniu - pięknie dziękuję za życzenia , które z całego serca odwzajemniam - życząc nade wszystko zdrowia , bo ono jest najważniejsze - o resztę trzeba zadbać samemu ;:215 ;:167 .

A może lantanę ?

Obrazek

Trochę wspomnień ...dla wszystkich ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuje za piękną Primulke, zaraz cieplej w ;:167 się zrobiło, u nas teraz jest -13,7 st., śniegu nie ma, więc obawiam się że lilie mogą przemarznąć, też może gunnera ?. Trochę się martwię, ale na wiosnę się okaże jak rośliny to wytrzymały\pozdrawiam i ;:196
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Jagódko tez się wkurzam na fotosik ;:108 Z wielką przyjemnością spędziłam wieczór w Twoim ogrodzie. Wstyd się przyznać, ale nie zawsze znać roślinki, które zamieszczasz. Są piękne ;:333 Masz też zmysł fotograficzny ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Uwielbiam wszystko co pachnące, także dziękuję za bzy
Bardzo ładne zdjęcie z sadzawką
Jak z jakiegoś parku
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uleńko - ta primulka , to Primula bulleeyana - ciekawe , jak przezimuje . Śnieg topnieje , w tej chwili jest + 2 * C .
Gunerę zawsze szczodrze zabezpieczasz - więc nic jej się nie powinno stać , a na rabaty z liliami zarzuć jedlinę , jutę , etc...

Pozdrawiam serdecznie i cieplutko ;:168

Obrazek

Wioluś - cieszę się , że sprawiłam , że zrobiło się Tobie cieplej na sercu i miło spędziłaś wieczór zagladając do mego ogrodu - w ten ponury czas zimowy ;:196 . Po jednej fotce wstawiać z Fotosika , gdy nie jest się zalogowanym - to kpiny ...a ja - jako zalogowana dawno przekroczyłam limit :( .
Jeżeli nie znasz konkretnej rośliny - pytaj - chętnie Ci odpowiem na wszelkie pytania dotyczące danej rośliny ;:108 .

Obrazek

Gosiu - cała przyjemność po mojej stronie ;:196 . Ta fotka - jesienna - zrobiona została podczas porządków z liśćmi , badylami , wokół oczka - przy pomocy synów .

Obrazek

Takie cudo mi zakwitło ..Hippeastrum Aphrodite ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I trochę z cyklu : " Ale to już było " ;:224 ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie cudo. Mnie domowe kwiatki wcale nie wychodzą
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Staram się przypomniec sobie , kiedy ostatnio odwiedziłam Twój wątek i... to wcale nie tak dawno , wczoraj czy przed wczoraj to było , skleroza :oops: Poczytałam , pooglądałam zdjęcia , miło spędziłam czas ;:180 tylko śladu nie zostawiłam :oops:
Dzisiaj też z doskoku .
Człek nie ma czasu by przysiąśc , na spokojnie pobuszowac po forum , w dodatku internet od czasu do czasu odpada :evil:

Jagódko droga , lada moment rozpoczynamy nowy sezon , będziemy się szarpac kolejny rok z naszym zielonym , nie ogrodowym oczywista a doniczkowym . U Ciebie ogrom doniczek , rezygnujesz z czegoś ? umniejszasz sobie pracy czy dodajesz ?
Mi , dzięki eMowi odpadły datury . Szczerze mówiąc to do tej pory nie wiem , cieszyc się powinnam czy płakac :roll: Wykopałam , przycięłam , zapakowałam w worki , wstawiłam do drewutni . Pierwsze przymrozki , eM , daj spokój nie będziemy wnosic , mają po kilka lat , grube zdrewniałe łodygi , diabli ich nie wezmą ......dziwne , wzięły :( przy życiu została jedna , dobre chodź tyle .
Nie szukam zastępstwa , odchodzę od doniczkowych i tych kopanych do przechowania .

Ciekawe, jak się mają nasze roślinki po pierwszej turze mrozów , tego dowiemy się dopiero wiosną . Oby obyło się bez strat .
U mnie druga tura mrozów ale już z puchową kordełką .

Jagódko , wysiewasz pomidorki ? jeszcze trochę czasu ale pewnie plany już poczyniłaś ?

Jak Twoje zdrówko w szczególności zapytowuję o serducho ? pogoda w kratkę pewnie i ono szaleje , oby nie ;:196

Wszystkiego dobrego życzę Tobie ;:196
Trzymaj się zdrowo pracusiu ;:167
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ... musi coś rosnąć na parapetach - bo bez tego ani rusz - nie było by zimą zieleni w domu - niemożliwe ;:185 . Nie wyobrażam sobie , bym nie miała swej zieleniny - obojętnie - czy to kwitnącej , czy tez ozdobnej z liści .

Serdeczności ;:168 - dla ocieplenia tego - co za oknem ( - 12 * C ) coś na rozgrzewkę ;:167 .

Obrazek

Obrazek

Elżuniu - miło mi , że zwiedzasz swoje zaprzyjaźnione ogrody , a to , że nie zawsze jest wena , czas , ochota - też mają znaczenie . Naznaczyć swą obecność , to trzeba coś konkretnego napisać , a nie uśmieszek wstawić i lecieć dalej . Co wcale nie znaczy , że o kimś nie myślimy ;:185 - wręcz przeciwnie .

Jesienią , z doniczkowych jedynie wsadziłam do gruntu żylistek Strawberry Fields i kalinę - reszty nie miałam sumienia wyrzucać , a do ogrodu - pomimo sporych rozmiarów się nie nadają , bo by nie przeżyły w naszym klimacie . Mam na myśli olbrzymia daturę , drzewko fuksjowe i oleandry - wszystkie wspomniane - mają około 1,70 cm i w rosną w sporych donicach .
Pomidory już mam - oprócz tych , o których wspominałam u Ciebie - mam kolejną , nową dostawę - łącznie z paprykami - w większości ostrymi .
Te ostre już będą wysiewane pod koniec stycznia - bo wiadomo , że pójdzie część do donic , na balkon , a reszta do szklarenki .
Zastanawiam się tylko gdzie ja to wszystko pomieszczę ? Zdałby się porządny , duży foliowiec - wtedy miałabym pole do popisu . Jednak - czy nie kupię takowego na wiosnę - jeszcze nic nie wiadomo . Zostawię te szklarenki z okien , a za nimi postawię foliowiec .

Ta pogoda nic dobrego nie niesie - raz niż , raz wyż - w środę ostro sypało , ale nie było mrozu , tylko 0*C - natomiast w nocy aż - 15 *C . Dzisiaj , rano - 4 *C , a o godz. 17-tej już było -12*C ... Ciekawe , jak się będą miały wiosna nasze rośliny ?
Gdy były suche mrozy , bez kołderki - u mnie kwitnął ciemiernik biały , pierwiosnki - reszta ciemierników była w pąkach - teraz wszystko jest przykryte śniegowym puchem . Przekonamy się już z końcem marca - początkiem kwietnia - co poszło w krainę wiecznych kwitnień , a co nam się ostało ;:108 .

Dziękuję za życzenia zdrowia ;:196 i wzajemnie ;:167 ... ciśnienie - bardzo niskie mam , a serce wariuje ;:202 ... ale jakoś się napędzam ;:209 ;:304 ... ;:224

Obrazek

Obrazek

No to , powspominajmy , by się rozgrzać , z tęsknoty za kolorami ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witaj, dobrze Jagódko, że ocieplasz klimat tak pięknymi kwiatami, bo u nas prawie - 14 st., brrrrrr, ja już chcę takich ogrodowych widoczków. A póki co to oglądam na zdjęciach.
Miłego weekendu, pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uleńko i u nas podobnie , też - 14*C ;:oj . Już sama nie wiem za co się wziąć ...na silk laps ( jedwab w płachcie ) czekam , bo dostawa ma być lada chwila ... na pomidory jeszcze czas , by wysiewać . Tak platam się z kąta , w kąt , przeglądam oferty ..dumam , dumam i sama nie wiem czy zamawiać , czy czekać . Przyjemne jest to zamawianie , gdy kolorowo przed oczyma - gorzej , że jak się człowiek rozpędzi , to do garnka nie będzie co włożyć ;:oj .

Oj , żeby ta emeryturka była raz taka , jaką dostałam - to - szalej dusza - piekła nie ma ;:138 . Dobrze , że w ogóle ją już mam ;:138 .

Serdeczności weekendowe ;:196
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudne te Primule w szczególności ta biała jak różyczka no i oczywiście cudo magnoliowe ;:167 Czytam ,ze i u Ciebie także praca wre.Muszę teraz nadrabiać w wątkach lecz za chwilkę będę na bieżąco .Pomidory wysieję dopiero w marcu gdyż inaczej sie powyciągają, a na dodatek zainteresują się nimi Ziemiórki :evil:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, ja jakoś zimą zamykam się na zielone. Nie mam takiej potrzeby, zapadam jakby w sen.
Dopiero wiosna mnie budzi, a wtedy to już mam ogród.
Dlatego nie mam potrzeby kwitnących parapetów.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko - dziękuję za pochwałę prymul - zwłaszcza Dawn Ansell - też ją uwielbiam ;:196 .

Swoje nasiona pomidorów będę siać w zależności od odmian - jedne wcześniej - inne później - podobnie z paprykami - te dużo wcześniej , bo mają dłuższy start ;:108 .

Na moim Clerodendronie Prospero pojawiło się sporo pąków i wszystkie opadają - mimo nawożenia - jak może być ku temu przyczyna ?

Zaszalałam już z różami , bo mnie chyba pokręci od tego oczekiwania . Mam ambitne plany ze sporą rabatą , którą ' przewrócę do góry nogami ' . Tam właśnie wylądują róże - bo jakoś smętnie , pusto bez ' szkieletu ' kompozycji .

Serdeczności ;:196 ;:167

Obrazek

Gosiu - ja - niestety - bez zieleniny żyć nie mogę , a na biel za oknem jestem uczulona - mam alergię , która wywołuje u mnie dreszcze ;:oj . Dlatego w oczekiwaniu na wiosnę - muszę mieć zajęcie - grzebiąc w ziemi ;:108 i doglądać swoich podopiecznych . A jaka radość , gdy coś zechce zakwitnąć - właśnie teraz , gdy mamy deficyt kolorów ;:138 .

Obrazek

I takie sobie wspomnienia ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok na drugi ogród z oczkiem ( pierwszy jest po drugiej stronie wjazdu na posesję ) i ..zieloną wodą w tymże ;:oj :(

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze mieć tyle miejsca jakbym sobie jeszcze poszalała ;:224 a tak zakaz zamawiania czegokolwiek .Ciekawe co szkodzi Clerodendrum ,że zrzuca pąki czy szukałaś odpowiedzi w necie???? .Moje storczyki zimą też tak robią i nie wiem co im dolega.Możliwe ,że musiałabym ściągnąć je z okna gdyż chyba od szyby mają za zimno.Czytam ,ze zaszalałaś różanie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”