Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Najlepiej kupować w dużych opakowaniach, ja za mały pojemnik 250 g Florowitu do pelargoni zapłaciłam 11 zł, więc jak trafiłam na trzy kilogramowe opakowania w cenie dwadzieścia sześć złoty to nawet się nie zastanawiałam, z trzech dużych opakowań zostało mi jedno na przyszły sezon, trzeba też uważać na daty, żeby wybrać te z dłuższą datą, musiałam poprzestawiać pojemniki, panie z obsługi nie były zachwycone, oj nie :roll:
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Błażej,forumowicz.Dziękuję :D .Noszę w torebce na kartce wypisane optymalne wartości NPK w postaci czystych składników i w postaci tlenków.Ale przyzwyczajenie drugą naturą człowieka.Od początku ćwiczyłam przeliczanie na czyste składniki no i tak mi zostało .W drugą stronę też potrafię. Zresztą nie ważne czy 2+4 czy 4+2 ważne że do tego samego się sprowadza i jest dobrze.Wasze ostanie posty są bardzo ważne dla nowych forumowiczów i moim zdaniem powinny być umieszczone w ,,Pomidorach w Pigułce,,.Wszystko co napisaliście jest dla mnie zrozumiałe ale początkujący uczeń potrzebuje potwierdzenia a nawet pogłaskania po główce lub ;:124 .Byle nie w takiej formie,że ;:167 zaboli.

Nie wiedziałam ,że
BobejGS pisze:Poza tym do fertygacji pomidorów i papryki od rozsady począwszy odpowiednim nawozem jest florovit do pelargonii i to ustaliliśmy tu już wiosną tego roku. Kto go stosował do nawożenia roślin w pojemnikach ten wie, że to prawda.
.
Widocznie jeszcze nie doszłam jeszcze do tego roku albo coś mi umknęło.Dotąd byłam przekonana ,że do rozsady Bioflorin a od fazy krzaka to florowit do pelargonii.Rozumiem też ,że nie musi być w/w Florowit byle NPK miało mniej więcej proporcjonalne do tego nawozu.Na przykład;
1 -1,5-2
2-3-4
4-6-8 florovit
8-12-16 i itd.
Pozdrawiam wszystkich jesiennie ale ciepło.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ten cytat to od forumowicz powinien być ;:224

Bioflorin był wcześniej polecany, zanim ktoś nie wyhaczył NPK na florovicie do pelargonii :)

Najważniejsze by NPK nawozu, po dobraniu odpowiedniej dawki wg azotu, mieściły się w wartościach granicznych dla wymagań pomidora :)
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Jesienią 2013 dałam do badania glebę ze szklarni i wyniki były takie,że do uprawy pomidorów trzeba było zastosować tylko siarczan potasu.I to wiosną zrobiłam.Czy teraz powinnam ponownie glebę zbadać?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy możesz podać całą analizę z jesieni ub.roku ?
Kaja
500p
500p

Post »

x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jak rosły w tej glebie pomidory ?.
Kaja
500p
500p

Post »

Nie narzekam.Z 40 krzaków zebraliśmy ok.100 kg owoców,ale głównie miałam pomidory wielkoowocowe, a one nie są takie wydajne.
Kilka odmian miało niedobór magnezu,a chyba dwie suchą zgniliznę.
I miały trudny początek,bo mimo że w szklarni to prawie do końca czerwca było zimno.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Proponuję zrobić analizę wiosną. Poziom azotu będzie wtedy bardziej miarodajny, ale głownie chodzi o to w jakim kierunku nastąpiły zmiany w składzie gleby.
Kaja
500p
500p

Post »

Dziękuję.Tak zrobię.Czy nie wypaczy wyniku to,że teraz rośnie gorczyca i ma zostać aż do wiosny.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie szkodzi.
Awatar użytkownika
Wanilia
50p
50p
Od: 15 mar 2011, o 16:43

Post »

Ostrzegam przed wkładaniem do dołku bezpośrednio pod krzaczek kompostu roślinnego. Myślałam 'a co tam to nie obornik' i przenawoziłam w tym roku swoje pomidory koktajlowe. Łodygi stały sie tak okropnie grube, że krzaki łamały się przy ziemi gdzie podstawa była cieńsza.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wanilia, przepraszam, ale piszesz bzdury. Na pewno nie zawinił kompost tylko ty. Po pierwsze - czy znasz zasobność swojej gleby :?: . Może było w niej dużo azotu i wtedy żadne nawożenie na start nie jest potrzebne. Po drugie - w jakim stanie były sadzonki :?: Bo jeżeli były zahartowane, krępe i niezbyt wysokie, to po wsadzeniu do ziemi i dobraniu się do azotu w glebie równomiernie grubieje cała łodyga. Natomiast jeśli były duże, wyciągnięte, zbyt wcześnie posiane, miały cienką łodyżkę, to dolna część łodyg jest częściowo zdrewniała i potem w glebie przyrasta minimalnie. Grubieje tylko górna część i efekt jest taki jak u ciebie.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Nie ma możliwości przekarmienia kompostem roślin,bez względu na zastosowaną dawkę.
:roll: :roll:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

jode22 pisze: dolna część łodyg jest częściowo zdrewniała i potem w glebie przyrasta minimalnie. Grubieje tylko górna część i efekt jest taki jak u ciebie.
Dodam tylko, że zdrewnienie łodygi skutkuje upośledzeniem w pobieraniu fosforu z wszelkimi tego konsekwencjami.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”