Czym nawozić pomidory-cz.2
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Najlepiej kupować w dużych opakowaniach, ja za mały pojemnik 250 g Florowitu do pelargoni zapłaciłam 11 zł, więc jak trafiłam na trzy kilogramowe opakowania w cenie dwadzieścia sześć złoty to nawet się nie zastanawiałam, z trzech dużych opakowań zostało mi jedno na przyszły sezon, trzeba też uważać na daty, żeby wybrać te z dłuższą datą, musiałam poprzestawiać pojemniki, panie z obsługi nie były zachwycone, oj nie 

-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Błażej,forumowicz.Dziękuję
.Noszę w torebce na kartce wypisane optymalne wartości NPK w postaci czystych składników i w postaci tlenków.Ale przyzwyczajenie drugą naturą człowieka.Od początku ćwiczyłam przeliczanie na czyste składniki no i tak mi zostało .W drugą stronę też potrafię. Zresztą nie ważne czy 2+4 czy 4+2 ważne że do tego samego się sprowadza i jest dobrze.Wasze ostanie posty są bardzo ważne dla nowych forumowiczów i moim zdaniem powinny być umieszczone w ,,Pomidorach w Pigułce,,.Wszystko co napisaliście jest dla mnie zrozumiałe ale początkujący uczeń potrzebuje potwierdzenia a nawet pogłaskania po główce lub
.Byle nie w takiej formie,że
zaboli.
Nie wiedziałam ,że
Widocznie jeszcze nie doszłam jeszcze do tego roku albo coś mi umknęło.Dotąd byłam przekonana ,że do rozsady Bioflorin a od fazy krzaka to florowit do pelargonii.Rozumiem też ,że nie musi być w/w Florowit byle NPK miało mniej więcej proporcjonalne do tego nawozu.Na przykład;
1 -1,5-2
2-3-4
4-6-8 florovit
8-12-16 i itd.
Pozdrawiam wszystkich jesiennie ale ciepło.

Nie wiedziałam ,że
.BobejGS pisze:Poza tym do fertygacji pomidorów i papryki od rozsady począwszy odpowiednim nawozem jest florovit do pelargonii i to ustaliliśmy tu już wiosną tego roku. Kto go stosował do nawożenia roślin w pojemnikach ten wie, że to prawda.
Widocznie jeszcze nie doszłam jeszcze do tego roku albo coś mi umknęło.Dotąd byłam przekonana ,że do rozsady Bioflorin a od fazy krzaka to florowit do pelargonii.Rozumiem też ,że nie musi być w/w Florowit byle NPK miało mniej więcej proporcjonalne do tego nawozu.Na przykład;
1 -1,5-2
2-3-4
4-6-8 florovit
8-12-16 i itd.
Pozdrawiam wszystkich jesiennie ale ciepło.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ten cytat to od forumowicz powinien być
Bioflorin był wcześniej polecany, zanim ktoś nie wyhaczył NPK na florovicie do pelargonii
Najważniejsze by NPK nawozu, po dobraniu odpowiedniej dawki wg azotu, mieściły się w wartościach granicznych dla wymagań pomidora

Bioflorin był wcześniej polecany, zanim ktoś nie wyhaczył NPK na florovicie do pelargonii

Najważniejsze by NPK nawozu, po dobraniu odpowiedniej dawki wg azotu, mieściły się w wartościach granicznych dla wymagań pomidora

Jesienią 2013 dałam do badania glebę ze szklarni i wyniki były takie,że do uprawy pomidorów trzeba było zastosować tylko siarczan potasu.I to wiosną zrobiłam.Czy teraz powinnam ponownie glebę zbadać?
Czy możesz podać całą analizę z jesieni ub.roku ?
Jak rosły w tej glebie pomidory ?.
Nie narzekam.Z 40 krzaków zebraliśmy ok.100 kg owoców,ale głównie miałam pomidory wielkoowocowe, a one nie są takie wydajne.
Kilka odmian miało niedobór magnezu,a chyba dwie suchą zgniliznę.
I miały trudny początek,bo mimo że w szklarni to prawie do końca czerwca było zimno.
Kilka odmian miało niedobór magnezu,a chyba dwie suchą zgniliznę.
I miały trudny początek,bo mimo że w szklarni to prawie do końca czerwca było zimno.
Proponuję zrobić analizę wiosną. Poziom azotu będzie wtedy bardziej miarodajny, ale głownie chodzi o to w jakim kierunku nastąpiły zmiany w składzie gleby.
Dziękuję.Tak zrobię.Czy nie wypaczy wyniku to,że teraz rośnie gorczyca i ma zostać aż do wiosny.
Nie szkodzi.
Ostrzegam przed wkładaniem do dołku bezpośrednio pod krzaczek kompostu roślinnego. Myślałam 'a co tam to nie obornik' i przenawoziłam w tym roku swoje pomidory koktajlowe. Łodygi stały sie tak okropnie grube, że krzaki łamały się przy ziemi gdzie podstawa była cieńsza.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wanilia, przepraszam, ale piszesz bzdury. Na pewno nie zawinił kompost tylko ty. Po pierwsze - czy znasz zasobność swojej gleby
. Może było w niej dużo azotu i wtedy żadne nawożenie na start nie jest potrzebne. Po drugie - w jakim stanie były sadzonki
Bo jeżeli były zahartowane, krępe i niezbyt wysokie, to po wsadzeniu do ziemi i dobraniu się do azotu w glebie równomiernie grubieje cała łodyga. Natomiast jeśli były duże, wyciągnięte, zbyt wcześnie posiane, miały cienką łodyżkę, to dolna część łodyg jest częściowo zdrewniała i potem w glebie przyrasta minimalnie. Grubieje tylko górna część i efekt jest taki jak u ciebie.

- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie ma możliwości przekarmienia kompostem roślin,bez względu na zastosowaną dawkę.

Dodam tylko, że zdrewnienie łodygi skutkuje upośledzeniem w pobieraniu fosforu z wszelkimi tego konsekwencjami.jode22 pisze: dolna część łodyg jest częściowo zdrewniała i potem w glebie przyrasta minimalnie. Grubieje tylko górna część i efekt jest taki jak u ciebie.