No poki co zawiązał się tylko jeden owoc. Czy fasola jest samopylna czy musi być zapylona? Można to zrobić własnoręcznie jak np pomidory?
Fasolka szparagowa cz. 2
- Magda_sara
- 50p

- Od: 13 kwie 2016, o 12:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fasolka szparagowa cz. 2
Pomocy, moja fasolka nie zawiązuje owoców
kwiaty usychają i odpadają po prostu
No poki co zawiązał się tylko jeden owoc. Czy fasola jest samopylna czy musi być zapylona? Można to zrobić własnoręcznie jak np pomidory?
-
juda
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj zebrałam 3 kg zielonej fasolki szparagowej Jagusia.U mnie obficie kwitnie i pięknie się wiąze.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Ja sadzę w małe doniczki po bratkach, po 4 szt. Właśnie mi pięknie wzeszły, poczekam jeszcze z tydzień z sadzeniem, bo na razie nie mam gdzie.
Siane do ziemi zjadają mi chyba jakieś robale, bo wychodzą pogryzione, jakieś czarnawe. Od kilku lat sieję w pojemniki.
Siane do ziemi zjadają mi chyba jakieś robale, bo wychodzą pogryzione, jakieś czarnawe. Od kilku lat sieję w pojemniki.
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
vikii
- 200p

- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
Ja fasolkę zawsze siałam bezpośrednio do gruntu.
Kiedyś wszystko było ok., ale od kilku lat fasolki coraz gorzej wschodzą i coraz więcej poobgryzanych młodych krzaczków mam.
W tym roku już 3-ci raz sieją fasolkę i dopiero ostatni wysiew (przykryłam włókniną i dopiero jak miała 4liscie odkryłam) ładnie urosła i ma pączki kwiatowe
Zastanawiam się, czy jakbym teraz wysiała fasolkę do paletek rozsadnikowych to zdąży urosnąć i jak ją wysadzę do ogrodu to zdąży zaowocować?
Kiedyś wszystko było ok., ale od kilku lat fasolki coraz gorzej wschodzą i coraz więcej poobgryzanych młodych krzaczków mam.
W tym roku już 3-ci raz sieją fasolkę i dopiero ostatni wysiew (przykryłam włókniną i dopiero jak miała 4liscie odkryłam) ładnie urosła i ma pączki kwiatowe
Zastanawiam się, czy jakbym teraz wysiała fasolkę do paletek rozsadnikowych to zdąży urosnąć i jak ją wysadzę do ogrodu to zdąży zaowocować?
Pozdrawiam, Aneta:)
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wczesne odmiany np. Sonesta, Korona można siać do połowy lipca. Zbiór około połowy września.
- Teresa Pszczola

- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Ja miałam piękną tyczną fasolkę. Miała już strączki.
A teraz mam tylko tyczki! Będą na przyszły rok.
Jak ja kocham "moją" sarenkę.

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
No to na co czekasz
, kilkadziesiąt złotych na siatkę leśną i zabezpiecz ogród gdzie masz czasochłonne i cenne rośliny.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- SandraABC
- 1000p

- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
U mnie już 2 - 10 litrowe wiaderka zjedzone
wybierałyśmy tylko największe okazy .
W sumie jest 5 rzędów po ok. 3m każdy odmiany Teepee - Purple jak zwykle niezawodna i obrodziła najwięcej
Większość dosztukowana, sporo nie wzeszło (nowa firma nasion ryzykowana) , ślimaki po wschodach też zrobiły swoje....
W sumie jest 5 rzędów po ok. 3m każdy odmiany Teepee - Purple jak zwykle niezawodna i obrodziła najwięcej
Większość dosztukowana, sporo nie wzeszło (nowa firma nasion ryzykowana) , ślimaki po wschodach też zrobiły swoje....
- Ginka

Ja w niedzielę wysiałam na miejscu sałaty która wybijała i zgorzkniała dwa paski po 2m zielonej (gniazdowo na przemian 2-3-2-3 bo by mi nasion nie starczyło z dwóch paczek
), skwar nieziemski wczoraj był ale przykryłam je mielonymi liśćmi, a dzisiaj lało solidnie od rana także powinny szybko wyskoczyć.
-
Drapichrust
- 100p

- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Purple Teepee jest świetna, bardzo plenna i smaczna. W tym roku zasiałem pierwszy raz i już się z nią nie rozstanę. Tak samo jak z żółtą wstążką Supernano Giallo, ta jest jak masło nawet po 3-4 minutach gotowania. Za to nigdy więcej nie sieję żadnej Saxy, zielona i żółta u mnie wyszły suche i łykowate, według mnie nadają się co najwyżej na mrożonkę do zupy.SandraABC pisze: każdy odmiany Teepee - Purple jak zwykle niezawodna i obrodziła najwięcej
- Ginka

Zapiszę sobie na przyszły rok, okaże się jaka będzie Saxa, w przyszłym roku Teepee
.