Mój fijoł 14-niedługo wiosna

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój fijoł 14-niedługo wiosna

Post »

U wielu osób " nie wypaliło" sadzenie krokusów w trawniku.. ;:173 To tylko ładnie wygląda ale nie praktyczne! ;:185

Miłego dnia Ewciu ja po zabiegach ;:71 kierunek :arrow: działka :D :heja

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ewciu, ale masz cudowne poletko przebiśniegów ;:oj Umnie marniutkie, bo rosną między różami i co roku je wyrywam podczas pielenia rabat :oops: Na taki efekt chyba nigdy się nie doczekam :roll:
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jak to miło zobaczyć, że oprócz mnie ktoś ma trawnik nie wyglądający, jak pole golfowe ;:170
Czy masz mech ? Jeżeli tak, to moja radość jest jeszcze większa.
Przebiśniegi mam, ale nie rozumiem, dlaczego nie mam przylaszczek, skoro już dawno zniewolił mnie ich kolor.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiosna pełną gębą kwiatów ;:306
Tylko martwią mnie prognozy pogody na najbliższe dni ;:222
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Ewciu, kolorowo na ogrodzie to aż pycho :D . U mnie krokusików jeszcze za mało powychodziło. Słonko w dzień i owszem grzeje jak nic, ale nocki z przymrozkami. Na sobotę i niedzielę zapowiadają u nas zimno w dzień 4* . Dlatego nie spieszę się z odsłanianiem wszystkich roślinek. Róż jeszcze tak bardzo nie odsłoniłam. W pierwszej kolejności przygotowuję miejsce pod tunel foliowy( gotowy , prezent od męża na urodzinki ). Musiałam zdobyć pomidorki i paprykę. Są już wysiane. Oj będzie się działo u mnie . Tylko czy wszystko zrealizuję? A Ty planujesz jakieś zmiany na ogrodzie (coś nowego postawisz, pobudujesz?)
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Widziałam właśnie u kilku osób takie niespodzianki krokusowe w/na trawniku i miałam nadzieje, że może w przyszłości i u mnie coś podobnego wyczaruję. Mówisz, że się nie sprawdzają, będę się uczyła na twoich błędach ;:224 dobrze wiedzieć zanim wpakowałam ilości cebulek do ziemi :roll:
Heliofitko, u mnie na "trawniku" znajdziesz wszystko..mech, koniczynę i wiele innych, tylko nie wiem czy to do końca powód żeby się chwalić wśród kicznych właścicieli pięknie utrzymanej murawy :lol:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Maryniu, od kilku lat wycinałam trawę na tym trawniku nożycami, żeby zachować liście krokusów :? Zajmowało mi to przynajmniej dwie godziny. Teraz się cieszę, że cebulki przeniosą się na rabatę :D
Monika, moje są przy piwoniach, więc idealnie mijają się z wegetacją :D
Iwona-i Ty, Brutusie ;:145 Więcej mam mchu niż trawy ;:306 Trawnika na tej powierzchni już nie będę miała (chyba, że wygram w totka :D), więc korzystam z tego, co mam. Krety szaleją. Sprzątam kretowiska i nie biorę do głowy.
Izolek, nic dziwnego w marcu. Dziwne raczej to, że przez ostatni tydzień było tak pięknie :D
Mirka, u mnie cały czas przymrozki :( W dzień bardzo ciepło i słonecznie, a potem mróz. W tym sezonie pojawią się jedynie nowe rabaty i remont mieszkania-aż za dużo jak dla mnie :D
Sabina, wygodniej posadzić krokusy na brzegu rabaty. Chyba że planujesz co roku dokupować dużą liczbę nowych cebulek, żeby traktować je jako jednoroczne.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

co to, to nie..raczej szkoda by było traktować je jako jednoroczne. Tym bardziej że tylko patrzę kiedy zaczną się rozrastać ;:130 Póki co właśnie zaczęłam obsadzać brzegi rabat..jurto może wrzucę zdjęcie jak to aktualnie wygląda.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabina, mam podobne zdanie :D Lubię, kiedy wszystko się rozrasta i odradza. Dlatego ręcznie wycinałam trawę omijając kępy krokusowych liści-tak do końca maja :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, to widzę, że ty celowo w trawie posadziłaś..wszystko po to żeby mieć odstresowujące cięcie..gwarantowane aż do maja :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No mnie też się tak wydaje..... :;230
Podobnie jest z narcyzami, też pięknie w trawie wyglądają, ale obkaszanie to straszna robota.
Ja dzisiaj też na czworaka czyściłam rabaty do czysta.
I ma to tą zaletę, że dokładnie widać każdego chwasta. ;:306
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Faktycznie pięknie wyglądają te krokusy w trawie, ale ja bym chyba nie wytrzymała i ścieła ją zanim by zmarniały.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Nie wsadzą więcej krokusów w trawnik ;:223
Na początku kłopot z przebiciem się przez darń trawnika, a potem koszenie ręczne. Sporo w następnym roku ginie.
Tyle co ja się nawtykałam w ten trawnik cebulek....miałam odbite czerwone kółko na dłoni..... efekt mizerny, kilka kwitnących, o namnażaniu nie wspomnę :twisted:
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Ewcia, niezłe hobby:
ręcznie wycinałam trawę omijając kępy krokusowych liści-tak do końca maja :D
Skoro zamierzasz przenieść krokusy, to co planujesz zamiast? (zamiast ręcznego cięcia trawy oczywiście) Jestem bardzo ciekawa co wymyślisz :wink: Czymś się w końcu trzeba zająć, jak już wszystkie rabatki uprzątnięte i zagospodarowane...
Pozdrawiam, Elwi
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabina, tego było do zeszłego roku 14 m kwadratowych :D Teraz zostało 10-naprawdę be sensu taszczyć kosiarkę.
Grażyna, właśnie nauczyłam się na błędach, że nie sadzi się cebul w trawie ;:306
Gosia, ścięcie liści powoduje, że krokusy znikną :D Znajoma tak zrobiła i obwiniała nornice.
Ania, Ty też już nauczyłaś się na błędach :D Cebule w trawie wyglądają pięknie, ale utrzymanie ich sprawia trochę kłopotu.
Elwi, ten trawniczek zniknie, a pojawią się róże. I łysa ścieżka, żeby można było pielić między różami. Wolę to niż koszenie trawy ręcznymi nożycami :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”