Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
KaLo mógłbyś zerknąć na mój post że zdjęciami i napisać co to bo mam tego coraz więcej.
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
markis80nie odzywałem się ,bo nie mam pojęcia ,co to może być.Pierwszy raz widzę takie owoce.
kierda znalazłem w sieci coś podobnego jak na pierwszym zdjęciu ,podobnie wygląda wirus nitkowatości.
kierda znalazłem w sieci coś podobnego jak na pierwszym zdjęciu ,podobnie wygląda wirus nitkowatości.
Owoce już zerwałem,a te plamy na liściach ??
-
Alyaa

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kaLo oni to sprzedawali jako borówka amerykańska. Owoce duże, bardzo dużo. Po rozkrojeniu miąższ przejrzysty zielono-bezbarwny. Pod wpływem temperatury zmieniał kolor na czerwony - taki jak jagody. Bardzo słodkie.
-
kaLo

markis80 może bakteryjna plamistość liści? https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... %20doradca pierwszy link,wersja dla doradcy ,strona 20.
Powiedzcie mi czy to normalne , że owoce borówki robią się już lekko fioletowe. Nie jest to kilka sztuk, tylko cała masa zmienia powoli kolorek. Jutro zrobię fotkę i wrzucę.
Dzięki za interesujący materiał ale przyjrzałem się dokładnie zdjęcia bakteryjnej plamistości liści i antraknozy i jest to bardzo podobne przynajmniej dla mnie. Jest jakaś metoda żeby wykluczyć jedno lub drugie tak np.jak podałeś w przypadku owoców.kaLo pisze:markis80 może bakteryjna plamistość liści? https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... %20doradca pierwszy link,wersja dla doradcy ,strona 20.
-
kaLo

Jeżeli to bakterioza, to nie ma zarejestrowanego środka.Zresztą i tak nie ma wyboru,tylko miedziowe sobie radzą.
Czyli coś z tego Miedzian 50 WP, Cuproflow 375 SC, Neoram 37,5 WG ??
-
kaLo

Neoram to to samo co Miedzian.Nie miałem takich problemów,nie stosowałem Miedzianu na borówkę i ,nie potrafię nic konkretnego powiedzieć.Może odezwie się ktoś inny,co stosował Miedzian na borówki.
Witam
Mam 2 krzaki chandlera, jeden obsypany byl mega kwiatami drugi polowe mniej. Za to teraz jak juz owoce sa zielone to adwekwatnie duzo malych jagod, a na drugim mniej za to widze ze beda duuze.
Ciecie oczywiscie bylo ale pomimo tego sporo kwiecia. Pytanie czy obrywacie kwiaty jak jest ich za duzo?
Mam 2 krzaki chandlera, jeden obsypany byl mega kwiatami drugi polowe mniej. Za to teraz jak juz owoce sa zielone to adwekwatnie duzo malych jagod, a na drugim mniej za to widze ze beda duuze.
Ciecie oczywiscie bylo ale pomimo tego sporo kwiecia. Pytanie czy obrywacie kwiaty jak jest ich za duzo?
-
kaLo

Jezeli ten pęd z owocami ma bardzo mało liści ,to nic z tych jagód nie będzie.Spróbuj wyciąć nadmiar owoców,tak aby była równowaga z liśćmi.