Naciowego już nie sieję, nie zjadłam nawet jednej łodygi bo były suche i nie dobre
Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1
Re: Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa
Ja miałam korzeniowego Albin -duże głowy porosły, w tym roku również go posieję, ale dawałam im też dużo wody, to ma znaczenie. Przechowuję go w altance w budynku, mamy tam w podłodze takie małe pomieszczenie/piwniczkę na warzywa. Cały czas używam selera do zupy, jest kremowo biały bardzo pachnie i nie jest suchy. Jak dla mnie idealny
Naciowego już nie sieję, nie zjadłam nawet jednej łodygi bo były suche i nie dobre
-
przemek1136
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W ubiegłym roku selerów miałem troszeczkę za dużo ale sporo sadzonek rozdałem i sprzedałem nawet nadwyżkę korzeni. Ponieważ nie mam odpowiednich warunków do przechowywania korzeni większość zbiorów została zamrożona. W tym roku zaczynam zabawę od nowa ale z pewnością zrobię ostrą selekcję sadzonek. Zamierzam też sprawdzić czy warto przycinać liście rozsady selerów. Niektóre firmy specjalizujące się w produkcji sadzonek selerów stosują ten zabieg. Ciekawe czy to się sprawdzi na skalę amatorską? SELER 2016 moje odmiany i terminy wysiewów. Prawdopodobnie będę podkiełkowywał nasiona.
-EDWARD (Polan) (III)
-MAXIM (Vilmorin) (k.II)
-ZAGŁOBA (W. Legutko) (k.II)
-EDWARD (Polan) (III)
-MAXIM (Vilmorin) (k.II)
-ZAGŁOBA (W. Legutko) (k.II)
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Napisz coś więcej o tym przycinaniu liści na rozsadzie selerów, i w jakim celu to się robi?
Pozdrawiam! Gienia.
-
przemek1136

Nie wszystkie firmy produkujące rozsadę selera bawią się w jego przycinanie ale przyglądając się zdjęciom na których widać maszynę sterowaną komputerem tnącą równo prawie wszystkie liście coś w tym musi być. Taka maszyna musi przecież na siebie zarobić. Podobnie jak przy rozsadzie pora zabieg ten ma na celu wzmocnienie roślin! Czy tak jest sam nie wiem. Po raz pierwszy spotkałem się ze wzmianką o czymś takim w przypadku selera.
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zaciekawił mnie ten temat. Możesz jakiś link podrzucić? 
-
przemek1136

Niestety Błażeju informacje nie pochodzą z internetu lecz z 1/2016 numeru czasopisma "Warzywa" (Wydawnictwo Plantpress). Tytuł artykułu autorstwa prof. dr hab. Ewy Rekowskiej (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie) brzmi "Pielęgnuj rozsadę pora i selera" a zamieszczone w artykule zdjęcia wykonano w firmie "Grupa Producentów Rozsad Krasoń". Myślę, że te namiary pozwolą Ci dotrzeć do potrzebnych informacji.
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dziękuje Przemku za namiary.
Poszperam i poszukam. 
- justa_be

- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Błażeju jakbyś coś ciekawego wyczytał to podziel się proszę wiedzą 
Pozdrawiam ;)
Ostatnio (11.02) posiałem na próbę holenderskiego selera korzeniowego CESAR F1
Niestety nasiona mają już 12lat, były przechowywane w suchym miejscu, ale czy w ogóle jest szansa na wykiełkowanie ? na razie nic się nie dzieje. 
Trzeba jeszcze poczekać. U mnie wyszły na powierzchnię w temperaturze domowej 24-25 stopni po 12 dniach. Ile masz stopni ciepła w domu?
Mam około 21 stopni. :/msk83 pisze:Trzeba jeszcze poczekać. U mnie wyszły na powierzchnię w temperaturze domowej 24-25 stopni po 12 dniach. Ile masz stopni ciepła w domu?
Czy ktoś uprawiał może DENARA lub GIANT PRAGUE ? Jaki macie opinie o nich ? Posiałem na próbę gram denara i 0.3grama gianta. 
Witam. Mam seler korzeniowy GIANT PRAGUE
Czy ktoś mo
e powiedzieć coś o tej odmianie? nie wiem czy mam zrobić rozsadę czy wysiewać do gruntu?
Czy ktoś mo
Jak może być jeszcze lepiej??? 
Zrób rozsadę, posiej jak najprędzej.
Z tego co wyczytałam do wschodów jest potrzebne jakieś 23-25 stopni, czyli teoretycznie można posiać na jednej paletce razem z pomidorami i papryka, czy w przypadku selera też jest zasada że przykrywamy folią (podziurkowana czy nie?) do czasu pierwszych wschodów czy przy wszystkich rozsadach jest taka zasada? 
Jak może być jeszcze lepiej???