Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
- Krystyna551
- 200p

- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Moja dynia olbrzymia poszła na kiszenie pól na pół z kapustą - pychota. Bambino jedna już w postaci bursztynowego trunku a druga właśnie "pracuje" w butlu
Mowię Wam, nie lubiłam swojskich trunków, ale to to mogę degustować codziennie, polecam 
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
ABan z mojego doświadczenia:
1. Hokkaido, Butternut, Blue Hubbard, Red Hubbard, Lakota, Green Delicious, Muscade de Provance, Lunga di Napoli, Bambino, Melonowa, Chirimen.
2. Nie ma takiej.
3. Hokkaido, Buttercup.
4.Wszystkie wymienione.
5.Wszystkie łatwo dostępne.
1. Hokkaido, Butternut, Blue Hubbard, Red Hubbard, Lakota, Green Delicious, Muscade de Provance, Lunga di Napoli, Bambino, Melonowa, Chirimen.
2. Nie ma takiej.
3. Hokkaido, Buttercup.
4.Wszystkie wymienione.
5.Wszystkie łatwo dostępne.
Tula, ravioli pyszne z hubbarda wychodząPrzedwczoraj Blue Hubbard poszła na sok z marchewką i jabłkiem. Pycha. Mam jeszcze ze 2 kg, może placki zrobię, nie wiem.
Forumowiczka Kasia...;)
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Ravioli mają jedną poważną wadę - ktoś je musi lepić 
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na Sylwestra ugotowałam zupę dyniową . Przy tej okazji upiekłam po kawałku dyni bo zupy zawsze wychodzą smaczne . Użyłam 2 odmiany Chirimen oraz Queensland.
Chirimen bardzo słodka, sucha i niestety ze względu na głebokie żebrowania kłopotliwa w obieraniu
chyba nie będzie wśród moich ulubionych.
Queensland bardziej bardziej nam smakowała w wersji pieczonej - minusem jest ,że z krzaka miałam tylko 1 owoc więc ,przynajmniej u mnie , kiepsko owocowała
.
Chirimen bardzo słodka, sucha i niestety ze względu na głebokie żebrowania kłopotliwa w obieraniu
Queensland bardziej bardziej nam smakowała w wersji pieczonej - minusem jest ,że z krzaka miałam tylko 1 owoc więc ,przynajmniej u mnie , kiepsko owocowała
Chciałbym zapytać, o możliwość przechowywania dyni w nieogrzewanym zimą pomieszczeniu (ale nie piwnicy). Tak jak rozumiem nie ma odmian, które znoszą podmarzanie - dlatego w zimnym pomieszczeniu dynie powinny być zapewne okrywane. Jak to zrobić najlepiej? Może ktoś ma jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam
Adam
Adam
ARIA - nie na sprzedaż i chyba nie ma to raczej znaczenia. Prośba o uważne czytanie postu przed jego komentowaniem. Akurat nie o piwnicę mi chodzi, o czym pisałem. Czytanie setek stron, bez gwarancji, że coś się znajdzie nie ma sensu.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Przechowywania w pomieszczeniu gdzie choćby sporadycznie zagląda mróz nie ryzykowałabym, nawet przykrywając owoce.
Jeśli nie ma mrozu tylko niska temperatura to po co przykrywać? Przykrywanie może przynieść przeciwny skutek - owoce zaczną gnić. Na pewno dynie nie lubią wilgoci.
Ja przechowuję dynie w pomieszczeniach o temperaturze 12-14 stopni, a część w pokoju 17-20 stopni.
Niższą temperaturę mam w piwnicy w której dobrze przechowują się ziemniaki, marchew, jabłka - na dynie jest tam zbyt wilgotno.
Jeśli nie ma mrozu tylko niska temperatura to po co przykrywać? Przykrywanie może przynieść przeciwny skutek - owoce zaczną gnić. Na pewno dynie nie lubią wilgoci.
Ja przechowuję dynie w pomieszczeniach o temperaturze 12-14 stopni, a część w pokoju 17-20 stopni.
Niższą temperaturę mam w piwnicy w której dobrze przechowują się ziemniaki, marchew, jabłka - na dynie jest tam zbyt wilgotno.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Szansa - dzięki za wskazówki. Temperatura w nieogrzewanych zimą pomieszczeniach zależy od temperatury na zewnątrz. Jeśli na zewnątrz jest do minus kilku stopni, wewnątrz jest zazwyczaj powyżej zera, jeśli temperatura spadnie poniżej -10 stopni to i wewnątrz jest zwykle poniżej zera.
Pozdrawiam
Adam
Adam
ABan, takich warunków dynie nie wytrzymają. Lepiej już trzymać je w pomieszczeniu, gdzie się mieszka. Wiele odmian może spokojnie miesiącami leżeć w pokoju.
- Maraga

- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Aniu D!
Jaka temperatura najlepsza do przechowania dyń.Swoje przeniosłam do piwnicy.Nie jest tam ciepło,ale zaczynają pojawiać się plamy na niektórych.Mogłabym dać do chłodniejszego pokoju.
Jaka temperatura najlepsza do przechowania dyń.Swoje przeniosłam do piwnicy.Nie jest tam ciepło,ale zaczynają pojawiać się plamy na niektórych.Mogłabym dać do chłodniejszego pokoju.
-
finestramonika
- 50p

- Od: 4 cze 2011, o 21:13
Witam,
Czy mozecie mi polecic jakas odmiane do posadzenia. Taka, ktora bylaby wczesna i nadawala do mojego klimatu ( Szwedzkiego )
Szukam takiej odmiany, ktora jest smaczna do jedzenia.
Szukalam na tym watku troche , ale jest tak strasznie dlugi i rozne tematy .
Pozdrawiam Monika
Czy mozecie mi polecic jakas odmiane do posadzenia. Taka, ktora bylaby wczesna i nadawala do mojego klimatu ( Szwedzkiego )
Szukam takiej odmiany, ktora jest smaczna do jedzenia.
Szukalam na tym watku troche , ale jest tak strasznie dlugi i rozne tematy .
Pozdrawiam Monika
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
- kris11
- 200p

- Od: 28 lut 2012, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a możesz podać przepis na trunek dyniowy?Krystyna551 pisze:Moja dynia olbrzymia poszła na kiszenie pól na pół z kapustą - pychota. Bambino jedna już w postaci bursztynowego trunku a druga właśnie "pracuje" w butluMowię Wam, nie lubiłam swojskich trunków, ale to to mogę degustować codziennie, polecam
Bambino co roku sadzę......
Pozdrawiam- Marzena
- Tomek-Warszawa

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Hokkaido zdąży już dojrzeć przed jesienią?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.