Permakultura cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Permakultura

Post »

Mój wczorajszy post nie zapisał się. Nie wiem dlaczego...
Cieszcie się miłośnicy permakultury! Właśnie darmozjady z Brukseli ogłosili, że odtąd rolnictwo w Unii ma być ekologiczne! Problem w tym że produkty ekologiczne są grubo droższe od tradycyjnych. Dopóki na półce leżą obok siebie towary drogie i tanie - wszystko jest w porządku. Każdy ma prawo wyboru. ;:108 Ale gdy znikną tanie w imię ekologicznych urojeń - no to szykujcie się na chleb za 20 zł i kartofle po 30 zł. Oczywiście nastąpi nacisk na płace i nieuchronna inflacja. Już pojawia się tysiączłotówka. Oczywiście efekt, na razie, socjologii.Wkrótce pojawią się banknoty 2000 i 5000 jako efekt nowej ekologii.
Jak zauważył Lao-Tse, gdy tworzysz Coś - uważaj, bo stworzysz też antyCoś. ;:124
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja się nie boję, bo mam pół hektara pola :) Co prawda ciężka glina i minie trochę czasu zanim coś konkretniejszego na niej urośnie, ale mam. A reszta ... co sobie ludzie wybrali to mają i będą za swoje decyzje płacić.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

To przybij "5"!
Ja mam 2,5 ha IV klasy i zaczynam powoli działalność rolniczą. Z głodu nie umrę ;) Powoli zaczynamy budowę i przygotowanie ziemi pod sad jabłoniowy i warzywnik.

Niestety, zgadzam się ze sporą częścią tego, co gada dziad_Jag. Zwiększona inflacja będzie nieuchronna i biedni ludzie jeszcze bardziej zubożeją. :(
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Popieram własną działalność ogrodniczo-sadowniczą . Nie podoba mi
współczesne rolnictwo . Obecnie mieszkam na wsi i wiem czym to pachnie ,
dosłownie . Niedaleko mam chlewnię ( ogromną ) , niby nie tak blisko a jednak . ;:222
Ciągła walka z gryzoniami i muchami . A cała patologia moim zdaniem bierze się z
rozdawnictwa pieniędzy . Do głowy mi kiedyś nie przyszło , że można tak po prostu
pieniądze rozdawać .
Co do permakultury , sama stosuję , ale w wersji lajt . Odkrywam gdy chcę intruzy pogonić .
Promilus
200p
200p

Post »

To nawet nie o rozdawnictwo chodzi tylko o "ujęcie w karby" ... mamy duże, wyspecjalizowane gospodarstwa, które mają produkować "tylko to co każą, takie jakie każą i tyle ile każą" - co w konsekwencji daje system może i wydajny, ale uciążliwy (i społecznie, i środowiskowo). I później "spłonęło 50000 kur" albo "trzeba wybić 200000 świń" ... no sorry, a polityką rolną zajmują się laicy-krawaciarze opłacani przez koncerny.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

No i Dziadzie Jagu, nie kracz, bo jak tak dalej pójdzie to pewnie wrócimy do lat powojennych, lata 50-te, 60- te. Sami będziemy sobie wszystko uprawiać- kto tylko będzie miał skrawek ziemi. Czy wtedy było lepiej? Nie wiem , trudno ocenić, Było na pewno zdrowiej i zupełnie inaczej. A to tylko 60 lat wstecz :roll:
Pozdrawiam! Gienia.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha! Kraj lat dziecinnych...itd. Było chudo i szaro, ale takiej kiełbasy zwyczajnej po 8,90 i takiego chleba nałęczowskiego po 3,50 nikt już nie spróbuje! No, zapomniałem dodać że kilo chleba ważyło kilogram, a nie 60 dkg jak za Gierka. No i ta szynka marki Krakus wystana od bladego świtu na Boże Narodzenie. No i to mięso kupione od "baby". Chociażby nie wiem jakie permakultury i ekologie zostały zaordynowane, to i tak, w imię walki z co2, będziemy jedli mięsko z ropy naftowej i chleb licho wie z czego. Owszem, kraczę bo taka moja rola dziada_Jaga.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kracz, kracz jak najwięcej!

Bez takiego krakania niektórzy ludzie nadal będą poświęcali więcej uwagi trawnikowi i ubraniom w szafie, niż metodom produkcji żywności, a różne koncerny będą władać światem, uzależniając od swoich produktów kolejne społeczeństwa, gdzie inflacja i rozdawnictwo są metodami kontroli nad masami.

Jak patrzę na te fitnessy w pomieszczeniach, za które ludzie płacą, a wit.D kupują w kapsułkach, to się zastanawiam, czy ze mną jest coś nie tak, czy z nimi. Ja wolę wsiąść na rower, zapiąć psa w uprząż, pojechać na działką i pomachać motyką, widłami, czy grabiami. Chociaż na własnym kawałku ziemi mam kontrolę nad tym, co i jak trafią do gleby, a fitness oraz wit.D mam gratis.
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

Jeśli się zastanowić to prędzej czy później będzie głód. Wszystkiemu winny będzie brak kontroli populacji. Póki co żarcie się marnuje - jak będzie droższe to niektórzy ludzie każdą kromkę chleba uszanują. No i problem z nadwagą będzie mniejszy...

A co to dopiero będzie gdy zakażą opakowań z plastiku? Aktualnie na miesiąc zbieram 8 worków z plastikiem - w porównaniu z połową worka na szkło, workiem papieru i 10 litrami odpadów zmieszanych, to naprawdę sporo. A brak plastiku mocno podniesie ceny jak sądzę.

Może zaczną w końcu robić porządnie rzeczy, żeby leżały w domu kilkanaście lat, zamiast po roku lądować na śmietniku.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szanowny Andrzeju. Mylisz się jeśli uważasz plastyk za tanie opakowanie. Plastyk jest najdroższym opakowaniem. Stal, aluminium, papier - to wszystko taniocha w porównaniu z PCV czy inną chemią.
Co do trwałości produktów...Pamiętasz sprawę nylonów? Pierwsze pończochy nylonowe okazały się niezniszczalne. Spokojnie mogło je nosić pięć pokoleń. No więc czym prędzej popsuto jakość, i oko leciało za trzecim założeniem. Wszystkie produkty muszą szybko ulegać zniszczeniu, bo tego wymaga globalny rynek. Coraz tańsze produkty coraz gorszej jakości! Tak się kręci ten świat.
kuneg...Ty rzeczywiście jesteś mocno niezależny! Możesz mieć nawet krowę. Jakbyś umiał prząść i tkać to możesz ogłosić się niezależnym królestwem.
Promilus...Ze swoim półhektarem musiałbyś się przerzucić na skrajny wegetarianizm.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Z półhektarowym poletkiem byłby kłopot, fakt. ;:223
3-hektarowe już by dało radę.
Płody rolne dla siebie i dla zwierząt - wystarczające - nadwyżki na sprzedaż, lub wymianę.
Mały sadek, ogród warzywny dla własnych potrzeb.
2 krowy = mleko, masło, cielęta - jedno na ubój, drugie - sprzedaż.
1 koń pociągowy - na takim areale dałby radę + włosie na pędzle, lub sprzedaż
2 owce, 1 baran- wełna na swetry, skarpety itd, jagnięta na ubój.
20 kurek + kogut - jajka , rosołek, nadwyżka jajek na sprzedaż.
4 gęsi,- poduchy, pieczyste ,
+ indyki, kaczki
króliki - pieczyste, skóry,
2 świnki - jedna na kiełbasy i smalec, druga na sprzedaż.
Mamy darmowy obornik pod uprawy, skóry z uboju zwierząt i królików a może i z zająca, czy lisa jak się go złapie - do punktu skupu . Tylko chyba już nie istnieją.
W pobliskim lesie, w brzegu skarpy malutka bimbrownia dla wtajemniczonych. Znajomy posterunkowy, mimo smrodu na pół wsi nic jakoś nie wyczuł.
Poletko lnu (prześcieradła, koszule) i konopi (sznury i powrozy).
Nic się nie może zmarnować ! :heja :heja Ale się rozpędziłam , pewnie pominęłam parę rzeczy !!! I tak rzeczywiście było, niektórzy pamiętają !
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziad_Jag pisze: kuneg...Ty rzeczywiście jesteś mocno niezależny! Możesz mieć nawet krowę. Jakbyś umiał prząść i tkać to możesz ogłosić się niezależnym królestwem.
Przędzenie i tkanie, to nie problem. Wszystkiego da się nauczyć. Dziadek i babcia wszystko razem umieli - jedno orało, siało i kosiło, drugie przędło, doglądało zwierząt i dzieciarni, i.t.d.

P.S. Mów mi Małgorzato :)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Promilus

0,5 hektara to śmiechu warte, przymierałbyś głodem ze swoją rodziną i w końcu pojechałbyś w świat szukać pracy.

Ja mieszkam w miejscu gdzie z uwagi na ukształtowanie terenu przeważały małe gospodarstwa rolne
takie jedno- dwu- trzyhekatorowe. Ci z tych jednohektarowych to bida z nędzą. Już lepiej miały te 2 i 3,
były w stanie same się wyżywić. Jednak jak myślisz czemu to właśnie prawie całe południe Polski
było tanią siłą roboczą u tych bogatych sąsiadów czy daleko za oceanem?

dziad_Jag
Przyjedź na kiełbasę do Tuchowa ;:108

Miałam tu sąsiada/ bo niestety odszedł w ub roku/ który trzymał owieczki siłą rozpędu,
bo hodował dawniej owce i runo odstawiał. Jak ja się dowiedziałam , że jest człowiek, który ma runo,
to się od razu z nim skumałam. I nauczyłam się prząść ;:173

Młodzi na tych moich terenach to w ogóle nie chcą mieć nic do czynienia z rolnictwem.
Kto nie wie jak wyglądają ziemie klasy 6 i jeszcze na dokładkę na stromiznach
to będzie krytykował. Ja jednak tych młodych rozumiem.
To jest przysłowiowa orka na ugorze. I to nie szkodzi, że mają traktory itp.

Bardziej bym widziała to tak jak pisze Kuneg, żeby produkować na wymianę.
Kto ma warunki na sad, to owoce, na wymianę za ziemniaki, za jajka, co tam jeszcze.
Wiadomo o co chodzi.

Co do ochrony chemicznej. Bardzo ciężko przestawić gospodarstwo i to nieduże na
jakąś równowagę. Na to potrzeba i czasu i cierpliwości i środków do życia.
Żeby nie stosować nawozów sypkich tylko organiczne, to byłoby dobrze mieć te nawozy organiczne.
Ale skąd? Żeby mieć konia czy krowę trzeba hektar łąki. Żeby mieć kury, trzeba mieć paszę.
Kupną czy swoją? Można kur nie dokarmiać i mieć jedno jajko na tydzień, ale trzeba mieć teren, żeby miały
gdzie grzebać za robakami. Bez wsadu mięsnego :wink: , bez konkretnej paszy, jajka są mizerne.

Gienia- piszesz właśnie dokładnie tak jak działały te małe gospodarstwa wiejskie.

Andrzej997-
Jeśli się zastanowić to prędzej czy później będzie głód. Wszystkiemu winny będzie brak kontroli populacji.
Głód to jest wtedy jak są kataklizmy i jak państwo wtrącą się w poczynania obywateli.
Miejsca na ziemi jest wystarczająca ilość.
Kto mówi inaczej, tzn, że propaganda promująca ograniczenie populacji zrobiła swoje.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Promilus
200p
200p

Post »

Ahahahahahahaha, bardzo to zabawne stwierdzenie :) Jeśli ja z 0,5ha bym przymierał głodem... to czekaj, niech policzę, mamy już poniżej 19mln hektarów gruntów rolnych w PL ... i jakieś 38mln mieszkańców. No tak... Wielkie brawa za zupełne oderwanie od rzeczywistości :) Poza tym nigdzie nie muszę jechać w świat szukać pracy, bo ją mam, nie musisz się martwić.
Czekam na dalszą część tego przezabawnego wtrącenia...
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, Ty tak serio o populacji myślisz, że nie rozwija się nadmiernie? Że miejsca na planecie Ziemi jest wystarczająco? :shock:

Sięgnę po dane tylko z okresu ostatnich ok. 200 lat.
W 1820r. było nas ok. 1 mld, w 1930r. było nas ok. 2 mld, w 1960r. ok. 3 mld, w 1974r. - 4 mld, w 1987r. - 5 mld, w 1999r. - 6 mld, 2011r. - 7 mld, a obecnie zbliżamy się do 8 mld.

IMO rozwój ludzkości nie powinien być oparty na ciągłym wzroście gospodarczym, wzroście produkcji i wzroście populacji. To jest ślepa uliczka.

IMO należałoby zmienić styl życia i przyzwyczajenia zakupowe w krajach wysoko rozwiniętych - ograniczenia spożycia produktów zwierzęcych, więcej ruchu i mniej obżarstwa, mniej marnotrawstwa. W końcu puszcze amazońskie wycinane są pod uprawy soi, która jest głównie paszą dla zwierząt hodowlanych.
Do tego należałoby dołożyć wiedzę o antykoncepcji i pozwolić kobietom decydować o sobie oraz o swoim ciele - szczególnie w krajach III świata, gdzie kobieta często jest traktowana gorzej od krowy, a przemoc wobec kobiet jest mocno zakorzeniona. W męskim świecie (szczególnie w biznesie) liczy się głównie zysk, więc musi być wciąż więcej, więcej i więcej... Duża liczba ludności w krajach III świata, jest korzystna dla firm światowych, bo to jest źródło taniej siły roboczej, żebyśmy mogli mieć w sklepie banany w cenie jabłek oraz tanie, bawełniane T-shirty... i można tak długo wymieniać różne zależności... Czyste Szaleństwo! Sami podcinamy gałąź, na której siedzimy. Świat już jest globalną wioską, przy takiej liczbie ludności. Świadczy o tym choćby obecna pandemia, że tak szybko objęła całą Ziemię :(
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”