Papryka do gruntu. Część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

Moje to dopiero się zaczęły wiązać...

Obrazek
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ktore kwiaty się obrywa z papryki? Rozumiem że liscie poniżej rozgalezienia sie papryki mam urwac?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chodzi o kwiaty w pierwszym rozwidleniu - papryka najpierw powinna trochę urosnąć zanim zawiąże owoce, inaczej skończy się to jak na moim wcześniej wstawionym zdjęciu :wink:
Co do liści - ja nie obrywam, ale moje są karłowe do uprawy gruntowej. Nie znam się na prowadzeniu wysoko rosnacych.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ludzie, zabijcie mnie albo, ja "zabije" swoja papryke ;:124 ;:223 ;:223 ;:223 cos tam zaczynam rozumiec tylko nie wiem czy to wystarczy.
X-A-9
---

Post »

Paulo, na moim foto widać to pierwsze rozwidlenie z którego wychodzą 3 pędy tam właśnie urywamy ten kwiat następne powyżej już zostawiamy. Dolne kwiaty, jeżeli wyrastają przed tym pierwszym rozwidleniem w kątach liści ja również obrywam.
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

No to teraz trochę namieszam. :roll:
Ja obrywałam wszystkie kwiaty w pierwszym rozwidleniu. Pojawiały się tam uparciuchy nawet kilka razy. Te powyżej zostawiałam.
Dwie papryki wystartowały dośc szybko i zawiązały owoce. Teraz są już sporych rozmiarów (to znaczy, były kiedy je ostatnio widziałam, obecnie są pod opieką mojego M). Ale powyżej tych zawiązków papryka kwitnie bardzo skąpo, zapewne zakończy swą karierę na trzech owocach. Te, które zakwitły później mają po kilka owoców i cały czas tworzą nowe kwiaty.

Nasuwa się wniosek, że nie można pozwolic papryce zakwitnąc zbyt wcześnie, bez względu na to które to rozwidlenie. Najpierw musi się dobrze ukorzenic, zbudowac trochę masy zielonej i dopiero kwitnąc (a może to wina pogody, która je przyhamowała?).
To takie moje rozmyślania laika, ale za to sprawdzone empirycznie. :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32

Post »

Dziewczyny dziękuje za odpowiedzi.
forumowicz może Jalapeno?
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

PaulaPola, liście też. Do pierwszego rozwidlenia powinna być łysa łodyga. Nawet jak później zacznie puszczać tam jeszcze pędy, to też powinno się je usuwać. I tak jak pisze Dorkosa, kwiatki z pierwszego rozwidlenia wszystkie.
U mnie też uparcie niektóre krzaki puszczały po kilka kwiatów w pierwszym węźle, usuwałam wszystkie. W niskich odmianach musiałam też usunąć w drugim rozwidleniu te kwiaty, które skierowały się do środka, bo bałam się, że owoc rosnąc rozerwie pędy :( Nie wiem, czy tak by się stało, ale poobrywałam. Krzaki teraz szybko ruszyły, kwitną na potęgę i ładnie wiążą.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

U ostrej też się tak goli liście (cayenne)? Usunęłam tylko pierwsze kwiatki :roll:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Rybko, ostrych nie trzeba ciąć w ogóle, znalazłam takie info: "Rośliny papryki ostrej, w odróżnieniu od papryki słodkiej, nie wymagają cięcia i formowania. Jedynie rośliny uprawiane pod osłonami należy prowadzić przy sznurkach, gdyż są wyższe i pod ciężarem owoców mogą się łamać."
Źródło: Mgr inż. P. Kujawski, Golcz, Papryka ostra - uprawa w polu czy pod osłonami?, http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2350
Ja w swoich ostrych pędy rosnące pod pierwszym rozwidleniem jednak pousuwałam. Pierwsze kwiatki też. Liście usuwam jak zaczynają obsychać.
Pozdrawiam, Dorota
X-A-9
---

Post »

Ja też liście obrywam dopiero wtedy jak zaczną usychać, wcześniej to bez sensu przecież one karmią roślinę.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

witam , w przyszłym roku zamierzam uprawiać papryk i mam kilka pytań:
jakie polecanie odmiany do gruntu .?
jakie polecanie odmiany do tunelu ..? czy mogą rosnąć obok pomidorów i ogórków podłużnych .?
będę miec taki malutki tunelik o wymiarach 1,7 na 5 metrów i wysokość około 1,2 czy w takim czymś można uprawiać paprykę.? tunelik był w kształcicie połowy walca , tylko ze folia była by na obwodzie a w górnych częsciach walca by jej nie było .? czy taką paprykę należy wietrzyć jak pomidory.?
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Wam za pomoc. Powiedzcie jeszcze jakie uprawiacie papryki w domu w doniczce i jakie polecacie. chciałabym takie małe hodować by móc je później serkiem nadziewać i..... zajadać się do woli :D
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

PaulaPola - polecam Ci lombardo. :D
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

U mnie też coś się zaczyna dziać :D

Nie wiem czy pamiętacie.... Z akcji miałam puste nasiona zorzy i z garści wyszły 2sztuki. Jedna przetrwała. ;:138

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”