- kwiaty w wiosennym kolorze, a tu już schyłek lataOxalis carnosa
bebos: Haworthia i in.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: bebos: Haworthia i in.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jednak aloesy i gasterie kwitną dużo ciekawiej niż haworsje!
Ceropegia zachwyca i ciesze się, że rozdwojony potwór Ci się podoba.
Ceropegia zachwyca i ciesze się, że rozdwojony potwór Ci się podoba.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te kompozycje to razem z całą oprawą dzieło sztuki , i nawet jakaś mamilaria się zaplątała.
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Beatko roślinki ślicznie zarumienione,cudnie to wygląda
Teraz jak wyłożyłaś kawę na ławę to ja coś tam rozróżniam ,ale bez Ciebie ani w ząb
Paski ,kropki ,ciapki... nie mogę się połapać
Teraz jak wyłożyłaś kawę na ławę to ja coś tam rozróżniam ,ale bez Ciebie ani w ząb
Paski ,kropki ,ciapki... nie mogę się połapać
- theoria_

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Beatko, Twój balkon ma niepowtarzalny klimat. Bardzo lubię tu zaglądać, bo zawsze można tu zobaczyć piękne rośliny, odważne kompozycje, tudzież fryzowaną świneczkę
Nieustannie jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy i dociekliwości badawczej 
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Bardzo dziękuję za przemiłe i budujące wpisy
.
Cały mijający sezon stał pod znakiem spełniania życzeń - moja lista "chciejstw" w niespodziewanie dużym stopniu została zaspokojona!
Ostatnio znowu trafił mi się wielki fart
- naprawdę podskakiwałam po rozpakowaniu paczuszki!
...była wystawiona na all pod złą nazwą (Haworthia starkiana), mimo słabej fotki jednak od razu wypatrzyłam nierówną powierzchnię liści - kilka razy przetarłam z niedowierzania oczy i mimo targających mną wątpliwości (z powodu jakości fot), pełna nadziei ? kupiłam za umiarkowaną cenę ? następnego dnia była już u mnie z jeszcze jedną wypatrzoną?no i wszystko było jasne: to Haworthia scabra var. morrisiae ? obecnie włączona jako jedna z trzech odmian geograficznych do grupy H. scabra, ale nierzadko nadal traktowana jako osobny gatunek - Haworthia smithii. Tak czy inaczej stanowi takson o cechach pośrednich między H. scabra var. starkiana (o zupełnie gładkich liściach) i H. scabra var. scabra (o liściach bardzo chropowatych, z ?zadziorami?) - wszystkie mają podobny pokrój i sposób wzrostu ? może nie należą do piękności, ale to takie ?obowiązkowe ? kolekcyjne haworcje? ? w miarę łatwo dostępna jest tylko var. starkiana (także traktowana nierzadko jako osobny gatunek ? H. starkiana) ? dwie pozostałe to rarytasy ? stąd moje niezwykłe zdziwienie i radość ? ad meritum:
Haworthia scabra var. morrisiae/morrisae (syn. H. smithii)

Koniecznie do porównania z Haworthia scabra var. starkiana:

Do pełni szczęścia względem tej grupy brakuje mi zatem Haworthia scabra var. scabra
Cały mijający sezon stał pod znakiem spełniania życzeń - moja lista "chciejstw" w niespodziewanie dużym stopniu została zaspokojona!
Ostatnio znowu trafił mi się wielki fart
...była wystawiona na all pod złą nazwą (Haworthia starkiana), mimo słabej fotki jednak od razu wypatrzyłam nierówną powierzchnię liści - kilka razy przetarłam z niedowierzania oczy i mimo targających mną wątpliwości (z powodu jakości fot), pełna nadziei ? kupiłam za umiarkowaną cenę ? następnego dnia była już u mnie z jeszcze jedną wypatrzoną?no i wszystko było jasne: to Haworthia scabra var. morrisiae ? obecnie włączona jako jedna z trzech odmian geograficznych do grupy H. scabra, ale nierzadko nadal traktowana jako osobny gatunek - Haworthia smithii. Tak czy inaczej stanowi takson o cechach pośrednich między H. scabra var. starkiana (o zupełnie gładkich liściach) i H. scabra var. scabra (o liściach bardzo chropowatych, z ?zadziorami?) - wszystkie mają podobny pokrój i sposób wzrostu ? może nie należą do piękności, ale to takie ?obowiązkowe ? kolekcyjne haworcje? ? w miarę łatwo dostępna jest tylko var. starkiana (także traktowana nierzadko jako osobny gatunek ? H. starkiana) ? dwie pozostałe to rarytasy ? stąd moje niezwykłe zdziwienie i radość ? ad meritum:
Haworthia scabra var. morrisiae/morrisae (syn. H. smithii)

Koniecznie do porównania z Haworthia scabra var. starkiana:

Do pełni szczęścia względem tej grupy brakuje mi zatem Haworthia scabra var. scabra
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Szkoda że haworcje nie są w kręgu moich zainteresowań bo był by to mój jeden z głównych wątków o tych roślinach z uwagi na fachowość i piękną prezentację 
Gratuluję zakupu
Na Twojej fotce widać całą jej urodę
Mnie się też wydawało, że to nie starkiana, tylko jakaś scarba
Ja również wypatrzyłam dwie perełki
i zaszalałam. I nie jestem pewna co do opisu. Wstawię fotki jak dostanę paczkę.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Haworthia scabra var. morrisiae
Gratuluję jeszcze jednej super rośliny.
Gratuluję jeszcze jednej super rośliny.
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Jacek - i bardzo dobrze, że mamy różne zainteresowania - jeśli łaknę wiedzy o kaktusach - zaglądam do takich wątków jak Twój!
Zuza - widziałam w Twoim wątku nowości od Agi i zapowiedź paczuszki z kolejnymi - więc się wstrzymałam z uznaniem do obiecanej prezentacji Twoich haworcji - cieszę się, że uważasz je za interesujące!
Henryku - dziękuję! Jeśli dobrze zrozumiałam - posiadasz H. scabra var. scabra - mam nadzieję, że ją pokażesz - mało jest fotek z necie, a w ciągu ostanich dwóch lat ani razu jej nie widziałam na zagranicznych, a tym bardziej krajowych aukcjach ani w STC - jej zdobycie to chyba prawdziwe wyzwanie!
Druga haworcja, która przybyła razem z H. scabra var. morrisiae to Haworthia nigra - to moje trzecie podejście do tego gatunku - dwa poprzednie okazy były malutkie - i zima po zimie straciłam je - zasuszyłam na śmierć
-tym bardziej szkoda, że były z lokalizacjami! Ta jest o wiele większa, rośnie chyba w seramisie - i tak ją zostawiłam - tylko w osłonce przysypałam trochę kamykami. Dla mnie to jedna z piękniejszych haworcji ze względu na detale!
Haworthia nigra

Zuza - widziałam w Twoim wątku nowości od Agi i zapowiedź paczuszki z kolejnymi - więc się wstrzymałam z uznaniem do obiecanej prezentacji Twoich haworcji - cieszę się, że uważasz je za interesujące!
Henryku - dziękuję! Jeśli dobrze zrozumiałam - posiadasz H. scabra var. scabra - mam nadzieję, że ją pokażesz - mało jest fotek z necie, a w ciągu ostanich dwóch lat ani razu jej nie widziałam na zagranicznych, a tym bardziej krajowych aukcjach ani w STC - jej zdobycie to chyba prawdziwe wyzwanie!
Druga haworcja, która przybyła razem z H. scabra var. morrisiae to Haworthia nigra - to moje trzecie podejście do tego gatunku - dwa poprzednie okazy były malutkie - i zima po zimie straciłam je - zasuszyłam na śmierć
Haworthia nigra

- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Boszeee, jaka paskudna!
To znaczy cudna!
Beatko, zrób wszystko, żeby się uchowała ropucha jedna!
To znaczy cudna!
Beatko, zrób wszystko, żeby się uchowała ropucha jedna!
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
O! H. nigra również piękna!
Również bardzo ją lubię choć... mogła by być nieco większa, wtedy te piękne detale można by bez szkła powiększającego czy dobrego obiektywu oglądać.
Wbrew temu co piszesz można ją bez wielkiego trudu zakupić np. w Czechach - w tym roku tam właśnie jedną z nich dokupiłem do kolekcji.
Również bardzo ją lubię choć... mogła by być nieco większa, wtedy te piękne detale można by bez szkła powiększającego czy dobrego obiektywu oglądać.
Tak, H. scabra var. scabra jest u mnie w kilku (bodaj czterech) wariantach kolorystycznych bo z różnych lokalizacji i kolekcji. Postaram się je niebawem pokazać. Niestety nie mam tak dobrego aparatu jak Twój i tych super detali raczej nie zobaczysz....Jeśli dobrze zrozumiałam - posiadasz H. scabra var. scabra - mam nadzieję, że ją pokażesz - mało jest fotek z necie, a w ciągu ostanich dwóch lat ani razu jej nie widziałam na zagranicznych, a tym bardziej krajowych aukcjach ani w STC jej zdobycie to chyba prawdziwe wyzwanie!
Wbrew temu co piszesz można ją bez wielkiego trudu zakupić np. w Czechach - w tym roku tam właśnie jedną z nich dokupiłem do kolekcji.
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Haworthia scabra var. morrisae takiej nie widziałem, Akwalan ma typową z STC, a ta jakaś inna a może dlatego, że lekko pociągnięta ? pokaż jak się rozrośnie, bo ciekawa 
Pozdrawiam Krzysiek
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Beato Ty to zawsze coś super wypatrzysz
A włściwie wypatrzysz ...Ty po prostu się b.dobrze znasz na Hawortia
A włściwie wypatrzysz ...Ty po prostu się b.dobrze znasz na Hawortia
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56