Zakładamy ogród warzywny Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakładamy ogród warzywny...

Post »

To musisz opatentować te lewoskrętne :;230, prawoskrętne będą z Rosji a lewoskrętne z Polski :lol: .
Albo takie coś fajnego https://www.youtube.com/watch?v=BmGJknlBHVY ,potrzeba wygody matką wynalazków :D. W sumie takie zabawki są tak proste, że można by sobie samemu takie coś na własny użytek zmajstrować z kawałków rurek i prętów :roll: .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świetne sprzęty pokazujecie. Niestety nie mam takich zdolności, żeby takie narzędzie wykonać, np. jak to ostatnie, chyba trzeba by jeszcze obsługiwać spawarkę.
Póki co jesienią kupiłam jesienią opielacz z trzema gwiazdkami i strzemiączkiem. Jeszcze nim za dużo nie pracowałam, tylko wypróbowałam. Mój ma dwie rączki, nie wiem czy lepiej czy gorzej, okaże się w najbliższym sezonie. Tym bardziej, że w niektórych miejscach mam glinę, która jak się skawali, to jest nie do ruszenia.
Ostatnia szanso, czy dobrze zrozumiałam, że pielisz nim nawet jak warzywa są maleńkie?
pozdrawiam Ewa
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Jak roślinki są maleńkie i w rządkach to idealne dla opielacza gwiazdkowego ze "strzemiączkiem".
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Bomblica
50p
50p
Od: 14 sty 2012, o 12:47

Post »

Witam serdecznie :]
W zeszłym roku miałam 10m kwadratowych warzywek pod chmurką, przeżyły (jako tako) nawet ulewy i stanie w wodzie. Nornice i karczowniki kochają tą działkę, więc zjadły mi 80% marchewki.. Pomidory diabeł porwał, że się tak wyrażę, zaraz po ulewach, a zapowiadały się pięknie.
Porwałam się w tym roku na foliak i rozszerzenie mojego warzywnego ogródka. Zastanawiam się właśnie, czy nie przesadziłam z ilością warzyw..
Martwi mnie tylko, że za oknem tak pięknie, mogłabym już foliak stawiać, przekopać ziemię, a leżę z grypą już drugi tydzień... :(
Pytanie mam takie: czy posialiście już jakieś warzywa? No, znaczy nie pod chmurkę, tylko na parapet ;) Próbuję się ogarnąć z tym wszystkim jakoś.. Mam nadzieję, że pomożecie :) :)

pozdrawiam,
Justyna
robeert
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lis 2013, o 08:35

Post »

Również zwrócę się z małym pytaniem. Na jesieni część działki przekopałem z nawozem (kurzaniec pomieszany z nawozem spod królików). Część zaplanowałem w tym roku do nawożenia rzędowego (pod pomidorami i ogórkami). Zastanawiam się jednak czy na wiosnę w jakiejś części nie dołożyć przy przekopywaniu nawozu i razem z nim przekopać ziemię. Oczywiście tak wcześnie jak tylko pogoda by pozwoliła.
Czy nie będzie to za późno? Troszkę tego nawozu przez zimę się uzbierało i wypadałoby go jakoś wykorzystać. Nie ukrywam, że jednocześnie chciałbym się go troszkę pozbyć w ten sposób.

Może część poszłaby na kompostownik na przemian z ziemią i zielonymi roślinami. Poprawcie jak to zły pomysł.
Robert
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Justyna, teraz można wysiewać ostre papryki, selery, cebulę.
Jeśli będziesz miała tunel to już możesz wysiewać pomidory i słodkie papryki.

Robert, ja bym dała rzędowo ten obornik. Wystarczy podlać i odczekać jakieś 3 tygodnie i dopiero sadzić.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pytanie odnośnie rodzaju gleby i sposobie jej polepszenia, przekopałam dzisiaj żyto (może troszkę wcześnie, ale potem mogłabym nie mieć czasu, a że prawie 17stopni dzisiaj było więc zakasałam rękawy). Jeden pas ziemi mam fajny, pulchny, piaszczysto próchniczy, większa grządka która jest dzielona na 3 części gdy jest mokra (nie można tego nazwać wilgotną) strasznie się lepi, dosłownie w niektórych częściach jest jak czarna glina (pomijając pas gliny którą nawieźli mi pracownicy kanalizacji i z którym po mału walczę). Co mogę zrobić aby polepszyć strukturę na tym kawałku, czy mocne wapnowanie na jesień coś zmieni?

Poniżej mój "przeorany" kawałek ziemi.

Obrazek
jan555
50p
50p
Od: 22 wrz 2013, o 15:59

Post »

Mocnym wapnowaniem ( w ciemno - bez analizy gleby ) możesz tak zmienić kwasowość , że przez wiele lat nie dojdziesz z tym do ładu. Prawidłowo powinnaś domieszać do tej gleby piasek, lub torf odkwaszony, albo obie rzeczy na raz. Były tu już pokazywane zdjęcia " pustyni " po mocnym wapnowaniu.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sumie zgaduję po obserwacji że jest trochę kwaśna, tzn praktycznie pierwszy raz po długich latach wapno było sypnięte 2 lata temu co do nawożenia, rok w rok jest dawany obornik i od ok 4 lat tłusty kompost (na jesieni posiałam żyto, więc nie wapnowałam), a punktowo widać w lato że pokazuje się mech (a podobno lubi kwaśną ziemię). Dlatego intuicyjnie stawiam na kwaśną glebę, ale piasku chętnie sypnę (będzie akurat potrzebny do robienia podjazdu i kostek, to podkradnę kilka wiaderek :wink: ).
jan555
50p
50p
Od: 22 wrz 2013, o 15:59

Post »

Mech nie jest wyznacznikiem kwasowości. Rośnie na każdej glebie, świadczy jedynie o odpowiednich dla siebie warunkach - szczególnie wilgotności.
Awatar użytkownika
Bomblica
50p
50p
Od: 14 sty 2012, o 12:47

Post »

Comcia, dzięki! :)
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

Jesienią przekopałam grządkę z poplonem- czy teraz tez trzeba przekopać łopatą, czy wystarczy spulchnić pokazywanym tu spulchniaczem-tzw. "pazurkami"?
Pozdrawiam -Marta
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jeśli nie dajesz wiosną ani obornika, ani nawozów fosforowo-potasowych, ani wapna ,to nie ma potrzeby a nawet niewskazane jest rycie.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

Dzięki :D.
Nie daję nawozów, bo nie mam analizy ziemi, a działka dopiero drugi rok, więc może nie man potrzeby. Zresztą jesienią był poplon.
Będę tylko stosować nawożenie rzędowe obornikiem króliczym pod selery, pory, pomidory i ogórki.
Pozdrawiam -Marta
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Radzę Ci więc zastosować dodatkowo pogłównie saletrę potasową w postaci roztworu 0,5 % pod wszystkie te rośliny z wyjątkiem porów. Pory nawieź pogłównie też w roztworze 0,5 % ale saletrzakiem.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”