Mój ogród moje spełniające się marzenie - iwonaxp cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie kochani i dziękuję za odwiedziny !!!!!!!!!

Tak jak obiecałam dodaję fotki .Nie są super jakości bo... robiłam je w ogromnym pośpiechu a co niektóre to przez okno bo nie miałam czasu biegać po ogrodzie:) Tak szybko robi się już ciemno a ja chciałam powykopywać cebulki mieczyków i innych :) No dobrze oto fotki :)
1.
mój zimowit w rozkwicie
Obrazek
2.
Obrazek
3.
a to biały :) tez pełny tylko on coś wolniej rozkwita
Obrazek
4.
Escheweria czytałam że zastanawiacie się jak ją przechować ? Ja trzymam je na parapecie w salonie gdzie pali się w zimie w kominku i jest bardzo ciepło - nic jej się nie dzieje no i oczywiście ograniczam podlewanie :) są ogromniaste mają ok .22cm - 24 cm średnicy
Obrazek Obrazek
5.
Moja kochana bugenvilla - to jedna z trzech zeszłorocznych , która w tym roku zakwitnęła najobficiej :) potem pokażę dwie następne .Jedna niestety przepadła:(, bo miałam ich więcej
Obrazek
6.
róża pienna w tylnej części ogrodu - kwitnie już chyba 3 raz :) - nie wiem jednak co to za odmiana :) może pomożecie ?
Obrazek
7.
Datury tydzień temu pięknie kwitły zwłaszcza ta żółta bo różowa coś marudzi :) mam jeszcze bordową zakupioną tego roku w catoramie ale ona nie zdążyła zakwitnąć mimo iż krzew jest ładny i gęsty :) ( zapomniałam jej cyknąć fotkę )
Obrazek
8.
To już tylna część ogrodu w rozbudowie czy przebudowie jak kto woli :) Zakupiłam ogrodzenie betafence i tam gdzie widać sznurki będziemy rozciągać siatkę o prostokątnych oczkach również tej firmy.Przed siatką ( wewnątrz działki) posadzone będą tuje szybko rosnące a które widać w tle zdjęcia ( 40 szt) koło piasku i drewna do kominka :) Póki co praca z ogrodzeniem stoi 2 tyg bo M ma duzo pracy i nie ma czasu na ogród :( a tego sama hihihi nie jestem w stanie wykonać :)
Obrazek
W planie tylnej części mam tez zakup i posadzenie takich róż ( nie będe się rozpisywać w których miejscach bo zajęło by to dużo czasu - ale miejsca na te róże już rozplanowałam :) teraz pozostaje tylko skonsultować to z M ) oto te róze :
Chippendale®
Nostalgie®
Mme Knorr
Abraham Darby®
Eden Rose 85®
The Pilgrim®
Alchymist
Aloha
Cottage Rose
Elfe® - 2 szt ( pergola)
Graham Thomas®
Teasing Georgia
Tip Top
9.
ta fotka przedstawia skarpę ,którą miałam ( jeszcze kawałek jej jest :) ) za domem. Była kiedyś nadsypana by ze względu na spad działki wizualnie zmniejszyć tylną część domu.Teraz tę skarpę przycinamy ( zbieramy) bo potrzebuję ziemię by wyrównać teren pod ogrodzenie a jednocześnie powiększę powierzchnię użytkową ogrodu .Część skarpy jednak muszę pozostawić ze względu by wizualnie zmniejszyć dom a po drugie przy ścianie na tej skarpie ułożony jest chodnik brukowy.
Obrazek

Następne fotki dołączę może jutro jak mi się uda i znajdę chwilunię :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonka to zpowiada Ci się pracowita jesień :)
Ale i też piękne widoki na wiosnę i lato :D

Śliczne te zimowity, ciekawe jaki będzie biały .....jeszcze pełnego nie widziałam.

Echeweria powala wielkością :shock: ....toż to prawdziwy mutant :!: :shock:
Iwonka, czy Ty trzymasz je całe lato na dworze :?:
A jak tak, to wkopujesz je do ziemi czy stoją w doniczkach :?:
I czym nawozisz :?:

Przepraszam za ten nalot ptań ale ale nie chciałabym swoich zmarnować a Twoje powalają urodą :!: :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ojoj,ale przeobrażenia się szykują,już widzę,że będzie cudnie :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Hej Iwonko miło Cię znowu odwiedzić i pooglądac co w trawie piszczy czyli co nowego u Ciebie kwitnie . Piękne te pełne zimowity . Jeszcze takich nie widziałam a może dokładnie nie szukałam . Rewolucja na całego [ALE ZGUBNY WPŁYW MA TO FORUM ] :;230 :;230 oczywiscie POZYTYWNIE . Miłego wieczoru
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

Witaj Basiu :)
Eschewerie trzymam w lecie na dworze w doniczkach staram się ustawiać w słońcu i naprawdę są nie wymagające :) podlewam jak wszystko w ogrodzie czasem nawet o nich zapominam i też dobrze się mają . Jeśli chodzi o nawożenie to tym co akurat mamy pod ręką tz. nawozimy róże to sypnie się odrobinę też Eschewerii , nawozimy surfinie to im też odrobina się dostanie, czasem nawet jak iglaki podsypujemy to i im się ziarenka dostaną :) Wszystko wdzięcznie przyjmują :) Podlewaliśmy też rośliny gołębią gnojówką więc i je poiliśmy tym specyfikiem .
Basiu jeszcze są na dworze ale chyba będę musiała o zabraniu ich do domu bo zaczyna się robić w nocy chłodno.Jeśli masz jeszcze pytania to śmiało , cieszę się , ze mogę pomóc :) Ale inną rzeczą jest też , że ja przeważnie rośli traktuję niekonwencjonalnie i póki co nie zrobiłam im krzywdy :oops:
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

hal1959 pisze:Ojoj,ale przeobrażenia się szykują,już widzę,że będzie cudnie :D
Halinko no mam nadzieję że uda mi się coś wykrzesać z tego małego ogródka , boję się jednak bym nie przesadziła bo pomysłów mam ogrom .Właśnie przygotowuję się do zamówienia w rosarium :
Chippendale®
Nostalgie®
Mme Knorr
Abraham Darby®
Eden Rose 85®
The Pilgrim®
Alchymist
Aloha
Cottage Rose
Elfe®
Graham Thomas®
Teasing Georgia
Tip Top
W planach mam jeszcze 3 pergole ( nie koniecznie drewniane ) bo są miejsca gdzie będą przejścia i tam chcę posadzić właśnie róże na pergolach.Plan mam zrobiony , długo nad nim siedziałam ale nie wiem jeszcze czy dobry okaże się w praniu :) W narożniku gdzie mam łuk zastanawiałam się by jednak zrobić kącik ogrodu japońskiego .No... okaże się co będzie a co nie .Jednak nie wszystko na raz :) pewnie jeszcze nie raz będą zmiany :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

JAKUCH pisze:Hej Iwonko miło Cię znowu odwiedzić i pooglądać co w trawie piszczy czyli co nowego u Ciebie kwitnie . Piękne te pełne zimowity . Jeszcze takich nie widziałam a może dokładnie nie szukałam . Rewolucja na całego [ALE ZGUBNY WPŁYW MA TO FORUM ] :;230 :;230 oczywiście POZYTYWNIE . Miłego wieczoru
Witaj Jadziu kochana :)
No u mnie już nie wiele kwitnie !!!!!! " wiejski ogródek " posprzątany ( prawie) wykopane cebulki , usunięte przekwitłe astry i inne .Zostały niektóre róże , bugenville i kwitnący balkon i teraz ale kwiaty już mało ładne i niebawem trzeba i je usunąć.Już nie mogę doczekać się wiosny :( tak bardzo nie lubię zimna :( Już teraz jak mam wyjść do ogrodu by coś w nim poskubać to mam ogromne opory :(
Oby jesień zaszczyciła nas długo słonkiem i ciepłem bo w innym razie nie wiem jak ja to wszystko porobię :(
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Iwonko, wielka praca przed Wami :D Ciekawa jestem jak to wszystko potem będzie pięknie wyglądać.
Osobiście lubię takie prace bo potem można usiąść i z dumą popatrzeć na efekt , a to cieszy :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Dzięki Iwonko ;:196
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IWONKO więc dziennie będe Ci wysyłac promyki słońca o ile u mnie będzie świeciło ,żebyś mogła wszystko zrobić tak jak zaplanowałas . Miłego wieczoru ;:196
sylwekw

Post »

No to i ja pozwoliłem sobie zajrzeć do Twojego ogrodu ..... wiesz skąd tu trafiłem :-)

Pozdrawiam i teraz będę zaglądał częściej.
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

Witaj Jadziu i po stokroć dziękuję :)

Właśnie dowiedziałam się z forum że na części róż mam czarną plamistość :( Wczoraj wyzbierałam liście a jutro zamierzam robić opryski :)
Azalie natomiast zaatakowała szara pleść , więc też czeka mnie pryskanie .
Zrobiłam też pod jodełkami w kształcie koła z kostki miejsce na kwiaty cebulowe typu krokusy i tulipany mam nadzieję , że będzie im tam dobrze :)
Zamówienie do rosarium poszło .Zamówiłam też przepiękne tulipany u sylwekw przesympatyczna osoba z tego naszego Sylwka :)
Muszę teraz pomyśleć poszukać człowieka , który jeszcze wykona mi "ala kute" pergole na róże z rosarium .Potrzebuję aż trzy szt. :( Mam już człowieka , który by to wykonał tylko muszę zapytać o cenę .Pergole mogły by się robić przez całą zimę :) bo przecież różyczki przyjdą jeszcze małe :)
Biegałam u ciebie Jadziu również masz piękne zmiany , powstaje piękny okrąg :) nie zawsze jednak pozostawiam po sobie ślad , ale czasem uważnie was obserwuję :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

sylwekw pisze:No to i ja pozwoliłem sobie zajrzeć do Twojego ogrodu ..... wiesz skąd tu trafiłem :-)

Pozdrawiam i teraz będę zaglądał częściej.
Witaj Sylwku jak mi miło!!!!!!!! cieszę się , ze mnie odwiedziłeś :) !!!!
Ja byłam już u ciebie kilkakrotnie i wiesz... śliczny masz ogród a jak jeszcze posadzisz swoje zakupy . hmmm... na wiosnę będziemy cieszyć oczy nowościami i ślicznościami :)Cieszę się , ze trafiłam na twoją informację i muszę się przyznać , ze wybrałabym jeszcze wiele innych ciekawostek ale mój budżet by tego nie udźwignął :))))
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

Wiecie co ?.....
ObrazekWymyśliłam sobie że chciałabym mieć kącik z ogrodem japońskim z japońskimi lampami ( pagodami ) Myślałam o wykonaniu tego na tylnej części ogrodu w narożu gdzie wykonałam łuk z kostki granitowej :)
Musiałabym w tym narożu zrobić małe przekopania , przesadzenia, wysypałabym kamieniem , dodałabym głazy płaskie i owalne...itp Na samym narożu rośnie tulipanowiec a z kraja łuku ozdobna czereśnia .Czereśnia do japońskiego - OK a czy tulipanowiec będzie pasił ?
Tylko zastanawiam się czy to będzie pasować bo ... przy pergoli będą róże i obok naroża też .... czy ogródek japoński nie będzie się gryzł z różami ? co wy na to ?
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IWONKO japończycy też lubia róże to chyba roślinka międzynarodowa . Chociaz w takich ogrodach jest większość zieleni gdyż kolor zielony uspokaja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”