Kosaciec (Iris) ZDJĘCIA cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kosaciec - Irys
pasla3 Mam takie i kupiłam je pod nazwą Irys holenderski. Tylko, że u mnie bardzo słabo kwitnie, z kilku cebulek tylko jedna zawiązała kwiat, który przekwitł po dwóch dniach, reszta zasycha w pąku. Być może to dlatego, że jesienią wypuściły sporo liści, które w styczniu całkiem zmroziło. Mam zamiar je wykopać i posadzić późną jesienią w innym, bardziej zacisznym miejscu.
Kasiu holenderskie to inna bajka
To co Krzysztof pokazuje to irys Spuria, irysy kłączowe.

Kwitną następne :

NN

GYPSY LORD

JUST CRAZY

RECKLESS IN DENIM

SILVER SHOWER

ZLATOVLASKA

LACED COTTON

KONKURS - PASLA3

RED JADE

NN
GYPSY LORD
JUST CRAZY
RECKLESS IN DENIM
SILVER SHOWER
ZLATOVLASKA
LACED COTTON
KONKURS - PASLA3
RED JADE
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Krzysztof teraz to dopiero dałeś nam po oczach ,co to znaczy podpis pod pięknym irysem KONKURS - PASLA3
To jest ubroczny irys od Roberta jako nagroda w konkursie na nazwę irysa.Ty nie brałaś udziału w tym konkursie?Siewki dostało kilkanaście osób min.washka-barashka, mirdem,bajtek, fafka.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Krzysztof no to ładna nagroda Ci się trafiła .
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Oj, sporo mam do kupienia..., cuda pokazujecie.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Cześć
.
1. Czy mogę pytanie do tych, którzy mają doświadczenie z syberyjskimi? Posadzone jesienią - żyją, ale bardzo powoli rosną (albo wcale, tak to wygląda). Kępki kilku liści wysokości 20-30 cm i to wszystko. Mają bardzo wilgotną, ciężką glebę - powinno im się to podobać. Może one się tak powoli aklimatyzują w nowym miejscu?
2. Z kolei TB (kilka) posadzone na skalniaku, na bardzo zdrenowanym miejscu - żyją, ale nie kwitną. Czy zbytnia susza może być przyczyną?
3. Kilka odmian kupiłem w sklepie ogrodniczym (błąd, ale trudno) - jedna z nich nazywa się wg etykiety BLACK NIGHT, ale taka odmiana nie istnieje (chyba). Jest Black As Night, lecz wygląda nieco inaczej. Czy ktoś wie, co to takiego? Zdjęcie poniżej.

4. I kilka zdjęć jeszcze;
piękny, złotem oprószony, czeski (Nejedlo 1998) Moonlight Sketch;

australijski Imprimis (co znaczy "po pierwsze!") Blytha z 1991:

francuski Tumulteux (autor - Cayeux) z 1995 roku:

1. Czy mogę pytanie do tych, którzy mają doświadczenie z syberyjskimi? Posadzone jesienią - żyją, ale bardzo powoli rosną (albo wcale, tak to wygląda). Kępki kilku liści wysokości 20-30 cm i to wszystko. Mają bardzo wilgotną, ciężką glebę - powinno im się to podobać. Może one się tak powoli aklimatyzują w nowym miejscu?
2. Z kolei TB (kilka) posadzone na skalniaku, na bardzo zdrenowanym miejscu - żyją, ale nie kwitną. Czy zbytnia susza może być przyczyną?
3. Kilka odmian kupiłem w sklepie ogrodniczym (błąd, ale trudno) - jedna z nich nazywa się wg etykiety BLACK NIGHT, ale taka odmiana nie istnieje (chyba). Jest Black As Night, lecz wygląda nieco inaczej. Czy ktoś wie, co to takiego? Zdjęcie poniżej.

4. I kilka zdjęć jeszcze;
piękny, złotem oprószony, czeski (Nejedlo 1998) Moonlight Sketch;

australijski Imprimis (co znaczy "po pierwsze!") Blytha z 1991:

francuski Tumulteux (autor - Cayeux) z 1995 roku:

Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Mariuszu,
też widzę niezłe cuda się ma w ogródeczku!
Proszę o więcej takich zdjęć!
Syberyjskie jak dostałam, to nie kwitły przez trzy lata!
też widzę niezłe cuda się ma w ogródeczku!
Proszę o więcej takich zdjęć!
Syberyjskie jak dostałam, to nie kwitły przez trzy lata!
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
Nie każdy ma miejsce,ale ja uwielbiam łany irysowe.

Mariusz DLW syberyjskie nie lubią ciężkiej gleby, ale jednocześnie dostatecznie wilgoci, ale gleba przepuszczalna.Na ciężkich glebach jakoś tam rosną, ale tworzą mało kwiatów.U mnie dopiero po przesadzeniu w miejsce z lżejszą glebą zaczęły dobrze rosnąć, a wcześniej słabo się rozrastały i gniły.Widywałam też pięknie rozrośnięte i obficie kwitnące kępy syberyjskich w suchych miejscach gdzie nikt ich nie podlewał, ale lżejszej glebie.Akurat te irysy według mnie wyglądają najpiękniej w takich dużych kępach, bez sąsiedztwa innych irysów, albo z kwitnącymi w tym samym czasie żółtymi, wysokimi liliowcami, czy rutewką orlikolistną.
Może rzeczywiście Selli ma racje. U mnie gleba też dość ciężka, ale w ubiegłym roku podlałam je rosahumusem, więc się, być może, trochę rozluźniła. I w tym roku zakwitły! Ale mam tylko fioletowo-niebieskie, takie najbardziej popularne - niestety, nie zrobiłam im zdjęcia...
TB, które zakwitły ostatnio...

GIPSY ROMANCE

HOOK

LOVELY SENORITA

WORLD PREMIERE

UNCLE CHARLIE

ELIZABETH POLDRAK

FLORENTINE SILK

COUNTRY CHARM

ALTRUIST

CELEBRATION SONG

NN