Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny
Witaj Aniu
Niezwykłe okazy masz w swoim ogrodzie, same rarytasy. Piwonią Coral Charm jestem oczarowany
Pozdrawiam
Niezwykłe okazy masz w swoim ogrodzie, same rarytasy. Piwonią Coral Charm jestem oczarowany

- Grzesiu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 gru 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem oczarowany Twoim ogrodem....po prostu jedno wielkie....CUDO
I moja lista chciejstw się wydłużyła o skromne tylko 10 pozycji
Piękne roślinki

I moja lista chciejstw się wydłużyła o skromne tylko 10 pozycji

Piękne roślinki

- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Krysiu-goryczko- dziękuję serdecznie za czarujące zdjęcie Gentiana verna i za MIKOŁAJKA. Przyniósł mi śliczne roślinki; wiem, wiem, że Ty nie pochwalasz zakupów roślin o tej porze roku ale nie potrafiłam się oprzeć
Regularnie zwiedzam Twój wątek więc zauważyłam liliowce-też mam te odmiany i bardzo je lubię 
Geniu - dzięki łagodnej aurze zdołałam oczyścić i przygotować do zimy dwa oczka wodne oraz zmodernizować w starej części ogrodu dwie duże rabaty : paprociową i bylinową. Zadołowałam też w szklarence rośliny, które nie zostały posadzone w ogrodzie z różnych powodów.Przygotowałam miejsce na rozleglejszy ogród skalny i zaczęłam gromadzić kamienie. Chciałabym jeszcze przesiać trochę kompostu na grudniowo-styczniowe i wiosenne siewy bylin ale nie wiem, czy zdążę.
Ciemiernik od Ciebie rozwija kolejne kwiaty ale są bordowe a nie różowe. Trochę martwię się bo zaczynają wyrastać wiosenne cebulowe co może się skończyć zmarznięciem ich pąków kwiatowych
adamian, Grzesiu- witajcie w moim ogrodzie. Bardzo mi miło, że podobają Wam się moje rośliny. Ja również, zaglądając do wątków forumowiczów, poznałam wiele ciekawych gatunków i odmian roślin ( wszak ciągle coś nowego się pojawia w świecie florystycznym) i mimo sporych zasobów, ciągle na coś poluję

Geniu - dzięki łagodnej aurze zdołałam oczyścić i przygotować do zimy dwa oczka wodne oraz zmodernizować w starej części ogrodu dwie duże rabaty : paprociową i bylinową. Zadołowałam też w szklarence rośliny, które nie zostały posadzone w ogrodzie z różnych powodów.Przygotowałam miejsce na rozleglejszy ogród skalny i zaczęłam gromadzić kamienie. Chciałabym jeszcze przesiać trochę kompostu na grudniowo-styczniowe i wiosenne siewy bylin ale nie wiem, czy zdążę.
Ciemiernik od Ciebie rozwija kolejne kwiaty ale są bordowe a nie różowe. Trochę martwię się bo zaczynają wyrastać wiosenne cebulowe co może się skończyć zmarznięciem ich pąków kwiatowych

adamian, Grzesiu- witajcie w moim ogrodzie. Bardzo mi miło, że podobają Wam się moje rośliny. Ja również, zaglądając do wątków forumowiczów, poznałam wiele ciekawych gatunków i odmian roślin ( wszak ciągle coś nowego się pojawia w świecie florystycznym) i mimo sporych zasobów, ciągle na coś poluję

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Witam.Mam pytanie.Czy viola sp. pokazany na str.7 to bylina czy dwuletni?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Aniu to ten ciemiernik Ci wysłałam ,ja w ogóle nie mam pełnego bordowego tylko takie.
Jak wysyłałam to miał wtedy kwiat nawet jaśniejszy niż na zdjęciu , ale to było takie kwitnienie dodatkowe .
Nawet nie wiedziałam że są bordowe pełne . Szkoda ze nie zrobiłaś zdjęcia teraz ciemiernika .
To znaczy że nie jesteś zadowolona z ciemiernika ode ?
Aniu widzę że miałaś jeszcze sporo pracy jesienią .
Genia

Aniu to ten ciemiernik Ci wysłałam ,ja w ogóle nie mam pełnego bordowego tylko takie.
Jak wysyłałam to miał wtedy kwiat nawet jaśniejszy niż na zdjęciu , ale to było takie kwitnienie dodatkowe .
Nawet nie wiedziałam że są bordowe pełne . Szkoda ze nie zrobiłaś zdjęcia teraz ciemiernika .
To znaczy że nie jesteś zadowolona z ciemiernika ode ?
Aniu widzę że miałaś jeszcze sporo pracy jesienią .
Genia
- e-genia
Re:
A jeżeli chodzi o pełne zimowity białe to z 5 cebulek zakwitły 2 , jak to można powiedzieć że zakwitły ledwie wyszły z ziemi , ale wiem przynajmniej że są białe pełne , jedna cebulka okazała się biała pojedynczą a 2 nie wyszły w ogóle ..andowan pisze:Geniu- dziękuję za miłe słowa. Nie martw się- z pewnością Twoje zimowity zdążą zakwitnąćNiektóre moje też dopiero pokazują pąki. Po ślicznych pełnych , po w czorajszym gradzie, już ani widu ani słychu
Liczę na rozwinięcie następnych pąków bo moje cebule mają już trzy lata.
Genia
- andowan
Magry- nie wiem, co to dokładnie za gatunek ( dlatego podpisałam Viola species ) ale przypuszczam, że to Viola cornuta. Jeśli tak, to powinien być wieloletni i obficie się rozsiewać. Przekonam się o tym w przyszłym roku.magry pisze:Witam.Mam pytanie.Czy viola sp. pokazany na str.7 to bylina czy dwuletni?
Geniu- ciemiernik od Ciebie zakwitł ciemniejszymi kwiatami niż na Twoim zdjęciu. Jestem zadowolona

Rzeczywiście miałam sporo pracy. Jak to w ogrodzie, szczególnie, gdy się ciągle coś przerabia, zawsze pozostaje jeszcze coś do zrobienia. Kompostu nie przesiałam ale udało mi się pootulać wszystkie wymagajace tego rośliny przed mrozem. Dzisiaj u nas w ciągu dnia -8 stopni Celcjusza

- e-genia
Aniu nie wiem co jest przyczyna może ziemia u mnie był taki jak na zdjęciach a latem jak zakwitł to nawet jaśniejszy .
zrób zdjęcie, teraz będę Ci zazdrościć, może u siebie zmienię jakoś ziemie , ale co zrobić
Genia
zrób zdjęcie, teraz będę Ci zazdrościć, może u siebie zmienię jakoś ziemie , ale co zrobić
Genia
- andowan
Geniu-u mnie ciemierniki orientalne od tygodnia przykryte stroiszem a od wczoraj spadło 15 cm śniegu. Mróz minus 12 stopni Celcjusza. Zrobię zdjęcia na wiosnę chyba, że na święta ( jak zapowiadają) będzie duże ocieplenie.
- e-genia
Aniu lepiej żeby tak na święta zostało ,u mnie tyle śniegu nie ma, ale też biało.
Trudno zrobisz wiosną , cieszę się że już wiosna nawet teraz mogłaś cieszyć się jego kwiatkami .
Gdybym wysłała wiosna to najpierw by odchorował .
Może masz jakieś ciekawe zdjęcia z wiosny lub lata wklej chętnie pooglądam .
Genia
Trudno zrobisz wiosną , cieszę się że już wiosna nawet teraz mogłaś cieszyć się jego kwiatkami .
Gdybym wysłała wiosna to najpierw by odchorował .
Może masz jakieś ciekawe zdjęcia z wiosny lub lata wklej chętnie pooglądam .
Genia
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pani Aniu w szklarence przy + 8 stopniach jak zapowiadają synoptycy ciemierniki mogą zacząć kwitnienie.
jarek
jarek
- e-genia
Aniu to ciemierniki będą kwitły Ci przez zimę .
- andowan
Geniu, Panie Jarku- wszystkie moje ciemierniki są wysadzone na rabaty; żaden nie został w szklarence.Mam nadzieję, że w środkowej Polsce nie będzie tak wysokich temperatur jakie są przepowiadane w okolicach Wrocławia. Pamiętam styczeń z pogodą wiosenną ( róże rozwijały listki), który skończył się kataklizmem w moim ogrodzie. Z pozdrowieniami. Aniae-genia pisze:Aniu to ciemierniki będą kwitły Ci przez zimę .
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj ANIU, w zimowy dzień, spacerując po ogrodach odkryłem bardzo, bardzo interesujący ogród pełen przepięknych kwiatów i pokazanych w pięknych fotografiach. Znalazłem u Ciebie nawet
piękne kwiaty( który mam przypadkowo w swoim ogrodzie ( kupiony zapewne razem z cebulkami tygrysówki)"Bessera elegans- Koralowa kropla", których nazwy od ponad pół roku szukam w internecie. W Twoim ogrodzie znalazłem bardzo dużo interesujących roślin, które z pewnością będę się starał zdobyć do swojego ogrodu. Pozwolisz, że jeszcze wrócę do Twojego ogrodu w przyszłości.
piękne kwiaty( który mam przypadkowo w swoim ogrodzie ( kupiony zapewne razem z cebulkami tygrysówki)"Bessera elegans- Koralowa kropla", których nazwy od ponad pół roku szukam w internecie. W Twoim ogrodzie znalazłem bardzo dużo interesujących roślin, które z pewnością będę się starał zdobyć do swojego ogrodu. Pozwolisz, że jeszcze wrócę do Twojego ogrodu w przyszłości.