Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

Zawsze mnie zadziwia, jak takie egzotyczne rośliny, jak nerine, zakwitają u nas w najzimniejsze miesiące. Wielki szacunek za świetne jej prowadzenie. ;:180
Jak miło pocieszyć oczy chryzantemami. ;:oj
Przykro, że byłyście zżyte z dziłkową sąsiadką, a ona nie miała odwagi poprosić Was o pomoc. ;:174 Mam taka osobę w rodzinie i starczy upór na pewno się źle dla niej skończy, nie chce przyjąć żadnej pomocy, choć mieszka sama.
Pozdrawiam serdecznie. ;:168
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, to kamień z serca, że problem nie dotyczy Ciebie bezpośrednio ;:168 , ale czasem łatwiej znieść własne problemy, niż ludzi z nami związanymi ;:108 .
Ciepła jesień pozwala nam cieszyć się kolorowymi kwiatuszkami i nawet Twoje chryzantemki pokazały co potrafią :tan . Piękne je masz ;:167 .Ciemiernik ciągle zachwyca, a nerina ;:oj .
Złocienie kupowane i dostane, usiłuję wprowadzić do ogrodu już od lat z marnym skutkiem, to je znam ;:174 . Na wiosnę znowu dostałam niskie od Izy i żyją ;:333 , chociaż jeszcze nie zakwitły. Za to pięknie zakwitł mi wysoki Arctic Yellow ;:138 , oby pokazał się wiosną!
U mnie pada od wczoraj, ale jest nadzieja na jutrzejsze słoneczko, czego i Tobie życzę ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ale ten ciemiernik na zdjęciu to chyba nie teraźniejszy??? Bo chryzantemki to jak najbardziej Lucynko, ale żeby ciemiernik?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Zgodnie z obietnicą odwiedziłam Wasze wątki i stwierdziłam, że wszędzie jeszcze kolorowo i pachnąco. ;:215 Niech tak pozostanie jak najdłużej i zamiast szaroburej listopadowej słoty niech kwiatuszki cieszą nasze oczy i oddziałują pozytywnie na wszystkie nasze zmysły. ;:303
Do mnie słoneczko wróciło, ale temperatura znacznie spadła i spodziewam się pierwszych przymrozków.

Soniu - szczerze mówiąc, to jakoś szczególnie nie staram się o nerine. Wsadzam cebulki, zapominam i dopiero gdy pokażą listki, zaczynam pilnować, by innymi roślinkami nie zarosły. ;:7 Nawet nie usiłuję zapamiętać, jakie ich odmiany sadzę, wiem jedynie, że różowe o drobnych oraz różowe o dużych kwiatkach, a także białe. Te ostatnie w ogóle mi nie zakwitły, ale liście są, jest zatem nadzieja, że może za rok.... ;:218
Zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy własnym uporem robią sobie krzywdę, ;:131 ale są różne charaktery. Moja mama też taka była i trzeba było zgadywać, jak i w czym jej pomóc.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek

Obrazek

Martusiu - masz rację. Z własnymi problemami na ogół wiadomo jak walczyć, z cudzymi dużo trudniej, zwłaszcza gdy osoba,której chce się pomóc, nieświadomie tę pomoc odrzuca. ;:108
Dziękuję, Kochana, w imieniu moich kwitnących. ;:167
No widzisz, a mnie do głowy nie przyszło ;:24 , że jesienne złocienie mogą cieszyć swoimi kwiatuszkami.
Za Twojego 'Arctic Yelow' będę trzymała kciuki ;:215 , by zachwycił Cię swoimi kwiatuszkami.
Ja już dzisiaj miałam słoneczko ;:3 i oby pozostało chociaż do wtorku, bym mogła przygotować działkę do zimy.
Tak więc Twoje życzenie zostało spełnione, a ja życzę, bo do Ciebie też ;:3 zawędrowało. ;:196

Obrazek

Obrazek

Wandziu - ten ciemiernik właśnie jesienią zaczyna kwitnąć. ;:333 Zdjęcie jest z ostatniego czwartku.

Obrazekhosting darmowy

Obrazek

Dobrego, spokojnego, pełnego słoneczka tygodnia wszystkim nam życzę z całego serca. ;:3 ;:3 ;:167 ;:167

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Podziwiam ilość i jakość kwitnień na Twojej działeczce o tej porze Lucynko! :shock: ;:215 U mnie już marne suszki choć w mieście nie było ostatnio przymrozków w polu jednak widać były.Jedynie chryzantemy kwitną.
Miłego dnia Lucynko! ;:196 ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, ślicznie Ci kwitną przeróżne kwiatki, kolorowo i wesoło masz na działeczce, choć domyślam się, że tak jak wszędzie, te barwne akcenty występują punktowo na tle szaro-buro-zieloności. Cóż poradzić - kalendarza nie oszukamy :D Ale cieszy to co jeszcze kwitnie i rozwesela rabatki.
Taki biały złocień też u mnie kwitnie, mialam jeszcze różowy, ale kwitnienie wypadło we wrześniu i deszczowa pogoda sprawiła, że wyglądał nieciekawie. Nawet zdjęcia mu nie zrobiłam :wink:
Cieszę się, że u Ciebie wszystko w porządku i podziwiam, że tak ofiarnie pomagacie sąsiadce.

Niech przymrozek jeszcze omija Twoją działkę a za to słoneczko niech Ci towarzyszy ;:3
Miłego tygodnia ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Mamy podobne odczucia co do jesiennego ogrodu :) Ja też już niechętnie chodzę po ogrodzie. Upatrzyłam sobie jedno miejsce, gdzie jest jeszcze dość ładnie i tam sobie teraz wieszam hamaczek ;:306
Przyjdzie nam czekać parę miesiączków do wiosny ;:168
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Jeszcze masz dużo ładnych jesiennych kolorów Lucynko.
Te niebiekawo- fioletowe kwiatuszki to co to jest ??
Mój żeniszek już dano padł . a szałwie w tym roku inne i tak mi juz nie kwitły ładnie.
Dziękuję bardzo za wszystko i cieplutko pozdrawiam ;:cm ;:cm ;:cm
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Złapałam bakcyla działania i, zamiast na działce, popracowałam w domu. Ponieważ pogoda sprzyjała, umyłam wszystkie okna, a zdjęte firany wypiorę i powieszę jutro. Stwierdziłam, że skoro jednak przymrozku nie było, to niech kwiatuszki sobie jeszcze pokwitną, a na obsypywanie róż i innych roślinek jest jeszcze za wcześnie, tym bardziej że mają jeszcze wrócić cieplejsze dni, a trzeciego listopada zrobiłam dość zdjęć, by mieć co wstawiać na FO.

Maryniu - jest mi ogromnie miło gościć Ciebie tak często i czytać wyrazy uznania dla moich kwiatuszków. ;:167
U mnie jeszcze nic nie przymarzło, zatem kwiatki - choć ich coraz mniej (poza chryzantemami oczywiście), to jednak jeszcze sobie kwitną i nawet ich nie tak malutko.
Jak napisałam wyżej, dzień miałam fantastyczny, mimo że pracowity. Zapewne dzięki Twoim życzliwym fluidom, za które serdecznie dziękuję. ;:196

Obrazek
To już ostatnie krokusiki. Przekwitają, niestety.

Obrazek
Niezmordowane rudbekie w towarzystwie tytoniu.

Halszko - listopad to miesiąc, który na mojej działeczce zawsze pustkami świecił i oprócz nielicznych wcześniej chryzantem, nie było już żadnych kolorków. Teraz dzięki Twemu dobremu serduszku ;:167 mam tych chryzantem więcej, ale kwitną też takie roślinki, które zwykle już spały. ;:303
Złocienie jesienne to dla mnie nowe odkrycie. Nie tylko bowiem nie wiedziałam, że takie istnieją, ale też nie domyślałam się, że jednego z tej rodzinki posiadam. ;:7
Żal mi sąsiadki nie tylko z uwagi na jej ciężką chorobę, ;:174 ale też nie darowałabym sobie, gdyby straciła działkę bez grosza, a pieniążki jej się szczególnie teraz przydadzą.
Oczekiwałam przymrozku minionej nocy. Na szczęście nie było go, a słoneczko świeciło do samego południa. ;:3 Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa i życzenia. ;:196

A to jeden z przysłanych przez Ciebie pierwiosnków. Podejrzewam, że do dzisiaj już zdążył rozwinąć kwiatek.
Obrazek

Obrazek
Nawet rdest całkiem przyzwoicie jeszcze wygląda.

Ewuniu jolifleur - dobra jesteś! Hamaczek o tej porze roku ... No,no! :lol:
Na wiosnę trochę poczekamy, ale i tak krócej niż zwykle, a to dzięki ciepłemu październikowi, no i listopad jak dotąd nie jest najgorszy. ;:333
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek
Szałwia okrężna jeszcze dość ładnie się prezentuje.

Obrazek
Nawet lwia paszcza pręży ostatnie swoje kwiatuszki.

Wczoraj (poniedziałek) napisałam, odpowiedziałam wszystkim, zapisałam i ... zapomniałam wysłać. ;:24
Dzisiaj, zgodnie z planem wyprałam, wysuszyłam i powiesiłam wszystkie firany i zasłony, chociaż robiłam to z bólem serca, bo pogoda była taka piękna, że aż żal było zostać w domu. Jednak ponieważ nie zdołałam zadbać o okna przed świętami, musiałam zrobić to po pierwszym listopada. W sumie jestem z siebie zadowolona, na dłuższy czas bowiem mam spokój.

Aniu - ponieważ jeszcze mróz nie liznął mojej działki, to spora ilość kwiatków jeszcze ją zdobi. ;:333
Nie jestem pewna, o które kwiatki pytasz, domyślam się jedynie, że o te:

Obrazek Są to lewkonie.

Jeśli chodziło Ci o inne, to napisz, proszę, dokładniej, a na pewno otrzymasz prawidłową odpowiedź.
Kochana jesteś. ;:167 Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek

Dalie jeszcze kwitną, ale już tylko pojedynczymi kwiatuszkami.

Obrazek

Buziaki i uściski dla wszystkich. ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko pogoda faktycznie ładna u nas na jutro zapowiadają przelotne deszcze ale długi weekend ma byc 15 stopni więc wybieram sie na działkę trochu porobić. Obecnie każdy kwiatuszek cieszy i zdobi ogródek masz racje oby jak najdłużej. Pozdrawiam miłego wieczoru ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dość długo nie zaglądałam na FO, a to z uwagi na święto i świątecznych gości. Wszystkie dzieci się zmówiły i ich odwiedzinki były dla mnie wspaniałym przeżyciem, tym bardziej, że od sierpnia tylko płockie dzieci (syn z żoną) nas odwiedzały. Jeszcze trochę i zapomniałabym, jak te warszawskie wyglądają. :wink:
A działka leży odłogiem i czeka na mnie coraz to bardziej niecierpliwie. W końcu muszę się zmobilizować, bo nawet róż jeszcze nie podsypałam, nie mówiąc o okryciu bardziej wrażliwych roślinek, a czytam, że idą coraz zimniejsze noce, nawet może nieźle przymrozić.

Alu - długi weekend i u mnie był przyjemny ;:333 , jednak w związku z przybyciem wszystkich dzieci nawet nie pomyślałam o działce ;:131 . Cieszyłam się obecnością najbliższych. ;:138
Pozdrawiam wzajemnie i życzę Ci jak najwięcej ciepłych dni. ;:3 ;:196

Obrazek

Obrazek

Spokojnej niedzieli i ciepłego tygodnia, Kochani. ;:3 ;:3 ;:4

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Lucynko, działka nie zając, nie ucieknie, a chwile spędzone z rodziną - bezcenne ;:167 Nadrobisz w tygodniu, bo w dzień ma być na plusie, tylko noce będą z przymrozkami.
Miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, coś tam opowiadają o śniegu i mrozie, ale jeszcze zimy nie będzie, przecież to jeszcze ponad miesiąc jesieni :D .
Twoje kwiatuszki jeszcze pięknie kwitną ;:138 i żaden mróz im niepotrzebny ;:14 . Różom lekki mrozik nie zaszkodzi, w takie ciepłe, deszczowe zimy, jak ostatnio, to nawet lepiej im bez okrycia, a czas spędzony z dziećmi, bezcenny ;:108 . Swoich też już nie przytulałam od sierpnia ;:174 i chyba jeszcze przed Świętami przelecę się na Wyspy, bo coraz częściej mi wypominają, że ogród i kot ważniejszy od nich :roll: .
Słoneczka na niedzielę i ciepełka na nowy tydzień ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Oj Lucynko chyba zmieniałaś adres zamieszkania bo tak kolorowej jesieni juz dawno nie widziałam.
Kilka lat temu posiałam lwie paszce i faktycznie nawet przymrozków zbytnio sie nie bała ale w następnym sezonie trafiłam na byle jakie nasiona bo nie wzeszły i już od tamtej pory nie siałam...
Pozdrawiam i zyczę wielu pięknych i słonecznych dni bo te pochmurne wprowadzają nas w paskudny nastrój :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Długi weekend zmierza u zakończeniu, zatem jutro muszę zebrać się w sobie, pokonać niechcieja i wreszcie zrobić porządki na działce. Już nie będę czekała, pościnam nie tylko badyle, ale też kwitnące jeszcze chryzantemy, wykopię neriny i dalie, przykryję wrażliwe roślinki świerkowymi gałązkami, których mam wyjątkowo dużo, a to dzięki temu, że działkowicze ścinali bądź przycinali swoje drzewa. Oczywiście okolę agrowłókniną hortensje ogrodowe i wsadzę do gruntu nowo zakupione cebulki szachownic cesarskich. Pewnie w ciągu kilku godzin tego wszystkiego nie zrobię, ale cały tydzień przede mną.

Zrobiłam dzisiaj remanent w zebranych nasionach, spisałam elegancko wg alfabetu i wkrótce wstawię listę w swoim wątku.
Jest tych nasion dosyć dużo. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że tyle tego dobra nagromadziłam.

Dorotko350 - zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Nic nie zastąpi chwil spędzonych wspólnie z najbliższymi. :lol: Od jutra zabieram się za działkową robotę, na którą przeznaczam co najmniej dwa dni. ;:108
Dziękuję za niedzielne życzenie i cieplutko pozdrawiam. ;:167 ;:196

Martusiu - będzie zima czy nie będzie, to mimo wszystko roślinki trzeba zaopatrzyć na ewentualne niedogodności. ;:333
Co do czasu poświęconego rodzinie pełna zgoda. Nic nie zastąpi bezpośredniego kontaktu. ;:32
Twoi bliscy mieszkają daleko, nic więc dziwnego w rzadkich odwiedzinach. ;:204 Moi mają niedaleko, a też rzadko się spotykamy. Zapracowani. :!: Tak więc zostaw ogród, kota i wszystko inne, leć do dzieci i naciesz się bliskością. ;:303
Słoneczka niebo mi dzisiaj poskąpiło, ale i tak miło spędziłam czas, a tydzień zapowiada się pracowity, zatem ciepełko bardzo pożądane. Dziękuję. ;:167 ;:196

Krysiu - adresu nie zmieniłam ;:185 , ale aura raczej rozpieszczała moją działeczkę, dzięki czemu roślinki, nawet ciepłolubne, dłużej w tym roku kwitną. ;:215
Lwich paszczy nie sieję, same się rozsiewają i albo są i kwitną, albo ich nie ma, by za rok znowu się pokazać. :D Takie one dowcipne.
Pięknie dziękuję za dobre życzenia ;:180 , które odwzajemniam w całości. ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego tygodnia. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”