Lobelia Cz. 1
- maja79
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 maja 2011, o 17:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lobelia
Danutka już siej
co roku tak robię...czym wczesniej posiejesz Lobelię tym szybciej zobaczysz pierwsze kwiatuszki 
Ja dzisiaj posiałam przylądkową białą i niebieską,zamierzam użyć ich do kompozycji z werbeną zwisającą.Kusi mnie również różowa zwisająca,jeśli spotkam pewnie kupię.
Pozdrawiam,Basia
- maja79

Basiu,ja właśnie posiałam i rózową przylądkową,i fioletową zwisającą
...jak co roku zrobię z nich kompozycję...w zeszłym roku mieszałam z Surfinkami w tym roku mam coś innego na myśli

Czy różowa jest trudniejsza?W tamtym roku z całego opakowania nasion wzeszły 3szt.a później i tak padły.
Pozdrawiam,Basia
- maja79

Basiu nie jest trudniejsza po prostu zależy wszystko od nasion ja w tym roku zrobiłam drugie podejście,bo też mi nie wzeszła 
- Niesia
- 200p

- Od: 23 lut 2012, o 23:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bogumila_r pisze:Witam Wszystkich lobelio-lubnychi niesmialo dolaczam do Waszego grona - w tym roku moje pierwsze doswiadczenia z lobelia. Wlasie otworzylam pierwsza paczuszke z nasionami i... jestem przerazona, toz to istny pyl!!! Jak to siac?! Czy macie jakies sprytne sposoby i czy siejecie tak normalnie, prosto z paczuszki? będę bardzo wdzieczna za porady
![]()
(Przepraszam - chwilowo brak polskich znakow)
Bogusiu ja siałam lobelkę w taki oto sposób....brałam kilka nasionek w paluszki i z jakiejś dwudziestocentymetrowej wysokości puszczałam je do pojemniczka z ziemią
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
- sylwana85
- 500p

- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Moja rośnie pięknie, ale tylko miałam jedną odmianę zeszłorocznych nasion. Czekam niecierpliwie na listonosza z kolejnymi kolorami nasion, oj opóniona jestem z wysiewem lobelii 2 tygodnie, niedługo czeka mnie pikowanie. Zastanawiam się czy nie wysiewać po kilka na paletach a potem w większe pojemniczki z bryłą powsadzać, choć wtedy to już pikowanie nie będzie ;) kolejny raz obejrzałam wczoraj wątek od początku, hahah uwielbiam lobelie ;)
kurcze to podlewanie jest tragiczne, część mi się położyła (pewno już nie wstanie ;/ ) a czerwona posiana nie wschodzi
od 04.02.2013 r. chciałam dokupić białą ale jej nigdzie niema
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Danutka na początku lepiej zraszać ziemię delikatnie:)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
właśnie delikatnie zraszałam albo lałam po brzegu i tak po kilku godzinach patrze poprzewracaly mi sie niektóre, pewno sie juz nie podniosą?
- amster
- 500p

- Od: 21 lip 2011, o 22:05
to je wystarczy delikatnie podnieść na przykład wykałaczką.
jak tylko wrócę z pracy to zaraz będę je reanimować
wykałaczką
dzięki za porady
dzięki za porady
W tym roku lobelię podlewam do podstawki, tak jest o wiele bezpieczniej. W zeszłym podlewałam od góry i tak jak Danutce kładły mi się niestety
.
- maja79

Ja tez podlewam Lobelie od spodu
to sprawdzony sposób 
- sylwana85
- 500p

- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Najlepiej opryskiwać bardzo rozproszonym ale z daleka opryskiwaczem, np. Po płynie do mycia szyb, większą lobelkę podlewam delikatnie po ścianie doniczki.