Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Już końcówka zbiorów, dziś 30 sztuk
i jeszcze ze 20 małych do ozdoby 
Marcomi exe - nie za szybko zerwałeś Hidemi ? Jeszcze zielone, ja czekam aż będą miały kolor terakotowy wtedy są dojrzałe.
Potrzymaj na słońcu to dojdą.
Potrzymaj na słońcu to dojdą.
- Marconi_exe
- 1000p

- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kupowałem tą dynię pod nazwą Hirimen. Z 9 krzaków zebrałem ponad 30 dyń, niektóre są w żółte groszki ale do zdjęcia wybrałem całkowicie zielone bo ładnie się kontrastowały z White Flat Boer. Dynie zebrałem około 2 tygodnie temu, bo musiałem ogarnąć miejsce pod rzodkiewki.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U Was w W-wie, to i po trzy działki macie 
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
W tym roku
1. Futsu Black Wysiałem 10 nasion do doniczek, wzeszło 4, plon znakomity z 4 roślin około 30 dyni waga od 1,5 do 4 kg bardzo smaczne
2. Delica wschody i plonowanie podobne jak Futsu waga od 1 kg do 2kg bardzo smaczne
3. Blue Ballet waga do 1,5 kg bardzo niski plon dosłownie kilka owoców
4. Early Buternut do 3 kg niski plon kilka dyni
5. Muscat de Provance, dyni mało, ale duże od 5 do 20 kg, bardzo smaczne (na surowo też) znakomite na zupę i dżem(dobrze się przechowuje)
1. Futsu Black Wysiałem 10 nasion do doniczek, wzeszło 4, plon znakomity z 4 roślin około 30 dyni waga od 1,5 do 4 kg bardzo smaczne
2. Delica wschody i plonowanie podobne jak Futsu waga od 1 kg do 2kg bardzo smaczne
3. Blue Ballet waga do 1,5 kg bardzo niski plon dosłownie kilka owoców
4. Early Buternut do 3 kg niski plon kilka dyni
5. Muscat de Provance, dyni mało, ale duże od 5 do 20 kg, bardzo smaczne (na surowo też) znakomite na zupę i dżem(dobrze się przechowuje)
Pozdrawiam Ewa
A jakiej dyni nasiona posiałaś?
Nie mam pojęcia jakie to dynie...Na wiosnę sąsiadka dała mi kilka sadzonek,miały być cukinie a wyrosły dynie...Nie wiem co można z nimi zrobić..
Pozdrawiam Ewa
To trudno powiedzieć, najlepiej rozkroić i samej ocenić czy pestki są smaczne, do czego wykorzystać miąższ, leczo i zupa na pewno będą pyszne 
Przed gotowaniem radzę sprawdzić smak dyni ,niektóre krzyżówki bywają gorzkie.
Racja, to może być krzyżówka z cukinią a te bywają czasem gorzkie.
Właśnie skończyłam gotować na parze dynię Sweet Mama, pychota kasztanowa, słodka. Ważyła 2,2 kg. Nasionka suszę, choć to odmiana F1, zobaczę co z nich wyrośnie, może wyjdzie jakiś smaczny kundelek 
- akkara
- 50p

- Od: 14 maja 2011, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszystkich wielbicieli dyń 
Mam prośbę o zidentyfikowanie dyń, które wysiałam z nasion przysłanych mi przez siostrę z Londynu.
Nasiona pochodziły z dyni kupionej w sieci Waitrose sprzedawanej jako Coquina squash.
Tak wyglądała

Moje zebrane w zeszłym tygodniu wyglądają tak

Dynia po rozkrojeniu pachnie melonem, jest bardzo słodka. Miąższ jest pomarańczowy.
Czy jest to może Butternut Sonca?
Mam prośbę o zidentyfikowanie dyń, które wysiałam z nasion przysłanych mi przez siostrę z Londynu.
Nasiona pochodziły z dyni kupionej w sieci Waitrose sprzedawanej jako Coquina squash.
Tak wyglądała

Moje zebrane w zeszłym tygodniu wyglądają tak

Dynia po rozkrojeniu pachnie melonem, jest bardzo słodka. Miąższ jest pomarańczowy.
Czy jest to może Butternut Sonca?
akkara w ubiegłym roku na forum dynię która wyglądała jak ta z pierwszego zdjęcia zidentyfikowano jako butternut sonca. Była słodka, aromatyczna i pyszna!! Z jej pestek udało mi się wyhodować tylko jeden owoc i jak na razie
zielony. Chyba będzie dojrzewać już w domu.
W przyszłym roku spróbuję jeszcze raz !!
W przyszłym roku spróbuję jeszcze raz !!
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!