Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Post »

No to się rozminęły nasze róże pięknie :;230
Rośnie u mnie Souvenir, a zamówiłem Flammentanz. Tą drugą przez to, że czerwonej nie mam, lubię pnące bo szybko rosną i widziałem nie raz u Ciebie ;:108
W sumie z babcią myśleliśmy że może trochę dużo zamówiłem, ale jak ty masz ich tyle, to moje 30 raczej się bić nie będzie ;:108
Z ciekawości spytam, czym kierujesz się podczas kupowania róż, że mamy tak odmienne pozycje?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aneczko, zaimponowałaś mi swoją różaną listą ;:180 Od razu widać bardzo szybko postępującą 'różyczkę' :;230 Lada moment dobijesz do setki...A potem to już z górki :;230 A sezon 2017 dopiero się zaczyna ;:306 Objawy choroby w zaawansowanym stadium i jak patrzę na tę listę, to jakbym siebie widziała :;230 Nienasycona żądza kupowania wciąż nowych ślicznotek, której nie można się oprzeć. I nawet ograniczona przestrzeń jakoś nie stoi na przeszkodzie. Ja dobijam do 200 sztuk, ale na tym koniec, bo ilość trudna do opanowania w szczycie sezonu, a oprócz tego straszny deficyt miejsca. Ciekawa jestem co wymyślisz, żeby upchnąć kolejne chciejstwa? Bo w to, że już nic nie kupisz - nie uwierzę ;:183
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczka, no pięknie wyszło ;:306 bo południe Polski to przecież takie "mojsze", że i bardziej centralne niż twoje :;230 :;230 A tak serio, miało być gdzieś na środku mapy, a może gdzieś Częstochowa :;230 Mój internet ostatnio szaleje i jak mi przychodzi wpisywać post po kilka razy to już takimi skrótami myślowymi piszę :;230 :;230 Przeglądałam ostatnio siedziby szkółek, w których składam zamówienia i wiem, że w tamtej okolicy ma siedzibę BR ;:oj Mam mocne postanowienie wybrać się tam w tym sezonie. Podobno właściciele są mega gościnni i uwielbiają klientów, którzy wybierają rośliny osobiście. Gdyby zorganizował spotkanie gdzieś w tamtych rejonach to można by zrobić mini oblężenie szkółki ;:224 Ale.. to tylko takie moje pobożne życzenia, bo chyba najwięcej osób aktywnych na FO to raczej Polska północna i centralna.. i chodzi mi o tą prawdziwą centralną nie Częstochowę ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu 85 królewien. ;:oj Laguna śliczna, czy rośnie w słońcu? Ja swoje Heidtraum lubię, bo rzeczywiście całe lato kwitną i nie kapryszą. ;:215 Jednak rosną na skarpie tylko z innymi okrywowymi. ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dorotko ;:131 no staram się jak mogę. :lol:
Nie sądzę bym dobiła setki. Nie na tym areale. Nie w tym miejscu. No chyba, że zacznę wywalać krzewy i byliny kosztem kolejnych róż. A mam nadzieję, że aż tak mi nie odbije. :roll:
Prostuję: powiedziałam, że na wiosnę 2017 już nic nie kupię. ;:183 A to znacząca różnica. ;:183 Kolejne ślicznotki mogą pojawić się u mnie tylko na zasadzie podmianki. Jak mnie któraś wkurzy lub zwyczajnie nie powali, to wtedy będę zamieniać na nowy, lepszy model. Innej drogi już u mnie nie ma. ;:131
Staram się działać rozsądnie. Zauważ jak maleńko, w stosunku do poprzednich lat, zakupiłam teraz do gruntu. No nie mam miejsca i tej kwestii niestety nie przepchnę. Obrazek Niestety... Obrazek

Obrazek
Tulap pisze:
Z ciekawości spytam, czym kierujesz się podczas kupowania róż, że mamy tak odmienne pozycje?
Nie wiem Mati... wiem za to, że świat jest tak piękny, dlatego że ludzie mają różne gusta. Dzięki temu, to co nas otacza, jest tak różnorodnie a i każdy ogród inny. Czyż nie?

No dobra... Czym się kieruję..?
Pierwsze kryterium to: za żadne skarby róża nie może być czerwona.
Drugie to zdrowie/wielkość/obfitość kwitnienia/powtarzanie
Trzecie to znów kolor, adekwatny do danego miejsca. :wink:
Po czwarte a może i najważniejsze, to osobiste upodobania, to ulotne coś, co powoduje o naszej (ludzkiej) odmienności.

Obrazek

Kasiu posadź kilka róż, najlepiej zdrowych i pachnących. Zobaczysz, zakochasz się i przepadniesz. ;:167

Obrazek

Reni powiem Ci jedno: szkoda miejsca i czasu na stare i słabo kwitnące róże. Albo je solidnie odmłódź (może to pomoże w lepszym kwitnieniu?) albo umęcz się raz i wykop te wielkie krzaczory a potem długo, długo ciesz się nowymi ślicznie kwitnącymi okazami. Jak znam już Ciebie i Twoje upodobania do przesadzania i tego, że żadnej roboty w ogrodzie się nie boisz to już czuję po kościach na co się zdecydujesz... ;:168

Obrazek

Soniu Laguna rośnie w półcieniu. Piękna róża. Jednak u mnie najwcześniej ze wszystkich zaczyna chorowanie a niby ma ADR. :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aniu :wit . No uzbierało się u Ciebie tech różyczek i faktycznie najlepiej nawet nie liczyć ile Cię to kosztowało ;:306 . W każdym razie czyż nasze szczęście nie jest bezcenne ?? Ta radość kiedy wszystko Ci kwitnie ;:224 . No jedynie szkoda mi tego, że masz już mało miejsca bo potrafiłabyś świetnie wykorzystać każdy metr ;:108 . Laguna cudowna i o niej też myślę w przyszłości ale póki co się wstrzymuję bo jednak pnące róże muszą mieć podpory i trzeba to przemyśleć ;:108 . Na pewno w przyszłości dorobię się tej królewny bo jest cudna ;:108 . Zdjęcia jak zwykle urocze , masz talent do tych zdjęć ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nifredil pisze:Aneczka, no pięknie wyszło ;:306 bo południe Polski to przecież takie "mojsze", że i bardziej centralne niż twoje :;230 :;230 A tak serio, miało być gdzieś na środku mapy, a może gdzieś Częstochowa :;230 Mój internet ostatnio szaleje i jak mi przychodzi wpisywać post po kilka razy to już takimi skrótami myślowymi piszę :;230 :;230 Przeglądałam ostatnio siedziby szkółek, w których składam zamówienia i wiem, że w tamtej okolicy ma siedzibę BR ;:oj Mam mocne postanowienie wybrać się tam w tym sezonie. Podobno właściciele są mega gościnni i uwielbiają klientów, którzy wybierają rośliny osobiście. Gdyby zorganizował spotkanie gdzieś w tamtych rejonach to można by zrobić mini oblężenie szkółki ;:224 Ale.. to tylko takie moje pobożne życzenia, bo chyba najwięcej osób aktywnych na FO to raczej Polska północna i centralna.. i chodzi mi o tą prawdziwą centralną nie Częstochowę ;:224
Sabinko właściciele BR są gościnni. ;:108 Wiem to, bo sama u nich byłam osobiście. :tan Jechaliśmy na kilka dni do Krakowa i sprytnie zaplanowałam sobie postój u nich, bo był akurat po drodze. No dobra trzeba było zjechać z trasy ok 40 km ale czymże jest owe 40 km jeśli można w Bylinowym Raju być osobiście?! Obrazek
Co do naszych forumków, to sumie to nie podliczałam skąd jest więcej osób... Może trzeba by było najpierw zrobić listę, kto w ogóle jest chętny na taki zjazd i wtedy najrozsądniej jak się da wybrać miejsce? Ja mam o tyle dobrze, że mieszkam prawie centralnie, więc mam fajnie i wszędzie stosunkowo blisko. :heja

Obrazek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Aniu, ja nie wiem jak Ci się odwdzięczę za projekcik upiększenia mojej altanki ;:180
Powiedz mi czy Twoje róże zrzuciły liście na zimę ? Bo u mnie na Lagunie wszystkie praktycznie dalej są i nie wiem czy tak powinno być ;:145
Jejku, za każdym razem jak oglądam Twoje róże to chcę więcej i więcej są urzekające :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz o ile byłoby mniej pracy gdyby te kolczaste cho...ery chciały zrzucić liście zimą?! ;:224 Niestety. W zeszłym roku większości musiałam ręcznie obcinać liść za liściem. :roll: Byłam tydzień temu na działce i coś czuję że i w tym tak będzie. ;:224
Róże to niewątpliwie przepiękne rośliny. Wcale Ci się nie dziwię, że chcesz ich więcej i więcej. ;:224 Masz przynajmniej świetną okazję, by obsadzić nimi altanę. ;:215

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aneczka1979 pisze: Nie wiem Mati... wiem za to, że świat jest tak piękny, dlatego że ludzie mają różne gusta. Dzięki temu, to co nas otacza, jest tak różnorodne a i każdy ogród inny. Czyż nie?
Pięknie to napisałaś! ;:167
Zgadzam się w całej mojej osobie. Gorzej tylko, kiedy ludzie gustu nie mają i powstają takie blokowiska czy obskurne koncerny ;:224

Róże czerwone też mi się nie podobają, ale tak jak Ty dla Flammentaz wyjątek jest poczyniony ;:108
Masz w sumie praktyczne podejście, ale czwarty punkt najważniejszy ;:108
Tylko jakim cudem nam się tak dobrze rozmawia, skoro tak odmienne róże podbijają nasze serducha? Tajemnica natury ;:173
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aneczko, nie wiedziałam, że masz już tyle różanych piękności ;:oj Twoja lista jest imponująca ;:63 Myślę jednak, że wymyślisz sposób na nowe nabytki i dobijesz do 100 ;:183 ;:183 ;:183
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Aneczko - zawsze myślałaś ,ze Twój ogród to w większości powojniki , a róże to uzupełnienie mile mnie zaskoczyłaś , będę częściej zaglądać i śledzić Twój wątek pozdrawiam Teresa ;:108 ;:3
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Aniu,chwal się coś tam na giełdzie kupiła :wink:
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Powiem Wam Kochani, że pisząc ten post uświadomiłam sobie jak miło byłoby Was poznać. ;:162
Wiem, że raz do roku jest organizowane spotkanie w realu osób z naszego forum. Niestety jeżdżą na nie osoby, z którymi ja nie mam kontaktu. Może czas to zmienić? Co Wy na to?
Aniu, zapisz mnie na listę :heja Chętnie się spotkam ;:108
mam bardzo daleko. A gdyby tak coś na środku mapy.. jakaś Częstochowa i okolice ;:183 ;:183
...heh... jakaś Częstochowa... na środku mapy... he he he Obrazek A to ci dobre...
Już mi ulżyło, że Częstochowa, jednak nie jest na środku :;230 Miałabym na spotkanie z siedem-osiem godzin jazdy ;:224
Takie spotkanie trzeba by było sprawiedliwie w centralnej Polsce zorganizować. Może przyjdzie moment, że większa ilość osób by chciała
Centralna Polska bardziej mi pasuje ;:108

Moje zamówienia też już zamknięte. Ale w porównaniu z Twoimi, są nadzwyczaj skromne ;:108 Zamówiłam tylko cztery róże i pięć powojników. Powojnika zamówię jeszcze jednego, bo brakuje mi do pergoli z Bajazzo. Te, które zamówiłam raczej nie pasują kolorystycznie. Może jakiegoś mi polecisz? Też zamówiłam w e-clematis, wolę ładnie rozrośnięte sadzonki, które dobrze wystartują, niż coś tańszego, co będzie długo się zastanawiać zanim urośnie. Oczywiście nie jest to regułą, a raczej korzystam ze sprawdzonych źródeł.
Gargen of Roses trafiła w tym roku do mojego koszyka i patrząc na Twoje zdjęcia już nie mogę się jej doczekać. Natomiast ciągle nie mogę się przekonać do Pashminy :oops: Tyle już przeczytałam peanów na jej cześć, a ja jakoś nie widzę tej jej urody. Są zdjęcia, na których wygląda całkiem, całkiem ale to jeszcze nie ten moment. Już w tym roku prawie się złamałam i chciałam ją zamówić na balkon, ale jednak się rozmyśliłam. Może muszę do niej dojrzeć? W końcu zaryzykuję i ją kupię, żeby się przekonać w realu jak to z nią jest.

W dalszym ciągu nie bardzo sobie wyobrażam gdzie Ty mieścisz te wszystkie różane piękności? 85 róż? Moje 40 już wychodzi z ogródka, a gdzie jeszcze miałabym zmieścić kolejne 40? Chylę czoła i ciągle zachwycam się twoimi kompozycjami ogrodowymi. Masz duszę artysty, będę Cię z przyjemnością podpatrywać ;:108
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aniu, dziękuję za powojnikowe rady ;:196 ;:196 ;:196 Na pewno zastosuję je!
Widzę, że Ty podobnie jak ja "nic nie kupię na wiosnę". ;:306 Zaraz "lecę" do sklepu clematisowego i poprzeglądam co tu wziąć... przecież jeszcze zima! :;230
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”