Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p
Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.6

Post »

Według najnowszych pomiarów dynia ma wzrost 9OTT w ciągu 3 dni. Nie jest to jakiś duży przyrost ale powoli cały czas do przodu. Od weekendu ma sie znacznie ochłodzić i mogą pojawić sie w niektórych rejonach Polski pierwsze przymrozki. Planuję trzymać swoją dynię do października, a jak pogoda pozwoli to jeszcze dłużej. Nie mam niestety jak ją przetransportować z ogrodu.
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Kontakt:

Post »

Sky12 Nie masz jej jak przetransportować to znaczy? Nie masz jakiejś ładowarki w okolicy, czy nie ma jak dojechać? Też mam ten sam problem, bo rękami to ich się nie podniesie. Ale coś się wykombinuje. :wink:

Ja też gdzieś tak do października albo pierwszych przymrozków. :)
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p

Post »

marcin10312 pisze:Sky12 Nie masz jej jak przetransportować to znaczy? Nie masz jakiejś ładowarki w okolicy, czy nie ma jak dojechać? Też mam ten sam problem, bo rękami to ich się nie podniesie. Ale coś się wykombinuje. :wink:

Ja też gdzieś tak do października albo pierwszych przymrozków. :)
Właśnie nie mam czym podnieść. Ładowarki nie ma w okolicy. Za późno zająłem się tym.
A jak u ciebie z przyrostem? Jaki nawóz na następny rok polecasz? Niestety mam bardzo słabą glebę (prawie sam piasek)
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Kontakt:

Post »

Z przyrostami podobne jak u Ciebie. Dziś postaram się zmierzyć i napisze jak jest. A co do nawozu to w tym roku po raz pierwszy Kristalon Pomarańczowy idzie i jest ok. Parę stron wcześniej było więcej napisane o nawożeniu.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Kontakt:

Post »

A Ty jaki nawóz stosujesz?
U mnie dziś tak:
D1 DAP 73 OTT 729 ok. 237 kg przez ostatnie 8 dni urosła 18 kg. Dobry wynik jak na końcówkę sezonu?
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p

Post »

marcin10312 pisze:A Ty jaki nawóz stosujesz?
U mnie dziś tak:
D1 DAP 73 OTT 729 ok. 237 kg przez ostatnie 8 dni urosła 18 kg. Dobry wynik jak na końcówkę sezonu?
Wynik bardzo dobry jak na ten okres. Co do nawozu to zwykły nawóz Florovit do podlewania i 2 razy saletra potasowa. Nasze dynie idą łeb w łeb, na razie moja utrzymuje tempo ale będzie ciężko bo na skórce są pęknięcia co oznacza że wiele już nie podrośnie. Jutro umieszczę zdjęcia mojej 95kg i 80 kg dyni. Czy na tej stronie będą dostępne nasiona dyń z rodowodem?
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Kontakt:

Post »

A jaki ma skład ta saletra potasowa. ja bym proponował coś w stylu Kristolanu NPK 6-12-32. Florovit nie zawiera fosforu.
Moja dynia ma jeszcze gładziutką skórę ale jest już dobrze pomarańczowa, natomiast druga też jest gładka i ma bielutką skórkę.
A co do nasion to będą dostępne na Akcji Wymiany Nasion, albo indywidualnie od forumowiczów.
A jak u Ciebie z mączniakiem, walczyłeś z nim jakoś?
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p

Post »

Niestety przegrałem z mączniakiem. Pryskałem Topsin M 500SC kilka razy ale nie pomagało. Moja dynia ma dziwny przód jakby nie wyrośnięty, nie wiem co jest tego przyczyną, gdyby nie to to jeszcze pare kilo było by do przodu. Co do saletry to nie pamiętam składu.
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Kontakt:

Post »

Twoja dynia z wyglądy jest ok, a kształt to takie geny co zrobić. :wink: Ważne, że rośnie i to cieszy najbardziej.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio- mod./jokaer.

Moja dynia jest gładka na górze, natomiast boki troche szorstkie i zaczyna "falować". Muszę nabrać trochę doświadczenia bo popełniłem wiele prostych błędów. Moim celem było 100 kg a wyszło 2x więcej :))
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No to gratuluje spełnienia założenia na ten sezon, a nawet go podwojenia.

Ten sezon był korzystny dla dyń. Za rok nie wiadomo jak będzie, dlatego warto poszerzać wiedze. :)

Saletra potasowa ma swój skład. Jest dobrym nawozem ale Ja też bardziej za Kristalonem jestem. :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Kontakt:

Post »

BobejGS A jak tam Twoje podopieczne teraz się sprawują? Nie długo konkurs w Krapkowicach wybierasz się?
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p

Post »

BobejGS pisze:No to gratuluje spełnienia założenia na ten sezon, a nawet go podwojenia.

Ten sezon był korzystny dla dyń. Za rok nie wiadomo jak będzie, dlatego warto poszerzać wiedze. :)

Saletra potasowa ma swój skład. Jest dobrym nawozem ale Ja też bardziej za Kristalonem jestem. :wink:
Problem u mnie jest taki że na ogródku rośnie wszystko m in ziemniaki które dostają szybko zaraze, a to przekłada sie w końcu na dynie. Druga sprawa to słaba gleba. Ja do dyń na wiosne przekopałem troche kompost i następnie pod jeden krzak dałem około 15 litrów kompostu. Na następny rok planuję dołożyć nawozy, zobacze jak sprawdzi się Kristalon. Jestem z województwa lubuskiego więc okres wegetacyjny jest najdłuższy w Polsce co ma jakiś wpływ na dynie. Co polecacie zrobić aby "odkazić" ziemie z różnych chorób?
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ja bym proponował dać dobrego obornika i porządnie zaorać na zimę. I mamy dobre stanowisko a co do chorób to zmieniać miejsce sadzenia czy to ziemniaków i dyń. Chociaż sąsiedztwo to raczej nie za bardzo bo ziemniaki łatwo łapią choroby które mogą się przenieść na dynie.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Do Krapkowic oczywiście się wybieram. Nie ma mnie już tydzień w domu i do końca tego tygodnia nie będe, więc nie umiem powiedzieć co u dyń.

Co do odkażenia gleby, to poszukaj jakiś dobry poplon i odrazu po sezonie wysiewaj. Ja zaraz po zbiorach wysiewam owies.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”