Tak nieśmiało, też bym się na te nasionka pisała.vimen pisze:A to jest leycesteria? I można z nasion? I jak długo się czeka na kwitnienie? To ja też chcę
Moje oczko w głowie cz. 8
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje oczko w głowie cz. 8
- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie kochane dziewczyny
Tak to Leycesteria
powiem Wam że nigdy nie zbierałam nasion ani nie pomyślałam że są - ale sprawdzę jak tylko będą to zbiorę i Was podzielę
Ona kwitnie praktycznie całe lato tylko że zimą lubi przemarzać i moja właśnie tej zimy nie zimy przemarzła i odbijała od korzenia ale cieszę się że żyje i kwitnie
Lucynko , Kasiu , Dorotko jutro sprawdzę czy te pierwsze kwiatki zawiązały jakieś nasiona
Tak to Leycesteria
Ona kwitnie praktycznie całe lato tylko że zimą lubi przemarzać i moja właśnie tej zimy nie zimy przemarzła i odbijała od korzenia ale cieszę się że żyje i kwitnie
Lucynko , Kasiu , Dorotko jutro sprawdzę czy te pierwsze kwiatki zawiązały jakieś nasiona
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tereniu to co mam zrobić z moją Leycesterią wykopać czy okryć, bo ślicznie się rozrosła i kwitnie. Nie chciałabym jej stracić
Czy niebieska o pstrych liściach to barbula? bo właśnie barbulę zobaczyłam u Małgosi Pepsi i tak mnie zauroczyła że zamówiłam sobie u Joli
Zaczynam przesadzać rośliny i od jutra będę wnosić do domu, bo nie mam zaufania
Zdrówka i podlewania z nieba

Czy niebieska o pstrych liściach to barbula? bo właśnie barbulę zobaczyłam u Małgosi Pepsi i tak mnie zauroczyła że zamówiłam sobie u Joli
Zaczynam przesadzać rośliny i od jutra będę wnosić do domu, bo nie mam zaufania
Zdrówka i podlewania z nieba
- TerDob

Marysiu Leycesterie okryj potrójną włókniną i zrób jej kopczyk jak róży , moja też się teraz zebrała
Niebieska o pstrych liściach to barbula - jest śliczna
śliczne też są o żółtych lisicach
Ja też już przesadzam i przesadzam ale jako nic mi nie ubywa
Ja boję się dzisiejszej nocy bo jeszcze roślinki zostały na dworze a tu zapowiadają trzy stopnie a przy ziemi może być zero albo niżej
Bardzo dziękuję za życzenia i wzajemnie
mam jeszcze taką barbulę

Niebieska o pstrych liściach to barbula - jest śliczna
Ja też już przesadzam i przesadzam ale jako nic mi nie ubywa
Ja boję się dzisiejszej nocy bo jeszcze roślinki zostały na dworze a tu zapowiadają trzy stopnie a przy ziemi może być zero albo niżej
Bardzo dziękuję za życzenia i wzajemnie
mam jeszcze taką barbulę
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Tereniu,Barbula jest śliczna ,ja mam tylko o zielonych liściach ,ale o dwubarwnych też cudna,może jak będzie większa u Ciebie to oddzielimy kawałeczek
a co Wy dziewczynki wsadzacie do doniczek i do domu nosicie ,ja nie mam takich roślin,mam tylko takie do piwnicy,ale one luzem w kartonach siedzą ,pozdrawiam i zdrówka życzę 
- Maska

- Kontakt:
Tereniu dzięki tak zrobię
Tą szałwię to siałaś? śliczna jest! Barbulę będę miała pierwszą ta pstrą ale jak mi się spodoba to pewnie nie ostatnią
Miałam białą trawę w polu a w ogrodzie na szczęście +7 więc mam nadzieję że dalie nie ucierpiały
Ładnego i spokojnego dnia
Tą szałwię to siałaś? śliczna jest! Barbulę będę miała pierwszą ta pstrą ale jak mi się spodoba to pewnie nie ostatnią
Miałam białą trawę w polu a w ogrodzie na szczęście +7 więc mam nadzieję że dalie nie ucierpiały
Ładnego i spokojnego dnia
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Tereniu
Sliczności masz w ogrodzie
Barbule pięknie się prezentuję
Pracy ze znoszeniem roślin to nie zazdroszczę ,oby wszystko udało Ci sie w porę poznosić .
Mam nadzieje ,że wszystkie roslinki dobrze zniosą chłodne noce .
Zdróweczka

Sliczności masz w ogrodzie
Barbule pięknie się prezentuję
Pracy ze znoszeniem roślin to nie zazdroszczę ,oby wszystko udało Ci sie w porę poznosić .
Mam nadzieje ,że wszystkie roslinki dobrze zniosą chłodne noce .
Zdróweczka
Pozdrawiam Alicja
- TerDob

Witam wieczorową porą przemiłych gości
Najpierw przeproszę Lucynkę , Kasię , Dorotkę - miałam sprawdzić nasionka na Leycesteri i zapomniałam
szykowaliśmy z M. miejsce pod nóżki do pergoli - jutro zalejemy betonem i będzie można postawić pergolę wyżej żeby drewno nie podmakało od dołu .
Martusiu barbula jest śliczna
teraz już za późno ale na wiosnę spróbuję ukorzenić ją dla Ciebie
bo oddzielić to chyba się nie da bo to krzaczek .
Ja mam mnóstwo doniczek z domowymi kwiatkami na działce : Palma , psianka koralowa , psianka fioletowa burza , datury , Ołowniki , żyworódka ,
Irezyna , pelargonie różne , agapanty , Kalia biała , koleusy różne , zielistka , Złocień żółty , Oleandra , Hebe i jeszcze wiele innych
Takie rośliny do piwnicy też mam i to sporo ale je zbieram z doniczkami a reszta do skrzynek i pudeł idzie .
Bardzo dziękuję i Tobie też dużo zdrówka życzę
Marysiu szałwię siałam ale tylko mi dwie sadzonki zostały po tym jak wiosną szklarenkę wiatr rozwalił .
U nas też był przymrozek tam dalej na działce a tu na początku tylko co niektóre roślinki przymroziło
moje dalie jeszcze kwitną
ale galtonie i już wykopałam .
Dzień był dość ładny , momentami trochę chłodno ale dało się pracować .
Dziękuję Ci bardzo
Witaj Alu
dziękuję w imieniu moich roślinek
Nie wszystko udało mi się schować bo np. heliotrop już przyłapał mróz w nocy a ja zawsze zimowałam jeden dwa krzaczki i wiosną robiłam sobie sadzonki
Zdróweczko się przyda , więc bardzo dziękuję z wzajemnością

Najpierw przeproszę Lucynkę , Kasię , Dorotkę - miałam sprawdzić nasionka na Leycesteri i zapomniałam
Martusiu barbula jest śliczna
Ja mam mnóstwo doniczek z domowymi kwiatkami na działce : Palma , psianka koralowa , psianka fioletowa burza , datury , Ołowniki , żyworódka ,
Irezyna , pelargonie różne , agapanty , Kalia biała , koleusy różne , zielistka , Złocień żółty , Oleandra , Hebe i jeszcze wiele innych
Takie rośliny do piwnicy też mam i to sporo ale je zbieram z doniczkami a reszta do skrzynek i pudeł idzie .
Bardzo dziękuję i Tobie też dużo zdrówka życzę
Marysiu szałwię siałam ale tylko mi dwie sadzonki zostały po tym jak wiosną szklarenkę wiatr rozwalił .
U nas też był przymrozek tam dalej na działce a tu na początku tylko co niektóre roślinki przymroziło
Dzień był dość ładny , momentami trochę chłodno ale dało się pracować .
Dziękuję Ci bardzo
Witaj Alu
dziękuję w imieniu moich roślinek
Nie wszystko udało mi się schować bo np. heliotrop już przyłapał mróz w nocy a ja zawsze zimowałam jeden dwa krzaczki i wiosną robiłam sobie sadzonki
Zdróweczko się przyda , więc bardzo dziękuję z wzajemnością
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Tereniu, już przymrozki?
U mnie noce jeszcze w miarę , nad ranem +4, więc nie jest źle, tylko jak długo....
Mimo tych niskich temperatur jeszcze kolorowo na Twojej działeczce.
Żal roślinek, którym przymrozek zaszkodził, ale cóż, jesień już i musimy się z tym pogodzić.
Dobrej nocy bez przymrozku.
U mnie noce jeszcze w miarę , nad ranem +4, więc nie jest źle, tylko jak długo....
Mimo tych niskich temperatur jeszcze kolorowo na Twojej działeczce.
Żal roślinek, którym przymrozek zaszkodził, ale cóż, jesień już i musimy się z tym pogodzić.
Dobrej nocy bez przymrozku.
- Maska

- Kontakt:
Hej Tereniu!
Czytam o tych doniczkach i przypominam sobie to co widziałam w mieszkaniu i w nowym ogrodzie, a przecież jak Cię znam to przybywa anie ubywa
W starym domu uda się coś przechować? bo tam co prawda nie grzejecie, ale mury grube.
Ja też już wykopuje to co do piwniczki i na razie układam w altanie do przeschnięcia
U mnie mocno wieje to może jutro nie będzie biała trawa. Dobrej nocy i ciepłego tygodnia jak zapowiadali
Czytam o tych doniczkach i przypominam sobie to co widziałam w mieszkaniu i w nowym ogrodzie, a przecież jak Cię znam to przybywa anie ubywa
Ja też już wykopuje to co do piwniczki i na razie układam w altanie do przeschnięcia
U mnie mocno wieje to może jutro nie będzie biała trawa. Dobrej nocy i ciepłego tygodnia jak zapowiadali
- TerDob

Lucynko do tej pory tak było +4, +3 a w ostatnią noc przymroziło
a na dzisiejszą noc już zapowiadają + 10
Nie wszystkie roślinki przymroziło , tak tylko liznęło co niektóre w zależności gdzie rosły .
Dzięki Lucynko i wzajemnie
Marysiu tak sobie obiecałam i się zarzekałam że w tym roku będzie już mniej doniczkowych ale jakoś tak mi trudno dotrzymać słowa
W starym domu nie da się zostawić na zimę nic ( mogę jedynie schować na chwile zanim przewiozę do domu) w ubiegłą zimę trochę fajnych roślinek tam straciłam a przecież zimy nie było zimy . Musze wszystko przewozić
Dzisiaj ma być już 10 stopni .
Dzięki wielkie
Nie wszystkie roślinki przymroziło , tak tylko liznęło co niektóre w zależności gdzie rosły .
Dzięki Lucynko i wzajemnie
Marysiu tak sobie obiecałam i się zarzekałam że w tym roku będzie już mniej doniczkowych ale jakoś tak mi trudno dotrzymać słowa
W starym domu nie da się zostawić na zimę nic ( mogę jedynie schować na chwile zanim przewiozę do domu) w ubiegłą zimę trochę fajnych roślinek tam straciłam a przecież zimy nie było zimy . Musze wszystko przewozić
Dzisiaj ma być już 10 stopni .
Dzięki wielkie
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Tereniu, Ty nie strasz przymrozkami. U mnie jeszcze wszystkie asparagusy domowe w ogrodzie są.
A ja dopiero w niedzielę będę w domu.
Nasionkami się nie martw. Do zimy zdążysz sprawdzić czy są.
A ja dopiero w niedzielę będę w domu.
Nasionkami się nie martw. Do zimy zdążysz sprawdzić czy są.
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Tereniu kochana
, no to jestem, ale większość wątków moich ulubionych mam do nadrobienia, często przeglądałam ale tylko zdjęcia, no będę nadrabniać pomału 
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Wow, pięknie kwitną marcinki
duża tunbergia , kolorowo
a co to za roślina takie ciemne szyszki ? oryginalna
Pięknie u Ciebie wygląda jesień
clematisy, chryzantemy, pięknie 
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Tereniu wielkie brawa za piękną kolekcję astrów jesiennych
Ja powoli zaczynam je sadzić bo wcześniej miały u nas za mokro i mączniak je niszczył.
Barbula o liściach variegata jakoś do mnie nie przemówiła w szkółce bo delikatność niebieskiego koloru bardziej kontrastuje z zielenią.
Podagrycznik variegata rośnie u mnie od kilku lat w doniczkach 3- 4 litrowych. Pięknie wygląda przez cały sezon ale nie pozwalam kwitnąć i od czasu do czasu podlewam. Co 2 lata wyjmuję z doniczki - połowę wyrzucam lub idzie w dobre ręce a reszta znów na 2 sezony. Nie zauważyłam odrostów poza doniczką więc nie musisz się bać. Sporo roślin jest ekspansywnych i jakoś dajemy radę
Dotrzymanie słowa dla samej siebie jest chyba trudniejsze stąd masz kolejny sezon z masą doniczek a ... miało być mniej
Ja powoli zaczynam je sadzić bo wcześniej miały u nas za mokro i mączniak je niszczył.
Barbula o liściach variegata jakoś do mnie nie przemówiła w szkółce bo delikatność niebieskiego koloru bardziej kontrastuje z zielenią.
Podagrycznik variegata rośnie u mnie od kilku lat w doniczkach 3- 4 litrowych. Pięknie wygląda przez cały sezon ale nie pozwalam kwitnąć i od czasu do czasu podlewam. Co 2 lata wyjmuję z doniczki - połowę wyrzucam lub idzie w dobre ręce a reszta znów na 2 sezony. Nie zauważyłam odrostów poza doniczką więc nie musisz się bać. Sporo roślin jest ekspansywnych i jakoś dajemy radę
Dotrzymanie słowa dla samej siebie jest chyba trudniejsze stąd masz kolejny sezon z masą doniczek a ... miało być mniej