Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Anne_Marie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2014, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Post »

Akwelan_2009 pisze:W jakiej ziemi - podłożu rośnie Twoje Adenium ? Ładna roślina, ale podłoże i doniczka - mimo że "może i ładna" to raczej niezbyt przydatna dla tej rośliny.
Moje adenium rośnie w zwykłej ziemi do kwiatów z domieszką małych kamyczków.
Jeśli chodzi o nawozy, to rzeczywiście stosowałam na początku, od jakichś czterech lat to zaniedbałam.. Rośnie swoim życiem. Co do doniczki.. Powinna być ona szersza i niższa?
I jeśli zaczęłabym znów stosować nawozy, to adenium mogłoby zakwitnąć, mimo iż nie ma dość dużo światła?
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anne_Marie pisze:
Akwelan_2009 pisze:W jakiej ziemi - podłożu rośnie Twoje Adenium ? Ładna roślina, ale podłoże i doniczka - mimo że "może i ładna" to raczej niezbyt przydatna dla tej rośliny.
Jeśli chodzi o nawozy, to rzeczywiście stosowałam na początku, od jakichś czterech lat to zaniedbałam.. Rośnie swoim życiem. Co do doniczki.. Powinna być ona szersza i niższa?
I jeśli zaczęłabym znów stosować nawozy, to adenium mogłoby zakwitnąć, mimo iż nie ma dość dużo światła?
Musisz sama sprawdzić ale moim zdaniem to postawienie pod drzwiami balkonowymi teraz a później wyniesienie na zewnąrz bardzo pomoże. :D
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

/ ... / dopytuję po co tyle nawozów stosujesz. / ... /
- wymienione w mojej wypowiedzi nawozy, stosuję wybiórczo do podlewania w zależności co "planuję" uzyskać wspólnie z rośliną. Pytasz dlaczego stosuję różne nawozy ? - w jednym z moich wpisów podawałem skład podłoża w jakim uprawiam moje Adenium. Jest to podłoże bardzo przepuszczalne, mineralne na bazie włókna i chipsów kokosowych z dodatkiem żwirków o różnej granulacji, antuki, perlitu z niewielką domieszką "próchnicy". Żeby rośliny rosły, muszą być dokarmiane, inaczej szkoda żeby rośliny się "męczyły" w jałowym mineralnym podłożu.
Jak zapewne czytałeś, część sadzonek Adenium uprawiam w nietypowy sposób, jak dla tych pustynnych roślin - w hydroponice. Skąd roślina rosnąca w jałowym - w zasadzie w pewnym stopniu "sterylnym" chemicznie podłożu (keramzyt) ma pobierać substancje do budowy tkanek - same promienie słoneczne nie wystarczą. Jeżeli nie dostaną "papu", które musi być "urozmaicone" i bogate w różne makro i mikro elementy, to szkoda "głodzić" rośliny. Nawozy stosuję: wiosna- jesień raz na dwa trzy podlewana, latem rzadziej co czwarte - piąte podlewanie - szybciej przesycha podłoże i częściej muszę podlewać. Zimą w zasadzie rośliny śpią, więc nie dopominają się o dodatkowe porcje "papu", zaspokajają się czystą odstałą wodą, którą w moim przypadku dostają m/w raz na miesiąc.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
AleksandraBdg

Post »

onectica pisze:Moje jeszcze za młode na pąki i kwiaty, to chyba nie ma sensu. W tamtym roku dostały nawóz mineralny przeznaczony dla kaktusów, ale tak sobie myślę, że warto by im dać coś, co lubią... ;:131
Lucynko, nawóz "na kwiaty", o którym pisałam jest stosowany nie tylko po to,aby roślina obficiej kwitła,ale także po to aby prawidłowo rosła.
Aby była zwarta, gęsta- czyli miała taki pokrój jaki oczekujemy ;) NPK 6-18-36
Wydaje mi się,że zastosowanie go ma sens. Duża ilość potasu i fosforu wpływa na liście i pędy.
U mnie obudziły się na chwilę obecną 3 A.Thai, reszta smacznie śpi. Po wybudzeniu, mam zamiar pierwszy raz podlać je tylko wodą, później kolejne 2-3 Fertisal na pąki( NPK 10-30-19) a reszta już tylko ten na "obfite kwitnienia".
Zobaczymy czy moja "amatorska dedukcja" się sprawdzi i zobaczę jakiegoś kwiatka w tym sezonie.
Z niecierpliwością czekam na chwilę,gdy znikną z mojego parapetu i wylądują w foliaku :)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak, coś w tym jest - nie chciałabym 'pędzić' moich roślin, nie spieszy mi się ;) a tu jak widzę azotu stosunkowo niewiele.
Jeszcze chwilkę mam, rozejrzę się. Dzięki wszystkim za informacje :)

A co do foliaka, którego nie mam Obrazek
czy Wasze adenium cały dzień spędzają na bezpośrednim słońcu w sezonie?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
AleksandraBdg

Post »

Moje w zeszłym roku miały latem słońce gdzieś od 8-17... Tak mniej więcej, i przyznam,że najładniej wtedy rosły sieweczki.
Zobaczymy jak będzie w tym roku.
Poza tym, bardzo dobrze działała na nie nocno/poranna-wilgoć/rosa.. ;)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hmmm... Piszą, że 5-6 godzin pełnego słońca im w zupełności wystarczy.
Moich mi w tamtym roku było szkoda na słońce, bo trochę młode jeszcze były, ale teraz półtoraroczne wylądują na balkonie jak nic.
Zastanawiam się też, czy potraktować je jak kaktusy i podlać profilaktycznie Bi na szkodniki, czy same sobie poradzą z tym swoim trującym sokiem. Zabezpieczacie w ten sposób swoje stojące na zewnątrz?
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Akwelan_2009 pisze:
nicrum pisze:nawoz Peters (grow-mix) / ... /
- Grow-Mix - (N-P-K, magnez, mikroelementy) 21-7-21+3MgO+TE; czy ten nie ma zbyt dużego % udziału azotu, nie będzie powodował zbyt intensywnego wzrostu - rośliny nie będą "wybiegnięte" ?
Jest to nawóz zalecany - "Peters Professional Grow-Mix posiada zrównoważony stosunek N: K z niskim poziomem fosforanów, co czyni go idealnym do stymulacji wzrostu uprawy storczyków".
Z nastaniem wiosny będę stosował przy moich czteroletnich roślinach: Blossom Booster 10-30-20+2MgO+TE (N-P-K, magnez + mikroelementów), Plant Starter 10-52-10+TE i Fertisal. Pierwsze dwa zastosuję do pierwszych 2 - 3 podlewań, trzeci w pełni wegetacji roślin. Do nawożenia stosuję zawsze mniejszą dawkę niż zaleca producent.
Który z tych nawozów nadaje się głownie do wzmocnienia korzeni i kaudeksu? Moja roślina jest jeszcze za młoda na kwiaty, chcę się skupić na dolnych partiach. Czu w moim przypadku podlewać takim nawozem od wiosny do jesieni czy tylko na wiosnę?

-- 24 lut 2014, o 09:32 --
AleksandraBdg pisze:
Lucynko, nawóz "na kwiaty", o którym pisałam jest stosowany nie tylko po to,aby roślina obficiej kwitła,ale także po to aby prawidłowo rosła.
Aby była zwarta, gęsta- czyli miała taki pokrój jaki oczekujemy ;) NPK 6-18-36
Wydaje mi się,że zastosowanie go ma sens. Duża ilość potasu i fosforu wpływa na liście i pędy.
U mnie obudziły się na chwilę obecną 3 A.Thai, reszta smacznie śpi. Po wybudzeniu, mam zamiar pierwszy raz podlać je tylko wodą, później kolejne 2-3 Fertisal na pąki( NPK 10-30-19) a reszta już tylko ten na "obfite kwitnienia".
Zobaczymy czy moja "amatorska dedukcja" się sprawdzi i zobaczę jakiegoś kwiatka w tym sezonie.
Z niecierpliwością czekam na chwilę,gdy znikną z mojego parapetu i wylądują w foliaku :)
Olu, a Twój się nada do moich celów jakie chcę uzyskać poprzez nawożenie?
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
AleksandraBdg

Post »

Marlenko do przyrostu kaudeksu i korzeni potrzeba potasu i fosforu(potas odpowiada za rozwój kaudeksu, fosfor korzeni).
Także nawozy jakie proponuję powinny być odpowiednie dla Twoich roślin :)
nicrum
100p
100p

Post »

AleksandraBdg pisze:Marlenko do przyrostu kaudeksu i korzeni potrzeba potasu i fosforu(potas odpowiada za rozwój kaudeksu, fosfor korzeni).
Także nawozy jakie proponuję powinny być odpowiednie dla Twoich roślin :)
Chyba miało być azot i fosfor. Azot to wzrost a fosfor to korzenie ale i kaudex :D
AleksandraBdg

Post »

Nicrum,
nie stosuję nawozów ze zwiększoną ilością azotu. Tylko ze zwiększoną ilością potasu i fosforu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Azot pędzi rośliny ponad miarę. Z tym raczej trzeba ostrożnie. Chyba, że chcesz mieć napompowane monstrum jak z marketu
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Czyli ograniczyć się na początek do tego co poleca Ola? Poszukam na A. czy to mają i za ile :)
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Anne_Marie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2014, o 14:43

Post »

nicrum pisze:
Anne_Marie pisze:
Musisz sama sprawdzić ale moim zdaniem to postawienie pod drzwiami balkonowymi teraz a później wyniesienie na zewnąrz bardzo pomoże. :D
Dziękuję, na pewno spróbuję. A dodatkowo kupuję znów nawozy ;)
nicrum
100p
100p

Post »

onectica pisze:Azot pędzi rośliny ponad miarę. Z tym raczej trzeba ostrożnie. Chyba, że chcesz mieć napompowane monstrum jak z marketu
Przecież nie napisałem że Azotu ma być 30% a Fosforu drugie tyle :)
Pytanie było Który z tych nawozów nadaje się głownie do wzmocnienia korzeni i kaudeksu? Nie napisałem który tylko co ja stosuję do przyrostu korzeni i kaudeksu, wszystko w oczywiście normalnych dawkach. Jeśli stosunek N do K będzie 1 do 3 to będzie ok. Również można stosować nawóż Peters Professional Allrounder 20;20;20 i będzie działał w każdym spektrum jednakowo :wink: Jest to nawóz uniwersalny na każdą porę roku i mamy wtedy tylko jeden.
Onectica, jeśli zastosuje nawóz FERTISAL 10-30-19 do pąków to nie powinno być źle.
Jeszcze ani Mieczysław ani Jerzy się nie wypowiedzieli więc może poczekajmy na ich opinję :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”