Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Post »

Ale tak całkiem padły? Nic się nie uratuje?
Pozdrawiam, Dorota
gizela-75
100p
100p
Od: 22 lis 2009, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja też pokażę moje pomidorki. Trochę cienkie, ale nie mam warunków by się mogły wygrzewać na słonku tyle ile by sobie życzyły. W zeszłym roku były takie same i dzięki poradom głównie ;:180 forumowicz miałam pierwsza pomidorki w wiosce i ostatnia je zakończyłam. Zaczynam je przyzwyczajać do nowego domu. No i zgodnie z zasadą NIC IM NIE SZKODZĘ - NIC IM NIE DOLEGA rosną sobie bez mojej pomocy (tylko je podlewam z umiarem). Z tym nawożeniem w tunelach (w gruncie) to chyba czas na przygotowanie stanowiska był, a tu wszyscy (prawie) chcą od razu sypać wszystko co się da, potem pytania co się dzieje z pomidorkami ;:145 . Ja mam przekopany krowi nawozik (z indywidualnego chowu) i na początek nic więcej im nie dam. Reszta to rozwój sytuacji i obserwacja roślin na bieżąco. No i oczywiście sygnalizacja przed chorobami i wskazówki elity tego forum.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

patasko pisze:robson076, o co Ci chodzi?....
cantati, Podłoże do siewu miało duuużo za mało wapnia; co mnie zdziwiło, bo w zeszłym roku z tej samej firmy miałem podłoże i wszystko było OK. No ale widocznie to wina partii.
a jakie to było podłoże i jakie miało pH?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

cantati, liście zaczęły się podwijać i usychać. Trudno, spróbujemy z tymi co wysiałem niedawno, są samokończące więc powinny zdążyć zaowocować :heja
robson076, podłoże do siewu i pikowania, miało ok. 5.5 - 6.5 pH.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Patasko, na pewno zdążą :D
Gizela-75, jakie duże! Moje to tycie mikruski :wink:
Wczoraj w nocy skończyłam towarzystwo pikować. O 3 nad ranem ostatniego podlałam ;:oj
Na razie nie mogę zrobić zdjęć, bo mi Syn z Mężem ukradli baterie z aparatu i do padów powkładali bo swoje wyładowali w trakcie weekendowego maratonu grania w jakieś kosmiczne gierki :evil: :evil: :evil:
Jak się naładują to popstrykam :D
Pozdrawiam, Dorota
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Moje sadzonki rosna ,dają sobie radę. Martwię sie tylko tym ,że nie mam mozliwości ich hartowania. Nie mam balkonu ani tunelu foliwoego. Na działce stoi drewniany domek,ma spore ona od storny południowej i zachodu. Myślałam ,żeby wstawić sadzonki pod koniec kwietnia własnie do altanki. Zda to egzamin? Czy w domku w ciągu dnia nie będzie im za ciepło a w nocy za zimno?
Asia
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Asia, a jak je hartowałaś w ubiegłym roku?
pozdrawiam, Anita
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W ubieglym roku wywiozłam je własnie na działke. Rano ,przed pracą(pracowałam w Jaworze) , wystawiałam na zewnątrz a pod wieczór szły spać do altanki .W tym roku tak nie dam rady robić ,bo nie będę miała czasu, pracuję poza Jaworem. No chyba ,że się poświęcę i będę wstawała 1,5 godziny wczesniej. ;:224
Asia
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Asiu, teraz mają być bardzo chłodne noce, w okolicach wtorku i środy nawet przymrozki. Może poczekaj jeszcze kilka dni. W sumie nie wiem jaką masz w tej altance temp., ale podejrzewam, że nocą jest taka jak na zewnątrz, a w dzień chatka od słońca mocno się nagrzewa.., ja bym poczekała te kilka dni. Jak się ma pomidory pod ręką, to w każdej chwili można zareagować, zapalić wkłady np. a tak na odległość, to spore ryzyko.
Może funduj im wietrzenie okienne póki co.. :wink:
pozdrawiam, Anita
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Własnie chodzi mi przede wszystkim o te róznice temp.w domku mięzy nocą a dniem, czy nie będą zabójcze dla sadzonek.Poczekam jeszcze z tydzień -dwa ,a potem je wyprowadzę z domowych parapetów.
Asia
gizela-75
100p
100p
Od: 22 lis 2009, o 10:00

Post »

Pelasia
Nitka ma rację, zbyt duże ryzyko w stosunku do włożonej pracy i oczekiwań. Mam takie pytanko: czy Wam Black Cherry też tak wolno rośnie ? Na zdjęciu stronę wcześniej jest wśród maluchów (koktajlówek) drugi i trzeci od lewej na pierwszym planie. Niby zdrowy fizycznie, może psycha mu siadła ;:224
Wszyscy by chcieli pogonic to zielone z parapetów :lol: , ale odczekajmy jeszcze kilka dni.

Temperatura: +10stC
Opady: mżawka.
Wiaterek: ino ino z kierunku PdZ

Jakby takie coś doklejać z informacją pogodową było by super, bo lokalizacje prawie wszyscy podają i można skalkulować najbliższą pogodę. Co Wy na to ??
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Mam trzy sadzonki, jedna duża i dwa maluchy. Skleroza mnie dopada chyba bo nie mogę sobie przypomnieć jakie sadzonki były w zeszłym roku ;:223
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Jednak zgodnie z Waszymi sugestiami wczoraj porozstawiałam pomidorki by miały więcej światła , przy okazji oberwałam liścienie i każdemu dosypałam ziemi na maksa . Postanowiłam tak zrobić bo boję się je wysadzać o tak wczesnej porze do nieogrzewanego tunelu - wolę trochę pobiegać z nimi do domu gdy będzie zagrożenie przymrozkami. Przy okazji z grubsza policzyłam - mam ze 130 sadzonek - co najmniej o połowę za dużo :roll:

Zamontowałam też termometr minimalny w foliówce na wysokości ok 1,5m - wczorajszej nocy temperatura spadła do 7 st, dzisiejszej do 8 st .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jeszcze są dość za gęsto rozstawione, bo praktycznie liście za bardzo nie powinny się dotykać , a jak rozstawisz jeszcze bardziej i może trochę wiaterku, to będą się pogrubiały, czy za mało nie masz azotu,albo jest na wyczerpaniu.
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

To i ja się pochwalę. Odmiana malinowy faworyt do gruntu. Ale na początek dostaną namiot a włókniny. Wszelkie opinie i uwagi mile widziane.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”