Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Ale tak całkiem padły? Nic się nie uratuje?
Pozdrawiam, Dorota
-
- 100p
- Od: 22 lis 2009, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ja też pokażę moje pomidorki. Trochę cienkie, ale nie mam warunków by się mogły wygrzewać na słonku tyle ile by sobie życzyły. W zeszłym roku były takie same i dzięki poradom głównie
forumowicz miałam pierwsza pomidorki w wiosce i ostatnia je zakończyłam. Zaczynam je przyzwyczajać do nowego domu. No i zgodnie z zasadą NIC IM NIE SZKODZĘ - NIC IM NIE DOLEGA rosną sobie bez mojej pomocy (tylko je podlewam z umiarem). Z tym nawożeniem w tunelach (w gruncie) to chyba czas na przygotowanie stanowiska był, a tu wszyscy (prawie) chcą od razu sypać wszystko co się da, potem pytania co się dzieje z pomidorkami
. Ja mam przekopany krowi nawozik (z indywidualnego chowu) i na początek nic więcej im nie dam. Reszta to rozwój sytuacji i obserwacja roślin na bieżąco. No i oczywiście sygnalizacja przed chorobami i wskazówki elity tego forum.

a jakie to było podłoże i jakie miało pH?patasko pisze:robson076, o co Ci chodzi?....
cantati, Podłoże do siewu miało duuużo za mało wapnia; co mnie zdziwiło, bo w zeszłym roku z tej samej firmy miałem podłoże i wszystko było OK. No ale widocznie to wina partii.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
cantati, liście zaczęły się podwijać i usychać. Trudno, spróbujemy z tymi co wysiałem niedawno, są samokończące więc powinny zdążyć zaowocować 
robson076, podłoże do siewu i pikowania, miało ok. 5.5 - 6.5 pH.

robson076, podłoże do siewu i pikowania, miało ok. 5.5 - 6.5 pH.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Patasko, na pewno zdążą 
Gizela-75, jakie duże! Moje to tycie mikruski
Wczoraj w nocy skończyłam towarzystwo pikować. O 3 nad ranem ostatniego podlałam
Na razie nie mogę zrobić zdjęć, bo mi Syn z Mężem ukradli baterie z aparatu i do padów powkładali bo swoje wyładowali w trakcie weekendowego maratonu grania w jakieś kosmiczne gierki
Jak się naładują to popstrykam

Gizela-75, jakie duże! Moje to tycie mikruski

Wczoraj w nocy skończyłam towarzystwo pikować. O 3 nad ranem ostatniego podlałam

Na razie nie mogę zrobić zdjęć, bo mi Syn z Mężem ukradli baterie z aparatu i do padów powkładali bo swoje wyładowali w trakcie weekendowego maratonu grania w jakieś kosmiczne gierki

Jak się naładują to popstrykam

Pozdrawiam, Dorota
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asia, a jak je hartowałaś w ubiegłym roku?
pozdrawiam, Anita
-
- Kontakt:
W ubieglym roku wywiozłam je własnie na działke. Rano ,przed pracą(pracowałam w Jaworze) , wystawiałam na zewnątrz a pod wieczór szły spać do altanki .W tym roku tak nie dam rady robić ,bo nie będę miała czasu, pracuję poza Jaworem. No chyba ,że się poświęcę i będę wstawała 1,5 godziny wczesniej.
Asia

Asia
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Asiu, teraz mają być bardzo chłodne noce, w okolicach wtorku i środy nawet przymrozki. Może poczekaj jeszcze kilka dni. W sumie nie wiem jaką masz w tej altance temp., ale podejrzewam, że nocą jest taka jak na zewnątrz, a w dzień chatka od słońca mocno się nagrzewa.., ja bym poczekała te kilka dni. Jak się ma pomidory pod ręką, to w każdej chwili można zareagować, zapalić wkłady np. a tak na odległość, to spore ryzyko.
Może funduj im wietrzenie okienne póki co..
Może funduj im wietrzenie okienne póki co..

pozdrawiam, Anita
-
- Kontakt:
Własnie chodzi mi przede wszystkim o te róznice temp.w domku mięzy nocą a dniem, czy nie będą zabójcze dla sadzonek.Poczekam jeszcze z tydzień -dwa ,a potem je wyprowadzę z domowych parapetów.
Asia
Asia
-
- 100p
- Od: 22 lis 2009, o 10:00
Pelasia
Nitka ma rację, zbyt duże ryzyko w stosunku do włożonej pracy i oczekiwań. Mam takie pytanko: czy Wam Black Cherry też tak wolno rośnie ? Na zdjęciu stronę wcześniej jest wśród maluchów (koktajlówek) drugi i trzeci od lewej na pierwszym planie. Niby zdrowy fizycznie, może psycha mu siadła
Wszyscy by chcieli pogonic to zielone z parapetów
, ale odczekajmy jeszcze kilka dni.
Temperatura: +10stC
Opady: mżawka.
Wiaterek: ino ino z kierunku PdZ
Jakby takie coś doklejać z informacją pogodową było by super, bo lokalizacje prawie wszyscy podają i można skalkulować najbliższą pogodę. Co Wy na to ??
Nitka ma rację, zbyt duże ryzyko w stosunku do włożonej pracy i oczekiwań. Mam takie pytanko: czy Wam Black Cherry też tak wolno rośnie ? Na zdjęciu stronę wcześniej jest wśród maluchów (koktajlówek) drugi i trzeci od lewej na pierwszym planie. Niby zdrowy fizycznie, może psycha mu siadła

Wszyscy by chcieli pogonic to zielone z parapetów

Temperatura: +10stC
Opady: mżawka.
Wiaterek: ino ino z kierunku PdZ
Jakby takie coś doklejać z informacją pogodową było by super, bo lokalizacje prawie wszyscy podają i można skalkulować najbliższą pogodę. Co Wy na to ??
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Mam trzy sadzonki, jedna duża i dwa maluchy. Skleroza mnie dopada chyba bo nie mogę sobie przypomnieć jakie sadzonki były w zeszłym roku 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Jednak zgodnie z Waszymi sugestiami wczoraj porozstawiałam pomidorki by miały więcej światła , przy okazji oberwałam liścienie i każdemu dosypałam ziemi na maksa . Postanowiłam tak zrobić bo boję się je wysadzać o tak wczesnej porze do nieogrzewanego tunelu - wolę trochę pobiegać z nimi do domu gdy będzie zagrożenie przymrozkami. Przy okazji z grubsza policzyłam - mam ze 130 sadzonek - co najmniej o połowę za dużo
Zamontowałam też termometr minimalny w foliówce na wysokości ok 1,5m - wczorajszej nocy temperatura spadła do 7 st, dzisiejszej do 8 st .

Zamontowałam też termometr minimalny w foliówce na wysokości ok 1,5m - wczorajszej nocy temperatura spadła do 7 st, dzisiejszej do 8 st .

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jeszcze są dość za gęsto rozstawione, bo praktycznie liście za bardzo nie powinny się dotykać , a jak rozstawisz jeszcze bardziej i może trochę wiaterku, to będą się pogrubiały, czy za mało nie masz azotu,albo jest na wyczerpaniu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny