Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

... czy ktoś coś wie o szkodliwości dojrzałych zielonych pomidorów???
I mam teraz taki problem, w tych moich metrowych pojemnikach jest około sześciu pomidorów, ziemia jest dosypana do samej krawędzi. A niektóre krzaczki wypuszczają korzenie jeszcze nad ziemią... to normalne? Czy coś jest nie tak???
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mousefishyork, (...ufff, kochana, jak masz na imię, będzie łatwiej ;:3 ) oczywiście, że zielone dojrzałe nie są szkodliwe, tylko nie wiem jakie są symptomy ich dojrzewania, bo nigdy nie uprawiałam.
Kasia
mousefishyork
200p
200p

Post »

Kasia - ja jestem Beata :wit
Fajnie wiedzieć, bo miałam ochotę na właśnie inne pomidorki na pierwszy rzut. To moja pierwsza hodowla, która jak na razie jest zdrowiusieńka i nic jej nie dolega. Ma już po dwie - trzy zawiązki kwiatowe, te niższe robią się po malutku żółciutkie. Dzień w dzień obrywam wilki. Raz zapomniałam i po dwóch dniach nie wiedziałam gdzie wilk, a gdzie pomidor :;230
Zaczęłam od trudniejszych w uprawie (dlatego chyba nie mam jeszcze owoców), bo niby to taki chojrak jestem, ale przyszły rok zacznę od malinowego i jak dobrze pójdzie, i będzie mi smakował (bo oprócz green zebry posadziłam jeszcze black krim) to black krim też w przyszłym roku posadzę. Ludzie sobie chwalą co do walorów smakowych. Nie ukrywam, że z zielonych chciałam porobić dżemy do serów. Na słodko. Fajne na imprezkę taki zielony słoiczek do mięsiwa. (ja lubię słodkie dodatki do mięs) więc już wyobrażam sobie grillowaną karkóweczkę z powidłami z zielonych "dojrzałych" pomidorków.
Ach...
Nie mogę się doczekać przyszłego roku, kiedy moja szklarnia potroi albo i jeszcze lepiej swoje wymiary... i dopiero zacznę zabawę. Straszną mi to frajdę sprawia, nigdy bym nie pomyślała, że to aż tak miłe :) Prawie jak z niemowlęciem, musisz dbać, żeby wszystko było dobrze.
Idę cukinię przesadzać do kilku doniczek. Wolę nie ryzykować do gruntu, bo ziemia w niej nie jest zbyt przyjazna uprawom. A oto przykład:
1.To zdjęcie krzaczka z zewnątrz, spoza szklarni. Od trzech tygodni nie zwiększył swoich rozmiarów, tylko coś mu dolega... CO???
Obrazek

RESZTA TO ZDJĘCIA ZE SZKLARNI.

2. Obrazek
3. Obrazek
4. Obrazek
5. Obrazek
6. Obrazek
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

W tym wątku albo w chorobach pomidorów było niedawno zdjęcie roślinki (megagroniasty zdaje się), z podobnymi żółtymi plamami. Kozula wtedy zdiagnozowała mrówki w korzeniach. Może porównaj zdjęcia ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56

Post »

Beata!
Czy te pomidory w skrzynce to karłowate?, czy będziesz przesadzać ?,bo mnie się wydaje że mają za ciasno.
Pozdrawiam Marian
------------------
mousefishyork
200p
200p

Post »

Marianzet - nie, to wysokorosnące. Mam zamiar kilka sztuk przesadzić. Wiem, popełniłam tysiące błędów w mojej pierwszej uprawie.... niestety... ale ich na metrze jest ok 6-7 krzaczków. Mój brat na parapecie w pudełkach po jogurcie ma już owoce. Chyba tym się sugerowałam... Tak - mój błąd.
Strasznie te moje rozrosły... może powinnam poobrywać część liści????
W ogóle - co ja mam z tą dżunglą zrobić, żeby było dobrze ??? Pomocy... ;:180 ;:180 ;:180 ;:

Co do mrówek - to prawdopodobne jest, bo jest ich sporo... a jak się draństwa pozbyć??? I czy to oby na pewno mrówki???
mousefishyork
200p
200p

Post »

Echeś... był faktycznie taki jeden, który wstawił identyczne fotki i nie doczekał się odpowiedzi. Skoro on nie, to i ja też nie...
Kasencja

Post »

Tula pisze:W tym wątku albo w chorobach pomidorów było niedawno zdjęcie roślinki (megagroniasty zdaje się), z podobnymi żółtymi plamami. Kozula wtedy zdiagnozowała mrówki w korzeniach. Może porównaj zdjęcia ?
U mnie jeden taki żółty też jest ( może nie identyczny, ale ma podobne żółte liście ) i faktycznie w korzeniach ma mrówki.

Wiem, bo jak sadziłam to było tam mrowisko....
Marianzet1
100p
100p

Post »

Mrówki można się pozbyć preperatem (przynęta) którą zabiorą do gniazda i karmią królową,trzeba znaleść ścieżkę którędy chodzą i posypać.Preperatów jest kilka naprzykład EXPEL,SUBSTRAL. :wit
Pozdrawiam Marian
------------------
Marianzet1
100p
100p

Post »

Pomidory mają duży system korzeniowy,i wymagają miejsca i przeszczeni,ja mam pomidory w donicach 10 litrowych, odległośc 60cm. jeden od drugiego,mają wysokość około150cm.i wydaję mi się że mają za ciasno.Mogą być w mniejszych pojemnikach ale to wymaga specialnego nawożenia.Nie wiem czy doczekasz się owoców w tej skrzynce,może dwa jak by były?,to może czegoś się dochowasz. :uszy
Pozdrawiam Marian
------------------
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

mousefishyork pisze:Marianzet - nie, to wysokorosnące. Mam zamiar kilka sztuk przesadzić. Wiem, popełniłam tysiące błędów w mojej pierwszej uprawie.... niestety... ale ich na metrze jest ok 6-7 krzaczków. Mój brat na parapecie w pudełkach po jogurcie ma już owoce. Chyba tym się sugerowałam... Tak - mój błąd.
Strasznie te moje rozrosły... może powinnam poobrywać część liści????
W ogóle - co ja mam z tą dżunglą zrobić, żeby było dobrze ??? Pomocy... ;:180 ;:180 ;:180 ;:

Co do mrówek - to prawdopodobne jest, bo jest ich sporo... a jak się draństwa pozbyć??? I czy to oby na pewno mrówki???
Wszystkie uprawy masz w skrzynkach,pojemnikach? W szklrni nie masz gruntu? Koniecznie musisz poprzesadzać swoje krzaczki ,bo za chwile będzie im za ciasno.
A propo mrówek..mój megagroniasty miał aki prpblem ,miał identyczne liście. Podlewałam gnojowicą,ale mrowki nie wynisły się.Dałam sobie spokój z nimi ;:224 .Nie będe sypała żadnych preparatów chemicznych.Dałam się tylko namówić na granulki na ślimaki,musiała bym całą działkę obsypać tymi granulakami ,bo tak duzo mam mrówek ;:223
Asia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

czarne mrówki też mogę polecić , są rewelacyjne , u mnie żyją w symbiozie, nie wiem czy z pomidorami , ale ze mną na pewno .
pracują lepiej niz stado najemników :;230
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Marianzet1
100p
100p

Post »

Mrówki muszą mieć jakieś gniazdo trzeba koło gniazda posypać preperatem, nie dużo,taki preperat około 100gram wykończy kilkanaście gniazd.NIe trzeba sypać koło pomidora tylko w pobliżu gniazda.
Pozdrawiam Marian
------------------
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

ganio4 pisze:Loeb, ja spotkałam tylko suszone ze skórką... ale może bez też są, nie wiem.

Czy ktos uprawiał wiszące pomidory Tumbling Tom?
Ja mam Tumbling Toma drugi rok z rzędu, w zeszłym byłam z niego bardzo zadowolona:)
Co do tej skórki wychodzi, że trzeba poeksperymentować. Ja po prostu skóry na nich nie lubię, i najbardziej pasują mi takie, z których się łatwo ściąga. Czyli nie przeszkadzają mi pomidory ze skórą jak u słonia, byle dobrze złaziła po polaniu wrzątkiem;)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

U mnie mrówy sa chyba pod wszystkimi pomidorami i żaden nie ma takich plam.. Oj cos nie popatrzyłam i wyszło jedno pod drugim:/ Skasowałabym go ale nie ma takiej opcji:/
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”