Storczykowa Chatka
Re: Storczykowa Chatka
Lucynko kciuki za przesadzonego są
Pod Twoim czujnym okiem i promykach
z pewnością będzie dzielnie rósł
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
T. lubi oglądać storczyki, ale też nie jest zachwycony, że ciągle chcę coś kupować i że mam tak długą listę marzeń, ale mimo wszystko mi kupuje, nawet do Krakowa mnie zabrał w zeszłym roku. Często też ogląda kwitnienia, korzonki i pędziki, szczególnie lubi Phal. pink panther, tego, co tworzy tyle keiki i bez przerwy kwitnie.lucynaf pisze:Dusiu, szkoda, że mama nie podziela Twojej pasji, ale tatę chyba masz po swojej stronie ?
![]()
Julitko![]()
Dendrobium niespodzianka ma coraz większe pączki, mam nadzieję, że zobaczę w końcu jego kwiaty.
- lucynaf
- 1000p

- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Moniko
,za trzymanie kciuków i wiarę we mnie
.
Iwonko
dziękuję Ci bardzo
. Ja naprawdę nie lubię wykorzystywać dobrych ludzi, a Ciebie wykorzystuję strasznie, to wszystko przez storczykowego bzika
Jest piękna i tak jak Ci pisałam,boję się czy dam z nią radę, ale przy Waszej pomocy może mi się uda
.
Dusiu, tata na pewno jest Twoim sprzymierzeńcem, trochę Cię stopuje, ale w naszej pasji jest to wskazane
.
Iwonko
Jest piękna i tak jak Ci pisałam,boję się czy dam z nią radę, ale przy Waszej pomocy może mi się uda
Dusiu, tata na pewno jest Twoim sprzymierzeńcem, trochę Cię stopuje, ale w naszej pasji jest to wskazane
- lucynaf
- 1000p

Jestem już po spotkaniu z Petrą i bogatsza o dwie cattleye
.
Teraz gorąca prośba do tych , którzy mają ten piękny gatunek i zechcą się podzielić swoimi doświadczeniami związanymi z ich pielęgnacją. Bardzo proszę napiszcie mi jakieś swoje spostrzeżenia
, wszystkie rady mile widziane
. ''Książkową'' wiedzę, zaczęłam czytać, ale co innego czasami wychodzi w praktyce
.
Teraz gorąca prośba do tych , którzy mają ten piękny gatunek i zechcą się podzielić swoimi doświadczeniami związanymi z ich pielęgnacją. Bardzo proszę napiszcie mi jakieś swoje spostrzeżenia
Lucynko ja swoje cattleye traktuje trochę po macoszemu
ale jakoś dają radę
Podczas kwitnienia podlewam częściej tzn nie dopuszczam do przesuszenia podłoża chyba, że zapomnę
wychodzi to około 7 dni ale namaczam kilka godzin ostatnio było to chyba około 10 godzin.
Po przekwitnieniu przez 3 tygodnie nie podlewam ani kropla wody musi odpocząć
Wiosną i jesienią podlewam po przeschnięciu podłoża.
Latem częściej w zależności od przesychania podłoża jeśli jest bardzo gorąco to prócz podlewania staram się rano i wieczorem zamgławiać.Od połowy maja do końca września wystawiam je na balkon.
Zimą podlewam co 3 tygodnie
Odżywki daję tak jak innym storczykom jedynie od września do grudnia raz w miesiącu opryskuję bloosom-booster
Wszystkie cattleye stoją na południowym oknie przez cały rok nie licząc wakacji
Ja piszę oczywiście o roślinach dorosłych
Jeśli mi się coś przypomni to napiszę mam nadzieję, że inni również podzielą się swoimi doświadczeniami
Podczas kwitnienia podlewam częściej tzn nie dopuszczam do przesuszenia podłoża chyba, że zapomnę
Po przekwitnieniu przez 3 tygodnie nie podlewam ani kropla wody musi odpocząć
Wiosną i jesienią podlewam po przeschnięciu podłoża.
Latem częściej w zależności od przesychania podłoża jeśli jest bardzo gorąco to prócz podlewania staram się rano i wieczorem zamgławiać.Od połowy maja do końca września wystawiam je na balkon.
Zimą podlewam co 3 tygodnie
Odżywki daję tak jak innym storczykom jedynie od września do grudnia raz w miesiącu opryskuję bloosom-booster
Wszystkie cattleye stoją na południowym oknie przez cały rok nie licząc wakacji
Ja piszę oczywiście o roślinach dorosłych
Jeśli mi się coś przypomni to napiszę mam nadzieję, że inni również podzielą się swoimi doświadczeniami
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- lucynaf
- 1000p

Julitko
, południowe okno, ale cieniowane ?
Oczywiście czekam też na rady innych
Oczywiście czekam też na rady innych
Lucynko ja je cieniuję jak jest bardzo ciepło a one jeszcze nie stoją na dworze mam wtedy otwarte okno i czasami opuszczam żaluzję ale nie robię tego zawsze 
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
Lucynko, gratuluję nowych cattleyi!! One są takie piękne... Oby Ci kwitły jak najczęściej 
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
- lucynaf
- 1000p

Julitko, Kasiu, Moniko
Mała cattleya jest na stronie 55 ;)
Przedstawiam Wam moją drugą dzisiejszą zdobycz

To mój chory phalaenopsis, odpadł mu wcześniejszy listek ale już rośnie nowy

A tak musiałam go skaleczyć żeby pozbyć się zgnilizny, która mam nadzieje już się nie pojawi. Ładnie rosną mu korzonki i przedłuża pędzik ;)

Mała cattleya jest na stronie 55 ;)
Przedstawiam Wam moją drugą dzisiejszą zdobycz

To mój chory phalaenopsis, odpadł mu wcześniejszy listek ale już rośnie nowy

A tak musiałam go skaleczyć żeby pozbyć się zgnilizny, która mam nadzieje już się nie pojawi. Ładnie rosną mu korzonki i przedłuża pędzik ;)

- darek p
- 500p

- Od: 11 lip 2010, o 23:53
Widzę że kolekcja powiększa się o nowe gatunki.Piękna czerwień.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
- dorotakol
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cattleya, która dzisiaj zdobyłaś jest w moim ulubionym kolorze - UWIELBIAM GO

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- lucynaf
- 1000p

Darku
, powiększa się i już wiem jedno o sobie w związku z tym ,,nigdy nie mów nigdy''.
Moniko
Dorotko
, zdobyłam dzięki Petrze
, cieszę się ,że jest w Twoim guście 
Moniko
Dorotko