A dlaczego?Mariola54 pisze:...Ja powoli zaczynam rezygnować z uprawy warzyw na działce
Działeczka Erazma i nie tylko ... 1 cz.
-
Erazm
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Będę sadził jutro u córki w ogrodzie dwie azalie japońskie - "Amoena" i "Blue Monday" z doniczek i jedną ( 3 - 4 letnią) przesadzał od siebie z działki. Gleba w ogrodzie jest raczej gliniastą. Myślę, że po wykopaniu dołków ziemię muszę wymieszać z torfem kwaśnym. Tylko o jakim pH kupić torf?
Pozdrawiam Andrzej.
-
Mariola54

- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Szczerze - jest za mała aby mieć wszystkoErazm pisze:A dlaczego?Mariola54 pisze:...Ja powoli zaczynam rezygnować z uprawy warzyw na działce
po drugie nie wiem jaki jest stan zawartości metali ciężkich w moich warzywach
( ogród leży pomiędzy dwoma bardzo uczęszczanymi drogami wylotowymi z miasta )
a nie będę dawała do badania, bo może doznałabym szoku.
Natomiast w miejsce namiotu foliowego stanie szklarenka
i w niej nowalijki a większe zapotrzebowanie w warzywa to u rolnika na wsi
-
Erazm

Popieram Twoja decyzję. W takim wypadku produkcja warzyw tylko pod folią. Ja też zmniejszyłem część warzywną ale tylko dlatego, że nie potrzebuję dużej ilości warzyw (dzieci założyły własne rodziny). Uprawiam tylko na bierzące potrzeby.Mariola54 pisze:...( ogród leży pomiędzy dwoma bardzo uczęszczanymi drogami wylotowymi z miasta )...
Pozdrawiam Andrzej.
-
Erazm

Ponieważ zapowiadają przymrozki wykopałem: marchewkę, pietruszkę, selery (naprawdę bardzo duże mimo, że na jesieni dawałem obornik!). Nie udała sie tylko jak zwykle pietruszka. Chyba zamiast pietruszki będę wysiewał pietruszkę naciową i pasternak (zastępuje pietruszkę)! Mam nadzieję, że pomidory nie zmarzną w tunelu?
W wolne miejsca wysiałem rzepik ozimy - Brachine. :P
Pozdrawiam Andrzej.
- andriu53
- 1000p

- Od: 6 maja 2007, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Erazmie!
Pytałeś mnie , czy róże mi chorują ?.Otóż bardzo chorowały w tym roku. Pod sosnę też musisz wymieszać ziemię z torfem ,wtedy ona będzie lepiej rosła.Jest nawet specjalna ziemia do iglaków i możesz ją wymieszać ze swoją ziemią.Ja też tak sadziłam swoje drzewka.
Życzę udanego przesadzania !
Pytałeś mnie , czy róże mi chorują ?.Otóż bardzo chorowały w tym roku. Pod sosnę też musisz wymieszać ziemię z torfem ,wtedy ona będzie lepiej rosła.Jest nawet specjalna ziemia do iglaków i możesz ją wymieszać ze swoją ziemią.Ja też tak sadziłam swoje drzewka.
Życzę udanego przesadzania !
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
Spis wątków