Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

Same śliczności u Ciebie . :P ;:138 ;:138 ;:138
Przy mieczykach to szczena mi opadła,a na widok swojskiego chlebka ślinka pociekła . ;:224 ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu, zaczynam myśleć o żywopłocie z hibiskusów :) ile lat ma Twój? Sądząc po pokroju, to chyba go podcinasz?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Mateusz, dla mnie też to wielkie zaskoczenie, że glicynia dwukrotnie zakwitła, ale dziewczyny podpowiedziały że tak ma być i tego się bedę trzymać i od niej wymagać :D

Janeczko , jak hibcio ma pąki to niebawem zakwitnie. Przecież jeszcze trochę czasu zostało do jesieni. Choć dzisiejszy dzień jest jakby jej zwiastunem :cry: Szaro, buro i zimno brrr

Jolu, nie czaruj :D U Ciebie tylko same śliczności. Co fotka to istne cudeńko . A chlebek muszę przyznać , nawet taki z gotowej mieszanki jest o niebo lepszy od tych sklepowych. A w dodatku nie zawiera krzemu w postaci piasku, co często się wyczuwa pod zębami przy wyrobach z ziarnami . Wczoraj kupiłam kilogram łuskanych ziaren słoneczniko do nowych wypieków :D

Basiu ,już czytałam o Twoich przymiarkach do żywopłotu z hibcia.Myślę, że się w pełni nadaje. Mojego podcięłam pierwszy raz zeszłej jesieni (oczywiście po przekwitnięciu) i bardzo mu to cięcie pomogło. Zagęścił się i wypuścił zdecydowanie więcej pąków kwiatowych. Rośnie na stanowisku narażonym na wiatr, ale od południowej strony. Słońce ma prawie przez cały dzień. Na fotce znajduje się na pierwszym planie, a za nim krzewuszka (wyższa) i jaśminowiec, forsycja, bez. Taki różnorodny szpaler. Wieczorkiem wstawię fotkę. A ile ma lat... chyba z 6-7, ale u mnie ziemia VI klasy, to i rośliny nie chcą bujnie rosnąć :cry:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

śliczna glicynia i Ci kwitnie :shock:
moja ani myśli :( :wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Witaj . Zawciągi ruszyły w podróż ,teoria mówi że powinny dotrzeć jeszcze dzisiaj .Szerokiej drogi dla nich .Czy znasz roślinkę Mietelnik żakula -cyprysik letni , jednoroczna podobna do małego cyprysika ,niesamowicie przyjemna ,mięciutka w dotyku ,jakbyś kociaka głaskała ,obfity samosiew .Poszukuje nasion ,rósł u mnie kilka lat ale po ostatniej zimie nie pojawił się.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, tak wygląda mój nieokiełzanany żywopłocik z hibciem na skraju :

Obrazek Obrazek

Dzidziu, glicynia zrobiła mi taką niespodziankę po raz pierwszy tej wczesnej jesieni a raczej tego późnego lata (lepiej brzmi). Przedtem jezeli kwitła, to tylko wiosną.

Aleksandrze, dzisiaj jeszcze nie dotarły (listonosz już był). W takim razie można się spodziewać przesyłki jutro :heja
Napisz, proszę co byś wypatrzył u mnie na wymianę. Może coś się trafi interesującego ...
Wiem jak wygląda mietelnik. Raz nawet się na niego skusiłam, ale na mojej ziemi wyrósł rachityczny. Wcale nie przypominał tego ze zdjęcia na opakowaniu. Dałam sobie z nim spokój. Zobaczę czy w naszym nasiennym są jeszcze nasionka.

A to dzisiejsze fotki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

ładny żywopłot , kwitnie od samej wiosny do pierwszych przymrozków .. dalie piękne kolorki , moje trochę wiatr potargał ,chociaż były powiązane , ale takie wichury to nawet drzewa połamały ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu myślałem, że tylko u mnie ślimaczyska zżerają pomidory, ale jest już nas dwoje :wit
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

ale masz śliczne dalie ;:111
a pomidorki ;:152
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

OLU ogórków na takich tyczkach nie trzeba podwiązywać ,gdyż słoneczniki mają takie szorstkie łodygi i ogórki bez niczego się po nich wspinają . O ile na zdjęciu widziałaś wiązanie to tylko dlatego ,że słoneczniki są za wysokie i mi sie przewalały z powodu ciągłych deszczy . Ziemia okropnie została wypłukana i tylko te roślinki ,które są bardzo głęboko wsadzone mają sie dobrze . Kaktusowe dalie śliczne . Ja już musiałam wyrzucić 2 pomidorki gdyż mi okropnie poobgryzały
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Oleńko dalie masz takie piękne podobają mi się ale
najgorsze to przechowywanie w zimie ;:196
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Olu, dzięki za żywopłot kwitnący od marca do września :D Widzę, że pozwalasz mu rosnąć w miarę naturalnie, co na pewno potęguje jego urok. I znów namieszałaś mi w głowie ;:108
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

_oleander_ ale piekną sesje zdjęciowa pokazałaś ;:138 ;:138 pięknie u Ciebie i tak kolorowo pomimo , że teraz niewiele kwitnie
pozdrawiam :wit :wit
Anula1213
200p
200p
Od: 31 lip 2009, o 08:26

Post »

Dawno do Ciebie nie zaglądałam, a tu tyle ciekawych zdjęć. Śliczny hibiskus i jaki duży.
Pozdrawiam. Aneta

Trudne początki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko ten mały żywopłocik kwitnacy faktycznie od wczesnej wiosny do późnej jesieni,wstyd sie przyznać, ale nie jest efektem planowanym tylko dosadzaniek kolejnych krzewówdo szpaleru :D Zapomniałam dodać, że tam również znajduje się bukszpan , chyba żywotnik a pomiędzy krzaczkami zaraz będa kwitnące marcinki.

Mateusz, żeby te wstretne ślimaki wcinały tylkopomidory, ale one są wszystkożerne :twisted:

Dzidziu, to co pokazuję to tylko nieliczne dalie. Tyle ich posadziłam... a kwitnie garstka. Z pomidorków też nie jestem zadowolona. Po zielonym buszy w folii spodziewałam sie nie lada zbiorów a tymczasem starcza ledwo na kanapki i czasem sałatkę. Zdaje się ,że popełniłam kilka błędów przy sadzeniu pod folią, ale to nie tylko to, bo te pomidorki w gruncie ciągle są zielone. Czy zdążą się wybarwić przed chłodami ? Wydaje mi się, że w poprzednich latach,zbiory pomidorowe zaczynały się znacznie wcześniej.

Jadziu tylko dwa pomidorki Ci zżarły te paskudne ślimaki :shock: To jesteś szczęściara. U mnie wcinają wszystko : pomidory, ogórki, rzodkiewkę, poziomki. A o kwiatach już nie wspomnę :twisted:
Mimo wszystko , pomysł z tyczkami słonecznikowymi godny naśladowania.

Stasiu
Jakoś sobie przetłumaczyłam, że warto trochę się pomęczyć z przechowywaniem dalii, bo potrafią cieszyć oczy w te Bprzedjesienne dni. W tym roku jednak nie chcą mi w większości kwitnąć. Albo posadziłam w złym miejscu (niedaleko orzecha), albo ten rok im wyjątkowo nie służy :cry:

Basiu, żywopłot jak już wcześniej pisałam , powstał bez zaplanowania :D A z tym pozwoleniem na rośnięcie na żywioł już się skończyło. Jesienią zeszłego roku pod sekator wpadł hibcio, a tej wiosny forsycja, krzewuszka i jaśminowiec. Musiałam troszeczkę je prześwietlić.

Muszę uciekać trochę popracować. Wpadnę wieczorkiem z nowymi fotkami.

Aleksandrze , paczuszka doszła i już posadzone :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”