Przy mieczykach to szczena mi opadła,a na widok swojskiego chlebka ślinka pociekła .
Ogród Oli
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Oli
Same śliczności u Ciebie . :P
Przy mieczykach to szczena mi opadła,a na widok swojskiego chlebka ślinka pociekła .

- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Olu, zaczynam myśleć o żywopłocie z hibiskusów
ile lat ma Twój? Sądząc po pokroju, to chyba go podcinasz?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Mateusz, dla mnie też to wielkie zaskoczenie, że glicynia dwukrotnie zakwitła, ale dziewczyny podpowiedziały że tak ma być i tego się bedę trzymać i od niej wymagać
Janeczko , jak hibcio ma pąki to niebawem zakwitnie. Przecież jeszcze trochę czasu zostało do jesieni. Choć dzisiejszy dzień jest jakby jej zwiastunem
Szaro, buro i zimno brrr
Jolu, nie czaruj
U Ciebie tylko same śliczności. Co fotka to istne cudeńko . A chlebek muszę przyznać , nawet taki z gotowej mieszanki jest o niebo lepszy od tych sklepowych. A w dodatku nie zawiera krzemu w postaci piasku, co często się wyczuwa pod zębami przy wyrobach z ziarnami . Wczoraj kupiłam kilogram łuskanych ziaren słoneczniko do nowych wypieków
Basiu ,już czytałam o Twoich przymiarkach do żywopłotu z hibcia.Myślę, że się w pełni nadaje. Mojego podcięłam pierwszy raz zeszłej jesieni (oczywiście po przekwitnięciu) i bardzo mu to cięcie pomogło. Zagęścił się i wypuścił zdecydowanie więcej pąków kwiatowych. Rośnie na stanowisku narażonym na wiatr, ale od południowej strony. Słońce ma prawie przez cały dzień. Na fotce znajduje się na pierwszym planie, a za nim krzewuszka (wyższa) i jaśminowiec, forsycja, bez. Taki różnorodny szpaler. Wieczorkiem wstawię fotkę. A ile ma lat... chyba z 6-7, ale u mnie ziemia VI klasy, to i rośliny nie chcą bujnie rosnąć
Janeczko , jak hibcio ma pąki to niebawem zakwitnie. Przecież jeszcze trochę czasu zostało do jesieni. Choć dzisiejszy dzień jest jakby jej zwiastunem
Jolu, nie czaruj
Basiu ,już czytałam o Twoich przymiarkach do żywopłotu z hibcia.Myślę, że się w pełni nadaje. Mojego podcięłam pierwszy raz zeszłej jesieni (oczywiście po przekwitnięciu) i bardzo mu to cięcie pomogło. Zagęścił się i wypuścił zdecydowanie więcej pąków kwiatowych. Rośnie na stanowisku narażonym na wiatr, ale od południowej strony. Słońce ma prawie przez cały dzień. Na fotce znajduje się na pierwszym planie, a za nim krzewuszka (wyższa) i jaśminowiec, forsycja, bez. Taki różnorodny szpaler. Wieczorkiem wstawię fotkę. A ile ma lat... chyba z 6-7, ale u mnie ziemia VI klasy, to i rośliny nie chcą bujnie rosnąć
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Zabeczka101059

- Od: 12 lis 2008, o 14:14
śliczna glicynia i Ci kwitnie
moja ani myśli

moja ani myśli
- aleksanderk

- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Witaj . Zawciągi ruszyły w podróż ,teoria mówi że powinny dotrzeć jeszcze dzisiaj .Szerokiej drogi dla nich .Czy znasz roślinkę Mietelnik żakula -cyprysik letni , jednoroczna podobna do małego cyprysika ,niesamowicie przyjemna ,mięciutka w dotyku ,jakbyś kociaka głaskała ,obfity samosiew .Poszukuje nasion ,rósł u mnie kilka lat ale po ostatniej zimie nie pojawił się.
- AAleksandra

Basiu, tak wygląda mój nieokiełzanany żywopłocik z hibciem na skraju :

Dzidziu, glicynia zrobiła mi taką niespodziankę po raz pierwszy tej wczesnej jesieni a raczej tego późnego lata (lepiej brzmi). Przedtem jezeli kwitła, to tylko wiosną.
Aleksandrze, dzisiaj jeszcze nie dotarły (listonosz już był). W takim razie można się spodziewać przesyłki jutro
Napisz, proszę co byś wypatrzył u mnie na wymianę. Może coś się trafi interesującego ...
Wiem jak wygląda mietelnik. Raz nawet się na niego skusiłam, ale na mojej ziemi wyrósł rachityczny. Wcale nie przypominał tego ze zdjęcia na opakowaniu. Dałam sobie z nim spokój. Zobaczę czy w naszym nasiennym są jeszcze nasionka.
A to dzisiejsze fotki:

Dzidziu, glicynia zrobiła mi taką niespodziankę po raz pierwszy tej wczesnej jesieni a raczej tego późnego lata (lepiej brzmi). Przedtem jezeli kwitła, to tylko wiosną.
Aleksandrze, dzisiaj jeszcze nie dotarły (listonosz już był). W takim razie można się spodziewać przesyłki jutro
Napisz, proszę co byś wypatrzył u mnie na wymianę. Może coś się trafi interesującego ...
Wiem jak wygląda mietelnik. Raz nawet się na niego skusiłam, ale na mojej ziemi wyrósł rachityczny. Wcale nie przypominał tego ze zdjęcia na opakowaniu. Dałam sobie z nim spokój. Zobaczę czy w naszym nasiennym są jeszcze nasionka.
A to dzisiejsze fotki:

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
ładny żywopłot , kwitnie od samej wiosny do pierwszych przymrozków .. dalie piękne kolorki , moje trochę wiatr potargał ,chociaż były powiązane , ale takie wichury to nawet drzewa połamały ..
- Matemax
- 1000p

- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Olu myślałem, że tylko u mnie ślimaczyska zżerają pomidory, ale jest już nas dwoje 
- Zabeczka101059

- Od: 12 lis 2008, o 14:14
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
OLU ogórków na takich tyczkach nie trzeba podwiązywać ,gdyż słoneczniki mają takie szorstkie łodygi i ogórki bez niczego się po nich wspinają . O ile na zdjęciu widziałaś wiązanie to tylko dlatego ,że słoneczniki są za wysokie i mi sie przewalały z powodu ciągłych deszczy . Ziemia okropnie została wypłukana i tylko te roślinki ,które są bardzo głęboko wsadzone mają sie dobrze . Kaktusowe dalie śliczne . Ja już musiałam wyrzucić 2 pomidorki gdyż mi okropnie poobgryzały
- skorpion811-51

- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Oleńko dalie masz takie piękne podobają mi się ale
najgorsze to przechowywanie w zimie
najgorsze to przechowywanie w zimie
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Olu, dzięki za żywopłot kwitnący od marca do września
Widzę, że pozwalasz mu rosnąć w miarę naturalnie, co na pewno potęguje jego urok. I znów namieszałaś mi w głowie 
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- bodzia3012

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
_oleander_ ale piekną sesje zdjęciowa pokazałaś
pięknie u Ciebie i tak kolorowo pomimo , że teraz niewiele kwitnie
pozdrawiam

pozdrawiam
-
Anula1213
- 200p

- Od: 31 lip 2009, o 08:26
Dawno do Ciebie nie zaglądałam, a tu tyle ciekawych zdjęć. Śliczny hibiskus i jaki duży.
- AAleksandra

Janeczko ten mały żywopłocik kwitnacy faktycznie od wczesnej wiosny do późnej jesieni,wstyd sie przyznać, ale nie jest efektem planowanym tylko dosadzaniek kolejnych krzewówdo szpaleru
Zapomniałam dodać, że tam również znajduje się bukszpan , chyba żywotnik a pomiędzy krzaczkami zaraz będa kwitnące marcinki.
Mateusz, żeby te wstretne ślimaki wcinały tylkopomidory, ale one są wszystkożerne
Dzidziu, to co pokazuję to tylko nieliczne dalie. Tyle ich posadziłam... a kwitnie garstka. Z pomidorków też nie jestem zadowolona. Po zielonym buszy w folii spodziewałam sie nie lada zbiorów a tymczasem starcza ledwo na kanapki i czasem sałatkę. Zdaje się ,że popełniłam kilka błędów przy sadzeniu pod folią, ale to nie tylko to, bo te pomidorki w gruncie ciągle są zielone. Czy zdążą się wybarwić przed chłodami ? Wydaje mi się, że w poprzednich latach,zbiory pomidorowe zaczynały się znacznie wcześniej.
Jadziu tylko dwa pomidorki Ci zżarły te paskudne ślimaki
To jesteś szczęściara. U mnie wcinają wszystko : pomidory, ogórki, rzodkiewkę, poziomki. A o kwiatach już nie wspomnę
Mimo wszystko , pomysł z tyczkami słonecznikowymi godny naśladowania.
Stasiu Jakoś sobie przetłumaczyłam, że warto trochę się pomęczyć z przechowywaniem dalii, bo potrafią cieszyć oczy w te Bprzedjesienne dni. W tym roku jednak nie chcą mi w większości kwitnąć. Albo posadziłam w złym miejscu (niedaleko orzecha), albo ten rok im wyjątkowo nie służy
Basiu, żywopłot jak już wcześniej pisałam , powstał bez zaplanowania
A z tym pozwoleniem na rośnięcie na żywioł już się skończyło. Jesienią zeszłego roku pod sekator wpadł hibcio, a tej wiosny forsycja, krzewuszka i jaśminowiec. Musiałam troszeczkę je prześwietlić.
Muszę uciekać trochę popracować. Wpadnę wieczorkiem z nowymi fotkami.
Aleksandrze , paczuszka doszła i już posadzone
Mateusz, żeby te wstretne ślimaki wcinały tylkopomidory, ale one są wszystkożerne
Dzidziu, to co pokazuję to tylko nieliczne dalie. Tyle ich posadziłam... a kwitnie garstka. Z pomidorków też nie jestem zadowolona. Po zielonym buszy w folii spodziewałam sie nie lada zbiorów a tymczasem starcza ledwo na kanapki i czasem sałatkę. Zdaje się ,że popełniłam kilka błędów przy sadzeniu pod folią, ale to nie tylko to, bo te pomidorki w gruncie ciągle są zielone. Czy zdążą się wybarwić przed chłodami ? Wydaje mi się, że w poprzednich latach,zbiory pomidorowe zaczynały się znacznie wcześniej.
Jadziu tylko dwa pomidorki Ci zżarły te paskudne ślimaki
Mimo wszystko , pomysł z tyczkami słonecznikowymi godny naśladowania.
Stasiu Jakoś sobie przetłumaczyłam, że warto trochę się pomęczyć z przechowywaniem dalii, bo potrafią cieszyć oczy w te Bprzedjesienne dni. W tym roku jednak nie chcą mi w większości kwitnąć. Albo posadziłam w złym miejscu (niedaleko orzecha), albo ten rok im wyjątkowo nie służy
Basiu, żywopłot jak już wcześniej pisałam , powstał bez zaplanowania
Muszę uciekać trochę popracować. Wpadnę wieczorkiem z nowymi fotkami.
Aleksandrze , paczuszka doszła i już posadzone
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki