Małe co nieco od Ave ...
- Edyta 74
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3724
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Małe co nieco od Ave ...
@.monka,właśnie wyjęłam z piekarnika rybkę zrobioną dokładnie wg przepisu Ave .Jest bardzo smaczna.Nie miałam tylko sera wędzonego i dałam zwykły żółty.Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu na dorsza w warzywach.
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Małe co nieco od Ave ...
Życzę Tobie i całej Rodzinie z okazji świąt spokoju, zdrowia, radości...
Pachnącej choinki, wesołej rodzinki...
Pogody ducha i spełnienia tych nawet z pozoru trudnych do spełnienia marzeń...
oraz Do Siego Roku - Ania...

Pachnącej choinki, wesołej rodzinki...
Pogody ducha i spełnienia tych nawet z pozoru trudnych do spełnienia marzeń...
oraz Do Siego Roku - Ania...

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Aniu, dziękuję bardzo za życzenia 
Edytko, jestem zaszczycona, że tyle potraw z Małego co nieco , będzie gościło na Waszym stole...
Monka
dzięki za wskazówki, następnym razem pokombinuję "po Twojemu" 

Edytko, jestem zaszczycona, że tyle potraw z Małego co nieco , będzie gościło na Waszym stole...


Monka


- chatte
- Przyjaciel Forum
- Posty: 15068
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Nalewko, gdzie kupiłaś biały mak? Ile płaciłaś? Jak on smakuje? Czy jest duża różnica między zwykłym makiem a tym białym?
Z indykiem to może być problem, jak już nasza Ewunia nie wie ...
Będziesz Beatko prekursorką w tej dziedzinie u nas
Z indykiem to może być problem, jak już nasza Ewunia nie wie ...
Będziesz Beatko prekursorką w tej dziedzinie u nas

Re: Małe co nieco od Ave ...
Ewa
a gdzie masz przepisik na to ciasto mandarynkowe
a gdzie masz przepisik na to ciasto mandarynkowe

Re: Małe co nieco od Ave ...
Ave zapracowana to ja ci podpowiem ciasto mandarynkowe jest na 47 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p1147705 ja migdały dałam słupki z paczki od razu do malaksera
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4060
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Kobiety mam przepisy na indyka pieczonego. Ale nie wiem czy chodzi o pieczenie bez nadzienia czy z nadzieniem?
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4060
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Małe co nieco od Ave ...
INDYK PIECZONY przepis najprostszy, bez nadzienia
składniki:
indyk (młody)
tłuszcz do pieczenia
sól pieprz do smaku
Sprawionego indyka umyć, z nóg wyjąć ścięgna nacinając skórę koło stawu kolanowego.
Piersi indyka przycisnąć silnie ręką, aby uległy spłaszczeniu.
Następnie odciąć skrzydła, szyję, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Indyka ułożyć w brytfannie grzbietem do spodu, polać tłuszczem zrumienić i piec ( uwaga: czas pieczenia oblicza się wg. wagi indyka, przyjmując średnio 30 minut na 1 kg wagi)skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem.
Po upieczeniu wyjąć, ułożyć na deseczce, lekko przestudzić, odciąć uda, każde pokroić w poprzek na kawałki. Z piersi ściąć płaty mięsa zaczynając od stawu barkowego. Wyporcjowane mięso ułożyć na półmisku tak, aby w każdej porcji był kawałek mięsa z uda i piersi, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem, zagrzać w piekarniku.
...mam 49 przepisów na indyka
....
składniki:
indyk (młody)
tłuszcz do pieczenia
sól pieprz do smaku
Sprawionego indyka umyć, z nóg wyjąć ścięgna nacinając skórę koło stawu kolanowego.
Piersi indyka przycisnąć silnie ręką, aby uległy spłaszczeniu.
Następnie odciąć skrzydła, szyję, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Indyka ułożyć w brytfannie grzbietem do spodu, polać tłuszczem zrumienić i piec ( uwaga: czas pieczenia oblicza się wg. wagi indyka, przyjmując średnio 30 minut na 1 kg wagi)skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem.
Po upieczeniu wyjąć, ułożyć na deseczce, lekko przestudzić, odciąć uda, każde pokroić w poprzek na kawałki. Z piersi ściąć płaty mięsa zaczynając od stawu barkowego. Wyporcjowane mięso ułożyć na półmisku tak, aby w każdej porcji był kawałek mięsa z uda i piersi, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem, zagrzać w piekarniku.
...mam 49 przepisów na indyka

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Judytko, Słońce Nasze, ratujesz honor Forumowych Kucharek
A może wrzuć jeszcze ten z nadzieniem , pliss



A może wrzuć jeszcze ten z nadzieniem , pliss

- Edyta 74
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3724
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ave,mam pytanie odnośnie torciku makowego,czy daje się do niego proszek do pieczenia?Właśnie się za niego zabieram.
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ave co do indyka świątecznego...
ja nie robiłam ale robiła kiedyś moja mama i pamiętam że ona - koniecznie indyczka - musiała poleżeć w lodówce przynajmniej dobę natarta solą i wiem że do środka wkładała też grube plasterki świeżego imbiru, który przed pieczeniem wyjmowała, pewnie nacierała też różnymi ziołami, ale niestety nie wiem jakimi, pewnie typowymi. farszu niestety nie pamiętam, ale na pewno szpikowała ją z wierzchu słoninką w te najbardziej "suche miejsca" czyli piersi
Ja czasami robię kurczaka faszerowanego po polsku i podaję pociętego na grube plastry, nawet łatwo to się tnie nożycami, można z resztą takie plastry póżniej łatwo odsmażać. kurczak jest baaaaardzo dobry, chociaż przepis taki prosty
Ten na bazie internetowego ale trochę go zmodyfikowałam po swojemu
Składniki:
- 1 kurczak o wadze 1,2 - 1,4 kg,
- 2-3 łyżki masła,
- sól.
Farsz:
- 150 g wątróbki drobiowej (lub cielęcej), każdej innej też można bo próbowałam
- 1 gruba kromka bułki wrocławskiej (lub jedna bułeczka) namoczona w mleku,
- 1/3 szklanki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- sól (1/2 łyżeczki),
- pieprz,
- cukier (1/4 łyżeczki),
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
- 2 łyżki zimnej wody
- utarte winne jabłko
Potrzebne również będą nici bawełniane lub lniane.
Wykonanie
- Kurczaka nacieramy solą z zewnątrz i od środka. Zostawiamy w chłodnym miejscu i przystępujemy do przygotowania farszu.
Farsz:
- Masło ucieramy z żółtkiem. Oczyszczoną z żyłek wątróbkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do masy jajecznej. Dokładamy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Rozcieramy całość starannie. Dodajemy utarte jabłko, posiekaną zieloną pietruszkę, dosypujemy bułkę tartą w takiej ilości, by powstała dość spoista i gęsta masa. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem - to wszystko robię w malakserze za jednym zamachem.
Ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli i delikatnie mieszamy
1. Kurczaka napełniamy dość ściśle przygotowanym farszem. Zaszywamy brzuszek lnianą lub bawełnianą nicią na okrętkę. Warto zawiązać końcówki nóżek na zakładkę i podwiązać nicią z razem szyjką.
2. W foremce do pieczenia rozpuszczamy kilka łyżek wody z masłem. Wierzch kurczaka smarujemy masłem i wkładamy do średnio gorącego piekarnika. Pieczemy go ok. 1 godz. W trakcie pieczenia polewamy sosem z dna formy. Możemy kurczaka przewrócić raz na drugą stronę, na krótką chwilę. Jeśli sos zanadto wyparuje - podlewamy go wodą. Polewanie mięsa powtarzamy w miarę często. Dzięki temu mięso nie będzie wysuszone, a wierzch ładnie się przyrumieni.
ja nie robiłam ale robiła kiedyś moja mama i pamiętam że ona - koniecznie indyczka - musiała poleżeć w lodówce przynajmniej dobę natarta solą i wiem że do środka wkładała też grube plasterki świeżego imbiru, który przed pieczeniem wyjmowała, pewnie nacierała też różnymi ziołami, ale niestety nie wiem jakimi, pewnie typowymi. farszu niestety nie pamiętam, ale na pewno szpikowała ją z wierzchu słoninką w te najbardziej "suche miejsca" czyli piersi
Ja czasami robię kurczaka faszerowanego po polsku i podaję pociętego na grube plastry, nawet łatwo to się tnie nożycami, można z resztą takie plastry póżniej łatwo odsmażać. kurczak jest baaaaardzo dobry, chociaż przepis taki prosty
Ten na bazie internetowego ale trochę go zmodyfikowałam po swojemu
Składniki:
- 1 kurczak o wadze 1,2 - 1,4 kg,
- 2-3 łyżki masła,
- sól.
Farsz:
- 150 g wątróbki drobiowej (lub cielęcej), każdej innej też można bo próbowałam
- 1 gruba kromka bułki wrocławskiej (lub jedna bułeczka) namoczona w mleku,
- 1/3 szklanki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- sól (1/2 łyżeczki),
- pieprz,
- cukier (1/4 łyżeczki),
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
- 2 łyżki zimnej wody
- utarte winne jabłko
Potrzebne również będą nici bawełniane lub lniane.
Wykonanie
- Kurczaka nacieramy solą z zewnątrz i od środka. Zostawiamy w chłodnym miejscu i przystępujemy do przygotowania farszu.
Farsz:
- Masło ucieramy z żółtkiem. Oczyszczoną z żyłek wątróbkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do masy jajecznej. Dokładamy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Rozcieramy całość starannie. Dodajemy utarte jabłko, posiekaną zieloną pietruszkę, dosypujemy bułkę tartą w takiej ilości, by powstała dość spoista i gęsta masa. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem - to wszystko robię w malakserze za jednym zamachem.
Ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli i delikatnie mieszamy
1. Kurczaka napełniamy dość ściśle przygotowanym farszem. Zaszywamy brzuszek lnianą lub bawełnianą nicią na okrętkę. Warto zawiązać końcówki nóżek na zakładkę i podwiązać nicią z razem szyjką.
2. W foremce do pieczenia rozpuszczamy kilka łyżek wody z masłem. Wierzch kurczaka smarujemy masłem i wkładamy do średnio gorącego piekarnika. Pieczemy go ok. 1 godz. W trakcie pieczenia polewamy sosem z dna formy. Możemy kurczaka przewrócić raz na drugą stronę, na krótką chwilę. Jeśli sos zanadto wyparuje - podlewamy go wodą. Polewanie mięsa powtarzamy w miarę często. Dzięki temu mięso nie będzie wysuszone, a wierzch ładnie się przyrumieni.
- Edyta 74
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3724
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Monka, dzięki za przepis, ja do farszu dodaję jeszcze mielone mięso indycze i wieprzowe...
Re: Małe co nieco od Ave ...
a ja jak widzisz jabłko
a mięska dodajesz razem z wątróbką? w sumie to tego farszu mało potrzeba, jak mi zostało to wypełniałam malutkie foremeczki bakowe i piekłam, są świetne z zimnymi sosami

a mięska dodajesz razem z wątróbką? w sumie to tego farszu mało potrzeba, jak mi zostało to wypełniałam malutkie foremeczki bakowe i piekłam, są świetne z zimnymi sosami