Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mambo jak możesz nas tak męczyć takimi widokami, to co nam pokazujesz śni mi się po nocach. Piękności. ;:13 ;:13

Pozdrawiam :P
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Gratuluje TAKIEJ Ascocendy!!!Zwykłe okulary mi nie wystarczają muszę kazać przepisać sobie mocno przyciemnione.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Mambo umarłam normalnie :shock: :shock:
aż nie wiem od czego zacząć, ale chyba od Ascocendy, niesamowity kolor, cudowne kwiaty i jeszcze taka chętna do współpracy, no tylko pozazdrościć :oops: i pogratulować :wink:
Ten białasek z rumieńcami mnie zauroczył :oops: jak zawstydzony :lol:
A różowy cętkowany jak drapieżnik jakiś :twisted:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Phalaenopsisy i Ascocenda są piękne. mi Vandy kwitną raz w roku, ale za to jak :) wystarczy mi raz w roku, ważne, że kwitną. kwitnienie 3 razy w roku mogłoby im zaszkodzić, niech sobie odpoczną przed następnymi kwitnieniami. ale twoja jest piękna.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i pochwały ;:32

Anusska, tak to jest prawda, Ascocenda kwitnie już 3 raz w tym roku :D Sama też nie mogę w to uwierzyć :roll:

Meniu, Orange30, Jolusiu, kolorek Ascocendy jest rzeczywiście niesamowity na zdjęciach, a muszę dodać, że w rzeczywistości jeszcze ładniej wygląda :wink:

Mirko, jak już napisałam sama jestem w szoku, że to już 3 kwitnienie i aż nie śmiem marzyć, że może jeszcze raz zakwitnąć :roll: Chociaż to możliwe, bo kupiłam ją kwitnącą we wrześniu zeszłego roku, a sprzedawczyni zapewniała mnie, że chętnie i często kwitnie.

Renato, mam nadzieję, że moje kwiatki będą jednak tylko Ci się pięknie śniły :twisted:

Grażyno, aż nie wiem co powiedzieć ;:113

Asiu, polecam taki kolorek do swojej kolekcji :wink: Zgadzam się z Twoim odczuciami, że biały wygląda na zawstydzonego, a ten cętkowany jest taki trochę drapieżny, tygrysi ;:228

Dusiu
, sądzę, że Vandowate same wiedzą co jest dla nich dobre tzn. kiedy i ile razy w roku mogą sobie pozwolić na kwitnienie. Pewnie w dużym stopniu jest to uzależnione od warunków w których żyją .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu, sądzę, że Vandowate same wiedzą co jest dla nich dobre tzn. kiedy i ile razy w roku mogą sobie pozwolić na kwitnienie. Pewnie w dużym stopniu jest to uzależnione od warunków w których żyją .
widocznie moje wiedzą, że mogą kwitnąć raz w roku, bo tak robią. oczywiście cieszyłabym się, gdyby znowu zakwitły, ale nie chcę, by się przemęczały, bo mogłyby zmarnieć.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Mambo - Twoja Ascocenda naprawdę zadziwia tak częstym kwitnieniem...ale widać stworzyłaś jej idealne warunki :D
Wiedziona nadzieją, że moja też być może okaże się takim wdzięcznym okazem obejrzałam ją sobie dokładnie i sama w to nie wierzę do końca, ale coś maleńkiego kluje się między liśćmi :P
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Piękna i niezwykle pracowita ta twoja Ascocenda.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Ascocenda sliczna i kolor wpadajacy w oko :D
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

piękności trzymasz w domu..ascocenda przeurocza, kolor niesamowity !!!
wszystkie twoje phal zachwycajace szczególnie te centkowane. masz rękę do kwiatów. musi być im u Ciebie wyjątkowo dobrze że tak chętnie i kolorowo kwitną.
chyba je tam czymś czarujesz ;:15
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madzik, Ascocendę trzymam na południowym parapecie w wazonie, podlewam/moczę mniej więcej raz w tygodniu przez 8-10 godz i jak widać to jej służy, za co obdarza mnie pięknymi kwiatami ;:113 Nie wiem jak długo masz swoją, ale sądzę, że po zaaklimatyzowaniu się będzie kwitła równie chętnie jak moja :wink: Zresztą, jak piszesz coś się już kluje ;:77

Danusiu, Iwko, dziękuję za pochwały :P

Axelo
, dziękuję. Niestety, nie mam, a chciałabym mieć różdżkę ;:15 i zaczarować moje kwiaty, tak żeby kwitły jeszcze częściej i obficiej ;:225 ;:87
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, ostatnio niewiele piszę na forum :oops: ale śledzę je w miarę na bieżąco. Po dłuższej przerwie postanowiłam odświeżyć swój wątek i pokazać choć część tego, co się dzieje u moich storczyków.

Ostatnio pokazywałam trzecie w tym roku kwitnienie mojej Ascocendy, która była tak miła, że kilka dni po umieszczeniu zdjęć zaczęła wypuszczać kolejny, już 4 pędzik :lol: W chwili zawiązywania się pączków pęd przypomina mi główkę szparaga :roll: W tle (na pierwszym zdjęciu) widać srebrny korzeń, który rośnie w górę i nie ma zamiaru schować się w wazonie :wink: Muszę jeszcze dodać, że zdjęcia robione były kilka dni temu, a że pęd rośnie błyskawicznie, wygląda dziś inaczej i jest zdecydowanie większy :lol:

Obrazek Obrazek

A to grupowe zdjęcie kilku storczyków - wszystkie zakwitły u mnie pierwszy raz :) - nie liczę sklepowego kwitnienia. Na drugim zdjęciu tzw. "jajeczko". Długo czekałam na te kwiaty, bo zakwitło dopiero po 1,5 roku od sklepowego kwitnienia.

Obrazek Obrazek

Na to kwitnienie też czekałam z utęsknieniem. Co prawda zdjęcie jest sprzed kilku dni i nie pokazuje pełni kwitnienia, ale kwiat bardzo mi się podoba. Na drugim widać jego dziwaczny liść, kształtem przypominający trąbkę. Zauważyłam, że ten "typ" tak ma nie tylko u mnie :wink: a też np. u Baryczki.

Obrazek Obrazek

I jeszcze kilka innych kwitnień:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To jest kwiat z pędu, który wyrósł w czasie kwitnienia poprzedniego. Teraz kwitną obydwa 8) Na dwóch ostatnich zdjęciach porównanie warżek u kwiatu ze starego i nowego pędu. Jak widać różnią się wyraźnie, a warżka w aktualnym kwitnieniu jest wg mnie ładniejsza :D

Obrazek

Obrazek Obrazek
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Oj sporo się dzieje, sporo!
Ascocenda to chyba jakiś maratończyk! No i pewnie ile pędów tyle masz szczęścia :) Masz rację, wygląda jak mały szparag, uważaj żeby ktoś z głodu Ci go nie podgryzł ;) No i chętnie bym popatrzyła na zdjęcia z rozwiniętymi kwiatami ;:224
Trąbko-listek ciekawy, teraz chyba dodatkowo musisz uważać, żeby się w środku woda nie zbierała. A kwiatuchy, co tu dużo mówić, pięknie kwitną i cudne kolory mają, oby długo cieszyły twoje oczy :)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Przesądzone! Rozpoczynam polowanie na taką Ascocende. Dotychczas bałam sie vandowatych, ale twoja tak mnie zachwyciła, że strach odszedł.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Gratuluje tylu kwitnień!!!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”