Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jagusia111

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

Lucynko chętnie oddałabym Ci trochę tego deszczu bo u mnie już go za dużo. Gdyby tylko tak się dało ;:224 .

Miło mi czytać, że wreszcie jesteś zadowolona ze swoich pomidorków. Mogę tylko powiedzieć, a nie mówiłam ha ha.
U mnie floksy dopiero zaczynają kwitnąć, ale dzisiaj większość roślinek pod naporem deszczu rozłożyła się na łopatki. Tylko tulipany stoją na baczność.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lucynko ;:196
U Ciebie jak zawsze pięknie i kolorowo. ;:138 Płakałaś nad Cesarską koroną, a pięknie zakwitła, Boży kwiat też już rozwinął swoje delikatne kwiatuszki ;:215 U mnie jeden biały też kwitnie.Tulipany też jeszcze dzielnie się trzymają ;:333
Pozdrawiam cieplutko i życzę udanego weekendu z deszczykiem nocą ;:cm ;:cm
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Mimo braku opadów Twoje rośliny wyglądają przepięknie ;:138 . Wystarczyło kilka cieplejszych dni i wszystko od razu wybuchło ;:215 . Masz bardzo kolorowo już i jest na czym oko zawiesić . Pozdrawiam serdecznie i udanego weekendu życzę :wit .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko twój ogród w wiosennym wydaniu bardzo kolorowy ale masz rację, że przy takich upałach wszystko szybko przekwita. Do tego brak deszczu i mamy kwiaty "jednego dnia " jak ten kwiat paproci żyjący jedną noc :)
Rewelacyjne zdjęcie pączków maku w zbliżeniu widać każdy włosek.
Pomidorki swojego chowu też sadziłam dopiero wczoraj bo wciąż pamiętam straty mrozów w ub roku po 20.V.
Te gołębie to Wasze ? Ładnie umaszczone szczególnie te z ostatnich 2 zdjęć.
Pozdrawiam i życzę wypoczynku bo ... jutro niedziela ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko :wit Ciemiernika nie poznałam, bo moje białe już dawno zzieleniały i pokazały nasienniki w kształcie gwiazdek.
Widzę, że iryski zaczynają wchodzić na scenę, u mnie też zawsze zaczynają te niziutkie śliczne Burgeois.
Dobrej niedzieli Lucynko ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!

Niedziela! :tan :tan
Zgodnie ze swoim sobotnim postanowieniem leniuchuję w domu, a za oknami słyszę cudowną dla uszu deszczową piosenkę.
Popadało trochę nad ranem, potem świeciło słoneczko, a teraz leje jak z cebra.
Wczoraj tak już byłam wykończona, że po wyplewieniu jednej rabatki, co zajęło mi ok. 10 min., odpoczywałam minut dwadzieścia, po czym porządkowałam drugą rabatkę .... wszystkie czynności i bezczynności powtarzając regularnie, jedynie wydłużając czas na odpoczynki.
Bardzo dużo samosiewek się pokazało, w związku z czym plewienie polegało na wyłuskiwaniu chwastów za pomocą własnych paluszków i z nosem przy ziemi. Tym bardziej jestem zadowolona z wykonanej roboty i uważam, że w pełni zasłużyłam na dzisiejsze leniuchowanie.

Jagusiu - dziękuję za deszcz. ;:180 Właśnie spadło go wystarczająco dużo, choć wydaje się, że jeszcze popada.
Ano mówiłaś, mówiłaś i bardzo dobrze mówiłaś. Za to też Ci dziękuję. ;:196
U Ciebie roślinki położyły się pod wpływem deszczu, u mnie wszystkie pierwiosnki leżały spieczone gorącym słońcem. Okazuje się o raz n-ty, że nigdy nie może być tak, jak by się chciało, żeby było. ;:7

Halinko - dziękuję za ciepłe słowa, które mile łechcą moje podniebienie. ;:180
Weekend mija zgodnie z Twoim życzeniem i nawet niedzielny deszcz w środku dnia nie zakłócił mi przyjemności leniuchowania.
Serdeczne dzięki. ;:167

Ewelinko - moim roślinom wody nie brakuje, jeśli nie z nieba, to z węża dostają odpowiednią porcję. Jednak wąż nie zastąpi deszczu, dlatego też dzisiaj podoba mi się to, co widzę za oknami. ;:303
Pierwiosnki dały czadu i to głównie dzięki nim działka prezentowała i w sumie nadal prezentuje się zadowalająco.
Pięknie dziękuję za miłe słowa i życzenia, a w zamian życzę udanego tygodnia. ;:196

Krysiu - dziękuję ślicznie w imieniu mojego malutkiego ogródeczka. ;:180
Dziękuję również za uznanie dla fotki pąków maku. ;:196
Na początek wysadziliśmy pomidory w tunelu, pod chmurką jeszcze baliśmy się sadzić. Jeszcze poczekamy, by mieć pewność, że nic złego już się im nie przytrafi.
Gołąbki to domena M, mnie one często denerwują, bo spacerując po działce, wyciągają młodziutkie sieweczki. Jednocześnie doceniam produkowany przez nie nawóz. ;:333
Dziękuję, niedziela upływa mi zgodnie z Twoim życzeniem. ;:167

Halszko - ten mój biały ciemiernik jest jakiś dziwny, bo zakwita późno, kwitnie długo, a po wyprodukowaniu torebek nasiennych zachowuje białe płatki okalające nasienniki. ;:303
Irysów mam niewiele, głównie syberyjskie, choć kilka odmianowych też sobie rośnie, przy czym są to głównie prezenty od znajomych. Jeśli mam być szczera, to jakoś nie przepadam za kosaćcami. Może dlatego, że sąsiadka moich rodziców prawie cały ogród miała zarośnięty irysami i gdy przekwitły, zostawały tylko zielone liście. ;:108
Bardzo dziękuję za niedzielne życzenie ;:196 Jest ;:333

Na działce kwitną jeszcze narcyzy i tulipany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwiosnek japoński rozkręca się w towarzystwie bożykwiatu.

Obrazek

Zaczyna floks kanadyjski - Soniu ;:180

Obrazek

Pierwsze kwiatki bodziszka żałobnego.

Obrazek

ObrazekPierwszy orlik.

Pierwszy kwiat czosnku próbuje wydostać się z pąkowego pancerza.

Obrazek

Zawilce wielkokwiatowe za moment błysną śnieżnobiałymi kwiatuszkami.

Obrazek

Hiacyncikowi hiszpańskiemu przybywa kwiatków.

Obrazek

Miłego popołudnia i wieczoru niedzielnego. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Patrzę na te foty i co jedna wzdycham do Twoich kwiatów.
Jaki piekny orlik!
Ta piosenka deszczowa nie jest już przepiękna. Mnie się osłuchała. Jeden dzień to dobra,ale ile można...
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lucynko widzę, że Twoje foto-wprawki coraz śmielsze! :D ;:333 Tak trzymaj! ;:138 To miłe zajęcie i pasja! ;:7 I wciągająca! :D

Roślin kwitnących przybywa tylko znów pogoda zapowiada się ;:222 Chyba będziemy sobie musiały ogródkowo pofolgować co mnie wcale nie cieszy!... ;:110

zdrowego tygodnia życzę!Obrazek

;:97
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko odpoczynek też potrzebny tak jak i deszczyk naszym roślinkom, ale mógłby padać nocą jak to dawniej było ;:168
Pięknie kwitną jeszcze tulipany i narcyzy ;:215 moje też jeszcze się w miarę trzymają :D Bodziszek od Ciebie też ma delikatne kwiatki, za który bardzo dziękuję ;:167
Pozdrawiam cieplutko i miłego wieczoru ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie wieczorową porą.
Ochłodziło się znacznie, ale jak dotąd nadmiaru deszczu nie było, było w sam raz.
Podobno ma jeszcze popadać w poniedziałek, wtorek i środę, ale przelotnie na zmianę ze słońcem i taka pogoda mi bardzo odpowiada.

Majeczko - wszystkie kwiatki są ładne, nawet te łąkowe, nawet kwitnące chwasty cieszą oko. ;:63
Oczywiście w ogródkach pielęgnujemy rośliny , które nas cieszą najbardziej, a chwasty usuwamy, ale gdy wyjdziemy na dziką łąkę, zachwycamy się kwitnącą bajką kolorowych dywanów. ;:138
Pierwszy orlik cieszy bardzo, jednak czekam na wszystkie pozostałe, a nasiało się ich wyjątkowo dużo. ;:333
U mnie deszcz nie przesadza z ilością wody, toteż nadal cieszy mnie muzyka kropel na parapetach.

Maryniu - taka recenzja z Twojej strony to miód na moje serce, ;:168 jednak znam proporcje mocium panie. ;:108
Szczerze mówiąc, też nie uśmiecha mi się dłuższa przerwa od działki ;:185 , mam jednak nadzieję, że nie będzie non-stop lało, bo już nie wytrzymałabym siedzenia w domu. ;:14
Za życzenie dziękuję i odwzajemniam. ;:196

Halinko - szczerze mówiąc to zależało mi na tym, by odsapnąć od działki, bo zakwasy potężnie mnie walnęły po kręgosłupie, ;:223 jednak jutro już bym chciała do roboty na rabaty. :pogon
Na bodziszka żałobnego uważaj, bo on potrafi panoszyć się w różnych, nawet najbardziej odległych zakątkach. Sieje się niemiłosiernie. :shock:
Pozdrawiam wzajemnie i życzę słoneczka na jutro. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niech Wam w tygodniu słoneczka nie zabraknie. ;:3 ;:3
Dobrego tygodnia. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Lucynko
Coraz więcej kwiecia ślicznego u ciebie.
Śliczne narcyzki. Czosnki tuż tuż.
I piękny ten czerwony pierwiosnek.
I bodziszki już masz kwitnące i orliki. No wszystko u ciebie szybciej kwitnie niż u mnie.
Jeszcze takiego nie widziałam.
Ty zawsze masz jakieś ciekawostki.
Pozdrawiam i dobrego tygodnia ci życzę :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, kwitnienia u Ciebie dostały przyspieszenia. ;:oj Firletka, orliki i bożykwiat już kwitnie ;:138 Mój nawet pączków nie ma ;:185 , chyba, że wcale nie zamierza kwitnąć w tym roku ;:14
Śliczne floksiki, kukliki i pierwiosnki piękne. ;:167
Rododendron kwitnący ;:63 ;:63 ;:63 , iryski i jeszcze piękne tulipanki, o ciekawych formach kwiatów i narcyzy w formie :tan
Deszczyk podlał Twoje kwiatuszki, to teraz pięknej pogody i dużo zdrówka, żeby cieszyć się przebywaniem na działeczce. ;:196 ;:3
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, ja jeszcze tak ku uściśleniu odnośnie tulipanów. Czy te wykopywane przetrzymujesz do jesieni ot tak luzem, bez ziemi, pod jakimś daszkiem?
Kolorowo już u Ciebie bardzo. U mnie deszcz, deszcz i przez kolejne dni - ot tak dla odmiany ma .... nadal padać deszcz.
Pozdrawiam bardzo serdecznie ;:196
Beata
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj kochana u mnie tez pada zła jestem bo choc oplewiłam sobie to miałam sporo pracy przy grządkach na pomidory a tak stoi mi robota i czekam na cieplejsze dni. Pozdrawiam Cię serdecznie życzę słoneczka i miłego odpoczynku oraz leniuchowania ;:196 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
W nocy spadł deszcz, ranek obudził mnie słoneczkiem, więc szybciutko zrobiłam, co było do zrobienia w domu, po czym zapakowaliśmy Miśkę i pojechaliśmy na działkę, by wykorzystać jak najwięcej sprzyjającej pogody. A pogoda sprawiła nam niespodziankę. Słońce świeciło do siedemnastej, temperatura sięgała 24*, dzięki czemu wyplewiłam dokumentnie ostatnie rabaty,
trochę poprzesadzałam, przepikowałam smagliczkę nadmorską, której nasiało się niesamowicie dużo, a która jest przysmakiem gołębi. Przeflancowałam ją tam, gdzie pierzaste nie będą przeszkadzały innym roślinom.
Dosadziłam fasolki szparagowej na nieco późniejszy zbiór. Będzie jeszcze trzecia tura sadzenia fasolki, ale to już na dużo późniejsze zbiory.
Około siedemnastej zewsząd zaczęły napływać chmury, więc zakończyliśmy działkowanie i wróciliśmy do domu. Ledwo weszliśmy do mieszkania, gdy na parapetach zaczęła się deszczowa muzyka, która gra do tej chwili.

Aniu - większość wiosennych kwiatków kończy swój popis, ale ich miejsce zajmują kolejno inne, później kwitnące. Jak dobrze, że przyroda nie lubi próżni.
Codziennie podglądam późniejsze roślinki i proszę je o to, by nie zwlekały z rozwijaniem pąków, ;:180 jednak one same najlepiej wiedzą, kiedy to zrobić i wcale mnie słuchać nie chcą. A może po polsku nie rozumieją? Łacinę kiedyś znałam, ale nieużywana już mi się zapomniała. ;:306
Dziękuję i pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Martusiu - o, matko i córko! :roll: Tyle pochwał! ;:197 Aż mi się policzki zarumieniły.
Pięknie dziękuję. ;:180 ;:79
Twoje życzenia sprawdziły się w stu procentach, za co z całego serca dziękuję ;:167
Tobie również życzę takiej pogody, jaka najbardziej Ci odpowiada. I zdrówka, oczywiście też. ;:97 ;:97

Beatko - wykopane tulipany przenoszę do dużych donic z ziemią, stawiam te donice w takim miejscu, by nie szpeciły działki i traktuję je tak, jak na rabacie, tzn. Jeśli brakuje deszczu, to je podlewam. Stoją tak aż do zżółknięcia liści. Wówczas przestaję je podlewać, a gdy liście im uschną, wyjmuję cebulki i w przewiewnym miejscu w cieniu zostawiam do przesuszenia. Potem przekładam cebule do papierowych torebek i opisuję nazwami odmian , a jeśli nn, to kolorów.
I tak sobie czekają jesiennego sadzenia.
Jeśli niezbyt czytelnie napisałam, to pytaj, proszę. ;:180
Jeśli chodzi o deszcz, to jak dotąd niezbyt mi on przeszkadza, jednak od jutra może tak być.
Niech Tobie już odpuści i pozwoli słoneczku świecić i osuszać zbyt mokre miejsca. ;:3 ;:3

Pozdrawiam wzajemnie bardzo serdecznie i cieplutko. ;:167 ;:196

Alu - mnie pogoda pozwoliła dokończyć zaczętą robotę, słoneczko pięknie świeciło tak długo, jak było potrzebne. ;:303 Jednak od jutra pewnie nie będzie już tak słodko. ;:185 Pomidorów pod chmurkę jeszcze nie sadziliśmy, poczekamy na cieplejsze dni.
Pozdrawiam wzajemnie i również słoneczka życzę i ciepełka zarówno dla dobrej roboty i odpoczynku po niej. ;:196

Migawki z działeczki na dobrą noc.

Obrazekimage share

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”