Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
MARTA2009
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 lut 2009, o 20:42

Post »

Taki ogród to po prostu marzenie każdego ogrodnika.
ewa f
1000p
1000p
Od: 23 sty 2009, o 22:57

Post »

Warzywniak masz wypieszczony.Ja mam sporą wiedzę w zakresie uprawy warzyw,bo u mamy zawsze były uprawiane,ale serca nie mam do tego.Jednego roku posadzilam rząd pomidorowe w pierścieniach pod wystającym nieco okapem domu od strony południowej i trzeba przyznać ,że do dzisiaj wszyscy wspominaja to zdarzenie/nie wiem czy dlatego,że byly ,czy dlatego że były sliczne/,ale to mnie nie kręci
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Beatko odcinek z "Mają w ogrodzie" powinien być jeszcze dzisiaj o 22.00 a ogród był prezentowany z Dobrzycy k/Koszalina, pokazywane były róże, ich uprawa i pielęgnacja oraz inne ciekawostki.

Giguś bierzemy patyki ubiegłoroczne dość grube i odcinamy czubek, zostawiałam patyk około 25 cm, wkładałam do słoiczka z wodą i ustawiałam na parapecie, najpierw puszcza listki a potem korzonki. Widzę, że Agusia ma spore doświadczenie z uprawą hortensji i pięknie podpowiedziała. Jest nas dwie, które ci dobrze radzą.

Martuniu takie marzenie jest do zrealizowania, gdy są szczere chęci i ciekawe pomysły to żadne trudności nie będą przeszkodą, za miłe słowa dziękuję.

Ewuniu podoba mi się twoje podejście do życia, jesteś przebojowa. Z pomidorami dobrze zrobiłaś, z góry nie padało, korzenie w cylindrach miały ciepło i choroby grzybowe nie rozwijały się, super trafnie posadziłaś te pomidory. Mój warzywniaczek jest malutki i traktuję go jak rabatkę kwiatową. Dzięki za odwiedziny.
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenko serdecznie dziękuję i Tobie. Tak zrobiłam i będę czekac na efekty. Jak puszczą to wiosną do ziemi, czy najpierw do doniczki??
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Giguniu, gdy twoje gałązki puszczą korzonki to wsadź je do doniczek i dalej postaw w jasnym miejscu. Do gruntu wysadzaj gdy miną wiosenne przymrozki, przed wysadzeniem musisz je zahartować, tzn. przez kilka dni wystawiać na dzień na dwór. Nie wiem czy intersuje cię winogron, w ten sam sposób się postępuje, chyba, że już masz posadzone.
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko kochana. winogron juz sobie rosnie 3 rok i ma sie nieźle. Ale hortensje -ścisle wg twego przepisu- tak zrobie i dziękuje za dodatkowe rady. Spokojnego wieczorku
Moje Gigulinki
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko no co ja mam poradzić. Nie mogłam sie oprzeć. Kochanie poradź, co z bulwiastymi zakupionymi dzis (dalia, serduszka, canny,liliowiec) , zostawić tak jak są, czy przesadzic do doniczek z ziemią??
Moje Gigulinki
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wpadłem z rewizytą i na widok azalii i rododendronów mnie zatkało...
Jak się uspokoję to obejrzę resztę. ;:179
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Giguniu zrobiłaś ze mnie "ogrodnika" a mnie do prawdziwych ogrodników to ho, ho i jeszcze trochę, no ale postaram się odpowiedzieć. Kwiaty bulwiaste zostawiłabym tak jak są, tylko wynieś do chłodnego miejsca, też kupiłam i tak zrobiłam. Gdy tylko ziemia rozmięknie po mrozach to wsadzę do gruntu tak jak zalecają, później nawet gdy jeszcze przymrozi to nic im nie będzie. Nie sadź tylko canny, sadzi się ją pod koniec kwietnia tak jak dalie bulwiaste albo mieczyki. Z doniczkami daj sobie spokój, szkoda roboty. Widzę, że kupiłaś paletkę do wysiewów, radziłabym ci już teraz wysiać tunbergię i kobeę (miałam te kwiaty), gdyż należy sadzić wyrośnięte sadzonki, bo z siewu do gruntu mogą nie zdążyć zakwitnąć. O innych kwiatach nie wiele mogę powiedzieć bo ich nie miałam oprócz krwawnika, jest piękny, rośnie duży krzak i nadaje się na suche bukiety. Jeżeli jeszcze coś cię interesuje to pytaj.

Andrzeju czy już cię "odetkało", to zapraszam na dalszy ciąg. Dziękuję za miłe słowa.

Miłego dnia.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Irenko, zajrzałam znowu, żeby podziwiać Twoje rododendrony- cudne :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Irenko chętnie bym wypożyczyła Twoją umiejętność hodowania rododendronów.Próbowałam dwa razy przygody z nimi i nic z tego nie wyszło.Na pewno coś robiłam nie tak -ani nie chciały rosnąć a tym bardziej zakwitnąć.W tym roku spróbuję ostatni raz i będę się posiłkować Twoimi wskazówkami,może się uda.
Życzę milutkiej niedzieli
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Mons
100p
100p
Od: 19 sty 2009, o 10:34

Post »

Witam i dziękuję za odwiedziny. Ogród masz bajeczny , kolorowy , piękne rododendrony . Co zrobić ,żeby tak cudownie kwitły, masz do nich chyba świetną rękę. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Irenko w niedzielę.
Bardzo Ci dziękuję za porady, jakże dla mnie cenne. Już dużo sie nauczyłam i postaram się jak najmniej błędów popełniać, a to właśnie m.in. dzięki Tobie. Jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Moje Gigulinki
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu miło mi, że powtórnie mnie odwiedziłaś, dziękuję. Przeczytać takie pochlebne słowa to przyjemność, myślę, że podczas twoich podróży widziałaś wiele pięknych kwiatów.

Hanuś dziękuję za odwiedziny, ale ty mnie podbudowujesz, nie tak znowu dobrze znam się na uprawie. Staram się dostosowywać do zaleceń z różnych fachowych poradników, trochę opieram się na własnym doświadczeniu i jak na razie coś z tego wychodzi. Tak samo się uparłam jak ty, powiedziałam, że muszę je mieć. Doświadczyłam tyle, że nie wszystkie gatunki wytrzymują naszą zimę. Nie poddawaj się i sadź do skutku.

Mons dziękuję za taką miłą ocenę. Z rękami to różnie bywa, przeważnie potrzebne są pracowite, Rh nie są łatwe w uprawie.

Giguś cieszę się, że mogłam ci trochę doradzić, dość dużo wiedzy nabiera się z własnego doświadczenia. Jeżeli jeszcze coś cię interesuje to pytaj.
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Witaj Irenko
Co jakiś czas wracam do Twojego ogrodu :) zresztą nie sposób tu wracać :)
Zachwyciły mnie kolorowe barwy , różnorodność roślin , rododendrony i różaneczniki są po prostu przepiękne chciałam nawet zapytać czy na na zdjęciu formujesz go na piennego ? czy sam tak rośnie?
Obrazek
Chciałam zapytać jeszcze o pełne nazwy poniższych kwiatów i czy żywotność ich jest wieloroczna czy jednoroczna.
1.Obrazek2.Obrazek3.Obrazek4.Obrazek5.Obrazek
czy wszystkie wiązówki są tak wysokie ? jeśli nie to jaki to gatunek ?bardzo chciałaby taką mieć :)
Obrazek

pozdrawiam i bardzo proszę Cię o odpowiedź :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”