Robiłam nim też opryski taka samą dawką , jak do podlewania
Będę na działce to spojrzę

Asia
Własnie ostatnia tabela jest do takich nawozów jak substral czy kristalonyduploboss pisze: ↑19 sty 2023, o 06:12Coś próbowałem ale nie za bardzo mi idzie. Próbowałem ogarnąć Kristalon Żółty+Saletra Potasowa w stosunku 100g+100g ale nie bardzo wiem jak to ugryźć i co gdzie podstawić. Mam takie dane tego zestawu i nie wiem gdzie co upchnąć w tabelę:rolnik90 pisze: ↑18 sty 2023, o 21:22 Pierwsza tabelka dotyczy przygotowania gleby czyli ile kg nawozu rozsypać na 10m2 by dostarczyć X pierwiastków na litr gleby
Wypełniasz kolumnę B,C i E.
Druga tabela dotyczy nawozów płynnych typu nawoz do pelargonii , ale muszę ją poprawić.
Tabela trzecia to właśnie fertygacja nawozami sypkimi.
Nie uwzględnia ona zasad łączenia nawozów, więc to musisz sobie sprawdzić co można łączyć a co nie. Ogólnie dzięki niej każdy może sobie prosto wyliczyć dawkę nawozu tak aby mikroelementy mieściły się w zalecanych ilościach.
Taki koncentrat 100+100 zawiera w litrze :
- azotu 13 g z Kristalonu + 13,5 g z saletry razem 26,5 grama
- fosforu 17,4 g jako czysty składnik + 0 z saletry razem 17,4 grama
- potasu 10,8 g z Kristalonu + 37,5 g z saletry jako czysty składnik razem 48,3 grama
Patrzę też na Magiczną Siłę Substrala i też nie wiem jak to ugryźć odnośnie tabeli ostatniej, bo pierwsza chyba nie dla mnie, gdyż nie przeliczam kilogramów na m, bo tunel ma tylko 3x4mPoza tym myślę głównie o fertygacji.
A co i gdzie podstawić w drugiej tabeli np. dla płynnego Florovitu jakby chciało się zobaczyć ile dać do fertygacji ..? Pytam, bo mam przypadkiem butelkę i można wykorzystać przynajmniej na poziomie siewek.. Oczywiście istnieje prosta odpowiedź typu 3-4 czy 5ml ale chętnie sam bym wyliczył na podstawie zapotrzebowania pomidorów.![]()
Rozumiem, że prowadzisz bardziej przemysłową uprawe pomidora i stąd takie składniki.. ? W jakiej proporcji dodajesz superfosfat i saletrę amonową do rozsady ? Dodajesz je w formie sypkiej na kilogram torfu czy też w formie roztworu podlewasz rozsady ?Sylwester88 pisze: ↑19 sty 2023, o 15:47 Forma nawożenia zależy od gleby u mnie klasa 5 i mineralnych nawozów jest ciężko.
Rozsady robię w torfie niskim i do tego superfostat i saletra amonowa.
W gruncie używam azofoska, saletra potasowa, saletra wapniowa i siarczan magnezu.
Dawki zależne od typu pomidora i ogólnie plonu jaki mniej więcej może dać. Taki Betalux nie dostanie tyle co red pear lub też Aurija dostanie inne proporcje niż złoty ożarowski.
Asia, kiedy czy też w jakiej sytuacji używasz tego środka ? Wiem, ze należy dostarczać wapnia ale jeszcze nie rozgryzłem tego tematu. Będę miał pomidory w szklarni i parę sztuk na zewnątrz więc przypuszczam, że dawki i moment stosowania może się różnić..
Generalnie nie chciałbym za dużo nawozów kupować na początek, szczególnie, że posiadam tylko tunel 3x4m i 2 małe grządki na zewnątrz więc na początek chciałbym się skupić na jednym nawozie - przepisie x-p-o opartym na żółtym kristalonie i saletrze potasowej, które to składnik po zmieszaniu w odpowiednich proporcjach chyba mogą dać większość zapotrzebowania na składniki pokarmowe.. Problem z kristalonami jest taki, że większość jak nie wszystkie sprzedają w opakowaniach 3kg, które są dość drogie i przy takim areale uprawowym jak u mnie zużywał bym je chyba z 10 latPelasia pisze: ↑19 sty 2023, o 06:52 Duploboss ja używam Kristalonu. Na forum jest wątek poświęcony nawozowi
viewtopic.php?p=6388265#p6388265
Ale tak ogólnie uzywam zielonego ,czerwonego i pomarańczowego, żółtego ... w zależności od fazy rozowoju rośliny
ogólnie to zielony na mase zieloną
czerwony podczas kwitnienia i zawiązywania owoców
pomarańczowy gdy owoce kończą rosną i trzeba im potasu do dojrzewania
żólty kiedyś kupiłam, bo było bardzo zimno i pomógł przetrwać roślinom
Zgadza się, będę uzupełniał w miarę zapotrzebowania ale główny nawóz będę już miał