Uprawa melonów cz.1
- 
				johnywawa
- 200p 
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa melonów
U mnie z kolei arbuzy cos słabo idą, na 2 rośliny tylko na jednej się zawiązał arbuz ale mam wrażenie jakby stał w miejscu. Pozostałe zawiązki odpadają. Na melonach zaczyna pojawiać się mączniak, wykonałem oprysk ekologicznym środkiem Timorex, mam nadzieję że coś to zdziała.

Zjadłem dzisiaj pierwszego Seledyna (z zielonego zrobił się żółty, a po dotknięciu odszedł od pędu). Waży 1,7 kg, czyli sporo. Da się go jeść z przyjemnością, ale mógłby być trochę słodszy i ten twardy i niesmaczny obszar przy skórce mógłby być trochę węższy. W sumie jestem trochę zawiedziony.

Pozdrawiam 
Adam

Adam
Zjadłem dzisiaj drugiego Seledyna, był mniejszy (1,2 kg), ale smaczniejszy. Jakoś nierówno dojrzał. Choć cały był żółty, z jednej strony był zielony i w tym miejscu pod skórą twardszy i mniej słodki.

Pozdrawiam 
Adam

Adam
Niestety nie zawsze się udaje, u mnie pierwszy zjedzony melon słabo dojrzał bo liście zjadła zaraza już 2 tygodnie temu, na szczęście mam jeszcze melony w innym miejscu i rosną bardzo zdrowo. Jeżeli do końca wegetacji nie dopadnie ich zaraza i nie zerwiemy ich za wcześnie powinny być słodkie i smaczne.

- 
				frant
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś zerwałem owoc o wadze 4,82kg , to mój nowy rekord , chociaż wcale się nie nastawiałem na rekordy . W tym roku mało nawożę i mało podlewałem , rośliny są jakby zdrowsze.

- 
				Dorcinda
- 500p 
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
W tym roku po raz pierwszy melony dotrwały u mnie do fazy zawiązywania owoców, siałam oranje ananas od Arii. Niestety tylko jeden owoc pod folią jest naprawdę obiecujący.  .  Chyba powinien zżółknąć zanim dojrzeje. Pozostałe na tej samej roślinie od jakiegoś czasu mają ze 2-3 cm i stoją, na drugiej roślinie pod folią tylko kwiatki.
.  Chyba powinien zżółknąć zanim dojrzeje. Pozostałe na tej samej roślinie od jakiegoś czasu mają ze 2-3 cm i stoją, na drugiej roślinie pod folią tylko kwiatki.
Może coś jeszcze urodzi się z 7 roślinek w gruncie, bo znalazłam kilka zawiazków wielkości gołębiego jajka.

.  Chyba powinien zżółknąć zanim dojrzeje. Pozostałe na tej samej roślinie od jakiegoś czasu mają ze 2-3 cm i stoją, na drugiej roślinie pod folią tylko kwiatki.
.  Chyba powinien zżółknąć zanim dojrzeje. Pozostałe na tej samej roślinie od jakiegoś czasu mają ze 2-3 cm i stoją, na drugiej roślinie pod folią tylko kwiatki.Może coś jeszcze urodzi się z 7 roślinek w gruncie, bo znalazłam kilka zawiazków wielkości gołębiego jajka.
Dorota

A u mnie kilkaset melonów wisi na płocie.

To jest mysi_melon. Największe sztuki dorastają do wielkości małej śliwki węgierki.Dorcinda pisze:Ło, matko!!! Co to za cudo?
Smak - jak kwaskowaty ogórek.
Pójdą w większości chyba do słoików do marynowania, jak oliwki.
W sam raz na ząb.
- 
				lucas84
- 200p 
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
po czym poznajecie że jest już dojrzały?
rozumiem, że nie może leżeć za długo tylko powinien być zerwany w odpowiednim momencie?

rozumiem, że nie może leżeć za długo tylko powinien być zerwany w odpowiednim momencie?
Dojrzały melon robi się żółty, pachnący, miękki w dotyku i bardzo łatwo odchodzi od "koconka", czy jak się tam fachowo nazywa część łącząca owoc z łodygą.
Niestety dojrzałość nie oznacza, że będzie on smaczny. Ja coraz bardziej zrażam się do "polskich" melonów. Próbowałem trzech odmian - Seledyn, Bosman i melon z Vilmorinu. Jeśli one w takich warunkach jakie były przez ostatnie 3 tygodnie nie są słodkie, to kiedy będą? Można je reklamować jako dietetyczne, ale niesłodki melon, to dla mnie jak niesłodka mandarynka, arbuz, czereśnia itp. Spróbowałem chyba z 10 i tylko jeden był na 100% ok. Owszem, są soczyste, dietetyczne, ale przyjemność z jedzenia niewielka.

Niestety dojrzałość nie oznacza, że będzie on smaczny. Ja coraz bardziej zrażam się do "polskich" melonów. Próbowałem trzech odmian - Seledyn, Bosman i melon z Vilmorinu. Jeśli one w takich warunkach jakie były przez ostatnie 3 tygodnie nie są słodkie, to kiedy będą? Można je reklamować jako dietetyczne, ale niesłodki melon, to dla mnie jak niesłodka mandarynka, arbuz, czereśnia itp. Spróbowałem chyba z 10 i tylko jeden był na 100% ok. Owszem, są soczyste, dietetyczne, ale przyjemność z jedzenia niewielka.
Pozdrawiam 
Adam

Adam
Artur, ten mysi melon dostałam z akcji jako mini ogórek  Taki kwaskowaty ,starsze owocki nie bardzo zjadliwe, same pestki ale listki zdrowe, nic go nie łapie.
 Taki kwaskowaty ,starsze owocki nie bardzo zjadliwe, same pestki ale listki zdrowe, nic go nie łapie.
To już nie wiem jak go konsumować: jako ogórek czy zostawić do zupełnego dojrzenia jak melon?

Taki kwaskowaty ,starsze owocki nie bardzo zjadliwe, same pestki ale listki zdrowe, nic go nie łapie.
 Taki kwaskowaty ,starsze owocki nie bardzo zjadliwe, same pestki ale listki zdrowe, nic go nie łapie.To już nie wiem jak go konsumować: jako ogórek czy zostawić do zupełnego dojrzenia jak melon?
Gdzieś tu widziałem prosty przepis na danie z melona, ale nie mogę go znaleźć. Może ktoś pomoże?

Pozdrawiam 
Adam

Adam
- 
				Verbali
- 200p 
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
Witam was serdecznie ;] Długo mnie nie było;)) przepraszam za to;D ale foty robiłem moich;D już dodaję;))
ok.5-6 zostało już zjedzonych.
To może już było ale dodam 10lipiec

mógł kilka dni poleżeć jeszcze... ale tak kusił....

Jutro zajmę się arbuzami i reszta , jutro też kolejne new foty i kolejny deser z ogródka;)).

ok.5-6 zostało już zjedzonych.
To może już było ale dodam 10lipiec

mógł kilka dni poleżeć jeszcze... ale tak kusił....

Jutro zajmę się arbuzami i reszta , jutro też kolejne new foty i kolejny deser z ogródka;)).
- 
				johnywawa
- 200p 
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Niestety pogoda się totalnie popsuła, nie wiem jak melony i arbuzy pod gołym niebem to przetrzymają. Tylko sobota i niedziela mają być gorętsze, a od poniedziałku znowu deszcze i 20 stopni