Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

W ubiegłym tygodniu,we wtorek musiałam wyplewić chwasty,które wyrosły po deszczu.Podlałam już czyste pomidory w piątek wieczorem.Dosyć obficie.Jutro rano podleję znowu.
Nie ma co czekać na deszcz.Ciągle zapowiadany.
Jeszcze przyplątały się jakieś szkodniki.Muszę sprawdzić co to za stworzenia i co z nimi robić.
W studni wody mało,na dnie.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj rano podlałam swoje gruntowe pomidory deszczówką.Okazuje się,że u większości krzaków liście rozprostowały się.
Dotknęłam kilku liści i poczułam lekką wilgotność.Czyli na razie trochę im pomogłam.
Sprawdzałam pH ziemi płynem Helliga.Jest w granicach 6-7.
Bardzo gorąco,ale na szczęście trochę podwiewa lekki wietrzyk.
gicor
50p
50p
Od: 21 lut 2015, o 00:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pod cieżarem pomidorów odłamała mi sie prawie całkowicie gałązka :( Co teraz zrobic?na razie postawiłem ja do pionu i przywiązałem do palika.Zostawic tak? czy do wody i ukorzeniac?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maraga:
To i tak jesteś w lepszej sytuacji niż ja.Wczoraj podlałem i w kanałku jeszcze coś tam było.Dziś rano złapało mnie zdziwienie.Wody ani grama.I pojutrze będzie duży problem. ;:185 :(
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

Ne straszcie, deszczu maleńko było, jeszcze jakby wody w studni nie było...
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też posucha.Ale na noc zapowiadają deszcz.Idzie z Niemiec.Szykuję beczki na deszczówkę.
Pompka gotowa do pracy :D
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

witam czy ktoś miał taką odmianę pomidora Reisetomato ?
U mnie wyrosło coś takiego ! czy on tak ma wyglądać?
Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Nie miałem,ale tak ma wyglądać.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja mam, wsadziłam z czystej ciekawości, na razie są takie.
Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Od: 24 lut 2014, o 08:27
Kontakt:

Post »

Dopisuję się do postu. Pomidory uprawiam od zeszłego sezonu. W zeszłym roku miałam je tylko w gruncie, więc gdzieś w połowie lipca padły, ale i tak sporo zebrałam i przerobiłam głównie na koncentraty dla dzieci, bo uwielbiały zupę z naszych pomidorów.
W tym roku zdobywania doświadczenia ciąg dalszy... Tym razem sama wysiewałam. PO pierwsze - myślałam, że kiepsko będą kiełkować, więc wysiałam za dużo... Wzeszły chyba wszystkie, więc upychałam je wszędzie gdzie się dało - tunel, donice na balkonie, doniczki teoretycznie za małe, ale pomidorki już owocują... a że dzieci na samym początku pomieszały mi etykietki to mam niezły miszmasz teraz. Na balkonie w donicach rosną koktajlówki, które ogłowiłam gdy mnie przerosły.... A na działce mam w tym roku tunel dla ochrony przed deszczem i chłodami. Są tam pomidory, papryki (kupne) i bakłażany siane przeze mnie. Do tej pory było OK oprócz tego, że jak tunel bytł otwarty całymi dniami, to pomidory stały w miejscu, były duuuuuużo mniejsze niż te na balkonie, a siane w tym samym czasie. Dopiero jak zamknęłam tunel na głucho na dwa miesiące to się zabrały za siebie, urosły bardzo i dziś zjedliśmy 3 pierwsze żółte koktajlówki ;)

Ale też zauważyłam ciekawą / dziwną rzecz... Niektóre grona przechodzą płynnie w... nowy pęd. Spotkaliście się z czymś takim? Rośnie sobie grono, dojrzewają pomidorki, a za ostanim owocem przechodzi w normalny pęd z listkami. Dziś dwa takie "cuda" oberwałam...
Pozdrawiam,Elżbieta
karolina51
50p
50p
Od: 29 cze 2015, o 00:18

Post »

Renata1962, właśnie tak ma wyglądać. To taki wygodny pomidorek "podróżny", bardzo go lubię, bierzesz w podróż, odrywasz po kawałku w miarę potrzeby, nie rozciapuje się, sok nie leci, wygoda w podróży.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

ElfyTrzy pisze: Ale też zauważyłam ciekawą / dziwną rzecz... Niektóre grona przechodzą płynnie w... nowy pęd. Spotkaliście się z czymś takim? Rośnie sobie grono, dojrzewają pomidorki, a za ostanim owocem przechodzi w normalny pęd z listkami. Dziś dwa takie "cuda" oberwałam...
.... I taki pęd natychmiast obrywamy.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

ElfyTrzy pisze: Ale też zauważyłam ciekawą / dziwną rzecz... Niektóre grona przechodzą płynnie w... nowy pęd. Spotkaliście się z czymś takim? Rośnie sobie grono, dojrzewają pomidorki, a za ostanim owocem przechodzi w normalny pęd z listkami. Dziś dwa takie "cuda" oberwałam...
U mnie tak ma odmiana Red Pear. Oczywiscie te pedy obrywam.
A tak przy okazji, jest to pierwszy moj post na to forum. Witam wiec wszystkich ogrodowo zakreconych.
Forum czytam od stycznia. Z wielu rad skorzystalam. Dzięki Wam mialam w tym roku wyjatkowo udana salate i rzodkiewki. Reszta warzyw tez znakomicie sobie radzi (odpukac :D ).

Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Od: 24 lut 2014, o 08:27
Kontakt:

Post »

Whitedame, obrywam, zastanawiam się skąd to się bierze? Czy czegoś mają w nadmiarze albo za mało? Zła temperatura? Czy "po prostu tak się czasem zdarza"?

Beata, witam Cię choć ja sama ciągle nowicjuszka :wit
Pozdrawiam,Elżbieta
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

U mnie w uprawie balkonowej też to występuje, mam dwie odmiany wysoki ST.Pierre i Hammer. Ale mam przy okazji pytanie. Wiem że można oberwać jednorazowo do 3 liści w jednym krzaku, ale jak często można to stosować, co tydzień, co dziennie, co 2-3 dni? Pytam bo moje pomidory które już zresztą konsumuję (pierwszy był dokładnie 30 czerwca :)) mają za dużo masy liściowej.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”