Potencjalny ogród Anulli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli

Post »

Ewo, sól stosuję, tak, jak opisałaś, ale niczym nie smarowałam. Dobrze odblokowuje zatkane zatoki, ale mnie nie wyleczy. Na szczęście moje zatoki przeważnie się dobrze oczyszczają. Najczęściej mnie dławi w przełyku i męczy kaszel przez to ciągłe podrażnianie. Za to wydzielają niezmordowanie i na to jeszcze nie znalazłam sposobu.

Elu, ja już nieźle funkcjonuję, czego i Tobie życzę ;:168 . Przeszłam w fazę przewlekłą, ale to tylko męczy, nie boli.

Dzisiaj jakoś wiało chłodem z wieczora, ale po mojemu nie na przymrozek (z ciekawości aż sprawdzę prognozy ;:204 ). Podlałam ogródek przydomowy i aż się boję o działkę i moje róże. Suszy takiej jesienią nie pamiętam. Bywało ciepło, ale u mnie padało raz gdzieś w październiku i ze dwa razy mżawka, która osiadała na liściach i nawet do ziemi nie dotarła.
Chryzantemy najpóźniejsze pięknie rozkwitły i miodowozłote słoneczka w wazonie rozweselają mi pokój.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Aniu u mnie deszczu też jak na lekarstwo .
Chryzantema obsypana kwieciem , ślicznie wygląda ;:333
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu , bardzo dobra wiadomość , że wracasz do zdrowia ;:215 :D Teraz coś na wzmocnienie organizmu i będzie ok. Ewa ma rację , czapka to ''atrybut'' niezbędny o tej porze roku , w dodatku jak się ma niewyleczone zatoki. ;:108 ;:108
Chryzantema niesamowita, ma szczęście , że aura sprzyja. ;:215
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak ma padać jak te slonca wypalaja deszcz ;:173
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko, bardzo lubię te chryzantemy... kiedy zdążą zakwitnąć :D .

Tadziu, oj nauczyłam się nosić czapkę, chociaż mnie drapie i denerwuje ;:131 .

Tulap, na to nie wpadłam ;:306

Mili Goście, dzisiaj nareszcie dotarłam na działeczkę. Podlałam róże i zadoniczkowane roślinki, a pozostałe niech sobie radzą.
No, właśnie, róże... Moje jesienne sadzonki w większości wyglądają tak:
Obrazek
O dziwo nie wygląda, żeby jakoś specjalnie odczuły suszę - gliniaste podłoże ;:180 ;:180 . Sucha jest powierzchnia kopców, bo wiatr zadziałał, ale ziemia tylko pod drzewami się pyli, na pozostałym obszarze nawet nie najgorzej.

Aniu (Pulpa), czekałaś cierpliwie, więc dla Ciebe - ajania zakwitła.
Obrazek
Pierwszy raz jej się udała ta sztuka u mnie, bo w zeszłym roku była za młoda. Są odmiany z bladoróżowymi płatkami, ale moim zdaniem, ta jest ładniejsza - podobna do wrotyczu.

Długa jesień wybarwiła nawet mahonię, chociaż, szczerze pisząc, nie zwracałam na nią specjalnej uwagi zimą (u teściów), więc pewna nie jestem (tego "nawet" :wink: ).
Obrazek

Myślałam, że już nie zastanę żadnych kwiatków, a tu niespodzianka.
Powojnik biedronkowy sfiksował i kwitnie od października. Przymrozki zniszczyły mu kwiaty, ale nie pąki kwiatowe, więc mam takie kolorki:
Obrazek

Kwiatki pokazała też różowa gęsiówka, którą siałam wiosną.
Obrazek

Oraz niezmordowany hyzop. Już się pogubiłam, ile razy go przycinałam. Ostatnio w październiku,bo nie lubię, jak się przewraca na wszystko.
Obrazek

A oto siła forsycji Golden Time - zielono-złote liście rozświetlają ogród nawet w listopadzie, więc chyba się nie przebarwia.
Obrazek

Chwaściory wyłażą "nie wiadomo skąd", ale już odpuszczam im do wiosny, bo niby mrozu nie ma, ale mnie palce u rąk marzną błyskawicznie. Wiosną się z nimi rozprawię ;:163 . U nas to i tak nie na długo wystarcza, bo po latach spontanicznego tworzenia dzikiego ekosystemu, w podłożu jest tyle nasion chwastów, że i dla moich dzieci wystarczy rozrywki. Dodatkowo wiatr uzupełnia złoża na bieżąco.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Ajania . ;:215 ;:215 ;:215 :heja

Ja w przyszły week kopczykuję róże chyba . :lol:
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

U mnie róże takie same chociaż ja takich kopców nie robiłem :shock: tylko do miejsca szczepienia ;:108 może im tak ciepło że teraz tego efekty :roll: . Powojnik taki słodki a mahonia ;:136 jak coś to podeślę ci zdjęcie mojej jaki to olbrzym ;:173

-- niedziela, 16 listopada 2014, 18:17 --
Koleszko pisze:
Ja w przyszły week kopczykuję róże chyba . :lol:
Lepiej nie :? ;:185 róże po pierwszych całodziennych przymrozkach się kopczykuje bo sobie wyobrażą że to wiosna i kłopot ;:145
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle, Twoja ajania też ma pączki - dzielny maluch - więc myślę, że przetrwa zimę.

Mati, moje róże zakopczykowane były tuż po posadzeniu, ale niektórym trzeba zrobić dokładkę, bo się kopce trochę rozmyły. Na razie czekam na deszcz, a dopiero, jak podleje, to obsypię pozostałe rośliny trociną lub obornikiem - co kto lubi :D . Trudno byłoby mi obsypać do miejsca szczepienia, bo sadziłam szczepieniem pod powierzchnię gruntu na kilka centymetrów :wink: . Liczę na to, że wypuszczą korzenie powyżej szczepienia, a w razie wymarznięcia do kopca, będą miały pod ziemią zabezpieczone oczka do regeneracji. Czas pokaże, co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

To już wszystko wiemy :D :heja chodziło mi tak z 10 cm nad ziemią że mam :wink:
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Cieszę się . ;:138

mati wiem , że kopczykuje się jak są stałe mrozy już .Ale jak chodzę po ogrodach forumowych to niektórzy już to robią na masową skalę ... no to poczekam . :D
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

No niektórzy robią ;:173 u mnie na wsi :oops: też liścmi ale moje mają jeszcze liście i wolę poczekać ;:108
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, ta Ajania niesamowita jest, mam nadzieję, że nie zmarznie. I ja róż jeszcze nie kopczykuję, jeszcze mają czas.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu zaintrygowała mnie ta ajania , bardzo ciekawa roślinka , tworzy takie zgrabne krzaczki i kwitnie bardzo dekoracyjnie , muszę się za nią rozejrzeć w nowym sezonie.Aniu do jakiej wysokości ona rośnie?
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No fajnie ;:333
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle, słuchaj się Matiego, on już się dokształcił. Ja się z okrywaniem nie spieszę, widząc, jak rosną liście tych nowo sadzonych.

Mati, u nas, przy dworku obsypali róże liśćmi z parkowych drzew, ale aż mnie ściskało, kiedy je przycinano - długi sekator i postrzyżyny, jak na owcy - pod linijkę, nie ważne, czy Grahamy, czy Chopiny, czy drobne okrywówki, wszystko na 20 cm.

Gosiu, o ajanię jestem spokojna, dostałam sadzonki od sąsiadki, a u niej przetrwała już kilka zim bez żadnych zabiegów, a ogród jest w dnie doliny, gdzie są zastoiska mrozowe. Roślina jest zimozielona i sama się krzewi.

Jolu, ajania jest bezproblemowa w uprawie, zimozielona, samokrzewiąca. Jedyne jej wymagania, to długa i ciepła jesień, aby zdążyła zakwitnąć. Dorosłe krzewinki mają 50-60 cm.

Tulap, żeby tak fajnie do końca było, to deszczu potrzeba, a dzisiaj znowu tylko mżawka.
Pozdrawiam, Anna.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”