Wiejsko-miejski kogel-mogel
Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świetny inspekt - a to robiony jest, czy kupiony? Szkło, czy pleksa?
A szafirki już tak wylazły? Muszę sprawdzić dziś, czy moje też ;)
Dziś coś porobię w ogrodzie, mam nadzieję, bo wczoraj pogoda się niby nadawała, ale zbyt późno wróciłam do domu i już ciemno było... Mam do posadzenie zakupy od Szczytnicy, które zakwaterowałam na razie w foliaku.
A szafirki już tak wylazły? Muszę sprawdzić dziś, czy moje też ;)
Dziś coś porobię w ogrodzie, mam nadzieję, bo wczoraj pogoda się niby nadawała, ale zbyt późno wróciłam do domu i już ciemno było... Mam do posadzenie zakupy od Szczytnicy, które zakwaterowałam na razie w foliaku.
- terlica
- 500p

- Od: 24 mar 2013, o 07:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elu ja miałam warzywnika w tym roku nie robić,bo mąż miał folię przy fundamencie zabezpieczyć i miałam mu miejsce zrobić. Okazało się jednak,że listwę odpowiednią już zamontował- została mu tylko jedna ściana,ale tam rosną lilie i powiedziałam,że ta ściana może być najwcześniej w sierpniu robiona,bo będę lilie wysadzała. W takim razie ,ziemię muszę przekopać i zorganizować sobie miejsce
Aksamitki mam te najdrobniejsze i będę je siała wprost do gruntu w maju.
Hoje pokażę,ale jak się uporam z ogrodem- liczę,że jak już zrobię co mam do zrobienia będę miała choć jeden łikęd wolny
Małgosiu kupiony, poliwęglan.
Ja nie wiem czy już czy dopiero tak wylazły
Ja dostałam dzisiaj paczkę od Szczytnicy, przetaczniki to mega wielkie sadzony!
Też będę miała do posadzenia.
Jutro jadę do T. Spotkam się też z constancją i UlaL
Constancja pisała coś,że jak żurawie nad borami przelatywały,to upuściły paczkę z różami zaadresowaną do mnie,więc w sobotę sadzę róże i szczytnicę.
Małgosiu odbiorę również róże zaadresowane do Ciebie.
Aksamitki mam te najdrobniejsze i będę je siała wprost do gruntu w maju.
Hoje pokażę,ale jak się uporam z ogrodem- liczę,że jak już zrobię co mam do zrobienia będę miała choć jeden łikęd wolny
Małgosiu kupiony, poliwęglan.
Ja nie wiem czy już czy dopiero tak wylazły
Ja dostałam dzisiaj paczkę od Szczytnicy, przetaczniki to mega wielkie sadzony!
Też będę miała do posadzenia.
Jutro jadę do T. Spotkam się też z constancją i UlaL
Constancja pisała coś,że jak żurawie nad borami przelatywały,to upuściły paczkę z różami zaadresowaną do mnie,więc w sobotę sadzę róże i szczytnicę.
Małgosiu odbiorę również róże zaadresowane do Ciebie.
Pozdrawiam-Ewa
- constancja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Żurawie, to i owszem, przelatując nad Borami upuszczają i to często ale bynajmniej nie róże.
Chałupę z grubsza ogarnęłam, bo przed malowaniem mi się nie chce szaleć, więc przez okna niewiele widać ale do stołu już da się przejść bez łopaty.
Rano tylko jeszcze raz podłogi przelecę, bo Małżowina wpuściła na salony psy po kąpieli w jeziorze
Pokaż te sadzony od Szczytnicy, żebym wiedziała czy warto u niego zakupy robić. A jakie przetaczniki kupiłaś?
Chałupę z grubsza ogarnęłam, bo przed malowaniem mi się nie chce szaleć, więc przez okna niewiele widać ale do stołu już da się przejść bez łopaty.
Pokaż te sadzony od Szczytnicy, żebym wiedziała czy warto u niego zakupy robić. A jakie przetaczniki kupiłaś?
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
- terlica
- 500p

Ewuniu ja nie rozumiem doprawdy,co Ty się tak spinasz przed tym naszym spotkaniem. Nie przemęczaj się dziewczyno,bo Ci siłki zabraknie,a róż masz do sadzenia i malowanie i sprzątanie po malowaniu.
Przetaczniki długolistne zamawiałam, zdjęcia zrobiłam,ale nie chcę mi się już na dół schodzić.
do jutra.
Przetaczniki długolistne zamawiałam, zdjęcia zrobiłam,ale nie chcę mi się już na dół schodzić.
do jutra.
Pozdrawiam-Ewa
- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Dziewczyny zazdraszczam spotkania

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- constancja

- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Bejka, powiem tylko....... masz czego zazdrościć.
Ewuniu, dziękuję za przesympatyczne spotkanie, cudowne dary, a przede wszystkim za możliwość poznania tak fantastycznej dziewczyny.
Szkoda tylko, że tak krótka była Twoja wizyta, bo mogłybyśmy przegadać non stop chyba kilka dni.
Clematis zameldowany, reszta na tymczasówce w doniczkach. Na miejsca stałe dopiero jak na rabatach wszystko się pokaże, bo istnieje duże niebezpieczeństwo, że przekopię coś co tam sobie już rośnie, a o czym oczywiście nie pamiętam.
Zapomniała poprosić Cię, żebyś pozdrowiła ode mnie Ulkę ale mam nadzieję, że z rozpędu to zrobisz.
Ja czuję się odcięta od świata.
Limit internetowy się nam wyczerpał i net się ślimaczy strasznie, zdjęć nie otwiera i mam tylko nadzieję, że ten post przez to cienkie gardło się przeciśnie. Telefony też nam nie działają.
Farba kupiona...... jutro zaczynamy.
Ewuniu, dziękuję za przesympatyczne spotkanie, cudowne dary, a przede wszystkim za możliwość poznania tak fantastycznej dziewczyny.
Szkoda tylko, że tak krótka była Twoja wizyta, bo mogłybyśmy przegadać non stop chyba kilka dni.
Clematis zameldowany, reszta na tymczasówce w doniczkach. Na miejsca stałe dopiero jak na rabatach wszystko się pokaże, bo istnieje duże niebezpieczeństwo, że przekopię coś co tam sobie już rośnie, a o czym oczywiście nie pamiętam.
Zapomniała poprosić Cię, żebyś pozdrowiła ode mnie Ulkę ale mam nadzieję, że z rozpędu to zrobisz.
Ja czuję się odcięta od świata.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
- terlica
- 500p

Noo, ja przed chwila wpadłam do domu.Po przyjeździe poleciałam tylko wiadra szukać, na róże.
Właśnie zjadłam sałatkę warzywną,przegryzaną prawdziwym chlebkiem!
Ewciu,Uleńko miło spędziłam czas i chętnie Was jeszcze odwiedzę i zapraszam serdecznie do siebie
Dziękuję bardzo za podarunki, które są bardzo miłe.
Przyjemnie mi się zrobiło , bo oprócz ogrodowych dostałam zwykłe-niezwykłe i to było najmilsze

I nie wiem co powiedzieć ...
Właśnie zjadłam sałatkę warzywną,przegryzaną prawdziwym chlebkiem!
Ewciu,Uleńko miło spędziłam czas i chętnie Was jeszcze odwiedzę i zapraszam serdecznie do siebie
Dziękuję bardzo za podarunki, które są bardzo miłe.
Przyjemnie mi się zrobiło , bo oprócz ogrodowych dostałam zwykłe-niezwykłe i to było najmilsze

I nie wiem co powiedzieć ...
Pozdrawiam-Ewa
- UlaL

- Od: 27 cze 2013, o 23:30
Ewuniu
miło było poznać Ciebie i Twoją mamę. Obie jesteście super babki. Ja dziękuję za wszystkie roślinki (zapomniałam nazwy tej małej sadzoneczki - rocznej) Ja oczywiście zapraszam ponownie, a roślinki niech Ci ładnie rosną.
Zapomniałam wykopać migdałowca
, ale też jeszcze mogłam do miejsc cienistych dać Ci języczki. Ale to zapiszę i będzie co kopać następnym razem
Pozdrawiam
, do usłyszenia
miło było poznać Ciebie i Twoją mamę. Obie jesteście super babki. Ja dziękuję za wszystkie roślinki (zapomniałam nazwy tej małej sadzoneczki - rocznej) Ja oczywiście zapraszam ponownie, a roślinki niech Ci ładnie rosną.
Zapomniałam wykopać migdałowca
Pozdrawiam
- terlica
- 500p

Ewcia przy okazji następnego urlopu pomyśl o tym,żeby przyjechać do mnie! To się nagadamy
Wiesz ... będę pod koniec lipca w T. to mogę Cię zgarnąć po drodze i sprawa załatwiona. Z mojej wsi dojedziesz do Ch. bez problemu
A pomacałaś już moją glinę? Podoba Ci się?
Ulka to ja dziękuję serdecznie. Za miłe przyjęcie, za czarną porzeczkę w galaretce a za roślinki nie dziękuję
A nazwa tego pnącza jednorocznego to asarina pnąca.
Piękny dzień minął.
W czwartek po południu dostałam przesyłkę od Mariusza- szczytnica. Jeżówki, przetaczniki,dzwonki

Wczoraj przywiozłam ze sobą to

i to

Dzisiaj wszyściuteńko posadziłam!
No! Oprócz jednej róży- Baleriny, bo nie wiem gdzie ją posadzić
Kroi mi się jeszcze jeden wściekły pomysł,ale to może na jesień ...
Parapet wygląda tak

w dolnym prawym rogu jest miejsce dla kota
i kilka zdjęć z ogrodu

Kenty pod wiązem

Przekopałam warzywnik,jutro przesadzę truskawki.
Muszę też zadbać o architekturę ogrodową: winorośl i powojniki domagają się kratek, itp.itd.
Udanego sobotniego wieczoru życzę
Ulka to ja dziękuję serdecznie. Za miłe przyjęcie, za czarną porzeczkę w galaretce a za roślinki nie dziękuję
A nazwa tego pnącza jednorocznego to asarina pnąca.
Piękny dzień minął.
W czwartek po południu dostałam przesyłkę od Mariusza- szczytnica. Jeżówki, przetaczniki,dzwonki

Wczoraj przywiozłam ze sobą to

i to

Dzisiaj wszyściuteńko posadziłam!
No! Oprócz jednej róży- Baleriny, bo nie wiem gdzie ją posadzić
Kroi mi się jeszcze jeden wściekły pomysł,ale to może na jesień ...
Parapet wygląda tak

w dolnym prawym rogu jest miejsce dla kota
i kilka zdjęć z ogrodu

Kenty pod wiązem

Przekopałam warzywnik,jutro przesadzę truskawki.
Muszę też zadbać o architekturę ogrodową: winorośl i powojniki domagają się kratek, itp.itd.
Udanego sobotniego wieczoru życzę
Pozdrawiam-Ewa
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewko - ale dary! Ja też podostawałam masę różności!
Ależ się te rośliny nawędrują po Polsce tam i z powrotem!
Ależ się te rośliny nawędrują po Polsce tam i z powrotem!
- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Fajne ogrodowe spotkania
.
Zakupy imponujące.
Chciałam zapytać o tę małą, żółtą roślinkę na przedostatniej fotce?
Zakupy imponujące.
Chciałam zapytać o tę małą, żółtą roślinkę na przedostatniej fotce?
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
- terlica
- 500p

Dzisiaj z rana odbyłam podróż do sklepu wielkopowierzchniowego rodem z Francji i nabyłam obeliski (?) na róże. Dostała Jasmina oraz Aleksander McKenzie.
Przesadziłam też dostaną wczoraj moja własną Bugenvillę !
Uleńko

Ewuniu-constancjo Ballerina powędrowała do towarzystwa berberysowi i hortensjom Anabelle. Mam nadzieję,że będzie ślicznie a jak nie,to wymyślę coś innego
Przekopałam warzywnik i wyznaczyłam jego nowy rozmiar,zostało mi wolne miejsce!

Warzywnik to chyba za duże słowo.Rosną tam truskawki,będę siała fasolkę,rukolę i cukinię. Pozostałe miejsce wykorzystam pewnie na jakieś ozdobne.

Na tej pustej ścianie,między oknami myślę ,żeby kratkę postawić dla powojników?
Się zobaczy.
Zainaugurowałyśmy z mamą i sąsiadką sezon tarasowy!
Serio! Było tak ciepło,że parasol był zbawienny.

Przy okazji odkryłam,że muszę kupić wózki pod donice dla tych z różami,bo nie jestem w stanie ich przesunąć.
Ogród z godziny na godzinę,z dnia na dzień się zmienia.
Codziennie widać mnóstwo nowych rzeczy.
Będę się chwalić! Będzie kwitła u mnie,po raz pierwszy, szachownica perska!

Przez dwa dni wykorzystałam 240 l deszczówki z beczki! Jest teraz pusta! Przydałby się deszcz. Dzisiaj na koniec zrobiłam też opryski miedzianem.
Justyno nie mam pojęcia co to za roślinka,niedaleko mnie jest szkółka bylin. W zasadzie mają tam tylko takie maleństwa skalniakowe,ale nic nie podpisane.
Małgosiu niech nam wszystkim pięknie rosną i oczy cieszą!
Przesadziłam też dostaną wczoraj moja własną Bugenvillę !

Ewuniu-constancjo Ballerina powędrowała do towarzystwa berberysowi i hortensjom Anabelle. Mam nadzieję,że będzie ślicznie a jak nie,to wymyślę coś innego
Przekopałam warzywnik i wyznaczyłam jego nowy rozmiar,zostało mi wolne miejsce!

Warzywnik to chyba za duże słowo.Rosną tam truskawki,będę siała fasolkę,rukolę i cukinię. Pozostałe miejsce wykorzystam pewnie na jakieś ozdobne.

Na tej pustej ścianie,między oknami myślę ,żeby kratkę postawić dla powojników?
Się zobaczy.
Zainaugurowałyśmy z mamą i sąsiadką sezon tarasowy!

Przy okazji odkryłam,że muszę kupić wózki pod donice dla tych z różami,bo nie jestem w stanie ich przesunąć.
Ogród z godziny na godzinę,z dnia na dzień się zmienia.
Codziennie widać mnóstwo nowych rzeczy.
Będę się chwalić! Będzie kwitła u mnie,po raz pierwszy, szachownica perska!

Przez dwa dni wykorzystałam 240 l deszczówki z beczki! Jest teraz pusta! Przydałby się deszcz. Dzisiaj na koniec zrobiłam też opryski miedzianem.
Justyno nie mam pojęcia co to za roślinka,niedaleko mnie jest szkółka bylin. W zasadzie mają tam tylko takie maleństwa skalniakowe,ale nic nie podpisane.
Małgosiu niech nam wszystkim pięknie rosną i oczy cieszą!
Pozdrawiam-Ewa
- anym

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
O matulu moja
tyle zakupów i darów aż mnie zazdrość znowu wzięła.
Szachownicy jestem okropnie ciekawa a ten wściekły pomysł to jaki?
Słoneczka życzę
Szachownicy jestem okropnie ciekawa a ten wściekły pomysł to jaki?
Słoneczka życzę
- terlica
- 500p

Aniu pomysł ograniczenia warzywnika i wykorzystanie tej części na ozdobne
Muszę tylko pomyśleć co tam będzie dobrze wyglądało
Warzywnik mogę spokojnie ograniczać,bo siałam to i owo,wiem co się udaje a co nie rośnie mimo chuchania i dmuchania.
Wiem,że dobrze mieć pod ręką rukolę, cukinii w zeszłym roku miałam 6 sztuk i po obdarowaniu sąsiadów zostawało nam tyle,że nie byliśmy w stanie przejeść. Mój M już się buntował trochę,że 3 dni z rzędu jemy cukinię
Ogórki mi nie wychodzą. Marchewka jak mały palec. Glina.
Zresztą niedaleko mam zaprzyjaźnione gospodarstwo, kupuję od nich za nieduże pieniądze warzywa.
Mam sporo owocowych krzewów i na tym się skupię,bo to przerabiam.
Muszę tylko pomyśleć co tam będzie dobrze wyglądało
Warzywnik mogę spokojnie ograniczać,bo siałam to i owo,wiem co się udaje a co nie rośnie mimo chuchania i dmuchania.
Wiem,że dobrze mieć pod ręką rukolę, cukinii w zeszłym roku miałam 6 sztuk i po obdarowaniu sąsiadów zostawało nam tyle,że nie byliśmy w stanie przejeść. Mój M już się buntował trochę,że 3 dni z rzędu jemy cukinię
Ogórki mi nie wychodzą. Marchewka jak mały palec. Glina.
Zresztą niedaleko mam zaprzyjaźnione gospodarstwo, kupuję od nich za nieduże pieniądze warzywa.
Mam sporo owocowych krzewów i na tym się skupię,bo to przerabiam.
Pozdrawiam-Ewa